Hepatitis B (hronicni)

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
mustbetough
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jun 19, 2008 11:05 pm

Post od mustbetough »

Ivice55, jeste li vi radili biopsiju kada je utvrdjeno da lici na "sir"?
A to "manje otecena", moze li da se napipa ili slicno, da se pomalo vidi(meni je stomak potpuno ravan; dobar apetit, 8 godina od kad je otkriven, niko ne zna koliko ga dugo zapravo nosim....)? I ne rekoste mi, posto vam je jetra bila u razlicitim stanjima, jeste li ikakve bolove osecali? Meni je to sto osecam vise gnjavaza, nego bol, kao da nesto zulja i svaki put je malo drugacije i ne zavisi od toga da li sam jela ili nisam, od doba dana ili slicno, cisto da me podseti da treba da mislim da sam """pozitivac"""" :P .

Hvala na odgovorima.
Lekari nemaju ni vremena ni strpljenja da bas toliko raspravljaju o tome sta kog "bolucka". Sto je i logicno, uzgred budi receno...

I da, procitala sam dokument sa linka. JA pijem silymarin. PA da se nadam da ce da mi odgovara, a nije da se nisam zapitala :o .
I zvuci mi da je ipak bolje njega piti nego liv52. Sto ne znaci da sam u pravu. Imam oba u kucnoj apoteci.
Volim ja to malo i na svoju ruku(women generally do that
:wink: )
Ivica55
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Nov 25, 2008 4:26 pm

Post od Ivica55 »

mustbetough napisao:Ivice55, jeste li vi radili biopsiju kada je utvrdjeno da lici na "sir"?
A to "manje otecena", moze li da se napipa ili slicno, da se pomalo vidi(meni je stomak potpuno ravan; dobar apetit, 8 godina od kad je otkriven, niko ne zna koliko ga dugo zapravo nosim....)? I ne rekoste mi, posto vam je jetra bila u razlicitim stanjima, jeste li ikakve bolove osecali? Meni je to sto osecam vise gnjavaza, nego bol, kao da nesto zulja i svaki put je malo drugacije i ne zavisi od toga da li sam jela ili nisam, od doba dana ili slicno, cisto da me podseti da treba da mislim da sam """pozitivac"""" :P .

Hvala na odgovorima.
Lekari nemaju ni vremena ni strpljenja da bas toliko raspravljaju o tome sta kog "bolucka". Sto je i logicno, uzgred budi receno...

I da, procitala sam dokument sa linka. JA pijem silymarin. PA da se nadam da ce da mi odgovara, a nije da se nisam zapitala :o .
I zvuci mi da je ipak bolje njega piti nego liv52. Sto ne znaci da sam u pravu. Imam oba u kucnoj apoteci.
Volim ja to malo i na svoju ruku(women generally do that
:wink: )
Da, radio sam biopsiju i kada sam vidio nalaz bio sam stvarno prestrašen. :o
Ali, evo me još sam živ :)
Ako je dobar specijalist, on može napipati natečenu jetru čak i kada je samo malo natečena. To se također može vidjeti i na ultrazvuku.
Pa, kao i vama, meni je bila "gnjavaža". Ne toliko velika fizička bol, više kao žuljanje, baš kao i kod vas. Naravno, i moj "specijalist" je tada rekao da to samo umišljam.
Pretpostavljam da se svima to kaže kako kod pacijenti ne bi stvarali paniku i dodatno se opterećivali.
A evo i malog savjeta za ultrazvuk jetre. Kda vas već pregledava, neka vam izmjeri i veličinu portalne aorte od jetre. Sve ispod 15mm je dobro. Iznad toga je znak da vam je jetra ozbiljno oštećena te da je moguće prisustvo ciroze.
Što se tiče silymarina, koliko sam mogao pročtati u zadnjim kliničkim ispitivanjima koja su vršena, on dugoročno kod većeg dijela pacijenata ima pozitivan učinak n transaminaze. I ako se nevaram, u Njemačkoj ga se čak može dobiti na recept ako imate hepatitis (ah, ta Evropa). Naravno, nije niti on nikakav čudotvorni lijek koji će odmah smanjiti transaminaze ali barem ne šteti :wink:
waltera
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Jun 09, 2008 1:58 pm

Post od waltera »

Moje transaminaze su normalne cak i vise nego normalne za hepatitis ALT 13
nedavno kada sam vadila bilirubin i albumini isto dobri......ali mene svaki dan toliko probada jetra ....mislim na desnoj strani i salju me da idem na gastroskopiju jer sumnjaju na cir dvanestopalacnog crijeva.....a boli me nekada kao da citava strana propada doslovno se skupim i cekam da prodje...i sa strane i sa ledja i naprijed ......strasno....onda trcim doktoru jer mu kazem da imam cirozu oni mi izvade transaminaze i ultrazvuk i kazu sve ok.....i gledaju me kao psihopatu....
Ivica55
Novi član
Novi član

Post od Ivica55 »

waltera napisao:Moje transaminaze su normalne cak i vise nego normalne za hepatitis ALT 13
nedavno kada sam vadila bilirubin i albumini isto dobri......ali mene svaki dan toliko probada jetra ....mislim na desnoj strani i salju me da idem na gastroskopiju jer sumnjaju na cir dvanestopalacnog crijeva.....a boli me nekada kao da citava strana propada doslovno se skupim i cekam da prodje...i sa strane i sa ledja i naprijed ......strasno....onda trcim doktoru jer mu kazem da imam cirozu oni mi izvade transaminaze i ultrazvuk i kazu sve ok.....i gledaju me kao psihopatu....
Jesi li možda nedavno vadila markere na hepatitis (B i C) ili biopsiju? Koliki ti je PCR?
Draganagr
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 24, 2008 11:28 am

Post od Draganagr »

Hvala puno Ivice na onom linku! Zato i volim ovaj forum jer mozes cuti od drugih ljudi ono sto znaju i generalno razmeniti iskustva!!
Imam utisak da nikad kraja informacijama i novim znanjima o ovoj bolesti. Taman mislim da sam je "dobro savladala" (za nekog ko se ne bavi medicinom), kad ono pitanja samo naviru! :roll:

Skinula sam jednu knjigu sa neta koja se zove Viral Hepatitis, i ima dosta strana o hepatitisu b. Knjiga je strucna, tako da iscitavam samo "razumljive" delove. Naisla sam na jedan pasus koji mi se ucinio interesantan da vam prenesem.
" Aflatoxin and HBV
Aflatoxins are fungal toxins that commonly contaminate maize, groundnuts and other crops. Aflatoxin B1
plays an important part in modifying the risk of liver
cancer associated with hepatitis B. Several studies have
shown a strong interaction of chronic HBV infection
with aflatoxin B1 exposure and HCC. "
Za one, kao ja, koji ne znaju sta su aflatoksini evo na pr. http://www.*/ARH/m671104.htm
Pitanje je kako se zastiti od njih!
Da napomenem da ovaj pasus stoji odmah do naslova Alcohol and HBV, kao dve najopasnije materije po jetru.
waltera
Aktivan član
Aktivan član

Post od waltera »

Ja sam "zdrav nosilac" oko pet godina i nikada nije bilo nista sto bi ukazivalo na hronicnu bolest jedino markeri koji govore da virus jos imam....nazalost
Nista mi vise ne analiziraju sa obzirom da imam idealne nalaze i puno energije osim povremene depresije zbog ove hipohondrije koja se javi kada shvatim da nosim tog ubicu u sebi....
Doduse bolovi traju skoro pet godina znaci od pocetka kada sam saznala ali nikada transaminaze nisu bile visoke....moj hepatolog kaze "makar bi se nesto poremetilo u nalazima" pa to prepisuju crijevnim bolovima(nervozna crijeve i neredovna stolica) ili cak ulkusu
Eto pa sad vidi kako....koga da slusam ljekare koji mi tvrde da sam zdrava(ovako kazu najvjerovatnije cijelog zivota imati virus bez aktivnosti)ali moj prijatelj dalji je preminuo ove godine nakon "tihog hepatitisa B" i njega je takodje bolilo puno....ali je bio mrsav i malaksao...ja sam normalne tezine ne mrsam i radim....uhvati me nekada opet kazem letargija ali zbog psihe jer stvarno nekada znam biti u k....
Sada sam u trecem mjesecu trudnoce i doslovno umirem od straha da ga ne prenesem bebi (muz je prebolovao i izbacio virus iz organizma tako da je sada zdrav i imun)
Kada sam pitala doktora za cirozu rekao je kako jetra radi skoro do kraja normalno tj treba dosta godina da se to razvije osim ako nisam alkoholicar ili narkoman....i cak i ciroza se moze zaustaviti i neta tako bla bla...
Ma iskreno kada odem negdje gdje je veselo i ne mislim na ovo nista me ne boli:)))
Draganagr
Aktivan član
Aktivan član

Post od Draganagr »

Waltera, koliki ti je tacno HBV DNA?
waltera
Aktivan član
Aktivan član

Post od waltera »

nalaz HBV-DNA 2,15x10 na trecu, bilirubin uredan , enzimi i UZV jetre uredni
Scared Girl
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Sep 27, 2008 12:31 am

Post od Scared Girl »

Interesuje me da li ste vi svi koji ste koristili terapiju prethodno uradili HBV DNK? Meni to nije uradjeno , pa se pitam kako ce kroz tri meseca od koriscenja Zeffix-a znati da se povecao ili smanjio odnosno da je doslo do promene? Oni koji su koristili Zexxif ili neki drugi antivirusni lek a da nije interferon kako ste se ponasali, da li ste mirovali , kako ste se hranili, kakvu ste fizicku aktivnost imali, da li ste normalno obavljali sve poslove( ucenje, rad, sta god) ? Ja zaista ne znam kako da se ponasam, osim sto sam iz svoje ishrane iskljucila sve masno maltene osim ako bas nekad ne uzmem kocku cokloade to je sve... Sve ostalo je zdravo, kuvano...
Ivica55
Novi član
Novi član

Post od Ivica55 »

Draganagr napisao:Hvala puno Ivice na onom linku! Zato i volim ovaj forum jer mozes cuti od drugih ljudi ono sto znaju i generalno razmeniti iskustva!!
Imam utisak da nikad kraja informacijama i novim znanjima o ovoj bolesti. Taman mislim da sam je "dobro savladala" (za nekog ko se ne bavi medicinom), kad ono pitanja samo naviru! :roll:

Skinula sam jednu knjigu sa neta koja se zove Viral Hepatitis, i ima dosta strana o hepatitisu b. Knjiga je strucna, tako da iscitavam samo "razumljive" delove. Naisla sam na jedan pasus koji mi se ucinio interesantan da vam prenesem.
" Aflatoxin and HBV
Aflatoxins are fungal toxins that commonly contaminate maize, groundnuts and other crops. Aflatoxin B1
plays an important part in modifying the risk of liver
cancer associated with hepatitis B. Several studies have
shown a strong interaction of chronic HBV infection
with aflatoxin B1 exposure and HCC. "
Za one, kao ja, koji ne znaju sta su aflatoksini evo na pr. http://www.*/ARH/m671104.htm
Pitanje je kako se zastiti od njih!
Da napomenem da ovaj pasus stoji odmah do naslova Alcohol and HBV, kao dve najopasnije materije po jetru.
Mislim da ti je zaštita od toksina već poznata :)
Jednostavno je, kada imaš hepatitis, jetru trebaš "maziti i paziti" što prevedeno znači izbjegavati masna, ljuta i paprena jela te naročito alkohol!
Dakle, zaboravi ljute feferone, ljuti ajvar, votku i šljivovicu. :D
A ako te zanima stručna literatura reci pa ću ti dignuti na raidshare desetak najnovijih knjiga vezanih uz hepatitis B i liječenje :wink:
Ivica55
Novi član
Novi član

Post od Ivica55 »

Scared Girl napisao:Interesuje me da li ste vi svi koji ste koristili terapiju prethodno uradili HBV DNK? Meni to nije uradjeno , pa se pitam kako ce kroz tri meseca od koriscenja Zeffix-a znati da se povecao ili smanjio odnosno da je doslo do promene? Oni koji su koristili Zexxif ili neki drugi antivirusni lek a da nije interferon kako ste se ponasali, da li ste mirovali , kako ste se hranili, kakvu ste fizicku aktivnost imali, da li ste normalno obavljali sve poslove( ucenje, rad, sta god) ? Ja zaista ne znam kako da se ponasam, osim sto sam iz svoje ishrane iskljucila sve masno maltene osim ako bas nekad ne uzmem kocku cokloade to je sve... Sve ostalo je zdravo, kuvano...
Dali Zeffix djeluje ćeš vidjeti ako nakon 6 mjeseci uradiš PCR.
Mirovanje ti je nepotrebno i možeš sasvim normalno raditi i učiti. Dakako, tebala bi izbjegavati teretanu i velika fizička naprezanja. Ali odustajanje od šetnji, izlazaka i sličnog ti je nepotrebno.
Zeffix kao i svi oralni antivirusi se daleko bolje podnosi nego li interferon.
Primati interferon i učiti je stvarno poduhvat.
Kod zeffiksa se nuspojave pojavljuju u manje od 10% slučajeva i uglavnom se prikazuju kao lagana glavobolja ili umor jer je on ipak najblaži virostatik.
Vidi se da već sve znaš o prehrani a što se tiče čokolade, na nju nitko nije "imun" pa sam je i ja jeo za vrijeme terapije Zeffixom, a volim je i sada pojesti, mada rađe uzimam onu sa većim postotkom kakaa.
Mljac :wink:
Mathias
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Feb 19, 2007 12:04 am

Post od Mathias »

Pozdrav narode!

Ovo su najnoviji rezultati. Juce sam, nakon godinu dana, opet radio ultrazvuk i receno mi je da je sve OK. Zefix uzimam i dalje, znaci vise od godinu dana i doktorica kaze da sve ide kako treba...

Sta vi mislite o ovim poslednjim rezultatima?

Ovako je sve teklo:

Septembra 2007

GOT 49
GPT 134
HBV-DNA 340.000 IU/ml. ( prvi put radjeno )
Drugo sve je normalno, tako da ne pisem...

Februar 2008

GOT 38
GPT 67
HBV-DNA 410 IU/ml. ( drugi put, nakon 6 meseci )

Juni 2008

GOT 30
GPT 60

Septembar 2008

GOT 31
GPT 60
HBV-DNA in sehr niedriger Konzentration ( weniger als 6 IU/ml ) nachgewiesen
Linearer Messbereich: 6 IU/ml - 110 Mio. IU /ml
( 35 kopien/ml bis 640 Mio. Kopien/ml )

SlikaSlika Slika
Draganagr
Aktivan član
Aktivan član

Post od Draganagr »

Meni ovo izgleda odlicno, ako sam dobro protumacila. Tebi je sa 340000 kopija spalo na 410 samo? Ovo poslednje u vezi HBV DNA ne razumem, ako bi mogao da nam prevedes. Nadam se da znaci da ti je HBV DNA negativan :D !
Cudi me samo sto ALT ne mozes da dovedes u normalu. Ne znam sta se desava u slucaju kad je ALT < 2x.
Jos nesto, jesi li HbeAg pozitivan ili negativan?
U svakom slucaju drago mi je sto ti terapija dobro napreduje i zelim ti da sto pre "dovedes u red" ovu napast!
Ivica55
Novi član
Novi član

Post od Ivica55 »

@Mathias

Ovo su ti stvarno dobri rezultati!:D
Samo nastavi sa terapijom.
To što ti je ALT malo povećan, to je normalno kod kroničnog hepatitisa. Čak i ako ti je virus nedetektabilan, ALT znaju ostati blago povišeni kao rezultat "štete" koju je virus uradio.
Nemaš se šta brinuti, samo naprijed!
Po svemu ostalom se vidi da za sada dobro podnosiš terapiju.Nemaš niti velika odstupanja u kreatininu što znači da ti bubrezi dobro podnose Zeffix.

P.S.
Ako možeš prilikom slijedeće pretrage za svaki slučaj uradi uradi lamivudinske mutante. Tako ćeš saznati i svoj genotip.
mustbetough
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jun 19, 2008 11:05 pm

Post od mustbetough »

"nedetektabilan"?Posto se kod nas koriste izrazi: neaktivan, nema replikacije, mali broj kopija isl...
Na sta se od ovoga odnosi nedetektibilan? Mala aktivnost, broj kopija ili...?

I, da. Pozdrav za Mathiasa:)). Dugo te nema.
Odgovori