mustbetough napisao:Ivica55 napisao:mustbetough napisao:"nedetektabilan"?Posto se kod nas koriste izrazi: neaktivan, nema replikacije, mali broj kopija isl...
Na sta se od ovoga odnosi nedetektibilan? Mala aktivnost, broj kopija ili...?
I, da. Pozdrav za Mathiasa:)). Dugo te nema.
"nedetektabilan"; HBV DNA je <12 IU/ml, tj. nemože ga se otkriti u krvi.
Izraz je nebitan, bitno je da nema virusa

Dakle, Ivice kod vas je virus "ispario". ALi to je prvi slucaj za koji cujem posle hronicnog nosenja istog

.....
PA cestitam. PA sta onda imate sad? Osim tragova da je tu bio?
To je ekstra. Sad ja ovo tumacim: kod vas isto kao da je protutnjio kroz org, poput akutne faza(doduse 15 put dugorocnije) i nema ga vise.
Sta kazu lekari na to?
Moje pretpostavka je bila kao da je "uspavan".
Sad sam zbunjena...
Svejedno, drago mi je

Virus hepatitisa B je jedan od najpodmuklijih i najopakijih virusa (po mom mišljenju).
Ja sam sretan što ga se trenutno ne može pronaći u krvi ali treba voditi računa da je granica otkrivanja sa ovim testom 12 jedinica, što znači da je virus možda i dalje u krvi (1-2 jedinice). Ali sada barem znam da ne radi veliku štetu.
Potpuno izliječenje od kroničnog hepatitisa B je nažalost vrlo rijetko pogotovo kod osoba koje ga nose godinama.
Prema provedenim studijama, čak i nakon 5 godina terapije (na primjer sa Entevavirom ili još jačim Tenofovirom) omjer serokonverzije je tek 5-10%. (u koliko negog zanima detaljnije, mogu mu poslati naučne studije sa rezultatima pokusa za svaki lijek)
Ja sam "stari" kroničar i iako mi trenutno ne mogu pronaći virus, još nisam postigao serokonverziju (HBsAg i HBeAg) a vjerovatno i neću.
Dali su lijekovi utjecali na virus se najbole vidi godinu dana nakon prestanka uzimanja. Ako se niti tada virus ne može pronaći, postoji velika šansa da tako i ostane.
I da se još jednom vratim na sam virus - o njegovoj snazi najbolje govore lijekvi koji se uzimaju: Laivudin (Zeffix), Hepsera (Adefovir), Tenofovir (Viread), itd...
Sve su to lijekovi koji su prvobitno bili namjenjeni za obuzdavanje virusa AIDS-a. Mislim da to sve govori.