Hepatitis B (hronicni)

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
milica m
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Sep 01, 2006 9:29 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od milica m »

Znas kako Scared Girl, oni su u inostranstvu, pa je valjda tamo nauka malo vise napredovala nego ovde u Srbiji :roll: . I meni je nelogicno da ne dobijes terapiju ako ti je recimo broj kopija veliki, ako postoji replikacija, visoke transeminaze....pa onda jos mora i da se sve potvrdjuje nekom biopsijom. Mathias je recimo dobio terapiju usled visokog broja kopija i visokih transeminaza, ali on je u Evropi. :wink:
Sve je pitanje samih prodecura u zdravstvu.
Ivica55
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Nov 25, 2008 4:26 pm

Post od Ivica55 »

Scared Girl napisao:I mene to cudi, kao sto me takodje cudi kako vama nije radjena biopsija a zna se da je rec o hronicnom. Ovde se ona radi svakom kako bi se pre svega znalo provereno da je rec o hronicnom obliku. Takodje i bez biopsije retko kome ce odrediti lecenje. To je ono sto sam naucila u bolnici u Bg-u kad sam lezala.
Jer kako oni na osnovu kopija virusa mogu znati da li je vama vec doslo do ostecenja ili ne? To mi je suludo. U mom slucaju ja jesam kandidat za terapiju jer je konstatovana fibroza.
Potpuno si u pravu.
Mislim da se liječenje pogotovo interferonom može preporučiti samo na osnovu biopsije.
Pomoću nje se utvrđuje stupanj oštećenje jetre tj, fibroza i nekroza.
Niti jedna metoda ne može zamijeniti nalaz biopsije.
Biopsija se ne provodi jedino kada se čak i na ultrazvuku vide velika oštećenja jetre i u takvim slučajevima se prepisuju samo jaki oralni virostatici.
mustbetough
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jun 19, 2008 11:05 pm

Post od mustbetough »

Onda sam ja po pitanju ispitivanja an absolutely new guy. Meni osim markera, transaminaza i onih klasicnih analiza krvi (kao kad imas obican grip)nista nije radjeno. Jer sam do skoro imala mirne transaminaze, a nije ni imalo replikacije. A i mrzim da idem lekaru, jer se dobro isplacem.
Sad posto su one malo povisene, ja histericna, moram da radim nesto. A ne bih, samo kad bi me proslo ovo "zuljanje" ispod desnog rebra. Sto se finije hranim, vise me gnjavi taj osecaj. Verovatno nema logike(ali kad vec imamo forum, hajde da se zalim :oops: ).
Jesen stize dunjo moja
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Sep 23, 2007 12:20 am

Post od Jesen stize dunjo moja »

http://www.labtestsonline.org/understan ... table.html

Posto su mnogi pitali kako se utrdjuje hronicni vs. akutni HBV... lab nalazima. :)

Interesantno da navode

Tests that detect previous infection Anti-HBs, Anti-HBc total

Ja sam do sada mislio da se krv donatora testira samo na Anti HBs, uz HBsAg.
Bye bye little lady
Jesen stize dunjo moja
Aktivan član
Aktivan član

Da li ste znali da od 1980. godine postoji vakcina protiv hepatitisa B?

Kada ce u Srbiji poceti da se vakcinisu prvo novorodjene bebe, a zatim i deca u osnovnoj skoli... bolje spreciti nego leciti.

:roll:
Bye bye little lady
Draganagr
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 24, 2008 11:28 am

Post od Draganagr »

Koliko se secam, bilo je reci o obaveznom vakcinisanju beba i skolske dece, ali Ministarstvo zdravlja nije moglo da izdvoji pare...Iskreno se nadam da su se stvari po tom pitanju promenile. U Grckoj je obavezna vakcinacija beba i dece od 1998.
U gradu u kome ja zivim u Srbiji, koji ima oko 30000 stanovnika, ne postoji vakcina ni u jednoj apoteci. Dodajte pritom i neinformisanost lekara (doktorka opste prakse je oterala moju snaju koja je trazila uput za nju i decu za hepatitis, rekavsi joj: Ma kakav tvoj hepatitis, pa meni niko za toliko godina nije dosao da trazi uput za hepatitis! Nema toga u nasem gradu...).
I posle se cudimo sto nicemo na ovom forumu kao pecurke posle kise...a malo malo pa cujem da je neko umro od raka jetre i ciroze, a da nije bio alkoholicar...
Scared Girl
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Sep 27, 2008 12:31 am

Post od Scared Girl »

Interesuje me takodje da li je neko od vas vaksinisan protiv hepatitisa A???
Kada sam pitala doktora da li smem da primim vakcinu rekao je da nije registrovana kod nas...Eto ''novosti''...Tuzno!!!! Ali ja planiram da se vakcinonisem po svaku cenu....
Draganagr
Aktivan član
Aktivan član

Post od Draganagr »

Meni su odmah dali uput cim su mi konstatovali hepatitis B! Vakcina se prima u 2 doze. Prvu sam primila u aprilu a drugu sad u oktobru. Po mom misljenju treba se vakicnisati. Nije lako da tek tako pokupis zuticu negde, ali zasto uopste rizikovati..
mustbetough
Aktivan član
Aktivan član

Post od mustbetough »

Jesen stize dunjo moja napisao:Da li ste znali da od 1980. godine postoji vakcina protiv hepatitisa B?

Kada ce u Srbiji poceti da se vakcinisu prvo novorodjene bebe, a zatim i deca u osnovnoj skoli... bolje spreciti nego leciti.

:roll:
Sad je u Srbiji obavezna vakcinacija na Hepatitis B. Vakcinisu se osnovci i zdravstveni radnici(besplatno). Mislim da vakc i bebe, ali nisam sigurna.
Ranije nisu to radili verovatno zbog ustede :x .
A Hepatitis B spada u serumsku bolest i citala sam u jednoj starijoj knjizi da se virus lako mogao debiti preko lose(ili kako vec) sterilisanih instrumenata, igala isl. VAljda on opstaje na temp. do 180 stepeni.
A verujem da se secate da smo devedesetih godina primali vakcine i vadili krv tako sto su samo menjali igle, a koristili iste spriceve. JA se toga odlicno secam, jer sam bila prilicno bolesljiva. U mom gradu je bilo tako. Da li je svuda, to ne znam.
Ovo povlaci jos neke price(protestovanje mojih roditelja), ali ne bih o tome, jer nama obolelim ne pomaze. Zataskano je i koriste jedan spric po osobi.
Milina, bas im hvala.
mustbetough
Aktivan član
Aktivan član

Post od mustbetough »

Ivica55 napisao:Ja kao novi na ovom forumu imam dva pitanja:

1) Kako to da niti jedan specijalist ne nađe vremena za odgovor za ovolika pitanja? Ipak smo mi svi amateri koji se međusobno nastojimo pomoći koliko možemo ali bi poneki odgovor od nekog specijaliste stvarno dobro došao. Pa ima valja neki sa kompjuterom? :wink:

2) Koliko vidim ima puno ljudi sa hepatitisom a pošto je to ozbiljna bolest, postoji li u Srbiji neka udruga oboljelih od hepatitisa koja bi mogla lobirati kod vlade da se na listu lijekova osim Zeffixa uvrste i ostali lijekovi ili barem još jedan lijek (Entecavir, Adefovir, Tenofovir ili Telbivudin)?
1) Infektolozi imaju dovoljnu guzvu i bez nas B+. MAda iskoriste nekoliko minuta i za nas. A mi bi hteli samo nama da se bave. KAd nam kazu nesto sto nam se ne svidja, mi smo izbezumljeni. AKo nam kazu nesto sto je pohvalno, mi ne prihvatamo jer znamo za gore. Gori smo nego neuroticari. A i bolje je da nam malo objasnjavaju; sto se vise informisemo, vise se izbezumljujemo. Mislim da je bolje da znamo ono sto oni odaberu da nam kazu. (Ovo je bilo malo odgovor, objasnjenje, a malo i pretpostavka)

2) Pisala sam Blicu(nase cuvene dnevne novine). Nikada nisam dobila odgovor. A bila sam bas precizna, jasna i nimalo pateticna, pa da me ignorisu. A pisala sam kao odgovor na to da je "vakcina protiv Hepatitisa B obavezna u Srbiji". Objasnila im da nija obavezna za sve i zasto to ne naglase. Mozda neko moze posle mene kod zubara da pokupi virus. A nije moja duznost da kako gde udjem, objavljujem sta bi kom moglo da se desi. Sta mislite o manikiru, pedikiru, depilaciji..........
Uh, bas su njihove turpijice, roloni za depilaciju isl. sterilisani. A koliko je virus otporan, moze se pokupiti n takvim mestima. Meni je dr u Bg naglasila da vodim racuna o zanokticama i priboru za sreddjuvanje istih...
A gde je gutanje sonde, pa diranje zubnih desni od strane stomatologa...

Ne secam se tacno o cemu sam sve pisala.
NAravno, ostala sam bez odgovora.
Nadam se da sam bila bar delimicno jasna, gubim strpljenje kad mislim ili pisem o tome i konacno mi je jasno zasto neki ljudi za uz svaku psuju drzavu.
Jer, ne mozemo okrivljivati pojedinca ili grupu, u pitanju je sistem...
mustbetough
Aktivan član
Aktivan član

Post od mustbetough »

Jesen stize dunjo moja, pitah li je tebe osecas li bilo kakve tegobe sa desne strane, ispod rebara i ostalo? Mene uglavnom to podseca da sam bolesna i skrece mi paznju sa svega drugog.
Dobila sam vise potvrdnih odgovora, pa mi je jos gore. Vise volim da to prepisem hipohondriji.
A za vakcine, mozes ih naci u privatnim laboratorijama, ako imas nameru da nekog uputis :) .
Jesen stize dunjo moja
Aktivan član
Aktivan član

mustbetough napisao:Jesen stize dunjo moja, pitah li je tebe osecas li bilo kakve tegobe sa desne strane, ispod rebara i ostalo? Mene uglavnom to podseca da sam bolesna i skrece mi paznju sa svega drugog.
Dobila sam vise potvrdnih odgovora, pa mi je jos gore. Vise volim da to prepisem hipohondriji.
A za vakcine, mozes ih naci u privatnim laboratorijama, ako imas nameru da nekog uputis :) .
Osecao sam ali vise ne. To je bilo prosle godine kada se ceo 'slucaj' i desavao. Karakteristican bol kod DRL, 'preskakanje', ali sam uz to sve bio izrazito umoran, zevao po ceo dan i imao losu koncentraciju.
Primetio sam da se desavalo samo tokom dana, tj. kada spavam i tek ustanem mogu da stignem i da popijem kafu a da me nista ne 'pecne'. Medjutim izgleda je bila jetra uvecana, preopterecena pa cim pocne da 'radi' pocne i da bolucka... oni kazu zbog masnoca i nezdrave ishrane.
Vise me je nerviralo nego sto je zapravo bolelo, pa sam cak prstima cukao po rebrima da prestane :lol: :lol:

Interesantno je da su bolovi i ostale tegobe prestale par dana pred samo testiranje na infektivnoj, a rezultat je stigao negativan i ja pomislih da sam lud. :roll: Ali svi su bili zbunjeni, zato su me i slali na virusne markere zbog takvih rezultata i opstih nespecificnih tegoba.

Ja licno verujem u onu pricu - jetra ne moze sama po sebi da boli jer nema te receptore za bol, ali kada se uveca 'otekne' tokom hepatitisa onda pritiska okolno tkivo, rebra... pa covek oseca da se tu nesto 'kuva'.

Inace ultrazvuk sux. Ne moze da vidi belu macku. "Jetra lako hiperehogenije gradje normalnog promera...' to lako hiperehogenije gradje su rekli da je malo masna.
Zato druge metode kao sto je CT skener verovatno mogu bolje da vide sta se desava ispod 'haube'./
Bye bye little lady
Scared Girl
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Sep 27, 2008 12:31 am

Post od Scared Girl »

Draganagr napisao:Meni su odmah dali uput cim su mi konstatovali hepatitis B! Vakcina se prima u 2 doze. Prvu sam primila u aprilu a drugu sad u oktobru. Po mom misljenju treba se vakicnisati. Nije lako da tek tako pokupis zuticu negde, ali zasto uopste rizikovati..

Dakle vi se vakcinisani protiv A??? Ne znam da li sme u toku terapije???
Ja bih se vakcinisala sto pre...
Draganagr
Aktivan član
Aktivan član

Post od Draganagr »

Naravno, nije obavezno ali je preporucljivo. Ako imas hepatitis b, pa jos nahvatas i a-stvari se dodatno komplikuju..kome to treba??!
Zaista ne bih znala da li smes da primis vakcinu dok si pod terapijom. To ce ti najbolje objasniti tvoj lekar. Dok se to ne desi, informisi se dobro o nacinu dobijanja zutice, ako vec vakcina ne moze da te cuva, moze znanje :)
Ivica55
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Nov 25, 2008 4:26 pm

Post od Ivica55 »

@Jesen stize dunjo moja

Točno je da se na ultrazvuku ne može puno toga vidjeti.
Ali ima jedna stvar koju doktori ne gledaju (žurba?) a to je veličina jetrene portalne aorte.
Kada drugi put ideš na ultrazvuk neka ti sa ultrazvukom izmjeri njezin promjer. To je njima 15 sekundi vremena.
Njeno proširenje ti je očiti unak velikog oštećenja jetre.
Odgovori