Pitala sam neke stvarcice jos pa cu vam preneti, koga zanima nek procita.
Sto se tice ishrane na pr. rekla mi je (kao i svi ostali lekari) da ne postoji nikakav dijetetski rezim, jedem najnormalnije kao i pre. Osobe koje imaju problem sa holesterolom bi trebale malo vise da paze na ishranu (znaci izbegavanje previse masnog i slatkog). Fizicka aktivnost i sve ostalo - najnormalnije.
Pitala sam je sta utice na to da se virus "probudi" i postane aktivan, tj. do koje mere je to u mojim rukama. Rekla mi je da to ne zavisi od mene vec od samog organizma. Ne mogu nista pomoci nikakvom terapijom niti ishranom da ne dodje do aktiviranja virusa. Svakako da zdrava ishrana i nacin zivota dosta pomazu imunitetu (a mogu i odmoci ukoliko je rec o nezdravom nacinu zivuta) ali nije nesto sto nam garantuje da se virus nece probuditi. Dobra vest je da od svih nas koji smo samo nosioci 80% pa i vise cemo to ostati do kraja zivota, dok se kod nekolicine aktivira.
Ako pak dodje do toga, terapije koje postoje pomazu dosta i na srecu, danas postoji dosta vrsta lekova, tako da svaki "organizam" moze naci nesto sto ce mu pomoci. Koristeci lekove i biti pod nadzorom lekara sprecavaju nastanak ciroze i kasnije raka jetre.
Takodje moramo biti obazrivi pri upotrebi terapija za neke druge zdravstvene probleme (antibiotika na pr. i sl.) i treba uvek naglasiti lekaru da imamo hepatitis. To je posebno bitno u nekim poznijim godinama kada manje-vise svi oboljevaju od necega.
Meni biopsiju nisu ni pominjali, nisam se ni setila da trazim..pretpostavljam da ni nece s obzirom da su mi rezultati dobri..mada i milici m su bili dobri pa su joj trazili..to cu se dodatno raspitati. ovde u grckoj malo drugacije funkcionisu stvari kako vidim.
Sve u svemu poruka svima koji su preplaseni - nema potrebe za tim! govorite sebi stalno da je situacija pod kontrolom (jer zaista jeste) i svaki put kada upadnete u neku depresiju - presecite je u samom startu i sve ce biti ok!