Hepatitis B (hronicni)

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
milica m
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Sep 01, 2006 9:29 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od milica m »

Ja vodim racuna o ishrani, znaci nista alkohol, cigare, gazirano, masno, przeno,suhomesnato, svinjsko meso nisam jela bar deset godina, jedem dosta voca, povrca, ali i slatkisa.. :oops: i ja sam cesto gladna, pride imam visak kilograma kojih nikako da se otarasim.
Scared Girl
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Sep 27, 2008 12:31 am

Post od Scared Girl »

Hronicni!!!Potvrdjeno mi je...nema antitela...a i aktivan je...odlazim u bolnicu na lecenje....
moze li mi neko reci vise o samom lecenju i biopsiji jetre???
Djuu
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Apr 12, 2007 8:52 pm
Kontakt:

Post od Djuu »

Biopsija nije strasna, malo boli. Meni su je opisali kao neprijatan bol, nisam znala sta to znaci dok mi je nisu uradili ali bas tako je, neprijatan bol.

Na koje odeljenje ides? Kod kojeg doktora?
Scared Girl
Aktivan član
Aktivan član

Post od Scared Girl »

Doktorka Aleksandra....
Da li se daje anestezija???Plasim se te biopsije...:( Koliko se zadrzava u bolnici okvirno da li neko zna???
milica m
Aktivan član
Aktivan član

Post od milica m »

Nema razloga da se plasis biopsije, mene nista nije bolelleo ni pre ni posle. Prvi dan sam stigla, uradjena mi je krvna slika, uvece su mi dali jedan bensedin, sutradan, pre podne je radjena biopsija, mislim da nisam smela da doruckujem. Daju ti jednu lokalnu anesteziju u predelu rebara, ja sam bukvalno samo taj ubod osetila, nista vise.Onda neku iglu valjda ubodu izmedju dva rebra, izvuku uzorak i to je to. Bas nista nije bolelo. Posle toga lezis jedno dva sata na toj desnoj strani,vrate te na odeljenje, bitno je da taj dan mirujes i ne setas previse. Ja sam na biopsiju otisla u utorak, a u petak su me pustili kuci, rezultte sam imala posle 15 dana. E, sad, moj virus je tada mirovao, pa me nisu zadrzavali u bolnici,a ne znam kakav je postupak kada je aktivan, verovodatno ce ti dati neku terapiju i cekati da transeminaze pocnu da ti padaju. Sa mnom u sobi je bila jedna zena sa hronicnim B, transeminaze su joj bile bas visoke, pocinjala je terapiju i bila u bolnici nekih mesec dana dok se stanje nije normalizovalo, vikendom su je pustali kuci.
mustbetough
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jun 19, 2008 11:05 pm

Post od mustbetough »

JE li bas mora biopsija?
Zar ne moze putem krvi da se vidi sta je sve potrebno za terapiju?
Jesu li ti savetovali da radis biopsiju u BG?
Mene jos uvek nisu upucivali na to...
SAmo hrabro.
Scared girl, kolike su ti transaminaze na poslednjim rezultatima?
JEsi li malaksala? Kako se osecas? Sta ti je sada sa bolom?
Scared Girl
Aktivan član
Aktivan član

Post od Scared Girl »

AST 109 , ALT 311 i dalje su visoke za hronicnu upalu....Bile su AST 209 ALT 511 ali i dalje su visoke...Moram na biopsiju i ja sam za to jer je to najbolje sto se moze uciniti da se proveri stepen ostecenja jetre i sve....Samo me je strah od toga, jos sam u soku zbog svega....
Kakvi su uslovi u bolnici u Bg-u da li zna neko??
Puno vam hvala na podrsci i odgovorima...
Djuu
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od Djuu »

Ne znam na kom odeljenju radi dr Aleksandra, ali uslovi na infektivnoj klinici su manje vise isti, tj. losi.
Ono bez cega ja ne bih mogla da zamislim boravak tamo su vlazne maramice, ponesi ih sto vise jer ne verujem da ces se tamo okupati.
mustbetough
Aktivan član
Aktivan član

Post od mustbetough »

Sad meni nije jasno, Djuu, koji virus vi imate? I kako se lecite. Je li biopsija "otvorila oci" po pitanju nacina lecenja?
Djuu
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od Djuu »

mustbetough napisao:Sad meni nije jasno, Djuu, koji virus vi imate? I kako se lecite. Je li biopsija "otvorila oci" po pitanju nacina lecenja?
Ja imam hepatitis C, nisam jos pod terapijom jer mi je jetra zdrava a kod nas u Srbiji je to glavni uslov za dobijanje terapije (kada je C u pitanju).
Biopsijom se utvrdjuje pravo stanje jetre, tj. da li je ostecena (i koliko) ili ne.
I nemojte da mi persirate :wink:
mustbetough
Aktivan član
Aktivan član

Post od mustbetough »

Ok.
JE li to znaci da bez biopsije ne daju lekove uopste? Ili kako to zovu antiviralnu terapiju... Ili idu od slucaja do slucaja. Mozda ja postavljam neka nenormalna pitanja, ali ja se bas i ne bih podvrgavala biopsiji. Tu su rezultati krvi, pa nek se pogadja sta ide...
Mada, kao da me neko pita.
mustbetough
Aktivan član
Aktivan član

Post od mustbetough »

Jesen stize dunjo moja napisao:
mustbetough napisao:
Jesen stize dunjo moja napisao:Cek milice, kako da koristi kondom ako planira da zatrudni? :) Vestacka oplodnja? Svakako vakcina za partnera je najbolje resenje...

Nego meni skocile transaminaze - ALT 96 :-? Jel moze od slatkisa, bio sam nevaljao i jeo trioladu milku :oops:
"Jesen stize dunjo moja", sta si ti savetovali da radis, pijes isl. zbog povisenih transaminaza? KAkvo ti je sad stanje? KAko se osecas? Osecas li malaksalost, bol isl?
KAkvi su ti markeri?
Pa nista, dijetetski rezim, bez masnoca... slatkisa... dijeta za hiperlipidemiju.
A osecam se normalno :) Nikakvih tegoba nemam. Markeri? Svi negativni...
Hvala na pitanju ;)
Kakva je to dijeta? Jesi li primao kakvu terapiju ikad... Procitala sam neciju poruku na ovom forumu (sad zaboravila ciju), kako su se posle Zefixa snizile transaminaze za vrlo kratak period...
Djuu
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od Djuu »

mustbetough napisao:Ok.
JE li to znaci da bez biopsije ne daju lekove uopste? Ili kako to zovu antiviralnu terapiju... Ili idu od slucaja do slucaja. Mozda ja postavljam neka nenormalna pitanja, ali ja se bas i ne bih podvrgavala biopsiji. Tu su rezultati krvi, pa nek se pogadja sta ide...
Nisam sigurna kako sve to ide za B virus, ali za C su prioritet bolesnici sa ostecenom jetrom (jer drzava nema para da svima finansira lecenje :cry: ) a tacan stepen ostecenja jetre moze da se utvrdi samo biopsijom.
Prioritet su oni sa vecim ostecenjem, mada uzimaju u obzir i ostale analize krvi kao i br. kopija.
Ne znam zasto se ne bi podvrgla biopsiji, nije to nista strasno.
A na zalost kod nas u srbiji to ti tako i ide.
Ja sam napr. radila biopsiju 2007 i tad mi je jetra bila zdrava, sad nesmem da radim biopsiju minimum tri godine ali pratimo porast kopija, transaminaza, gama gt itd.
Mozda i ja nekad stignem na red za terapiju.
mustbetough
Aktivan član
Aktivan član

Post od mustbetough »

Djuu napisao:
mustbetough napisao:Ok.
Nisam sigurna kako sve to ide za B virus, ali za C su prioritet bolesnici sa ostecenom jetrom (jer drzava nema para da svima finansira lecenje :cry: ) a tacan stepen ostecenja jetre moze da se utvrdi samo biopsijom.
Prioritet su oni sa vecim ostecenjem, mada uzimaju u obzir i ostale analize krvi kao i br. kopija.
Ne znam zasto se ne bi podvrgla biopsiji, nije to nista strasno.
A na zalost kod nas u srbiji to ti tako i ide.
Ja sam napr. radila biopsiju 2007 i tad mi je jetra bila zdrava, sad nesmem da radim biopsiju minimum tri godine ali pratimo porast kopija, transaminaza, gama gt itd.
Mozda i ja nekad stignem na red za terapiju.
Dakle, nalazi krvi, transaminaze isl bili uredni, i dali ti ipak da radis biopsiju. Ili ti nisu bili dobri rez, pa da vide...

Za 10 dana radim analize krvi, pa da vidimo kakvi ce da budu i sta ce da odluce da mi rade.
Imam probleme sa raspolozenjem. Ne umem da budem jaka.
Dajte neki savet kako ostati pozitivan. :(
milica m
Aktivan član
Aktivan član

Post od milica m »

Sto se biopsije tice, meni su radili istu bez obzira sto su mi svi rezultati bili dobri, hteli su da vide stanje jetre, a to je jedini nacin. Sama biopsija kod mene nije nista promenila, nisam imala terapiju ni pre niti posle.
Odgovori