Hepatitis B (hronicni)

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
waltera
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Jun 09, 2008 1:58 pm

Post od waltera »

E pa to vam govorim hormoni strasno uticu na jetru jer ih ona akumulira i visak izbacuje iz tijela a nama je ketra vec opterecena tako da je to tesko....a antibebi definitivno naprezu jetru jer su jos i vjestacki hormoni
Ne znam kada vi trebate da dobijete menstruaciju imate bolove ispod rebara....ja sam to povezala tada da me boli pa kontam u pitanju hormoni
Jesen stize dunjo moja
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Sep 23, 2007 12:20 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Jesen stize dunjo moja »

Malo da odem u offtopic - ima li neko ideju kolika je prevalenca kod nas Hepatitisa D, koji je inace satelit B virusa? Dakle da neko pokupi B i sa njim njegov satelit D virus... sto naravno dodatno pogorsava situaciju.

Ovo sam uspeo da nadjem:
HDV is rare in most developed countries, and is mostly associated with intravenous drug abuse. However HDV is much more common in Mediterranean countries, sub-Saharan Africa, the Middle East, and countries in the northern part of South America.[3] In all, about 20 million people may be infected with HDV.
Takodje pitanje se odnosi na hepatitis E virus, koji bi trebalo da je slican obicnoj zutici odnosno Hepatitis A virusu.

Prica ide dalje na Hepatitis F za koji jos uvek nije potvrdjeno da li zaista postoji, ali ja sam ubedjen da sigurno postoji samo da jos nije nastala epidemija pa mu se ne posvecuje dovoljno paznje kao za B ili C. :roll:

Koliko sam primetio kod nas se radi jedino test na Anti HDV, pored uobicajenih na A,B i C viruse.
Bye bye little lady
Djuu
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Apr 12, 2007 8:52 pm
Kontakt:

Post od Djuu »

Hepatitis D
Sredinom 70-ih godina M. Rizzetto je otkrio do tada nepoznati jedarni antigen u hepatocitima bolesnika sa hronicnim hepatitisom B. Nazvan je delta antigen. Eksperimenti na simpanzama su pokazali da je delta antigen defektan virus koji se moze razmnozavati samo zajedno sa hepatitis B virusom. Utvrdjeno je da sadrzi malu molekulu RNK sa omotacem od HBsAg.

Virusna cestica se sastoji od jezgra sa hepatitis D virusnim antigenom (HDVAg) i omotaca od HBsAg.HDV se na receptore hepatocita veze pomocu HBsAg.
Kod coveka se mogu javiti dve forme infekcija: koinfekcija (istovremena infekcija HDV i HBV) i superinfekcija (infekcija sa HDV hronicnog nosioca HBsAg).

Patogeneza
Patoloske promene na jetri se ne mogu razlikovati od promena izazvanih drugim hepatitis virusima i sastoje se od hepatocelularne nekroze i inflamacije. U slucaju koinfekcije nalaze se elementi akutnog hepatitisa a u superinfekciji elementi hronicnog hepatitisa.
Tacan patogenetski mehanizam nije poznat.

Klinicke manifestacije
Klinicki tok hepatitisa D je varijabilan i obicno je tezi nego u ostalih virusnih hepatitisa. Posle inkubacije 3- 7 nedelja preiktericna faza pocinje nespecificnim simptomima a iktericna faza se ne mora uvek manifestovati. Fulminantni oblik je deset puta cesci nego u drugih virusnih hepatitisa. Cesta sekvela je hronicni hepatitis koji u oko 60 -70% zavrsava cirozom.
U slucaju koinfekcije razvijaju se akutne forme B i D hepatitisa a u slucaju superinfekcije razvija se tezi oblik akutnog hepatitisa koji prelazi u hronicni u oko 70% obolelih.

Epidemiologija
Infekcija HDV se prenosi najcesce putem krvi i krvnih produkata pa su rizicne grupe iste kao i za HBV. U sredinama sa losim socioekonimskim uslovima od znacaja je i prenosenje kontaktom.
Opisane su manje epidemije medju i.v. narkomanima

Virusoloska dijagnostika
Antitela za HDV mogu se dokazati ELISA i RIA metodom. Potrebno je raditi i seroloski profil HBV radi utvrdjivanja odnosa ove dve infekcije.

Lecenje
Ne postoji specificno antivirusno sredstvo. IF je pokazao samo neznatne povoljne efekte, imunosupresivna terapija je kontraindikovana.

Prevencija
Mere prevencije HBV su efikasne i u sprecavanju HDV. Imunoprofilaksa protiv HBV takodje otklanja mogucnost HDV infekcije jer iskljucuje HBsAg kao komponentu neophodnu za replikaciju HDV.

HEPATITIS E
HEV se javlja endemijski u svim geografskim podrucjima sa tendencijama epidemija u Aziji, Africi Severnoj i Juznoj Americi.

Virusna cestica je precnika 30-32 nm. Genom se sastoji od jednog linearnog lanca pozitivne RNK. Replikacija i stvaranje viriona odigravaju se u citoplazmi a virus napusta celiju njenom destrukcijom.
Virus je veoma osetljiv na promene temperature (zamrzavanje i odmrzavanje) a razgradjuje se za 3-5 dana pri cuvanju na +4 stepena C. Otporan je na lipidne rastvarace i deterdzente. Bioloske osobine kao i proteinski sastav nisu dovoljno prouceni.

Molekularno bioloskim ispitivanjima utvrdjeno je postojanje 4 genotipa.

HEV je oboljenje koje je po klinickim,dijagnostickim i epidemioloskim karakteristikama slicno hepatitisu A. Prenosi se fekalno-oralnim putem.

Kliniska slika iktericne forme je slicna kao kod ostalih virusnih hepatitisa. Inkubacija je oko 40 dana, pracena prodromalnim stadijumom u trajanju 1-10 dana u kome se javljaju muka,povracanje,malaksalost,bolovi u trbuhu,svrab i bolovi u zglobovima.

Transaminaze su nize nego kod drugih hepatitisa.

HEV ima visok letalitet, 17-33% u gravidnih zena, narocito u trecem trimestru.

U dijagnostici se primenjuju seroloske metode (ELISA). U novije vreme su razvijene i metode PCR za detekciju HEV iz bolesnickog materijala,drugih bioloskih materijala, hrane i vode.

U prevenciji najvaznija mera je kontrola vode za pice i obezbedjivanje drugih higijenskih uslova zivota

Preuzeto sa www.hepatitisforum.forumakers.com
mustbetough
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jun 19, 2008 11:05 pm

Post od mustbetough »

waltera napisao:E a ja spavam na trbuhu pa se sva istegnem do jutra....a bas me tako i boli kao da sam neki misic istegla....doduse nekada pravo boli ozbiljno....
Pitala sam gastroenterologa za taj bol....kaze moze se desiti svakome ta bol a desava se to da se vrsi nekakvo odvajanje zdravih od bolesnih stanica jetre valjda za regeneraciju......i tada ovojnica boli jer jetra neznatno otekne zbog ovog procesa....oteklu jetru takvu ne mozemo vidjeti na ultrazvuku...i kaze da je ta bol cesca kod ljudi koji zavrse terapiju i koji suu poslije terapije negativni(hep c)ali ne iskljucuje nikako ovo debelo crijevo....jer nama je zbog takvog sporijeg rada jetre poremeceno sve.....
Mene iskreno najvise strah hormona...jer me jetrica boli tacno par dana prije menstruacije i prestane kada dobijem (a jetra obradjuje estrogene) a sad asam trudna pa me strah bas opterecenja....
Nadam se da je debelo crijevo......evo kefir sam uvela vec tri dana pa mi je lakse....
I niste mi odgovorili da li vi imate to kuckanje ispod desnog rebarnog luka
Waltera, posto nikako da ti odg. na to pitanju o "kuckanju". JA to nemam, imam samo probode, sa svih strana rebara i ispod njih cak i visoko ispod grudi(naravno desna polovina tela). Tu osetim zarenje, probadanje, bockanje... KAd sam to opisala dr(koji bas i nije hepatolog, ali je ok), rekao je: "da se razumemo, tu nema nista!"
Zatim, posto sam procitala ono o hipohondriji, kao da se to umanjilo. NA svoju ruku sam uzela Bensedin, i pijem ga ujutru i uvece(2mg). Malo vise spavam i malo sam mirnija. PA sam odustala da se raspitujem dalje oko lekova.
Dodatno me je smirilo to sto su transaminaze, a KONTROLISALA SAM IH, nize nego pre mesec dana. Evo ovako:

AST 53.9 (a bio mi je 76)---doduse normalan je do 41
ALT 58.9 (a bio mi je67)----normalan je do 45
Pomerene su referentne vrednosti od skoro, rekao mi dr.

Ostalo je dobro. Poboljsala se krvna slika, hemoglob, eritrociti isl.

Posto smo poceli da komentarisemo stolicu i mokracu, kod mene je to ok.

A citala sam da je stolica svetla i masna kada jetra ne luci dovoljno zuci koja je potrebna da se sve te masnoce razgrade.

Znaci unosite samo hranu koja ce se lako svariti.

Vodila sam racuna o ishrani bas:
pecene jabuke, supice, RELIV FORTE, cvekla i sargarepa(sveze cedjeni sokovi).
I naravno kad mi dodje, pojedem sta mi se jede. PA se posle opet cuvam.
Stomak mi se naduva. Jos uvek ne znam da li od gastritisa, nerava ili jetre.
mustbetough
Aktivan član
Aktivan član

Post od mustbetough »

Draganagr napisao:Ja neke posebne bolove u tom predelu nemam, osim sto me ponekad blago zaboli, ali isto tako se desi i sa leve strane. Ja licno tome ne pridajem znacaj jer verujem da dosta toga dolazi iz glave.

Po meni najbolji lek za depresiju i stres je fizicka aktivnost, sto je i dokazano. Znaci dosta setnje, teretana, aerobik, ples, pa sta se kome svidja! Za smirenje sam cula da je dobra valerijana (biljne kapi) koje ne skode ali pomazu. Znam dosta ljudi iz moje okoline koji je koriste. Ali najbolje je da pitate lekara, iako nije u pitanju hemija, trebamo biti obazrivi i sa biljnim proizvodima.
Nevezano, kad sam vec pomenula hemiju, nadam se da znate da su i antibebi pilule na listi zabranjenih proizvoda za nas!
KAda su uvecane transaminaze, preporucuje se mirovanje(ne bas da se ne pomera iz kreveta), ali ne treba se naprezati.
ALI, ne znam koliko treba da su visoke transaminaze da bi se mirovalo. Jer mirovanje deprimira, pa se ne zna sta je gore.............
VAlerijanu cu da potrazim u svakom slucaju i8 da doobro procitam uputstvo.
Hvala.
mustbetough
Aktivan član
Aktivan član

Post od mustbetough »

Jesen stize dunjo moja, kako stoje stvari kod tebe? Ne smem da se opterecujem ovim dodatnim hepatitisima pa sam iskulirala ono sto procitah i interesuje me stanje tvojih transaminaza i ako smem da pitam :oops: , koji virus ti imas. Dosta puta sam iscitala poruke sa ove teme, ali neke stvari zaboravim..........
Pozdrav sapatnicima :wink:
Scared Girl
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Sep 27, 2008 12:31 am

Post od Scared Girl »

Ovo su moji rezultati:hronicni hepatitis b, minimalne aktivnosti, u stadijumu lake fibroze jetre.
Neophodna terapija.Izbor izmedju Pegazisa i Zefix-a.
Moze li mi neko objasniti koja je treapija bolja i sta je tacno fibroza???
Jesen stize dunjo moja
Aktivan član
Aktivan član

Fibroza (laka) je pocetak hronicnog ostecenja jetre tj. onoga koje se ne moze reverzibilno vratiti... ide ka tezem obliku fibroze i na kraju rezultuje cirozom. :roll: Iskusniji ce ti objasniti koliko stadijuma fibroze pre ciroze postoji, ja koliko se secam 4.
Dobro je sto ti je virus minimalne aktivnosti.
Terapija - pa oni ce ti valjda preporuciti sta je bolje za tvoj slucaj.

@mustbetough: Poslednji put na kontroli 94 mi je bio ALT, a 42 AST. :roll: A ja zvanicno nemam ni jedan virus, duga prica... :roll:

Kada kazes da se preporucuje mirovanje kod visokih transaminaza, sta znaci 'visoke' - duplo vise od ref. vrednosti, ili kako lekari kazu kriticna granica 80...
Bye bye little lady
Scared Girl
Aktivan član
Aktivan član

Post od Scared Girl »

Da li se neko lecio Pegazisom kod hronicnog hepatitisa b ? Sta mislite da je bolje zeffix ili pegazis?
Jesen stize dunjo moja
Aktivan član
Aktivan član

Izvini ako ti je moj prethodni post zvucao ostro ili bezosecajno (navikao sam da radim primarno sa racunarima-masinama :roll: ) , uglavnom nemoj da brines previse jer si na dobrom putu sto je virus otkriven relativno na vreme i sto nije doslo da tezeg stadijuma fibroze i najvaznije sto je aktivnost virusa mala - laka fibroza mislim da cak moze da se 'zaleci' jer ne zaboravi da jetra ima najvecu moc regeneracije od svih organa u telu coveka! Bitno da je da koristis terapiju i da se kontrolises redovno... i da zdravo zivis, i da se jos zdravije hranis ;)
Bye bye little lady
Jesen stize dunjo moja
Aktivan član
Aktivan član

mustbetough napisao:Jesen stize dunjo moja, kako stoje stvari kod tebe? Ne smem da se opterecujem ovim dodatnim hepatitisima pa sam iskulirala ono sto procitah i interesuje me stanje tvojih transaminaza i ako smem da pitam :oops: , koji virus ti imas. Dosta puta sam iscitala poruke sa ove teme, ali neke stvari zaboravim..........
Pozdrav sapatnicima :wink:
Zaboravih da dodam:

A person negative for HBsAg but positive for anti-HBs has either cleared an infection or has been vaccinated previously.

To je izgleda i moj 'slucaj'... samo sto nisam nikada radio anti-HBs, kod nas se rutinski zbog povisenih transaminaza radi samo HBsAg i ako nema virusa - idi kuci. :)
Bye bye little lady
milica m
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Sep 01, 2006 9:29 pm

Post od milica m »

Scared Girl, terapiju ce ti valjda doktor preporuciti.Gde se ti lecis? To pitam jer nisam jos cula da su nekome davali Pegazis sa hep.B, uglavnom Zeffix,bar u Srbiji.
Scared Girl
Aktivan član
Aktivan član

Post od Scared Girl »

Doktor Dragan delic mi je to preporucio tj rekao mi je ili jedno ili drugo pa da odlucim sama.... Zato vas pitam... Za Pegazis se kod hepatitisa b ne daje preko socijalnog nego moras sam da finansiras a Zeffix deluje samo 25%...
Bas sam u nedoumici....
Jesen stize dunjo moja
Aktivan član
Aktivan član

Doktor Delic, ali odakle? Infektivna?
Bye bye little lady
Scared Girl
Aktivan član
Aktivan član