Hepatitis B (hronicni)

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
Draganagr
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 24, 2008 11:28 am

Post od Draganagr »

Scared, na zalost, u pravu si za ovo sto si rekla. Mada ja ne osudjujem u potpunosti ove ljude, ipak je rec o strahu od neceg sto je njima krajnje nepoznato. Mozes im ti pricati bilo sta, uvek ce postojati neka rezerva. Ja sam zato za ovu bolest rekla samo svojim najboljim drugaricama i poridici (osim mame) i od svih imam maksimalno razumevanje. Moja cimerka, koja je jedna od tih naj drugarica, ide do te mere da opusteno mi nudi da probam nesto iz njene kasike na pr. ali sam ja ta koja to uvek izbegava. Smatram da nema potrebe ni pricati svima, dovoljno je da u svakom trenutku pazimo da ih kojim slucajem ne zarazimo.
Sto se tice onih koji svesno sire zarazu, ja zelim da verujem da takvih ljudi nema mnogo, pa to je krajnje bolesno.

Ja sam samo cula za E i D, ali ne verujem da su mnogo rasprostranjeni kod nas. Mada, isto tako sam "samo cula" i za hepatitis b ranije i mislila da je to nesto kao....herpes :oops: (nemojte mi se smejati), pa se ispostavi da nas ima koliko hoces...
Koliko znam, hepatitis je poznat jos iz doba anticke Grcke. Naziv hepatitis je grckog porekla. Hepar (ili ipar kako kazu grci) je jetra. Ovo "itis" je oznaka za upalu.
judith
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Okt 04, 2007 12:34 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od judith »

Da , da , krajnje bolesno ali se desava . Ja sam , na zalost, imala takvo iskustvo . I kada sam zahtevala objasnjenje - lik je opusteno rekao " Ma nema potrebe da panicish - ne prenosi se sexualnim kontaktom , a u najgorem slucaju - ti cesh to za 6 meseci terpije srediti ! "
MONSTRUOZNO! BOLESNO! SEBICNO!
Inace . u pitanju je decko koga sam poznavala godinama pre toga.
Sta reci... NE VERUJ NIKOME!

U periodu kad nisam znala da li imam hcv ili ne , mnogi prijatelji su se nekako distancirali . Bila sam ocajna , tuzna , na ivici snage , i bash mi je trebala podrska , ali ....... najceshce je nisam imala.
Onda shvatish da imash jednog , mozda dva prijatelja .......U pocetku sam bila razocarana , a onda sam shvatila da je to dobar nacin da jasno definishesh ko su " tvoji ljudi" .
Sa druge strane , dobila sam neverovatno mnogo podrske od Majje , Djuu , Mikalje ...... ljudi od kojih nisam nista ocekivala ....

Cinjenica je da se bolje informisani ljudi - bolje postavljaju u ovakvim situacijama . Oni koji to nisu - rukovode se strahom. Bila mi je neshvatljiva i sledeca situacija - kada sam objavila svom okruzenju da mozda postoji mogucnost da sam zakacila hcv - niko ziv se nije setio da se o tome informishe - pa sam ja to uradila . To me je bash iznerviralo.
Neki ljudi su me veoma razocarali , ali ima i onih cija me paznja ganula do suza.
Odlican nacin da saznash - ko su ljudi koji te okruzuju.
Jesen stize dunjo moja
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Sep 23, 2007 12:20 am

Post od Jesen stize dunjo moja »

Pa pazi, rekao ti je istinu... mada.... uz izvesnu dozu rizika! Nikad se ne zna, zavisi ko je koliko 'wild' pa moze da se prokrvari koza... ko zna mozda neko voli grebanje :lol: Dakle nije rec o samom sexualnom cinu vec o informisanosti da treba spreciti kontakt sa krvlju zarazenog.... mogla si da imas zanokticu, a on da se posekao dok je ljustio jabuku.... i sta... u trenutku zanosa kome bi to palo na pamet da ce neki mikroskopski delic krvi da se spoji :roll:

Zato u svakom slucaju - pamet u glavu!

A za idiJotski stav - opusteno, ti ces to srediti lako za 6 meseci.... PA ZASTO GA ON ONDA NIJE SREDIO KADA JE TO TEK TAKO LAKO??? Zasto ga nisi pitala, ali tada nisi znala.... pitaj ga sada :evil:
Bye bye little lady
Jesen stize dunjo moja
Aktivan član
Aktivan član

Jesen stize dunjo moja napisao:
http://www.blic.rs/slobodnovreme.php?id=60796
Tek sada vidim sta su jos napisali - bol oko leve plećke.

LEVE?! Jetra je ispod desnog rebra, omg... :evil: :evil: :evil:
Bye bye little lady
Scared Girl
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Sep 27, 2008 12:31 am

Post od Scared Girl »

Izvinite sto sad trenutno skrecem sa teme.Od sinoc imam bolove u predelu koji se nalazi sa desne strane ledja u predelu koji je visine iznad pupka pa malo u desno,to j neprijtano propadanje koje nije konstantno vec dolazi u vise naleta u toku dana...ima li ovo veze sa jetrom ili hepatitisom b???
Draganagr
Aktivan član
Aktivan član

Post od Draganagr »

Ti bolovi se, koliko ja znam, javljaju kod obolelih od hep b. I mene povremeno probode tu (skoro svaki dan bar po jednom). Ali to je sve pocelo od kada sam saznala da imam hepatitis. Sad, da li mi se i pre to desavalo ali mu nisam davala znacaja ili je to iz glave sada, ne znam. U svakom slucaju, ako to postane bas ucestalo i bolno kod tebe, javi se lekaru obavezno.
Jesen stize dunjo moja - procitala sam doticni clanak i ostala sam zabezeknuta! Simply - no comment... jedna jedina pozitivna stvar je da se bar neko setio da napise nesto o hepatitisu. ali informacije unutar texta su zalosne..sta reci
Scared Girl
Aktivan član
Aktivan član

Post od Scared Girl »

Uf ja sam sigurna da ovo nisam imala pre jer ovakav bol nije mogao da mi promakne,i zaista ovde se ne radi o tome da umisljam neke simptome,ja znam da ovo imam,ali me bol zabrinjava jer je zaista neprijatan.Kada ustanem samo me probode i prodje ali je opet neugodan dosta.
Plus vec danima imam temperaturu i prehladu koju vucem vec duze.
Jesen stize dunjo moja
Aktivan član
Aktivan član

Sve je tu "OK", to su simptomi HBV-a. Mada mogu biti identicni i za HCV, ali vec si ustanovila da srecom nemas HCV.

Citao sam da se taj bol pozadi javlja jer se HBV virus zapravo umnozava u bubrezima i onda ide do jetre gde mu je 'homepage'... cak je ta studija apelovala da se istrazivanja usmere ka bubrezima a ne ka jetri kao do sada... nisam bas siguran odnosno strucan da prenesem valjano celu pricu, pa cemo ostati na zvanicnoj verziji.

Temperatura (blaga jel da?) ti je reakcija jer se organizam bori sa napasti.... prehlada je simptom da se imuni sistem bori sa necim... simptomi gripa su karakteristicni za hepatitise.

Inace ja mislim da je taj deo ledja ogledalo jetre... posto jetra nema receptore za bol, pa samim tim ne moze ni da boli... onda kada se uveca (od upale zvane hepatitis) pritiska neki drugi organ ili tkivo/whatever nisam ucio anatomiju, pa covek oseca da je 'propet' na tom mestu, ili neki cudan bol..
Bye bye little lady
Scared Girl
Aktivan član
Aktivan član

Post od Scared Girl »

Bas zato sam vas i htela pitati ovo,jer nisam bila sigurna sa cime ovaj bol ima veze posto se ne nalazi u predelu jetre.Temperatura mi je u pocetku bila 37 sa 5,a sad se smanjila na 37-37 sa 2.Ali nije spala jos....
Neverovatno,sta sve coveka zadesi!
Jesen stize dunjo moja
Aktivan član
Aktivan član

To je OK.... organizam se bori... ;) Postuj samo savete i olaksaj maksimalno svom organizmu... znaci stroga dijeta, vitamini.... odmaranje.... itd.

A za taj bol pozadi to je plecka jel tako, desna? To je to... nesto se odigrava u jetri ili oko nje :-?
Bye bye little lady
Scared Girl
Aktivan član
Aktivan član

Post od Scared Girl »

Doktorka kaze da mi je sve to od jetre temperatura ibol...sada cekam neke rezultate da vidim sta mi je definitivno.
mustbetough
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jun 19, 2008 11:05 pm

Post od mustbetough »

Evo tuznih vesti.

Nakon 8 god, koliko ima kako sam saznala da sam HBV pozitivna, meni su skocile transaminaze. SVe do sad je bilo ok i virus bio neaktivan.
AST 76
ALT 67
A i krvna slika (hemoglobin, eritrociti..) nizi nego obicno.
Stresa sam imala napretek, a sad ga imam stostruko. Ubih se od plakanja, revolta isl.
Osecam i bol sa desne strane, nije umisljen. Nekad ostar i kratak, nekad samo malo bridi. A to osecam u citavoj desnoj polovini. i na ledjima.
Ocajna sam. Doktorka mi dala neke vitamine, pa da dodjem za tri nedelje da ponovimo testove.
Draganagr
Aktivan član
Aktivan član

Post od Draganagr »

Jesi li radila i druge analize osim AST, ALT i krvne slike? Kada si radila poslednji put sve markere i kakvi su ti bili rezultati?
Dok ne vidis sve analize, nemoj preterano da brines! Znam kako ti je, ali i u najgorem slucaju (a to je da iz pasivnog virus predje u aktivno stanje) postoji resenje. Tu su razne terapije koje se sve vise unapredjuju. Zamisli samo da ni ne znas da imas virus, a potrebno ti je lecenje!
Taj prelaz is pasivnog u aktivno stanje je velika tema i nesto sto sve nas koji smo "za sada ok" posebno zanima. Ne znam sta to dovodi do toga da se virus probudi, ali svakako dorpinosi nacin zivota i navike koje imamo.
I jos jedno pitanje, da li znas koliko dugo nosis virus? znaci koliko godina si zarazena ( ne kada si saznala da ga imas). Na par mesta sam procitala da kod dosta ljudi virus aktivira nakon nekih 20ak godina. Za 2 nedelje imam sastanak sa lekarom i videcu da se podrobno informisem o svemu.
mustbetough
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jun 19, 2008 11:05 pm

Post od mustbetough »

U martu radila i markere:
HBsAg+
Anti_HBcIgM+
HBeAG-
Anti-HBe+

TRansaminaze, bilirubin, glukoza, urin i sve one stvarcice sa klasicne kontrole uredne bile u martu. MArker i sta vec za tri nedelje.
Ne mogu da se sredim od brige.
Ni otprilike ne znam kad sam mogla da ga dobijem, ali mislim da je to bilo extra davno. Mnogo pre saznanja.......
Draganagr
Aktivan član
Aktivan član

Post od Draganagr »

Sacekaj onda da odradis sve analize sada, ionako je proslo 6 meseci od poslednje kontrole, pa ces videti. Mozda su ti transaminaze uvecane iz nekog drugog razloga, nikad se ne zna.
A ako se zaista pokaze da je virus proradio.. sta je tu je, postoji terapija koja pomaze da se vratis na staro stanje, nije smak sveta. Vazno je da sto pre pronadjes terapiju koja ce tebi licno prijati i koja ce davati rezultat. Ja cvrsto verujem da ce se u skorijoj buducnosti naci konacna terapija za nasu bolest. I sa mnogo gorim bolestima ljudi izlaze na kraj, zato trudi se da budes pozitivna sto je vise moguce!
Veliki pozdrav
Odgovori