Hepatitis B (hronicni)
Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99
od trenutka zaraze do 6 meseci nakon toga, organizam tj. imuni sistem pokusava da se izbori sa virusom. anti-tela su ta koja pokusavaju da ga uniste i stvaraju se tokom citavog ovog perioda. kod nekih je kolicina anti-tela dovoljna da izbace virus i oni bivaju izleceni, kod ostalih je ta kolicina nedovljna i virus ostaje zauvek. meni je malo cudno zasto organizam tako iznenada "odustane" nakon 6 meseci, ali tako je. pretpostavljam da ima veze sa razvijanjem i razmnozavanjem virusa, ali nisam sigurna. organizam i kasnije nastavlja da se bori ali iz nekog razloga ne moze da unisti virus.
to sto si pozitivna na hepatitis b samo govori da si dosla u kontakt sa virusom i da postoji u tvom organizmu. ne moze nikakvu informaciju o antitelima da ti da. ostaje da se utvrdi da li si u akutnoj ili hronicnoj fazi a to mozes samo odgovarajucim testovima, ili da cekas 6 meseci od trenutka kada si konstatovala da ga imas, ili eventualno ako znas kada i kako si se zarazila, pa da izracunas.
to sto si pozitivna na hepatitis b samo govori da si dosla u kontakt sa virusom i da postoji u tvom organizmu. ne moze nikakvu informaciju o antitelima da ti da. ostaje da se utvrdi da li si u akutnoj ili hronicnoj fazi a to mozes samo odgovarajucim testovima, ili da cekas 6 meseci od trenutka kada si konstatovala da ga imas, ili eventualno ako znas kada i kako si se zarazila, pa da izracunas.
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Ned Sep 23, 2007 12:20 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
To je malo cudno meni oduvek bilo, a jedan iskusni doktor (nije infektolog ali je specijalista svakako) mi je rekao da su to gluposti i da je svaki organizam za sebe, ne moze se podvuci tako ostra 'crta' do 6 meseci je akutno, preko 6 meseci i jedan dan hronicno. Jer necijem organizmu tj. imunom sistemu treba vise vremena da se izbori i izbaci virus, a necijem manje. Npr. mnogi HBV izbace za 2-3 meseca u akutnoj fazi, a ima i onih koji mogu da ga izbace tek posle 8-9 meseci, cak i oko godinu dana, ali ga izbace. E sad koliko je to provereno ne znam - ali ono sto ima smisla i logike jeste da je svaki organizam za sebe, i ne postoje dva identicno jaka ili slaba imuna sistema... zavisi to od mnogo faktora.
Ovo 6 meseci granica bas zvuci kao da su ljudi skolski primer stavili u neku knjigu.... kao da je za virus ili organizam bitno bas pola godine, zasto nije npr. granica 120 dana, ili 3,5 meseca... ili 150 dana, umesto 180.
Takodje mislim da nisi razumela sta pita Uplasena devojka, koliki je period 'prozora' kod HBV-a. Ja ne znam da li je sinonim period inkubacije = period prozora kada se javljaju HBsAG nalazi u krvi. Znaci pricamo o mogucnosti da se ustanovi prisustvo virusa, a to se radi testiranjem na HBsAG.
Inace evo o samom virusu:
Virus hepatitisa B
http://* REKLAMA */Virus-hepatit ... ess.htm?b9
Ovo 6 meseci granica bas zvuci kao da su ljudi skolski primer stavili u neku knjigu.... kao da je za virus ili organizam bitno bas pola godine, zasto nije npr. granica 120 dana, ili 3,5 meseca... ili 150 dana, umesto 180.

Takodje mislim da nisi razumela sta pita Uplasena devojka, koliki je period 'prozora' kod HBV-a. Ja ne znam da li je sinonim period inkubacije = period prozora kada se javljaju HBsAG nalazi u krvi. Znaci pricamo o mogucnosti da se ustanovi prisustvo virusa, a to se radi testiranjem na HBsAG.
Inace evo o samom virusu:
Virus hepatitisa B
http://* REKLAMA */Virus-hepatit ... ess.htm?b9
Virus hepatitisa B (HBV) je hepatotropan virus koji pripada DNK virusima, rod Orthohepadna virus, familija Hepadnavirade. Veoma je složene građe i otporan na hemijske i fizičke uticaje spoljašnje sredine. Sferičnog je oblika i sastoji se iz jezgra i omotača. Jezgro virusa sadrži genom virusa, DNK polimerazu, preotein kinazu i HbcAg (antigen). HbcAg ne nalazi se slobodan u serumu, jako je imunogen i stimuliše sintezu zaštitinih antitela. Kao integralni deo jezgra nalazi se HbeAg koji se nalazi u solubilnom obliku u serumu obolelog. Omotač virusa su proteini, lipidi i ugljeni hidrati. Oni čine HbsAg koji se stvara u citoplazmi inficiranog hepatocita. Njegova produkcija je velika. Prvi se nalazi u serumu obolele osobe.
Bye bye little lady
Za ovo prvo si potpuno u pravu..nisam ni mislila da je striktno 6 meseci, nije u pitanju program, niti nas organizam, niti virus. ali verovatno daju virusu neki vremenski okvir od oko 6 meseci, a u zavisnosti od imunog sistema dolazi ili ne dolazi do odbrane.
za ovo drugo tek sad mislim da nisam razumela!
za izraz "period prozora" nisam cula do sada. u svakom slucaju, shvatila sam pitanje da li se mogu stvoriti antitela u tom periodu cak i ako je pozitivna na hep.B. Mogu ali i ne moraju, sto ce saznati nakon testova ili nakon nekih 6 meseci. moguce je ipak da nisam shvatila sta je zapravo htela 
za ovo drugo tek sad mislim da nisam razumela!

-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sub Sep 27, 2008 12:31 am
-
- Aktivan član
Kakva antitela, meses pojmove!!! Antigen je HBsAG - to je prisustvo virusa, ako si pozitivna na to imas virus Hepatitis B. Antitela su reakcija organizma.... tebe znaci interesuje radi onih drugih testova Anti HBc i ostalih da bi se utvrdilo da li je hronicni ili akutni HBV? E to je vec diskutabilno... zato se uzima kao reper ono 6 meseci.
Vec smo pisali o tome:
IgG anti HBc- Podvrsta anti-HBc antitela. Ako je ovaj marker pozitivan zajedno sa HBsAG, uz negativni IgM anti-HBc, smatra se da je infekcija hronicna.
Dakle ako su ti radili anti-HBc onda mozes imati 'clue' da je infekcija hronicna uz negativni IgM. A to ce ti sve najbolje objasniti tvoj doktor, mada to i nije u sustini potrebno da zna pacijent
Mislim da nema potrebe da se toliko upustas u strucne pojmove, krucijalno je da si HBsAG+ i da trebas da radis na tome, bio on hronican ili akutni. I naravno da vodis racuna da ne zarazis nekoga...
Vec smo pisali o tome:
IgG anti HBc- Podvrsta anti-HBc antitela. Ako je ovaj marker pozitivan zajedno sa HBsAG, uz negativni IgM anti-HBc, smatra se da je infekcija hronicna.
Dakle ako su ti radili anti-HBc onda mozes imati 'clue' da je infekcija hronicna uz negativni IgM. A to ce ti sve najbolje objasniti tvoj doktor, mada to i nije u sustini potrebno da zna pacijent

Mislim da nema potrebe da se toliko upustas u strucne pojmove, krucijalno je da si HBsAG+ i da trebas da radis na tome, bio on hronican ili akutni. I naravno da vodis racuna da ne zarazis nekoga...
Bye bye little lady
-
- Aktivan član
-
- Aktivan član
sacekaj jos malo, pa ces znati da li je akutni. kada radis testove ponovo? u slucaju da ispadne i hronicni, opet nije kraj sveta. hvala bogu tu su terapije za koje mozda ni neces imati potrebe nikad.
po meni, jedina jako losa stvar u celoj prici je strah od odbacivanja. konkretno mislim na one koji nisu u vezi, braku i strah sa kojim se suocavaju kako ce reagoviti njihov buduci partner kada sazna za ovu bolest. da se ne lazemo, nikom ne bi bilo sve jedno. ja sam srecom ovo otkrila u vec ozbiljnoj vezi, ali ne mogu da sakrijem da me obuzme ocaj svaki put kada pozelim da raskinem i pitanje - sta posle, da li ce me ovakvu iko drugi hteti? srecom pa imam divnu osobu pored sebe i nemam razlog da raskinem. ali ako nekada neminovno dodje do toga, koji je izbor? sve su to stvari koje su, sigurna sam, svima nama prosle kroz glavu..

po meni, jedina jako losa stvar u celoj prici je strah od odbacivanja. konkretno mislim na one koji nisu u vezi, braku i strah sa kojim se suocavaju kako ce reagoviti njihov buduci partner kada sazna za ovu bolest. da se ne lazemo, nikom ne bi bilo sve jedno. ja sam srecom ovo otkrila u vec ozbiljnoj vezi, ali ne mogu da sakrijem da me obuzme ocaj svaki put kada pozelim da raskinem i pitanje - sta posle, da li ce me ovakvu iko drugi hteti? srecom pa imam divnu osobu pored sebe i nemam razlog da raskinem. ali ako nekada neminovno dodje do toga, koji je izbor? sve su to stvari koje su, sigurna sam, svima nama prosle kroz glavu..
-
- Aktivan član
Verujes li i meni isto?
Ne znam ni kako bi saopstila nekome to kada bi morala jednog dana...Nazalost,polazim od sebe i nikome ne bi bilo svejedno,nikome od nas,da nama nas partner kaze imam virus,nosicu ga do kraja zivota,mozda postoji sansa da ti prneesem itd.Ali smatram da cak i da se desi raskid taj o kom pricas,postoji osoba koja bi te prihvatila takvu kakva jesi,odnosno takve kakvi smo svi mi ovde.
Mi moramo prvi poci od toga,da ovo uglavnom i nije nasa krivica,nismo mi svesno birali ovo,desilo nam se,i sada moramo ziveti sa tim.I sto je najbitnije to nas ne cini nista manje socijalnim bicima nego sto su ostali ljudi koji to nemaju. Nije prijatno to reci nikome,ali sam sigurna da postoji prava osoba koja bi to prihhvatila.
Meni je krivo sto primecujem da me pojedini prijatelji ne zele posetiti jerr misle da ce im preci ovo,cime su me zaista razocarali.
Ne znam ni kako bi saopstila nekome to kada bi morala jednog dana...Nazalost,polazim od sebe i nikome ne bi bilo svejedno,nikome od nas,da nama nas partner kaze imam virus,nosicu ga do kraja zivota,mozda postoji sansa da ti prneesem itd.Ali smatram da cak i da se desi raskid taj o kom pricas,postoji osoba koja bi te prihvatila takvu kakva jesi,odnosno takve kakvi smo svi mi ovde.
Mi moramo prvi poci od toga,da ovo uglavnom i nije nasa krivica,nismo mi svesno birali ovo,desilo nam se,i sada moramo ziveti sa tim.I sto je najbitnije to nas ne cini nista manje socijalnim bicima nego sto su ostali ljudi koji to nemaju. Nije prijatno to reci nikome,ali sam sigurna da postoji prava osoba koja bi to prihhvatila.
Meni je krivo sto primecujem da me pojedini prijatelji ne zele posetiti jerr misle da ce im preci ovo,cime su me zaista razocarali.
-
- Aktivan član
Pa naravno da je tako jer mentalitet naroda je... na vrlo niskom nivou, informisanost je kao u kamenom dobu...
Samo treba da budu informisani da se HBV prenosi na taj, taj i taj nacin.... a to nije socijalni kontakt, boravak u istoj prostoriji i slicne paranoidne nebuloze, pa nije to kuga ili ebola!!!
Medjutim svako treba da se zapita da li bi se on isto poneo da je uslovno receno 'zdrav', a da mu je neko od poznanika/prijatelja inficiran HBV-om, ili nekim slicnim virusom. Ljudi korenitu menjaju misljenje tek kada osete to na svojoj kozi.... stoga ne treba nikoga po defaultu osudjivati, prosto tako to ide u psihilogiji ljudi
@Draganagr: Pa nista, samo mu kazes da koristi zastitu i gotovo, ako kaze zasto .... pitaj ga da li koristi ako ima kontakt za one night stand - naravno da ce reci svakako, a onda ga pitaj pa zasto, odakle znas da ta neka tamo gradska cura nema SIDU? Zato koristis zastitu i bas te briga sta ima, a sta nema!
Dakle osnovni podatak je ovde saznanje da li rizik zaista postoji, kao ono kada su pitali u nekoj anketi da li bi spavali sa osobom koja je HIV+, naravno uz maximalne mere opreza, vecina je rekla da ne bi. A kada su ih pitali da li odobravaju one night stand seme, rekli su da da... ali tu ne razmisljaju o mogucnosti da im se nesto omanke... 

Samo treba da budu informisani da se HBV prenosi na taj, taj i taj nacin.... a to nije socijalni kontakt, boravak u istoj prostoriji i slicne paranoidne nebuloze, pa nije to kuga ili ebola!!!
Medjutim svako treba da se zapita da li bi se on isto poneo da je uslovno receno 'zdrav', a da mu je neko od poznanika/prijatelja inficiran HBV-om, ili nekim slicnim virusom. Ljudi korenitu menjaju misljenje tek kada osete to na svojoj kozi.... stoga ne treba nikoga po defaultu osudjivati, prosto tako to ide u psihilogiji ljudi

@Draganagr: Pa nista, samo mu kazes da koristi zastitu i gotovo, ako kaze zasto .... pitaj ga da li koristi ako ima kontakt za one night stand - naravno da ce reci svakako, a onda ga pitaj pa zasto, odakle znas da ta neka tamo gradska cura nema SIDU? Zato koristis zastitu i bas te briga sta ima, a sta nema!

Bye bye little lady
Ovo za anketu mi se dopalo! I zaista jeste tako kao sto kazes. Mi to SADA drugacije gledamo jer se nalazimo u toj situaciji i svako pati na svoj nacin..
Medjutim, stvar je mnogo komplikovanija od toga da kazes nekom da koristi kondom. Pa cak i vakcina postoji, sto je izuzetno velika stvar. Ukoliko bih zelela da udjem u novu vezu, podrazumeva se da bih toj osobi rekla da imam hepatitis b. to ne bih nikad sakrila, jer pomislim samo kako bih se ja osecala kad bi meni to sakrili. Iako bih tu osobu informisala o tome kako se moze zastiti (a to i ovom slucaju, pored kondoma i vakcine zaista nije tesko), verujem da ce ostati uz mene jedino ako mu je zaista dosta stalo do mene. Da bi mu stalo do mene treba mu sigurno vremena da me dobro upozna, a ja informaciju o svojoj bolesti ne mogu niti zelim da krijem duze vreme. Ostatak scenarija mislim da ne moram da pisem...
Iako srecom nisam prinudjena da mislim o svemu ovome, cesto pomislim kako je ljudima, pogotovu jako mladim koji se suocavaju sa ovim, a nemaju partnera. Na kraju krajeva, ko mi garantuje da me to nece snaci nikad. Pokusavam iz petnih zila da gledam optimisticki na ovu temu. Nisam imala iskustvo da mogu da pricam, ali sve ovo sto sam navela mi je skroz logicno. Stvarno bih volela da cujem da ovo sto ja mislim ne vazi..
Medjutim, stvar je mnogo komplikovanija od toga da kazes nekom da koristi kondom. Pa cak i vakcina postoji, sto je izuzetno velika stvar. Ukoliko bih zelela da udjem u novu vezu, podrazumeva se da bih toj osobi rekla da imam hepatitis b. to ne bih nikad sakrila, jer pomislim samo kako bih se ja osecala kad bi meni to sakrili. Iako bih tu osobu informisala o tome kako se moze zastiti (a to i ovom slucaju, pored kondoma i vakcine zaista nije tesko), verujem da ce ostati uz mene jedino ako mu je zaista dosta stalo do mene. Da bi mu stalo do mene treba mu sigurno vremena da me dobro upozna, a ja informaciju o svojoj bolesti ne mogu niti zelim da krijem duze vreme. Ostatak scenarija mislim da ne moram da pisem...
Iako srecom nisam prinudjena da mislim o svemu ovome, cesto pomislim kako je ljudima, pogotovu jako mladim koji se suocavaju sa ovim, a nemaju partnera. Na kraju krajeva, ko mi garantuje da me to nece snaci nikad. Pokusavam iz petnih zila da gledam optimisticki na ovu temu. Nisam imala iskustvo da mogu da pricam, ali sve ovo sto sam navela mi je skroz logicno. Stvarno bih volela da cujem da ovo sto ja mislim ne vazi..

-
- Aktivan član
"Before you criticize someone, walk a mile in his/her shoes." 
Da, za vakcinu nisam ni pominjao jer bi to tek izazvalo negodovanje - "Sta, zbog nekoga da idem da se bodem, i to tri puta, sest meseci traje... MA VAZI".
Po sistemu pun grad riba/frajera.
A sta reci tek za one koji znaju za virus, i NAMERNO ga sire dalje???
Treba da se dogodi taj armagedon, ovakav svet ne treba da postoji.
Inace sreca u nesreci jeste sto B uspe da izbaci spontano najvise odraslih, 95%. A to tako nije bilo 80-ih. Sta se to promenilo, da li je virus oslabio ili su ljudi ojacali en znam.... A deca su u najvecem problemu ako se zaraze... 80% ostaju hronicari dozivotno.
Nego pogledajte ovo, novinari uvek iznanaduju (neprijatno svojim neprofesionalizmom i bezosecajnoscu)
Slobodno vreme
Rak jetre izlečiv?
Oni su ovu vest strpali u rubriku SLOBODNO VREME.
Ako coveku slobodno vreme treba da bude da cita o raznim teskim bolestima onda....
Ali to je iz jednog ugla iz ugla HBV+ populacije stvari mogu da izgledaju drugacije:
A sto se tice medicine - zasto se ovde ne navodi HCV? Nego B?? Sta, ko ima C sve mu ej med i mleko... dozivotni hronicar ali nema opasnost od HCC-a.
Takodje 'hroncina infekcija' zar to nije virus?
Dobra vest jeste:

Da, za vakcinu nisam ni pominjao jer bi to tek izazvalo negodovanje - "Sta, zbog nekoga da idem da se bodem, i to tri puta, sest meseci traje... MA VAZI".

A sta reci tek za one koji znaju za virus, i NAMERNO ga sire dalje???

Inace sreca u nesreci jeste sto B uspe da izbaci spontano najvise odraslih, 95%. A to tako nije bilo 80-ih. Sta se to promenilo, da li je virus oslabio ili su ljudi ojacali en znam.... A deca su u najvecem problemu ako se zaraze... 80% ostaju hronicari dozivotno.

Nego pogledajte ovo, novinari uvek iznanaduju (neprijatno svojim neprofesionalizmom i bezosecajnoscu)
Slobodno vreme
Rak jetre izlečiv?
Oni su ovu vest strpali u rubriku SLOBODNO VREME.

Ali to je iz jednog ugla iz ugla HBV+ populacije stvari mogu da izgledaju drugacije:
Hepatis - ni naziv nisu uspeli da prenesu kako valjaJoš uvek se ne zna šta tačno izaziva rak jetre, ali među moguće izazivače spadaju hronična infekcija, hepatis B ili ciroza. Pored toga među izazivače spadaju i steroidi.

A sto se tice medicine - zasto se ovde ne navodi HCV? Nego B?? Sta, ko ima C sve mu ej med i mleko... dozivotni hronicar ali nema opasnost od HCC-a.
Takodje 'hroncina infekcija' zar to nije virus?
Dobra vest jeste:
http://www.blic.rs/slobodnovreme.php?id=60796Na velikom kongresu održanom u Americi, posvećenom oboljenjima jetre, stručnjaci iz ove oblasti su predstavili lek „nexavar“ (sorafenib) koji je pokazao značajne rezultate u lečenju pacijenata koji imaju poslednji stadijum raka jetre.
Bye bye little lady
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Okt 04, 2007 12:34 pm
- Kontakt:
A sta reci tek za one koji znaju za virus, i NAMERNO ga sire dalje??? Treba da se dogodi taj armagedon, ovakav svet ne treba da postoji.
JSDM -POTPUNO SI U PRAVU. Bas sam nedavno razmisljala o tome. To je MONSTRUOZNO !
Zamisli kakav samozivi, bolesni idiot treba da budesh da bi NAMERNO ugrozio necije zdravlje , zivot.....
dakle - armagedon!
JSDM -POTPUNO SI U PRAVU. Bas sam nedavno razmisljala o tome. To je MONSTRUOZNO !
Zamisli kakav samozivi, bolesni idiot treba da budesh da bi NAMERNO ugrozio necije zdravlje , zivot.....

-
- Aktivan član
Znam, ja sama kad je jedna drugarica imala mononukleozu nisam isla kod nje jer sam u tom trenutku primala inekcije i doktorku sam pitala za savet a ona je rekla da ne idem, i ja sam to ispostovala,ali mogu da zamislim tek sad kako se ta osoba osecala.Sa tim sto sam ja mojim nazovi drugaricama objansila da se to prenosi krvlju ali one su idalje skepticne mada to ne izgovaraju naglas,vec osecam tracare medjusobom.Medjutim ima i onih koje su me obilazile,moram priznati da su to samo tri osobe ali i to je nesto!
Ovo sve ti ponekad pomogne da shvatis neke stvari!!!
Ovo sve ti ponekad pomogne da shvatis neke stvari!!!
-
- Aktivan član
The evil that man do... lives on and on.judith napisao:A sta reci tek za one koji znaju za virus, i NAMERNO ga sire dalje??? Treba da se dogodi taj armagedon, ovakav svet ne treba da postoji.
Zamisli kakav samozivi, bolesni idiot treba da budesh da bi NAMERNO ugrozio necije zdravlje , zivot.....![]()
![]()
dakle - armagedon!
Nego da li je neko upucen koja je prevalenca ovih virusa na nasem podneblju:
Hepatitis D is a serious liver disease caused by the hepatitis D virus (HDV) and relies on HBV to replicate. It is uncommon in the United States.
Transmission: Contact with infectious blood, similar to how HBV is spread.
* SPAM *: There is no vaccine for hepatitis D.
i:
Dakle E i D... ovaj D je mladji brat B-a...Hepatitis E is a serious liver disease caused by the hepatitis E virus (HEV) that usually results in an acute infection. It does not lead to a chronic infection. While rare in the United States, hepatitis E is common in many parts of the world.
Transmission: Ingestion of fecal matter, even in microscopic amounts; outbreaks are usually associated with contaminated water supply in countries with poor sanitation.
* SPAM *: There is currently no FDA-approved vaccine for hepatitis E.

Inace da li ste znali da je HBV (Hepatitis B virus) prvi put zabelezen daleke 1885. godine u Nemackoj?
Bye bye little lady