Hepatitis B (hronicni)
Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99
-
- Stalni član
- Pridružio se: Sub Dec 08, 2012 3:11 pm
Re: Hepatitis B (hronicni)
Da, da, ono oko ispita najtežeg.. Izvini, pročitala sam još tada nego mi leti pamet.
Koja zanimanja su zabranjena ako je neko hbv i hcv pozitivan?
Koja zanimanja su zabranjena ako je neko hbv i hcv pozitivan?
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Feb 11, 2016 11:43 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9
Sanja,ako su ti ti simptomi od hepatitisa onda je već inkubacija prošla.dakle ako imaš simptome poodavno je inkubacija prošla i možeš se testirati.A zanimanja koja su zabranjena...ne znam dal su neka i zabranjena.jer danas,što mi reče doktorka mora da se vodi računa o diskriminaciji i ne sme niko da se sa hepatitisom diskriminiše.Čak mi je rečeno da ima medicinska sestra sa hepatitisom b i i dalje radi kao medicinska sestra.Ali isključivo strogo sa rukavicama i to,jer najlakše ona može preneti..ubodom igala i to...Oni smatraju da bolje da je prebace na šalter,ali ne,ona i dalje radi sa pacijentima,zakon je ne sprečava.Tako da mislim da nema.E sad privatnici...oni mogu praviti problem da prosto plaše se..neće..
- aaaca
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
- Kontakt:
Угрожавање здравља других јаче је од дискриминације.
-
- Aktivan član
Aco,slazem se,ali ljudi sa hepatitisom nisu opasni po okolinu da budu u istoj kancelariji,u razgovoru,dodiru,nit kad kijaju il kaslju.Sto znaci da vecinu poslova mogu da rade.Kao trgovci,radnici,kancelarijski radnici..itd itd.Nit ima bojazni nit ikog ugrozavaju.Al ljudima kad bi rekli,ljudi bi se iz neznanja plasili.Zarazeni hepatitisom ne smeju da budu hirurzi,medicinske sestre,stomatolozi..Zato se oni svi i testiraju pri ulasku u bolnicu i vakcinisu.Da ne bi dobili il ako imaju ne mogu na to radno mesto.A sta se desava sa tom medicinskom sestrom koja je dobila hepatitis b a i dalje radi kao medicinska sestra,to ne znam i kako zakon to ne sprecava.Ne mislim da treba da dobije otkaz,vec da je prebace na salter da ne radi s pacijentima,da im ne daje inekcije i tako to.To i zaposleni misle,al eto iz nekog razloga ona je i dalje medicinska sestra.Kad dodjes kod privatnika recimo hoces da radis u butiku..nema potrebe da govoris da imas hepatitis jer nikog ugroziti ne mozes.Al pitanje kad bi rekao da imas dal bi te primili,iz straha,a strah iz neznanja.Zato je bezrazlozna diskriminacija prisutna.O tome pricam.I u tom kontekstu ljudi sa hepatitisom treba da se zastite od diskriminacije.Ne znam kako stoji sa ljudima koji rade pri spremanju neke hrane,znam da ako imaju hepatitis A ne mogu to da rade,al hepatitis A nije hronican i drugacije se prenosi.Ne znam kako ko ima B il C.Moguce da ni oni ne mogu to da rade.Otprilike sva radna mesta za koje i inace ne treba ni lekarski ni sanitarni pregled to sigurno bojazni nema.Za moje radno mesto nije potreban ni lekarski ni sanitarni.A ja sam opet pitala doktorku,i samo pitala za svoj posao,dublje nisam ulazila.Ja radim u jednoj firmi u kancelariji i receno mi je da ja mogu da obavljam svoj posao i nema sanse nikog da ugrozim.Cak mi je doktorka naglasila "da se ne glupiram" jer sam jako opterecena jer svako jutro pregledam da li imam i malu leziju na ruci i lepim je flasterom.Jer iako nikom nisam rekla,al dovoljno sam savesna da zastitim druge od sebe,i ovako sam jedva prezivela to sto sam decku prenela,nisam nocima spavala,tako da ne bih prezivela da jos nekog ugrozim.Pisala sam u prethodnim postovima da mi je veca briga bila da ovo nekom ne prenesem nego sta ce meni biti.A ako se secas prvi moj post je bio prenos hepatitisa pljuvackom.Danima sam se raspitivala i bojala dal mogu da prenesem nekom pljuvackom ako odem u goste i posluzim se sokom iz case npr.Smirila sam se tek onda kad su mi svi doktori rekli da ne moze tako,kaze doktorka,mozes pljuvackom samo ako ugrizes nekog,al da pijes i jedes kod nekog nema sanse da preneses.Da krvarim na casu,pa da neko direktno iz moje case popije gde sam krvarila i da ima ranicu..tako bi i moglo mozda.Al ni sa kim nikad nisam delila casu,niti bih.Nikad to nisam radila.Inace tako se prenosi hepatitis A.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Sub Dec 08, 2012 3:11 pm
Izgleda da je cink dobar kao suplement.
Evo citat:
''H. Matsumura sa Nihon University School of Medicine u Tokiju je zajedno sa svojim kolegama proveo dugotrajan pokus i otkrio kako sedmogodišnje uzimanje cinka kao dopune prehrani smanjuje rizik od progresije hepatitisa C u karcinom jetara za skoro 90% u usporedbi sa onima koji nisu uzimali cink kao dopunu prehrani.''
Znam da se spominje hcv, ali mislim da informacija može biti od koristi.
Evo citat:
''H. Matsumura sa Nihon University School of Medicine u Tokiju je zajedno sa svojim kolegama proveo dugotrajan pokus i otkrio kako sedmogodišnje uzimanje cinka kao dopune prehrani smanjuje rizik od progresije hepatitisa C u karcinom jetara za skoro 90% u usporedbi sa onima koji nisu uzimali cink kao dopunu prehrani.''
Znam da se spominje hcv, ali mislim da informacija može biti od koristi.
- aaaca
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
- Kontakt:
ОК Кристина, потпуно се слажем. Питање и јесте било постављено ради оне медицинске сестре која има хепатитис. Да и не кажем како данас не проверавају ни куваре ни васпитачице по вртићима, а онда се питају зашто су деца тако стално болесна.
-
- Aktivan član
E lepo Aco,da se i ti nesto slazes sa mnom
Salim se malo.Da,ta medicinska sestra,ne znam kako,ja sam se zacudila..mora da je veza bila jaca od ugrozavanja ljudi
A i to da,u predskolskim ustanovama,vrticima...i na spremanju hrane..mislim sta reci.Trebalo bi da imaju sanitarnu knjizicu i da se testiraju na sve zarazne bolesti.Znam da je neka devojka sto je radila u brzoj hrani,dobila tuberkolozu,sklonjena je,2 meseca nije radila pa se posle vratila na posao.Verovatno kad je prelezala.Znam za decka koji je imao hepatitis C i cirozu jetre i radio je fizicki posao,znali su svi u firmi ali nije mu bilo zabranjeno to da radi.Nazalost za njegovo zdravlje i zbog stanja nije trebao tezak fizicki rad,umro je.I tako..da ne duzim,razumeli smo se 

-
- Stalni član
- Pridružio se: Pet Jan 15, 2016 3:50 pm
Nesto sad razmisljam, ako smo dobili hep b kod zubara, da li moze da se dobije tako i hep C? Treba se zastititi od istog i kako sad verovati zubarima, a verovatno nece reci "da moze se dobiti" jer oni zive od toga. I ne daj boze hiv, da li se onda i on moze tako dobiti. Mada, koliko god imali dobrog i sigurnog zubara, ne znam koliko smo 100% bezbedni. 

-
- Aktivan član
Sonyg,ne moze se tako dobiti Hiv.Hiv ne opstaje u spoljasnjoj sredini.Trebalo bi da sedi neko sa hivom i da ti zubar direktno tu krvavu iglu ubode.Znaci nemoguce.Hiv ne moze.Ne znam da li znas ali i pri seksualnom odnosu virus hepatitisa b je sto puta zarazniji od Hiv-a.I otporan je,virus hpb opstaje u spoljnoj sredini dugo.Hepatitis C moze se dobiti preko zubara.A vakcina ne postoji.Hiv ne moze.Al najzarazniji je hep b jer on moze i telesnim tecnostima dok C putem krvi samo.
-
- Aktivan član
Znaci hiv ne moze tako,preko zubara,hepatitis C moze.Zato mi je doktorka rekla kad sam panicila za hpb-budi srecna sto nije C.Al najzarazniji je i najduze opstaje u spoljnoj sredini hpb,duze i od C i lakse se prenosi
-
- Stalni član
Znaci C moze, uzas. A da li si videla na hronosu da pise da je mogucnost da 30% onih sa hep B dobiju cirozu, a oni sa hep C 20%. Nije mi jasno kako to kad je C gori kako svi kazu. Ovo je u slucaju oboljevanja od ciroze ako osobe ne znaju da imaju virus. Ali nije mi jasno kako to kada C pravi vecu stetu sa tim genotipovima.
-
- Aktivan član
Sonyq ni meni to nije jasno a citala sam to.Svi lekari i svi ovako kazu da je C gori te zbog mutacija i svega,tezi za lecenje i kontrolisanje a procenti kazu tako.Iskreno mislim da oni sa C,kako sam ja to ukapirala,iako se lece,imaju sanse za cirozu,jer mnogi ne reaguju na lekove,tj na svaki lek koji im se da virus je rezistentan i mutira.To opet zavisi i od genotipa C.Postoje i oni koji isto dugi niz godina ni ne znaju,neaktivan je.Ja npr u svom gradu znam da ima jedna zena sa hep B koja zivi tako godinama i godinama bez posledica i nema cirozu, dok jedna ima hep B i cirozu i leci se.Al ona je saznala za B da ima,onda kad je saznala i za cirozu.A cula sam za 3 ciroze i hep C,od kojih je jedan decko i umro.Mada koliko sam ukapirala oni koji imaju hepatitis C kod njih je cesci taj karcinom KKC nego ciroza.A ako cemo po procentima,da li znas da kod hep B,95% ljudi izbaci virus u akutnoj fazi a samo 5 % predje u hronican hepatitis b.Sto bi znacilo da smo mi,onih 5 % baksuznih
.A ja opet po forumima vidim da dosta ima nas hronicnih.

-
- Stalni član
Znam znam
Sva sreca pa otkrismo, inace ne bismo dobro prosle. Zao mi je onih ljudi koji ni ne znaju da imaju, a izgleda ih je puno 

-
- Aktivan član
Da,sreca u nesreci.Sreca i sto bar trudnice se obavezno testiraju pa na taj nacin se otkriva.Inace put do ciroze je dugacak pa cak i deceniju,dve.Neko ko nasih godina ima cirozu,taj se otprilike zarazio kao dete.Inace kao sto sto mi spadamo u 5% nesrecnika kojima je preslo u hronican hpb,znas li da od nas hronicnih, samo 1% je koji nemaju cak ni alt ast povecan.To je retkost.Mi smo se ovde nas par 5-6 nasli na forumu al to je samo 1% ljudi kazu statistike.Procitaj i ranije postove,ima dosta njih koji su bas zbog variranja alt i ast dobili uput za testiranje i saznali tako da imaju hpb.Gde su im bili oko 200 nekome oko 100 pa spali na normalu pa opet se povecali.To je cesce,i tako saznaju za virus.Takodje moze neko vreme da miruju alt i ast pa da skoce,tako da ko jednom radi nalaze i ne ide redovno na sistematske preglede ne moze ni da otkrije.Al ko redovno kao ja npr ja,svake godine sistematski pregled i svaki put su alt ast normalni,e to je samo 1 % da nema ni variranje alt ast a ima virus.E to smo miiiiii.Vidis koliko smo posebni
Puka slucajnost i sreca u nesreci,mogli smo da nikad ne saznamo,tj da saznamo tek kad bude kasno za bilo sta... 

-
- Stalni član
Da, Milici, meni i jos par zena trudnoca je spasila zivote. Tebi je tvoj decko spasio zivot i na srecu eliminisao ga
Od posledica hep C sam cula da ljudi umiru sto od jetre, sto od bubrega ali od hep B stvarno nisam. Izgleda ima vise postovanja prema svom domacinu
A vidis, tebi su transaminaze normalne a PCR skoro 9.000, pa na koliko kopija virus mora da se popne da bi transaminaze skocile? Sta mislis, jel mogu transaminaze da budu normalne a da ima 100.000 kopija pa i vise?