Hepatitis B (hronicni)

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
Kristina11
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Feb 11, 2016 11:43 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9

Re: Hepatitis B (hronicni)

Post od Kristina11 »

Hvala puno na lepim zeljama i za mog decka.Evo i u njegovo ime,pored mene je.31 godinu i dete,ti si to lepo na vrema a ja kaskam a vidi sta me snadje sad :lol: A da,za hepatitise jako losa informisanost uopste mediji,zdravstvene ustanove,mnogo vise se govori o Hiv-u iako se hepatitisi lakse prenose od Hiv-a.Pogotovu hepatitis b.A iskreno ja o hep b nista nisam znala,znala sam samo da postoji :lol: i da je blazi od hepatitis C.a da je C strasan.I da to ne mogu da dobijem ja,jer to uglavnom imaju narkomani razmenom spriceva i to.Il neko ko je u bliskom kontaktu s narkomanom il promiskvitetni.Eto to sam ja mislila.I nikad nisam ni citala o tome,jer misleci ma kako ja to mogu da imam?! I eto moga soka.Vecina ljudi tako i misli slicno kao sto sam ja mislila,iz neznanja.
Kristina11
Aktivan član
Aktivan član

Post od Kristina11 »

A sta je sa Sanjom?Sanja je i prizivala druge clanove da se jave a sad je nema.A danima je imala tegobe.Ona ni nije se testirala,samo sumnja na ovo.Sanja sta ti je?Javi se.Juhuuu
Korisnikov avatar
_david_
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Sep 19, 2012 5:40 pm

Post od _david_ »

jedan skandinavski lekar , per olof astrand je 60ih godina radio istrazivanje na 9 profesionalnih sportista , on je radio istrazivanje 9 ovih sportista u periodu do 9 dana.... is sad pazite.. on je njih hranio 3 dana jednoj vrsti hrane , pa 3 dana na drugoj pa 3 dana na trecoj ... i onda ih je stavio posle svaka 3 dana da voze bicikl do iscrpljenosti , da vidi koliko ce dugo moci da voze taj bicikl... prvo ih je stavio na ovu klasicnu hranu koij se ljudi hrane, puno mesa, namernicama zivotinjskog porekla, i mlecnih proizvoda... posle je stavio mesovitu hranu, biljnu i mesnu... i na kraju 3 dana samo biljnu hranu...pogledajte zadju skalu, kada su samo bili 3 dana na biljnoj hrani, vozili su bicikl 2 sata i 47 minuta...inace vi znate kad lav mota srnu, ako je ne uhvati na prvih 100 metara on otpada... on ne moze da se trka sa njom... zasto.... zato sto su biljojedi mnogo izdrzljivji.. mesojedi imaju samo trenutnu snagu... za kratko vreme...

Slika
sonyq
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Jan 15, 2016 3:50 pm

Post od sonyq »

Jel moze neko da pojasni sta znaci ovo, s obzirom da nas je ovde dosta HbeAg- (sto je bolje koliko sam shvatila). Zasto je druga grupa tezi oblik kada se ka ovom stanju tezi terapijom i virus dovodi u neaktivno stanje? :-?

"Pacijenti sa hroničnim hepatitisom B mogu se podeliti u dve velike grupe: HBeAg pozitivne i HBeAg negativne, gde druga grupa ima teži oblik bolesti, koji ima nepovoljniji na terapiju. Kriterijumi za uključivanje u terapiju se donekle razlikuju kod ove dve grupe, ali je zajedničko to da se pacijenti koji nemaju aktivni hepatitis sa evidentnim nekroinflamatornim promenama jetre ili fibrozom i i normalnim nivoima ALT (enzimom jetre) nisu kandidati za lečenje. Ovakvi pacijenti se samo prate."- Izvor: "Hronos"
sonyq
Stalni član
Stalni  član

Post od sonyq »

Kristina, tako sam i ja mislila u vezi hepatitisa isto kao i ti. Takodje ne spadam ni u jednu rizicnu grupu, jedino u grupu koja ide kod zubara redovno a po svemu sudeci ja bih to nazvala rizicnom grupom, sto je katastrofa. Stalno slusam kako govore na tv, ma svuda, da se ide redovno kod zubara. Odem i sta, vratim se kuci sa nekom bolescu koja nije naivna uopste.
Ej pa nije tebi kasno za bebu, al nemoj dugo da cekas. Cim sredis te kopije i decko se oporavi. Videces nema lepseg osecaja :D
Kristina11
Aktivan član
Aktivan član

Post od Kristina11 »

Sonyg,prvo da ti zahvalim na lepim zeljama,tako i planiramo da se on dovede u normalu tu jetru,imuni sistem i ja da smanjim kopije i da krenemo. :lol: A sto se tice toga oko hbe negativnosti,procitala sam i ja to,i totalno je glupo i nejasno napisano.Stvar je u tome,sto hbe pozitivni(tzv divlji tip) on nema ta hbe antitela tj ona su negativna(to su antitela protiv razmnozavanja virusa) i njima su po difoltu i alt i ast povecani,manje ili vise,kao i broj kopija veliki dostizao je par stotina hiljada kopija i vise i oni su kandidati za terapiju odmah.Uspeh je da oni terapijom smanje kopije,automatski alt i ast a kada dodje kod njih do hbe negativnosti i stvaranja antitela(tzv serkovencija..mislim da nisam naziv pravilno napisala),al time se virus dovodi pod kontrolu.Uspavljuje takoreci.To uglavnom uspeju za godinu,dve,3,10 zavisi od osobe do osobe.I u tom stanju uspavanosti moze dugo biti.On naravno moze se aktivirati nekad,kao sto je i meni se aktivirao.Al zato se i prati na 6 meseci.Al u tom stanju se ne leci. Nama je sam organizam stvorio ta antitela sto je dobro i negativni smo.Zapamti antigeni su protiv nas,antitela rade za nas.Meni je doktorka odmah rekla aaa dobro je imas ova antitela hbe.Evo milici 10 godina je vec tako i ko zna koliko pre da nije znala.normalne transaminaze i mali broj kopija,isti ti antigeni i antitela.ALI postoje kod nas tzv mutanti koji i pored antitela i negativnog hbe uspeva virus nekontrolisano da se razmnozava,to prati visok broj kopija ,i povisene transaminaze gde uspeva i pored lekova da mutira i njega je teze suzbiti.Tako da mislim da se o tome radi u tom tekstu samo je jako sturo napisano,to bi bio tezi oblik bolesti.Al njega prate osim antigena visoke transaminaze i broj kopija virusa.Zato sam ja na nekim predhodnim postovima Milicu pitala jooj dal nisam ja taj mutant.Jer sam citala o tome.Nije mi doktorka to ni pomenula.Iako su mi transaminaze ok i ostalo al te kopije me bune.Pa sam se uplasila da nisam mutant.E valjda nisam,transaminaze su mi ok,a kopije su mi bile 9000 a sa 10000 se leci al doktorka mi je uvela lek jer se aktivirao "i da ne baca graske" dal ce za 2 meseca da predju 10000 il nece,a tek za 6 meseci kontrola,zato mi je odmah dala.E sad videcu za 6 meseci reakcije,dal se smanjio broj kopija il divlja, dal su transaminaze i dalje ok il su porasle.Pa cu znati dal sam ja taj mutant i tezi oblik bolesti il nisam.To naglasavam nista doktorka mi nije rekla,po njoj ovo nista nije zabrinjavajuce,nit te kopije,kaze malo se aktivirao,transaminaze ok,ultrazvuk ok.I Milica mi kaze da nisu zabrinjavajuce kopije,ona je imala variranja da joj je bio pcr negativan,pa 4000 pa 300.I sve ok.Eto,ja sam tako iscitala.To je moje objasnjenje.Nek i Milica kaze svoje misljenje i slaze li se sa mnom il ako sam nesto pogresila
Kristina11
Aktivan član
Aktivan član

Post od Kristina11 »

Znaci prosto il su mislili na to na postojanje mogucnosti tih mutanta kod nas hbe negativnih.Desava se to.Il prosto je gramaticka greska,da drugi imaju tezi oblik,mozda htedose napisati prvi.A i nije tacna recenica ta da se kod obe grupe lece samo pacijenti koji imaju promene na jetri i poviseni alt i ast.Jer ja nemam promene na jetri nit povisen alt ast.Al lecim se.Zbog broja kopija koji je blizu granice.Dakle sturo napisano i ne bas tacno.Aj da pitamo i Milicu.MIILIICEEE :lol: procitaj pitanje od sonyq i moje objasnjenje pa kazi sta ti mislis
SanjaBeograd
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Dec 08, 2012 3:11 pm

Post od SanjaBeograd »

Kristina11 napisao:A sta je sa Sanjom?Sanja je i prizivala druge clanove da se jave a sad je nema.A danima je imala tegobe.Ona ni nije se testirala,samo sumnja na ovo.Sanja sta ti je?Javi se.Juhuuu
Sve i dalje isto. Mama mi nešto nije dobro ovih dana, pa me zato nema.

Čitam i shvatam da Milica i sonyq ne bi znale da su zaražene da nije bilo porođaja, a Kristina je saznala zbog dečka.

Neverovatno.

Zubari su tu jak faktor. Sve kao čisto, sterilizacija, a stomatološka sestra širi zarazu jer je mrzi da lepo pripremi mesto za sledećeg pacijenta nakon intervencije prethodnog pacijenta. Đavolja posla, zaista.
sonyq
Stalni član
Stalni  član

Post od sonyq »

Da Sanja, tako jedna lepa i uredna trudnoca, sve kako treba, beba super, krvna slika do samog kraja da ne verujes. Doktorka nije verovala kako mi se gvozdje drzalo do samog kraja, 32 i hemoglobin 132. I onda je usledio sok.
Jel imas temperaturu jos uvek?
SanjaBeograd
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Dec 08, 2012 3:11 pm

Post od SanjaBeograd »

Imam. Uhvatim je povremeno da je 36.9, ali je u 90% merenja oko 37.5.

Imam naravno strah da imam hepatitis (b,c). I kad bih morala u bolnicu na lečenje i ispitivanje ne znam kako bih kad ne bih imala para nekome da platim da brine o mojoj mami.

sonyq, kad vratiš film u nazad, da li si ipak imala neke simptome koje si ignorisala?
Kristina11
Aktivan član
Aktivan član

Post od Kristina11 »

Pre nego što i Milica odgovori,evo sonyq još jedan tekst koji potvrđuje ono moje objašnjenje.

U hroniĉnom hepatitisu B kod nekih genotipova dolazi do
„pre-core“ mutacije i prestanka sinteze HBeAg, što je udruženo sa težim oblikom bolesti i
manjom verovatnoćom spontane remisije i remisije nakon terapije.

Znači fora je tih mutanata.

Sanja ne znam za tu tvoju temperaturu....A nadam se da ti je mama sad bolje
milica m
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Sep 01, 2006 9:29 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od milica m »

Devojke, ala pisete svaka cast, ja ne stignem sve da iscitam :lol:

Ja ne bih znala sta je sa tim mutantima i sl. negde sam se skroz opustila, ne surfujem na tu temu, odem redovno kod dr. i to je to :roll: nemam ama bas nikakvo zdravstveno obrazovanje, nisam sigurna ni da sam imala biologiju u srednjoj, a na fakultetu nije bilo ni govora o tome, tako da zaista ne znam.

Kristina, za bebu nije kasno, ja sam bila starija kad sam sina rodila pa je trudnoca tekla sasvim normalno do saznanja da imam hep.

Inace, i ja sumnjam na zubara, ali ne mogu da gresim dusu i bas da uprem prstom na nekog konkretno, dosta sam isla po drzavnim u to vreme (pre dvadeset i kusur godina) pa ne znam kakvi su im higijenski standardi bili tada.
Kristina11
Aktivan član
Aktivan član

Post od Kristina11 »

Milice vala ni ja nisam medicinski obrazovana,ni na mom fakultetu nije bilo ni biologije nit prorodnih predmeta al za ova 3 meseca procitala sam na netu literature,od naucnih i seminarskih radova o hepatitisu b do misljenja specijalista :lol: apsolvirala sam temu,mogu da ti nacrtam i kako virus izgleda :lol: i od kojih se delova sastoji i koji genotipovi postoje :lol: :lol: i veruj mi da mi je glava puna.Pametno bre,opusteno kod doktora samo a ne opterecivati se previse ovim detaljima.Mozda i ne trebam ovo sve da znam sto sam iscitala.E a Milice,dok mi ne rece sad da si tad,pre 10 godina kad si rodila sina i saznala za ovo imala vise godina nego ja sad,ja do sad mislila da si ti mojih godina :lol: Nemam pojma sto,tako sam te zamislila :lol:
Kristina11
Aktivan član
Aktivan član

Post od Kristina11 »

A Sanja jel ti zivis sama sa majkom?Ima li neko da ti pomogne oko nje?Koliko imas godina?Ne smes ni sebe zapostavljati,znam da je tesko,al da li si mami rekla svoje sumnje?Sigurno da bi ona zelela da se lecis i da odrzavas svoje zdravlje.Ima li ko da ti pomogne oko nje,dok se ti ispregledas?Ne mora da znaci da ces uopste morati biti u bolnici,otkud ti to.Svi smo mi kuci.Ja pijem lekove,lecim se al kuci sam,radim,krecem se,kakva bolnica.Nemoj odmah na gore situacije misliti.Moj decko je bio akutni pa je zato lezao u bolnici,uz temperaturu imao 3 dana a onda prestala temperatura,potamneo urin,posvetlela stolica,krenulo zutilo koze,transaminaze skok na hiljade i hiljade...A ti imas temp nedeljama,da si akutna vec bi ti dosad skocile alt ast a ne bi mogle biti normalne,i bila bi zuta ko limun.Imas li promene urina i stolice?A ta temperatura nije svojstvena nama hronicnim.Pogotovu ne tako dugo.Hronicni hepatitis je boljka koja ne boli.Uglavnom se simptomi osecaju kad je akutni.Ja iskreno mislim i nadam se da ti nemas hepatitis.Verovatno je do neke upale doslo cim je temp bila povisena i i dalje je.A kazi mi samo kolika ti je sedimentacija bila?Ja jedva cekam da uradis test i da sam u pravu,da budes negativna i da javis :lol:
sonyq
Stalni član
Stalni  član

Post od sonyq »

Milice, nisi mi odgovorila :( Verovatno nisi videla pa cu copy paste:
-Shvatila sam, citajuci tvoje prethodne prepiske, da nisi htela drugo dete iz nekih drugih razloga a ne zbog hepatitisa?-

Sanja, kad vratim film, negde 2013 sam imala temperaturu mesec dana oko 37.1-2 ali kada sam radila kks, alt i ast su mi bili ok tako da mi je doktorka rekla da po ks ne vidi nikakvu infekciju ali mi je dala uput da idem na infektivnu. Taman kada sam se spremila da idem posle tri dana temperatura je prestala i ja nisam otisla. Iskreno mislim da to nije bilo od hepatitisa nego od stresa jer sam imala najtezi ispit na faxu i kada sam ga dala, prestalo je.
Kristitnin decko je imao srecu u nesreci jer je imao simptome, otisao u bolnicu i izbacio virus u akutnoj fazi. Retko se javljaju ti simptomi, zato bolest i jeste podmukla.
Slazem se sa Kristinom da ti to nije od hepatitisa. Ispitaj se svakako pa nam javi.

Kristina, hvala na objasnjenju. Bas si lepo to shvatila. To je onda taj tezi oblik bolesti, a ne mi sto imamo. Sada se secam kada sam pitala doktorku da li moze pored HbeAg- da se razmnozava virus, ona je rekla retko. :)
Odgovori