Hepatitis B (hronicni)

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
SanjaBeograd
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Dec 08, 2012 3:11 pm

Re: Hepatitis B (hronicni)

Post od SanjaBeograd »

Ja ne bih. Nema potrebe. Čitala sam da se transaminaze prate na 3-6 meseci u slučaju kad trebaju da se prate. Verovatno se češće proveravaju ako je neko u bolnici pa da se uoči učinak terapije ili trend opadanja usled terapije, kad su te cifre trocifrene ili četvorocifrene.

Od kad sam pročitala da transaminaze mogu biti i normalne u slučaju početne ciroze meni više ti parametri nisu nešto bitni. Kad skupim pare ići ću da se testiram. Samo pravi testovi na antitela, antigene, biopsija, pcr su prava stvar, sve ostalo je gubljenje vremena.

To je neki moj zaključak nakon edukacije na internetu (naglašavam na internetu).

Ja opet kao premlaćena. Temperatura pre sat vremena 37.6. Duva neki ludi vetar a ja se preznojila do male prodavnice i natrag. Baš mi nije trebala ta znojava mokra kosa na vetru. Danas sam samo pila surutku i pekla hleb u tosteru i žiga me sa desne strane. Nekad bude kao spazam pa tinja bol onako prigušeno, pa spazam, pa se nekad i umiri bol. Ne znam. Poludeću.
Kristina11
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Feb 11, 2016 11:43 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9

Post od Kristina11 »

Iskreno Sanja,mala je verovatnoca da sa normalnim transaminazama moze biti ciroza,procitah i ja to negde,al da pitas doktora,u praksi nije to bas tako.Svasta se moze procitati na netu al ne i svemu verovati.Sa transeminazama ne moze se bog zna sta zakljuciti,mozes da imas hronicni hepatitis godinama a da su ti pak transaminaze normalne.U tom smislu ne znace.Al su znacajne u svrhu pracenja.Meni je ona zakazala pracenje na 6 meseci,sl kontrola alt,ast,gama gt,albumini,kompletna krvna slika,UZ i pcr.Kao sto ni normalne transeminaze ne znace da nemas hepatitis,tako ni to ako imas hepatitis ne znaci da imas ostecenje jetre.Pcr ti pokaze samo broj kopija a ne i to dal ti je jetra ostecena il ne.Ni on ti ne pokaze.U zavisnosti od svih tih nalaza ide se na biopsiju il ne.Sa parama il bez,niko ti nece tek tako dati biopsiju da radis.Ne mogu ti alt ast i npr albumini biti u normali i UZ uredan a da imas cirozu.Same transaminaze ne znace al u korelaciji sa drugim nalazima znace.Nije to bas tako,bilo mi sve ok,transaminaze ok i nalazi a ja imam cirozu.Takodje znace kad se koristi lek,pracenje transaminaza i pcr zajedno.Svejedno,ipak raditi necu jer suvise je malo vremena proslo od kad koristim lek.A Sanja sa tobom ne znam sta je,ta temperatura nije svojstvena hronicnom hepatitisu b a ni akutnom da traje toliko dugo,bez zutice i ostalog.
SanjaBeograd
Stalni član
Stalni  član

Post od SanjaBeograd »

Ne znam ni ja više šta jeste, a šta nije. Negde je neko pisao za svoju baku, otkrili su hepatitis u zadnjem stadijumu. Nisu je lečili antivirusnom terapijom, u smislu da je bilo kasno i otišla je za šest meseci. Gospođa je redovno išla kod lekara i pregledala krv redovno iz godine u godinu zbog lekova za srce i sličnih stvari.

Ne znam da li da kontaktiram organizaciju Hronos, možda u nekom momentu bude neko besplatno testiranje.

Da li ti Kristina znaš nešto o tome, ima li dana za besplatno testiranje na hepatitis isto kao i za hiv?
Kristina11
Aktivan član
Aktivan član

Post od Kristina11 »

Baka je konstantno gledala krv samo.I ja sam po analizama krvi sve ove godine bila potpuno zdrava.A imam hepatitis b ko zna otkad ispade.Hocu da kazem da nema sanse da u momentu kad joj je nastupila ciroza da je imala parametre u normali.Na osnovu necega,neke nepravilnosti je i otisla na ultrazvuk i ostale preglede gde je i ustanovljeno da je ciroza.Sva druga ostecenja manje il vece fibroze,mogu manje vise da prate normalne transaminaze,il oscilacije.Jer jetra se obnavlja.Al koliko medicina zna iz stadiuma ciroze ne moze da se obnovi.tu je valjda vise od 60% jetre osteceno.I ne mogu joj u takvom kasnom stadijumu npr albumini normalni.jer albumini su jako niski kod teskog ostecenja jetre.To je naucna fantastika da joj je nalaz krvi bio normalan a ona umrla od ciroze.Druga stvar taj nalaz krvi moze i da ne obuhvata jetrene parametre izuzev kad se trazi za to il insistira na kks.Kao sto i na standardnom nalazu krvi nemas uvek nalaze za stitnu zlezdu.Ako je njoj stvarno bilo sve ok a umrla od ciroze onda je ona fenomen u negativnom,veci fenomen od onih koji su se izlecili od hronicnig hepatitisa.Kad bi tako gledali na crno,sta nekom moze da bude e jbg.Kod karcinoma jetre mislim da je drugacije,mora Uz,sken,magnetna...Mojoj poznanici je preko Uz otkrivena fleka koja se prosiirila prilikom drugog pregleda uz.sad ide na magnetnu.pri tom su joj transaminaze bile oko 300 pa spale na 60 al ima to i dalje.a ona nema hepatitis.Nemoj da mislis da se ne vidi na UZ,vidi se promena al ne moze da se utvrdi kakva.A sto se tice besplatnog testiranja mislim da je na dan borbe protiv hepatitisa besplatno,to je negde jul,avgust mislim.Al mozda ce i sad biti nesto,izbori su,znas kako oni pred izbore sve neke akcije organizuju.Al ja opet kazem promeni doktorku i druga nek ti da uput za specijalistu i besplatno ces se testirati.
Kristina11
Aktivan član
Aktivan član

Post od Kristina11 »

Ili reci toj doktorki da ti i pored toga otkad si bila kod nje,i dalje imas temp konstantno i probadanje u desnom predelu.I da hoces uput za specijalistu.Mora ti dati
SanjaBeograd
Stalni član
Stalni  član

Post od SanjaBeograd »

Odlučila sam da pijem zeleni čaj, ne od korena maslačka. :oops: Šta misliš o tome Kristina? Odlučila sam tako jer maslačak izaziva pojačano lučenje žuči a meni to ne treba nikako.

Kako sada kada idete kod zubara, kažete za hepatitis i oni vas odmah prime ili vam zakažu neki kasni večernji termin kao što sam čitala na netu. Koji je protokol u takvim situacijama?
Kristina11
Aktivan član
Aktivan član

Post od Kristina11 »

Dobar je i zeleni,ja sam ga malo pila pa presla na maslacak.A to za zuc i maslacak,ko ti to rekao?Moj decko je u akutnoj fazi gde je imao opstrukciju zucnog kanala od hepatitisa,pio maslacak.A za zubara ne znam..i ja se pitam od kako znam za ovo nisam imala potrebu da idem kod zubara..a bas se pitam kako bi to izgledalo :lol:
SanjaBeograd
Stalni član
Stalni  član

Post od SanjaBeograd »

Možeš li da mi preporučiš zeleni čaj? Ili da uzmem onaj iz Instituta Josif Pančić?
Kristina11
Aktivan član
Aktivan član

Post od Kristina11 »

Najbolje uzmi kod Pancica
Kristina11
Aktivan član
Aktivan član

Post od Kristina11 »

E a ni njega nemoj u velikim kolicinama piti.I nemoj uz kafu,velike doze zelenog caja i kafe,zbog kofeina.Doduse ja sam kafu izbacila.Ne znam kako ti,jel pijes kafu
SanjaBeograd
Stalni član
Stalni  član

Post od SanjaBeograd »

Ne pijem kafu (ne pušim i ne pijem alkohol). Čaj bih uzimala samo jednu šolju. A isti bih mogla i mami da dam da pije.

Na svu ovu muku dobih i krvarenje van ciklusa. :(

Razmišljam o stomatolozima i kako je zapravo tamo sve jezivo. Ne vredi ni sterilizator, ma ništa ne vredi kad je prisutan ljudski faktor, needukovanost, nebriga. Šta ima veze da li će zameniti čašu, sisaljku, pribor za intervenciju kad neće stomatološko osoblje sesti na stolicu.

Tako sam se jednom prilikom šokirala kada sam videla kako samo prebrišu onaj uređaj za skidanje kamenca, onako samo ovlaš vaticom i uvedu sledećeg pacijenta.
SanjaBeograd
Stalni član
Stalni  član

Post od SanjaBeograd »

Kako ljudi sa hepatitisom nauče da žive sa njim? Probude se i sigurno prvo pomisle na to.Ako se zna izvor infekcije kako kontrolisati bes? Da li treba oprostiti ili krenuti u rat sa izvorom zaraze? Kakvi su vaši stavovi po tom pitanju?
Kristina11
Aktivan član
Aktivan član

Post od Kristina11 »

Ne znam kako drugi zive sa tim i kakav je osecaj al mogu ti reci za sebe.Kada mi je decko zavrsio u bolnici i kad je otkriveno da je B pozitivan,testirala sam se i ja pozitivna,bila sam ubedjena da me je on prevario i preneo mi.Prosto nisam videla drugu mogucnost,jer sa njim sam 8 godina i to samo sa njim.taj pirsing radila pre 15 godina,kod zubara bila jednom pre 3 godine,tako da to mi je bilo tako neverovatno da sam se mogla na taj nacin zaraziti,pri tom je on bio u bolnici a meni nije bilo nista.S toga mi je bilo logicno da mi je on preneo i da meni takav scenario ko njemu tek sledi.U tim momentima,sok da ja to imam,ni ne znam konkretne stvari o virusu,strah,razocarenje sto me je prevario i preneo a istovremeno strah prema bolesti.Nisam imala bes prema njemu od prevelike brige jer je bio u bolnici i jako lose mu je bilo.Previse sam brinula za njegovo zdravlje da bih besna bila.Dakle nisam ga napadala.Kad saznah daljim analizama da sam ja hronicni nosioc i da sam mu ja prenela,tek to mi je bilo sokantno.E onda sledi danima mozganje,preispitivanje,kako,sto bas ja,nemoguce,pa mnogi idu kod zubara,pa se ne zaraze..znaci kao nocna mora,neverovatno.Onda kako ce okolina reagovati.Odlucujem da nikom ne kazem.Onda strah da nikom ne prenesem,lepim se flasterima i gde maltene nemam ranicu,gledam pod lupom imam li ranu..odbijam poljubac u obraz da me iko ljubi,s izgovorom da imam grip.Kad pijem kod nekog,kao ludak perem svoju casu sto puta..sve dok mi nije od strane doktorke ubedjenje da tako ne mogu da prenesem,poljupcem u obraz,niti preko case,pljuvackom.Dakle jako sam brinula da nikom ne prenesem,a jos gore osecala sto je decko zbog mene u bolnici tako da sam danonocno brinula za njega a za sebe ostavila po strani jer meni nije bilo nista.Skakala od srece kad je izbacio virus,jer bar niko nije ugrozen zbog mene.To me je psihicki ubijalo.U svoj toj zbrci ja sam se nekako pomirila sa ovim.Nemam besa .Valjda i zbog toga sto mi nije nista,potpuno zdravo se osecam.Normalno idem na posao,normalno sve radim.Nemam strah da ce nesto da mi bude,valjda sto su mi relativno dobri nalazi.Malo me uplasio broj kopija,al opet mi neka sigurnost sto pijem taj lek,a i citam neki su imali i oko milion kopija il par stotina hiljada pa im nije nista..i eto,nekako sam se upoznala sa ovim i pomirila.Razmisljam pozitivno.Ponekad zaboravim da imam ovo cudo,jer se ja osecam potpuno zdravo.Iskreno ovo mi je tako proslo brinuci za decka i druge oko sebe da im ne prenesem, da nisam stigla za samu sebe da brinem.Nema svrhe da besnim i ljutim se na zubare,mogu samo na sudbinu,a ni to ne zelim,da se stresiram i "oplakujem" sudbinu.Ne mogu nista promeniti a zbog celokupnog zdravlja,moram biti pozitivna.Nekako sad imam osecaj da kojim sam cudom ovo dobila,da cu istim takvim cudom to i izbaciti.Mozda je glupo sto to mislim,znajuci sve,to nije nada,vec eto neki moj osecaj.Il bar da cu dugo ziveti sa ovim.Nemam taj osecaj nit misao da ce mi ovo biti smrtonosno.
SanjaBeograd
Stalni član
Stalni  član

Post od SanjaBeograd »

Ne znam kako ne mogu da procene kroz analize koliko je dugo neko zaražen hepatitisom 5-10-15- godina...

Kad sam operisala abdomen i tom prilikom mi je izvađena žučna kesa, hirurg mi je rekao da je zapaljenski proces dugo trajao i da je bio zadnji voz za operaciju, dakle imao je predstavu približnu o dužini moje bolesti.

(Gde su ostali sa hepatitisom B neće da pričaju sa nama.)
Kristina11
Aktivan član
Aktivan član

Post od Kristina11 »

Sanja ne mogu da znaju koliko dugo si inficiran,jer se virus ne ponasa isto kod svih.Zavisi od individualnosti imunog sistema.Neko ga moze imati godinama a da mu je totalno neaktivan i nije ostetio jetru,taj period je kod nekog kraci,kod nekog duzi.A drugo je to jer kod tebe je upala postojala direktno na organu i stetila ga i po direktnom ostecenju mogu da ustanove koliko to traje.i nije bila virusna.a kod ovog virusa,je sve moguce,moze da dovede za godinu,dve,tri do ostecenja,a i ne mora,moze 15 godina da bude neaktivan.Npr.I zato ne mogu da kazu koliko vremenski imas al mogu da utvrde u kom si stadijumu bolesti.Neko antitela hbe(ne mislim na glavna hbs)stvara godinama,a neko krace.Nekom vec imuni sistem stvori ta antitela kao meni.A nekom uz godine terapije se stvore.Nekom za godinu,nekom 5.Razumes?Mnogo stosta je tu nepoznanica.I sve zavisi od imunog odgovora organizma.Zato Aca i David insistiraju na jacanju imunog sistema.A sto nema drugih da pricaju sa nama..pa vidi po postovima,svi ovi ljudi dugo imaju hepatitis,(mislim dugo vec znaju da ga imaju)tako da su oni sve ove proce vec prosli.
Odgovori