Soka1 napisao:Pozdrav ljudi. Naime imam hronicni hep b.. znam za to vec par godina.. lecena sam, pa se vratio u normalu, gde je i bio poslednjih godina a onda sam letos manje vodila racuna o svom zdravlju.. desilo se i da popijem(znam POTPUNO najveca glupost koju covek moze sebi da uradi sa ovom bolescu), dosta sam se iscrpljivala i fizicki i bilo je i stresova dosta.. virus se ponovo probudio, sad se ponovo lecim, i Bogu hvala, transaminaze su mi u normali opet, lecicu se jos dobrih par meseci.. zeffix pijem inace..ponovo jako vodim racuna o svemu.. i necu sebi dopustiti nikad vise da mi se takvo ponasanje ponovi... sad sam jako uplasena, zbog toga sto ne znam koliko mi je napredovala i da li je napredovala fibroza jetre.. doktor nije pominjao biopsiju jetre, samo mi je vratio terapiju pre par meseci... kontrola mi je tek za dva meseca, a mene toliko muci ostecenje jetre do kog ne znam da li je doslo i u kojoj meri.. naime kad sam radila biopsiju pre par godina imala sam laku fibrozu... ovde jedino mogu da se olaksam

Ah Soko, evo da ti se pridruzim al ne i da se olaksam jer ja sam kod sebe HBV horonicni prihvatio kao svakodnevicu, imam ga vec od 2007 godine i sve je ok, na pocetku, po odkrivanju virusa sam imao komplikacija al brzo sam sebe doveo u red posto sam sve sto me je zanimalo odkrio, i eto, sad uzivam uz lekove svaki dan kao da mi nista nije hehehe pa nemoj ni ti isto stvarati sebi paniku, jer sto si vise pod psihickim stresom, sto vise razmisljas o HBVu itd istinski mozes sebe da dovedes u stanje agonije!
Na kraju, pridrzavaj se lekarskog saveta, procitaj nesto na netu ako nadjes na ovu temu, uputi se o ishrani i bices mirna

A sto se tice ostecenja jetre, pa mozes i sama da zahtevas "biopsiju" od doktora kojem ides, da zahtevas da ti napravi i ustanovi ostecenje mada nebi trebalo da te to plasi, jer Jetra zadovoljava sve potrebe organizma i kad je 80% vec ostecena, kao moja sto je bila 60%. Dobro, znas valjda, cula si da jednom ostecena jetra nije za navek ostecena, znas da se Jetra regenerise jako brzo a to je znak da ces imato OK Jetru samo ako se budes pridrzavala pravila u ponasanju sa samom sobom, znaci ni u cemu preterivati, pogotovu ne u teskoj masnoj hrani, vise vegetarijanskog stila i ribe nece skoditi a sto se tice Alkohola mozes casu dve vina mesecno a ostalo odbaci.
Eto, tako mi moj Lekar rece, a i nasao sam sve isto ili slicno vec na netu pa sam sad miran kao "Buba"
A da, od lekova na pocetku dok mi nisu ustanovili koji lek da koristim su isprobali medikament "Pegazis Alfa 2a" koji je se pokazao katastrofalno kod mene, u stvari, to mi je Jetru dodatno jos vise ostetilo izgleda jer terapiju sam koristio 6 meseci pa posle toga je doslo do pauze od 8 meseci da bi nastupila jaka Finroza Jetre i penjanje Virusa na fantasticnih 15 mil.po mililitru, sto je davalo do znanja da sam "visoko infektivan" bio i da je lekar morao pod hitno da preduzme mere...al da prikratim sad, odabrao je medikament koji i danas pijem a po imenu
"SEBIVO 600mg" (telbivudin)
Trenutno stanje je odlicno, virusa nigde, cak nemoze ni u krvi da se dokaze al nemogu da me proglase i "zdravim" jer Antitela se jos nisu stvorila pa odatle jos uvek moram po recpru da slusam lekara koji me odrzava i svakih 6 meseci pregleda
Zato Soko, ne sikiraj se, jer ot HBV se ne umire, naravno, ako se budes prodrzavala prema sebi.
Ziva mi bila