anksioznost posle virusa!!!

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
Korisnikov avatar
minjab
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 16, 2006 12:33 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od minjab »

Ja ne znam koliko bi to ljudima koji se ne razumeju u biohemiju bilo interesantno za čitanje ,ali bi bilo lepo da vidimo sem psihološkog pristupa i biohemijski.
A baš bi me zanimao i tadašnji ''pristup'' biohemiji, da vidim šta se tada zastupalo, i koliko su izmenili mišljenja!

Naravno ako se Majja snađe u svemu tome,onda bi mogla i da polaže nešto na medicini!

# Ontario, definitivno ti niko ne može pomoći,jer izgleda da ti prvo sama sebi toliko odmažeš da nisi ni svesna!Razgovor ovde sa nama ti nije od neke pomoći,tako što dođeš i ispričaš nam šta nisi smela.......Mi smo se ovde skupili da podržimo jedan drugoga u onome u čemu mu je najteže i očekujemo da vidimo u postovima kako ko napreduje,neka vrsta takmičenja.Ova tema bi se zasnivala onda na pisanje dnevnika,šta je ko uradio,kako kad -a da nema poboljšanja!
Ako se toliko bojiš te tablete ,koja bi trebalo da ti pomogne ,zašto ne uzmeš kutiju sedi ili budi u kolima ispred hitne ,progutaj i čekaj ,ako ti se ništa ne desi -super-onda nastavi sa terapijom!Drugo ti niko ništa od nas ne može pomoći,osim da ti da savet,ali ne svaki put za istu stvar i ti ne uradiš a za tvoje dobro!
Nemoj ovo shvatiti kao prekor,ali razmisli o ovome,nemoj samo pročitati i opet terati po svome,ako si već sa nama onda daj da vidimo koliko smo ti bili od pomoći i šta si ti sebi pomogla, a ako kroz ovolike postove ti nisi ništa napredovala i sebe non-stop ubeđuješ
DA LI SAM JA UOPSTE NORMALNA
Onda jnije ni čudo što si sebe ubedila u neke stvari!

Šta misliš ,da li je nama koji ovde stvarno imamo problem organske prirode,prolaps,aritmije i ostalo lakše nego tebi i znamo i svesni smo da namse može dogoditi sve i svašta a ubeđujemo sebe da guramo dalje!
pozdrav

Imala sam poduži post ali ........... :o :wink:
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm

Post od majja »

jelenans napisao:Majjo, posto sad citam komentar da se objasnjava da je biohemija u osnovi poremecaja, ja bih rado da dobijemo te delove.Iskreno, i ja verujem u hemiju vise nego u neka psiholoska objasnjenja,, i po meni sve je hemija.Cak i kad se zaljubimo, smatram da se u mozgu u tom momentu desila neka biohemijska reakcija koju ce verovatno u skoroj buducnosti procitati.Panika ili tuga su slicno, dakle ono sto smo prozziveli prouzrukuje lucenje nekih hormona ili slicno sto nas dovede u takvo stanje i to je razlog, i otuda apsolutno verujem u antidepresive kao lekove.Uostalom, i ostali lekovi su danas slicnog dejstva, tata mi dobio neki lek za smanjnje holesterola, citam enzim koji blokira sintezu masti,dakle nista veliko, sa antidepresivima verujem da je slicna stvar, jedino sto smo jos jako daleko od biohemije mozga...Pa cak i ono objasnjenje za magnezijum da ima efekte na VES i vitamin B da deluje smirujuce imaju po meni naucna objanjenja jer su koenzimi mnogih enzima, i otuda pomazu, vitamini grupe B su koenzimi enzima u svim osnovnim metabolickim putevima...MIlsim moja struka je neorganska hemija, al kad bih ponovo birala, birala bih da prucavam ovo, i zato , Majo, za mene, please, posebno taj biohemijski deo :D
"greska"
Ok, onda cu redom da kucam, pa kako i sta ko voli nek izvoli. :D

Ovo sam cula i ja, i sigurno i jeste potvrdjeno da je u mozgu sve hemija, hormoni srece koji se luce kada smo zaljubljeni i srecni (serotonin i endorfin) svakako uticu na raspolozenje. Mislim da i kalijum utice na to, jer sam citala da banane stvaraju serotonin, kao i cokolada, i obicno nam se to i jede kada smo tuzni, valjda organizam sam trazi?!

A sto se panike i tuge tice i tu se luci, ali druge supstance, ili se ove druge ne luce u normalnim kolicinama i zato i dolazi do "pucanja" u mozdanom stablu, neurotransmiteri zataje i onda dolazi do "šmercovanja" kako ja volim da kazem, a to se manifestuje kroz strahove, panike i ostala stanja.

Dr Ivice, hvala na pojasnjenju (o vremenu kada je knjiga pisana :lol: ), ovo je taaaakoooooo dooobrooooooo!! :D :D :D

Nista onda, kao sto rekoh, krenucu redom i sa posebnim osvrtom na biohemiju (koga to ni malo ne zanima, garantujem da ce se smoriti :lol: ), ali lagano i sve ce doci na red. Stvarno bi bila steta da ne iskoristimo knjigu na najbolji moguci nacin, jer zaista ima za svakog po nesto!! :wink:

Izvinjavam se ostalima, nisam ni citala postove koji nisu vezani za knjigu, sada sam postala opsesivno kompulzivna i samo nju vidim!! :lol: :lol: :lol: :lol:
Korisnikov avatar
minjab
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 16, 2006 12:33 am

Post od minjab »

E vidiš tu će nam trebati Dr.Ivica to sve stoji
Mislim da i kalijum utice na to, jer sam citala da banane stvaraju serotonin, kao i cokolada, i obicno nam se to i jede kada smo tuzni, valjda organizam sam trazi?!
Ali šta se dešava (tu biohemija ne radi :lol: i treba nam lekar) kada od svakodnevnog uzimanja recimo čokolade, počne da se javlja tegoba recimo u poremećaju rada ritma srca itd...?
To je ono što baš ne mogu da povežem ,pa zato i kažem da je to ''medicinska biohemija'' ipak daj ti nama Majo sve redom, pa ćemo za razjašnjenja tražiti pomoć,kao i uvek dr.Ivice :lol: !
Poslednja izmena od minjab u Sre Jul 25, 2007 12:17 am, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Nov 25, 2006 5:53 am

Post od ontario »

Svaka cast Minjab sve si upravu i tako cu da uradim i nadam se javim sa dobrim vestima.O tome sam i ja razmisljala,mada bi zvucalo jako smesno ali to da cu provesti ispred hitne bar sat vremena hocu jer znam da ovako vise ne ide.Svaka ti cast za strpljenje i HVALA TI MNOGO NA SAVETIMA!
Jadni Vi ovde samnom! :( :( :(
Pozdrav
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

minjab napisao:E vidiš tu će nam trebati Dr.Ivica to sve stoji
Mislim da i kalijum utice na to, jer sam citala da banane stvaraju serotonin, kao i cokolada, i obicno nam se to i jede kada smo tuzni, valjda organizam sam trazi?!
Ali šta se dešava (tu biohemija ne radi :lol: i treba nam lekar) kada od svakodnevnog uzimanja recimo čokolade, počne da se javlja tegoba recimo u poremećaju rada ritma srca itd...?
To je ono što baš ne mogu da povežem ,pa zato i kažem da je to ''medicinska biohemija'' ipak daj ti nama Majo sve redom, pa ćemo za razjašnjenja tražiti pomoć,kao i uvek dr.Ivice :lol: !
E pa pazi, i tu je hemija u pitanju, jer cokolada sadrzi kakao koji slicno kofeinu deluje na srce, pa ga samim tim i uznemirava (isto kao i kokakola koja sadrzi kofein)!! :wink:

Mada, kakao je dobar za gvozdje i to najvise kada se priprema kao kafa - u kipucu vodu sipati kakao dok ne prokuva!! :wink:
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

..........
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

Krenula sam u "pohod na knjigu" :lol: :lol: :lol: :lol: bice ovo jedan temeljan i dugacak rad :lol: (kao da diplomski spremam :lol: ), pa se naoruzajte strpljenjem, jer cu se potruditi da BAS izdetaljisem i da ne propustim ni jedan detaljcic koji bi mogao da bude bitan (a ja znam da smorim za medalju :lol: , mnogo sam opsirna, a narocito kada nekome nesto treba da objasnim :lol: ).

Inace, stavila sam temu u podforum Pitanja i odgovori, jer mislim da je on najposeceniji, a evo i kako to izgleda za sada http://www.doktor.rs/forum/viewtopic ... 7515#77515

Iskreno se nadam da necu (mnogo) smoriti posten svet :lol:, a sve sto vam se na bilo koji nacin ne dopada ili mislite da treba izmeniti izvolite i recite, ja cu se potruditi da onda to i korigujem. :wink:

Idem sada malo da odmorim na ovih 17 stepeni koliko je trenutno :D , pa se kuckamo sutra!!! :wink:
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Nov 25, 2006 5:53 am

cao

Post od ontario »

Majo.......SVAKA CAST! :wink:
Isprintala sam prve 3 stranice i jako sam sretna jer je ISPRINTALO sve sto si napisala i nije skracena recenica.Zelim ti uspesan i sretan rad! :P
Cao i pozdrav SVIMA! :P
tarcika
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Okt 14, 2006 4:56 pm

Post od tarcika »

majjo,svaka cast!SUPER IZGLEDA!!!samo se nadam da ce ljudi sa foruma poslusati tvoju molbu da NISTA NE KOMENTARISU na samoj temi!to bi bilo "presecanje" super izlaganja!ostaje nam da se nadamo da nece neki panicar u frci da preskoci tvoju molbu i postavi pitanje tamo...inace,super i svaka cast,mi smo ovde da te bodrimo i jedno veliko hvala dugujemo,pored naseg DR.IVICE,i tebi sto ces sve da podelis sa nama!
pozdrav podrske tebi! :wink:
ostali,samo da vam se javim!juce je bio pakao!kod mene je u pola deset bilo 37 stepeni..gledem kod vas severnije zahladnelo,a mi kao ribe na suvom...ma,ni nocas nije zahladnelo kako treba...sada je tek prijatnije,a od kise-nista!!! :-?
minja,potpuno se slazem sa tobom sto se tice ontaria...koliko je nama snage i vremena trebalo da sebe ubedimo da nece srce da otkaze svaki put od virusa,pa tek posle od stresa...ontario,prihvati minjinu ideju da popijes lek ispred bolnice i to uradi vec danas!
jelenans,pozdrav i tebi...koliko ja razumem ti si vec izasla iz ovih napada panike...ta aritmija postoji ali se ti "kontrolises" da ne panicis,jel tako?zivot ti se vratio u normalu,zar ne?
dakone,javljaj se,bre,ponekad...kako si provodio ove vrele dane?jel ima panike kod tebe?
svi nestrpljivo ocekujemo nastavak knjige...majjo,to ne znaci da ti trebas da zuris...nego onako po malo za svaki dan!jos jedan pozdrav Pcelici Majji!!! :wink:
caos! :wink:
jelenans
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Feb 09, 2005 3:47 pm

Post od jelenans »

caos,
prvo da zahvalim maji za pocetak citata i vec su me neki delovi zaintrigirali, pri cemu cekam dr Ivicu da zapocnem sa pitanjima.Npr, stoji u citatu da pravo panicno stanje nije ono koje je izazvano spoljnim psihosocijalim faktorima, kod nas dakle aritmijama, pa kod mene i gubitak drage osobe kao posledicu njegovog neprihvatanja mojih ogranicenje, znaci jeste "reaktivna depresija "kako su mi lekari napisali, ali sam ipak morala da uzimam lekove da se vratim u normalu.I da, meni deprsija nije pocela sa lekarima i aritmijama, i menjanjem lekova, pa cak ni raskidom , vec tek kad mi je javio da je u novoj vezi i da ce imati porodicu...Ne znam dal je tada odjednom sve bilo nakupljeno, ili je tek tada se izbila tuga od svega , al sam bukvalno "pukla", i evo , savet Ontariju, dakle ja, kojoj su promenuli bar tri ili cetiri leka za aritmiju i tek navikla da ce se one uvek ponavljati bez obira na antiaritmike, sam sakupila hrabrost da uzmemm i antidepresive(iako tamo stoji da treba biti oprezan kod osoba sa kardiovaskularnim poremecajima).Dakle , Ontarijo, pomozi samoj sebi sad, pocni sa lekom, a mi smo svi uz tebe i cekamo da nam javis "super sam, popila sam prvu tavletu i evo, sve ok" :D
Ostalima, pozdrav, umorna sam, pa ne bih sad visila za kompom,
cujemo se, J
jelenans
Stalni član
Stalni  član

Post od jelenans »

caos,
prvo da zahvalim maji za pocetak citata i vec su me neki delovi zaintrigirali, pri cemu cekam dr Ivicu da zapocnem sa pitanjima.Npr, stoji u citatu da pravo panicno stanje nije ono koje je izazvano spoljnim psihosocijalim faktorima, kod nas dakle aritmijama, pa kod mene i gubitak drage osobe kao posledicu njegovog neprihvatanja mojih ogranicenje, znaci jeste "reaktivna depresija "kako su mi lekari napisali, ali sam ipak morala da uzimam lekove da se vratim u normalu.I da, meni deprsija nije pocela sa lekarima i aritmijama, i menjanjem lekova, pa cak ni raskidom , vec tek kad mi je javio da je u novoj vezi i da ce imati porodicu...Ne znam dal je tada odjednom sve bilo nakupljeno, ili je tek tada se izbila tuga od svega , al sam bukvalno "pukla", i evo , savet Ontariju, dakle ja, kojoj su promenuli bar tri ili cetiri leka za aritmiju i tek navikla da ce se one uvek ponavljati bez obira na antiaritmike, sam sakupila hrabrost da uzmemm i antidepresive(iako tamo stoji da treba biti oprezan kod osoba sa kardiovaskularnim poremecajima).Dakle , Ontarijo, pomozi samoj sebi sad, pocni sa lekom, a mi smo svi uz tebe i cekamo da nam javis "super sam, popila sam prvu tavletu i evo, sve ok" :D
Ostalima, pozdrav, umorna sam, pa ne bih sad visila za kompom,
cujemo se, J
jelenans
Stalni član
Stalni  član

Post od jelenans »

PS, sta je sa ovim serverom, zar sve poruke mora da duplira?
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

Jelenans, samo budi strpljiva, neke stvari su u datom momentu opisane kao takve, a vec u sledecem su doneti zakljucci sa sasvim drugacijim stavovima... Sve u svemu, dosta se na tome radilo i dalje se radi, videces kako budem kucala, ima dosta i filozofije........ma ovo nase stanje je cudo!! Ni filozofi, ni biolozi ni lekari nikako da mu doakaju!! :lol: :lol: :lol:

Ne bih da pisem ovde (za sada svoje misljenje i pitanja), jer nisam ni ja stigla da procitam celu knjigu (otprilike sam na malo manje od pola) i ovo svakako nije knjiga "za procitati jedan put".

Drago mi je da vam se dopada, i napominjem opet, ne donosite zakljucke na osnovu onoga sto trenutno procitate, cekajte da se sve poveze u celinu, jer su ovde postepeno opisana dostignuca u tom domenu, te svakako ima i dosta izmena, a narocito sada, ono sto je dr Ivica napomenuo, izdanje knjige je iz 1990. a od tada je proslo...........ihaaaaaaa :roll: Ko zna do kojih su novih zakljucaka dosli, ali ono sto je interesantno, je to sto svi koji su onda imali te dozivljaje panike i straha, pa sve do danasnjeg dana - simptomi i reakcije su potpuno isti!! :lol: Jedino se to ne menja!! :lol:

Odoh sada jos malo da kuckam..........

Pozz, majja :wink:
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

Otisla sam sada tamo da nastavim, medjutim tema je zakljucana!! :o :o :o :o :o

Ima li neko pojma o cemu se radi??!! :roll:
glista
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Jul 25, 2007 2:34 pm

Post od glista »

Pozdrav svima vama panicarima!
Uf,namucih se dok sam pronasla slobodan nick,ali ipak evo me.
Ja se vama zene stvarno divim na optimizmu i snazi da prevazidjete ovakvo stanje(mislim na paniku),jer ja to nikako ne mogu.Posebno me je pogodio podatak dr.Ivice (2-3 strana) da se samo 15% panicara izleci.Kako da se uglavim u tih 15% srecnika?
Da krenemo redom........bolujem od napada panike vec 7 godina.Do sada sam probala sve i svasta:flunirin,ksalol,amizol,psihoterapiju,cak i akupunkturu,ali nikako ne mogu da se oslobodim strahova.Ne znam ni sama vise od cega sve nemam fobiju-ne smem sama da izlazim(ponekad ni sa pratnjom),o prodavnicama,posti,pijaci da ni ne govorim.Zavukla sam se u kucu i ne mrdam.Ponekad me i u kuci uhvati panika da cu se srusiti,umreti,ili da ce se nesto strasno desiti samnom.
Znam da ne treba da se prepustim strahovima i da treba da se borim,ali ponekad mislim da nemam vise snage i uvek cekam neko cudo koje ce me spasiti,a od cuda ni traga ni glasa.
Drago mi je sto cu procitati knjigu koju majja pise,valjda cu naci nesto sto ce mi pomoci (bar malo).
Htela sam da vas pitam, da li verujete u alternativnu metodu lecenja panicnog poremecaja?
Za sada toliko od mene,a uskoro se kuckamo ponovo.
Veliki pozdrav za sve!!!
Odgovori