doktor.rs logo
Login Register
  • Naslovna
  • Vesti
  • Zdravlje AŠ
  • Forum
  • Kontakt
  • Slagalica
Crni biber kao začin i kao lek?

Crni biber kao začin i kao lek?

Biber je jedan od najpoznatijih začina na svetu, ali osim što jelima dodaje karakterističnu aromu, ovaj začin poseduje i brojna povoljna zdravstvena svojstva...

Aromatična maska sa cimetom za glatku kožu lica

Aromatična maska sa cimetom za glatku kožu lica

U ranijim tekstovima govorili smo o povoljnim zdravstvenim efektima upotrebe cimeta u ishrani a danas delimo sa vama recept sa cimetom koji će umiriti vašu kožu i pružiti joj neophodnu hidrataciju. Reč je o maski za lice sa medom i začinima.

Kako da umirite digestivne tegobe i poboljšate varenje?

Kako da umirite digestivne tegobe i poboljšate varenje?

Tradicionalna medicina veliku važnost pridaje zdravlju digestivnog trakta, a sve je više i zvaničnih naučnih istraživanja koja ukazuju na značaj uravnotežene ishrane i održavanja normalne crevne flore za sveukupno zdravlje...

Koje namirnice podstiču znojenje?

Koje namirnice podstiču znojenje?

Znojenje je od ključne važnosti za regulaciju telesne temperature, ali problem prekomernog znojenja nije redak. Danas govorimo o hrani koja podstiče znojenje i koje bi bilo dobro da osobe sa hiperhidrozom izbegavaju.

Ove namirnice poboljšavaju zdravlje mozga!

Ove namirnice poboljšavaju zdravlje mozga!

Iako se dugo smatralo da se novi neuroni stvaraju sve do 20. godine, te da posle toga nervne ćelije postepeno odumiru, nova saznanja iz oblasti neuronauka pokazuju da su to ipak bile zablude...

Zašto bi češće trebalo da koristimo origano?

Zašto bi češće trebalo da koristimo origano?

Origano je popularan začin koji ne samo što hrani daje karakterističan ukus i miris, već mu se pripisuju i mnoga pozitivna zdravstvena svojstva. Origano (naročito ulje ove biljke) ima snažno antibakterijsko dejstvo...

Zašto treba češće da pijete čaj od kurkume?

Zašto treba češće da pijete čaj od kurkume?

Kurkuma začin se dobija od korena tropske biljke iz porodice Zingiberaceae kojoj pripadaju i đumbir i kardamom, a kao i ova dva začina, tradicionalno se koristi u cilju prevencije kardiovaskularnih i neurodegenerativnih oboljenja, i za ublažavanje probavnih smetnji...

Kako nas korijander štiti od pojedinih kancerogenih materija?

Kako nas korijander štiti od pojedinih kancerogenih materija?

Više istraživanja je pokazalo da pojedini začini, među kojima je i korijander, mogu da spreče stvaranje kancerogenih materija pri spremanju mesa na visokim temperaturama.

Eliksir sa kurkumom i đumbirom pročišćava organizam

Eliksir sa kurkumom i đumbirom pročišćava organizam

Začini imaju blagotvorno dejstvo na organizam - povoljno deluju na varenje, ublažavaju nadutost, ubrzavaju metabolizam i podstiču detoks organizma. Jedan od začina sa najviše pozitivnih efekata po zdravlje je kurkuma...

5 superzdravih začina koje morate imati u kuhinji

5 superzdravih začina koje morate imati u kuhinji

Začini i začinske biljke osim što poboljšavaju ukus jela i napitaka, pomažu i kod mnogih zdravstvenih tegoba. Danas govorimo o 5 glavnih začina koje bi bilo dobro da imate u kuhinji i redovno koristite u pripremi hrane.

Šejk sa začinima podstiče mršavljenje

Šejk sa začinima podstiče mršavljenje

Začini i začinske biljke obogaćuju jela i napitke specifičnim ukusima i aromama, a da pritom ne dodaju kalorije. Začini kao što su cimet, đumbir i muskatni oraščić dokazano povećavaju sitost i obezbeđuju slatkasti ukus, te na taj način smanjuju potrebu za šećerom.

Mini-detoks između januarskih praznika

Mini-detoks između januarskih praznika

Januar je tek počeo i još mnogo praznika je pred nama. pa vam preporučujemo da tokom narednih nekoliko dana pomognete svom organizmu da se oporavi od slavlja i pripremi za nova druženja i proslave koje nas čekaju već krajem nedelje.

Kombinacija ova dva začina smanjuje rizik od raka pluća

Kombinacija ova dva začina smanjuje rizik od raka pluća

Prema nedavnoj studiji kineskih naučnika, čili paprika i đumbir bi mogli da pomognu u prevenciji karcinoma pluća. Koji aktivni sastojci su zaslužni za ovaj zaštitni efekat?

Kako začini ubrzavaju mršavljenje?

Kako začini ubrzavaju mršavljenje?

Odavno je poznato da određeni začini u velikoj meri mogu da ubrzaju varenje, i to skoro momentalno nakon konzumiranja, tako da kombinovanjem vaših omiljenih začina možete ubrzati metabolizam i podstaći mršavljenje.

Ovaj popularni začin može da poboljša pamćenje

Ovaj popularni začin može da poboljša pamćenje

Naučnici su otkrili da jedan popularan začin može da poboljša učenje i pamćenje, i da na taj način uspori gubitak pamćenja kod osoba koje boluju od Alchajmerove bolesti.

Zašto su grickalice tako

Zašto su grickalice tako "zarazne"?

Australijski naučnici su se zapitali zašto ljudi, kad jednom počnu, ne mogu da prestanu da grickaju čips. Utvrdili su da je to zbog jednog sastojka koji nije tako dobar po zdravlje. O kom sastojku je reč?

Koliko često koristite ovaj začin u pripremi hrane?

Koliko često koristite ovaj začin u pripremi hrane?

Korijander je biljka čiji se listovi i seme tradicionalno koriste u indijskoj kuhinji, na Bliskom istoku i Južnoj Americi. Seme korijandera se često nalazi u čajnim mešavinama koje se koriste kod usporenog varenja, nadutosti i grčeva u crevima.

Čorba od povrća kao kompletan i zdrav obrok

Čorba od povrća kao kompletan i zdrav obrok

Osim što bi ovih dana trebalo da povećate unos vode, tj. da pijete oko 2 litra vode dnevno, dobro bi bilo i da jedete kuvana jela kao što su supe i čorbe.

3 začina koja ublažuju simptome prehlade

3 začina koja ublažuju simptome prehlade

Ukoliko ste se prehladili i muči vas zapušen nos, pokušajte da narednih dana začinjavate hranu ljutim začinima kao što su biber, ljuta paprika ili đumbir.

Kako biber pomaže kod otežanog varenja?

Kako biber pomaže kod otežanog varenja?

Kako biber može da pomogne kod otežanog varenja i nadutosti u stomaku? Ovaj začin deluje karminativno, što znači da olakšava tegobe izazvane gasovima u crevima.

Ovaj začin poboljšava apsorpciju vitamina i minerala!

Ovaj začin poboljšava apsorpciju vitamina i minerala!

Beli, zeleni i crni biber dobijaju se od jedne iste biljke. Osim po aromi i boji, razlikuju se i po stepenu zrelosti. Zreo, neoljušten plod bibera ima crvenu boju.

Kako da postepeno smanjite so u ishrani?

Kako da postepeno smanjite so u ishrani?

Kako možete najbolje da smanjite količinu soli u svojoj ishrani? Za početak, sklonite slanik sa stola i nemojte dosoljavati već spremljena jela. Takođe, tokom same pripreme izbegavajte da više puta dodajete so.

Jelo sa bundevom koje čuva srce

Jelo sa bundevom koje čuva srce

Bundeva je idealan sastojak supa i čorbi, salata, kao i deserta - pečena bundeva sama po sebi je zdrav i lagan desert. Koje je vaše omiljeno jelo sa ovim ukusnim povrćem?

7 začina koji podstiču mršavljenje

7 začina koji podstiču mršavljenje

Osim svakodnevnog konzumiranja voća i povrća, dodavanje pojedinih začina hrani može nam pomoći u borbi sa kilogramima, i poboljšati naše sveukupno zdravlje.

Zašto je dobro jesti ljutu hranu?

Zašto je dobro jesti ljutu hranu?

Ranija istraživanja ukazala su na potencijalna antikancerogena dejstva začina poput bibera, kurkume, đumbira i sl. kao i na njihove pozitivne zdravstvene efekte na kardiovaskularni i respiratorni sistem, a sada su kineski naučnici otkrili obećavajuće svojstvo ljute paprike.

Zašto treba češće da koristite kari mešavinu začina?

Zašto treba češće da koristite kari mešavinu začina?

Kari je mešavina začina kojoj se pripisuju mnogobrojna zdravsvtena svojstva. Kao redovan sastojak naših obroka kari može da nam pomogne u prevenciji kancera i kardiovaskularnih oboljenja.

Kombinujte začine koje volite i ubrzajte metabolizam

Kombinujte začine koje volite i ubrzajte metabolizam

Začini mogu da ubrzaju varenje u velikoj meri tako da kombinovanjem svojih omiljenih začina možete ubrzati metabolizam koliko i kada Vi to želite. Kajen, beli luk, cimet, đumbir, crni biber i kari, to su začini koji če najpre izazvati pojačanu cirkulaciju u Vašem želudcu i ubrzati metabolizam hrane.

  • Uslovi korisćenja
  • Marketing
  • Digital PR
  • Kontakt

Copyright ©2002- Doktor.rs