Već smo ranije govorili o važnosti doručka, i kako preskakanje doručka može da se dovede u vezu sa povećanim apetitom i većim šansama za prejedanje kasnije u toku dana. U redu, više ne preskačemo doručak, i biramo zdravi hrskavi musli za prvi obrok - da li je to dovoljno?
Suvo voće je bogato dijetarnim vlaknima, bogato voćnim šećerima i veoma dobro za našu probavu, a pri tom nam daje mnogo energije u veoma kratkom vrmeenskom periodu. Zato je suvo voće najbolje jesti uz doručak ili kao užinu u toku dana kada nam je energija najpotrebnija.
Kukuruzno brašno i palenta su nekome možda omiljeni proizvod, drugi pak vole kuvana zrna kukuruza ili pečeni kukuruz koji je najslađi upravo sada, kada je kukuruz mlad. Ipak, kukurzne pahuljice ili korn fleks, su u celom svetu popularan proizvod i odličan izbor za zdrav i kompleksan doručak.
Doručak, po mnogima najvažniji obrok u toku dana, treba da pojedete do 9h ujutru. Doručak treba da sadrži ili kombinaciju masti i šećera, ili masti i ugljenih hidrata. Šećeri će Vam dati veliku količinu energije i brzo Vas razbuditi a to je veoma bitno na početku dana.
Ukoliko vodite računa o svojoj telesnoj masi, jabuka je svakako odličan izbor kada su namirnice u pitanju. Započnite dan voćnim obrokom, u žitarice dodajte jabuku, cimet i uz mleko, voćni sok ili jogurt i svom organizmu ćete dati dovoljno energije da se suoči sa svim obavezama u toku dana.
Većina sisara može samostalno da produkuje vitamin C, ali to nije slučaj sa ljudskim organizmom. Mi ne proizvodimo vitamin C samostalno već je neophodno uneti ga u organizam putem hrane. U jednoj porciji jagoda, u oko 150 gr ovog voća nalazi se preko 100% dnevnih potreba za vitaminom C.