Fiksna proteza

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Virg
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Dec 01, 2011 10:47 pm

Re: Fiksna proteza

Post od Virg »

@sole123 koliko ja znam, nije normalno da zubima udaraš u bravice. Ja sam stavila fiksnu pre mesec dana, i moj problem je bio dubok zagrižaj. (Stavila sam fiksnu protezu samo na donju). Elem, zubarka je morala da mi radi izdizanje zagrižaja, da ne bih udarala u bravice, tako što mi je stavljala nešto nalik plombama na zube. Super sam zadovoljna, žena je jako ljubazna i profi. Inače stavila sam oni Ice providnu protezu. Žena ima sve moje preporuke, ko hoće mogu da mu dam kontakt telefon.
loli123
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Sep 17, 2011 3:10 am

Post od loli123 »

Makica08 napisao:Dr kod kojeg ja idem privatno inace radi i na stomatoloskom fakultetu, ali ne znam da li ima razlike.. dr kako god ne moze da pozuri da ti se pomere zubi to sve zavisi od zuba i slucaja ali naravno da utice to kad se dolazi na kontrole i sta i kad radi tj da li menja zicu,zateze i ostalo, ja npr idem svaki mesec na kontrolu dok sam cula da neko ide na kotrolu na 2-3meseca sto je po meni gubljenje vremena u smislu da se produzava vreme nosenja. a to da li koristi iste elemente pa verovatno da da, zice,bravice,gumice sve je to isto, kad se radi o metalnoj za ostale ne znam
Hvala Makice..ako mozes pusti mi ime doktora u pp..ostavila sam ti porukicu!
princess ann
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Dec 02, 2011 10:15 pm

Post od princess ann »

Meni je ortodont rekao da moram da vadim donju jedinicu da bih stavila donju protezu :o . To nisam ocekivala, ima li neko slicno iskustvo?
fluor
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Nov 03, 2011 8:25 pm

Post od fluor »

meni je rekao da moram da vadim obe cetvorke i na gornjoj i na donjoj vilici jer stavlja protezu na obe, nekako mi se to ne svidja i ne vade mi se zdravi zubi...
Makica08
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Nov 09, 2010 6:34 pm

Post od Makica08 »

fluor napisao:meni je rekao da moram da vadim obe cetvorke i na gornjoj i na donjoj vilici
ovo je problem skoro kod svakog, meni je isto receno na gornjoj da vadim obe 4ke (jer se one po prici najbrze pomeraju i na sredini su vilice) skoro svima dr govore da se 4ke vade tako da nisi usamljeni slucaj, e sad npr moj slucaj, meni je dr predlozio s jedne da izvadim 4ku a s druge s obzirom da mi je 5ca bila plombirana rekao je bolje nju da izvadimo nego zdravu 4ku., sto sam i uradila
tako da ako imas neku plombiranu ili za popravljanje 5cu predlozi da nju izvadis umesto ZDRAVE 4ke ;)
san2011
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Dec 03, 2011 8:57 am

Post od san2011 »

pozdrav svima. pre 2 dana sam stavila gornji fiksni aparatic Damon clear. zanima me da li neko ima iskustvo sa konkretnim aparatom?
san2011
Novi član
Novi član

Post od san2011 »

moram da primetim da mnogi pišu o vađenju zuba (jednog ili više). damon sistem to ne zahteva, uopšte.
eto, čisto ideje da razmislite i o toj mogućnosti.
mtopic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Mar 03, 2010 12:06 am

Post od mtopic »

san2011 napisao:moram da primetim da mnogi pišu o vađenju zuba (jednog ili više). damon sistem to ne zahteva, uopšte.
eto, čisto ideje da razmislite i o toj mogućnosti.
To ti je cist idiotizam i marketing.
Pre stavljanja fiksne proteze sam obisao nekoliko doktora u NS i plan je bio da mi se vade iz gornje vilice obe cetvorke i osmice, a u donjoj nista jer mi je zagrizaj jako dubok.
Odem kod jos jedne "doktorice" gde mi je napricala bajke o novim tehnikama sa demon i samoligirajucim bravicama kako ne moraju da se vade zubi i kako te proteze skracuju vreme nosenja fiksne upola, pa onda kontrole samo na 2-3 meseca (umesto dve nedelje kod obicne), sve bajno i sjajno... i evo sada posle godinu ipo dana nosenja gvozdjurije u ustima meni dubok zagrizaj ostao, ni milimetar se nije ispravio. Zakazano mi skidanje proteze i dalji plan je da nosim onu mobilnu deciju sto ne mozes da pricas dok je nosis...
Ne znam samo sta ce mobilna da ispravi sto fiksna nije mogla....
loli123
Stalni član
Stalni  član

Post od loli123 »

A STA JE DAMON SISTEM???konkretno
san2011
Novi član
Novi član

Post od san2011 »

pitanje za mtopic
jel si nosio damon???
mtopic
Novi član
Novi član

Post od mtopic »

I dalje nosim, jos nisam skinuo...
san2011
Novi član
Novi član

Post od san2011 »

:(
ja sam stavila damon na gornju pre 3 dana u nadi da ce sve ici brze. inace, odavno mi je proslo vreme za proteze ali eto neki to rade i pod stare dane. ovo sto si rekao me totalno obeshrabrilo....
mtopic
Novi član
Novi član

Post od mtopic »

Nista ne mora da znaci. Ja sam "tezak" slucaj, a i naleteo sam na pogresnog "doktora"...
loli123
Stalni član
Stalni  član

Post od loli123 »

jel moze neko od vas da mi napise u cemu je razlika damon cl i fiksne proteze ??prvi put cujem za damon a treba da nosim fiksnu pa me zanima!
mtopic
Novi član
Novi član

Post od mtopic »

Damon ti je isto fiksna proteza ali su u pitanju "nabudzene" bravice u koje se smestaju kao malo jaci lukovi nego inace. Ovde mozes pogledati kako izgledaju http://www.ormcoteam.com/s-24-Damon-system.html
Odgovori