Fiksna proteza

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
S8775
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jul 29, 2010 4:36 am

Re: Fiksna proteza

Post od S8775 »

@jacksparow
Druze, sedmice ce prici peticama, mozda ce biti malo nakrivljene, ali to nije nista strasno. Osmice ce naravno biti odmah iz sedmica. Za taj proces je potrebno vreme. Sto se tice saveta stomatologa, uvek ih uzimaj sa rezervom, jer verovatno bi ti mnogi za to preporucili fiksnu protezu. Kako imam iskustva sa istom na pretek, mogu ti samo reci da su isti ti stomatolozi jako pohlepni i zarko zele tih tvojih 1500 evra, jer kada bi odbijali sve takve pacijente koji nemaju nikakav problem, a istripovali su se da imaju, za 40 godina rada, prosecan ortodont bi izgubio bar 100 pacijenata, tj. 150 000 evra. Pa sad ti gledaj gde je tu etika. Naravno, uz to, ako imas preko 14 godina, stavljanje fiksne ti moze vise odmoci nego pomoci. Nije to za odrasle, ma koliko pricali da jeste. Ako eventualno odes kod nekog ortodonta, prvo pogledaj da li su njemu ispravljeni i donji i gornji zubi, pa ako nisu, zapitaj se zasto ih ne ispravlja. Njemu bar nije skupo.
iverson
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Feb 21, 2012 8:08 pm

Post od iverson »

evo i ja stavljam fiksnu za 4 dana :) srecna sam, dosta sam citala po netu, forum je odlican...malo me je i uplasilo citanje jer su mnogi vadili umnjake, cetvorke...ja srecom ne vadim nista, al nemam donje sestice (verovatno zbog toga ni ne vadim nista)
slucaj- donja mi prelazi gornju..nosicu donji aparat 3 meseca i foliju na gornjoj, pa ce mi onda i na gornju staviti i oba cu nositi 2god. (al zavisi, mozda i manje) uzela sam estetsku belu, cena 700e po vilici.
javim utiske po stavljanju :D
SuncicaxD
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Mar 06, 2012 3:29 pm

Post od SuncicaxD »

iverson da li mozes da mi kazes odakle si tj. gde se nalazi stomatoloska ordinacija u kojoj ces staviti protezu jer je i meni potrebna a moj zubar mi po vilici trazi cak 950e
iverson
Novi član
Novi član

Post od iverson »

evo nosim donju vec par dana, jako sam zadovoljna, vrlo malo me zulja ali imam vosak, najveci problem je hrana ( taman da doteram liniju za leto :D ) jedem samo kuvano, mekano, perem zube posle svakog obroka, malo je vise vremena potrebno oko pranja, koristim i listerin (tecnost da se ne stvara plak) i uzela sam i konac pa malo i s njim za svaki slucaj..zubi me bole samo kad jedem i kad ih kucnem malo, a dok nosim nista, pricam normalno...eto :)
lanmibg
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Avg 30, 2011 11:39 am

Post od lanmibg »

Bolece te prvih mesec dana dok se ne naviknu zubi, i eventualno posle kad se bude menjala zica. Posle ces moci da jedes svu hranu. Bar ja jedem, sad je laganica :)
iverson
Novi član
Novi član

Post od iverson »

e hvala puno na informaciji, taman kad se naviknem na donju, doci ce gornja :D al prezivecu ;)
steelman
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Feb 18, 2012 3:40 pm

Post od steelman »

mene nesto zanima u vezi ove teme,trenutno skupljam lovu da mogu da stavim protezu, ali ja imam usku gornju i donju vilicu, neki su mi rekli da mi proteza nemoze pomoci jer nece biti mesta da se zubi sire, sad dal je to istina ili da nastavim sa skupljanjem para? :)
hvala unapred
lanmibg
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Avg 30, 2011 11:39 am

Post od lanmibg »

Sve se moze resiti ako imas para. Za uske vilice postoje palatalni ekspanderi a i verovatno moze sve da se resi hirurskim putem. Najbolje ti je da odes na stomatoloski fakultet da te pregledaju pa da ti kazu... Ali racunaj da ce te kompletna procedura dosta kostati a i da ce biti bolno. :)
steelman
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Feb 18, 2012 3:40 pm

Post od steelman »

hvala na odgovoru, vazno mi je da znam da ima resenja da se ne depresiram itd. a za pare neznam kolko kosta to ali mislim da cu skupiti. hvala jos jednom
drWladaw
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Mar 22, 2012 12:53 am

Post od drWladaw »

Cao svima, odlucih se za fiksnu protezu, moj problem je sto je donja vilica krenula na levo, gornja na desno, pa se nadam da ce ih fiksna proteza sve to srediti. Sad nasaje dilema oko izbora strucnjaka/ordinacije... Molim za preporuke!!! P.S. Drugarica mi je preporucila ordinaciju DENTA u Bg, jel ima neko iskustva sa njima? Pored ove dileme postoji i dilema meatlna ili estetska!?
Анонимус
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Mar 25, 2012 9:26 am

Post od Анонимус »

Поздрав свима

Прво да поменем да сам добро упознат са оном причом "никад није касно за фиксну протезу"...

Зато, молио бих да ми неко (по могућности стручно лице) одговори да ли је 20/21 година период у коме има смисла носити протезу, конкретно у мом случају са самолигирајућим бравицама, са циљем да пре свега рашири горњу и доњу вилицу због неправилног угриза јер, горња ми је избачена у односу на доњу вилицу?
Хвала
subman
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Feb 13, 2005 10:13 pm

Post od subman »

zanima me da li je moguce zatvoriti prostor, imam izvadjene 6ice u gornjoj vilici, pa da se 7ice dovedu na to mesto pomocu fiksne proteze?
da li to moze?
i trebala bi mi preporuka za ortodonta za nastavak lecenja? imam fiksnu protezu, pa javite
iverson
Novi član
Novi član

Post od iverson »

ja imam izvadjene u donjoj, i kod mene nije moguce da se popuni skroz rupa, ali da ce se pomeriti hoce i taman umnjak da moze da mi lepo izraste...
Kovrdzava :)
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Apr 06, 2012 4:27 pm

Post od Kovrdzava :) »

Ja sam vadila sesticu i sedmica mi se skroz primakla do petice, nema nikakvog razmaka, mada sam je ja odavno vadila.
@Anonimus - ja ti preporucujem da odes na Stomatoloski fakultet, ja tamo idem i veoma sam zadovoljna, pa ce ti oni reci da li treba da nosis ili ne, ali mislim da nije kasno jer je cak moj proteticar (koji ima oko 30-ak godina) nosio fiksnu, skoro ju je skinuo. Sem toga, dosta drugarica moje sestre (21-22 godine) nose fiksne, i poprilicno su im se ispravili zubi. :)
MissCathy
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Apr 11, 2012 3:33 pm

Post od MissCathy »

Cao svima.. Posto videh ove silne poruke, resih i ja da se prijavim..:D Nosim fiksnu vec god ipo, na obe vilice. Moj problem bile su izbacene trojke i los zagrizaj, grizla sam samo na 4 zuba.. :roll: Svi doktori su bili za to da mi se vade gornje cetvorke, jer kako kazu imam usku vilicu. Medjutim, jedna doktorka predlozila mi je Demon system, i rekla da nije potrebno bilo kakvo vadjenje zuba. :D To mi je jako prijalo.
Iako vidim lose kritike, moji rezultati sa Damon fiksnom protezom su savrseni. :D Nema dosadnih sarenih gumica, lako za odrzavanje, manje vidljivo, manje bolno i za mene veoma efektivno. Svi su mi zubi ispravljeni, divnii :) Kontrole su na pocetku bile na svakih mesec dana, pa dva i sad na dve nedelje, jer trenutno nosim gumice, koje mi ispravljaju zagrizaj. :D http://whatsinasmile.files.wordpress.co ... 1bands.jpg
Zice mi doktorka menja na svaka dva meseca, svaki put za po jedan broj deblju. :D Ne znam da li to zavisi od doktora ili same fiksne, ali ja nemam nikakvih problema :roll:
Odgovori