Fiksna proteza

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
Sholim
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Okt 04, 2011 6:48 pm

Re: Fiksna proteza

Post od Sholim »

tilulilu napisao:Zašto na PM? Pa ne interesuje samo tebe... :)
Pa zato sto kontam da nije dozvoljeno reklamiranje ovako javno...

Dobio sam samo jednu PM, zar niko nema jos neku preporuku??
velouria
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Okt 11, 2011 11:35 am

Post od velouria »

ako niko nema preporuku, barem bi bilo super da mi napise na pp NEPREPORUKU:)...mislim, losa iskustva se isto vaze, ako ne, jos su korisnija preventiva. hvala.
tamarche
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Okt 25, 2011 11:57 pm

Post od tamarche »

E ovako,ja sam nova ovde.Stavila sam fiksnu pre 11 meseci,pre par dana sam dobila gumice za izvlacenje vilice.Da li neko zna koliko dugo ( meseci ) se one nose? :D
marie
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Avg 24, 2007 3:05 pm

Post od marie »

Pozdrav svima,
Ostavila sam poruku i na temi ortodoncija, jer nisam sigurna gde tacno ovo pripada.

Pre 4 meseca nakon analize, ortopana itd predlozeno mi je zbog ozbiljne teskobe koja je pocela da mi ugrozava desni, donje trojke su mi bile potpuno van niza, a gornja dvojka iza jedinice - da izvadim petice... (osmice rasle horizontalno, operisane sve 4 u 18.godini zivota, trenutno imam 30). Izvadjene su jer je procenjeno da prakticno nemam sta da izgubim obzirom da su bili mrtvi zubi, leceni, jedan sa krunicom...
Nosim gornji i donji fiksni aparat vec 4 meseca i rezultati su vise nego dobri vec sad, gornji niz kako treba, jedna donja trojka ostala da se uklopi minimalno, ali mi se ne svidjaju ogromni razmaci koji ce po svemu sudeci ostati jer su ogromne praznine na mestu petica i dalje tu.
Zagrizaj mi je potpuno pomeren, odnosno dodiruju mi se jedinice i dvojke dok pozadi ne mogu da sklopim vilice. Pritom, moj ortodont govori da je sve super i da se nista ne vidi, a da cemo kada zube vratimo jos unutra da bi se spojili, hijelauronom (ako se to tako kaze / to je neki filer za naduvavanje usta, bora itd) "naduvati" usne jer ce mi sigurno "upasti kad se skinu bravice i popune rupe od petica". Ovo sam samo navela da bih obrazlozila zbog cega sam zabrinuta i zbog cega bih zelela misljenje drugog ortodonta. Moj izbegava da mi da konkretne odgovore, na svako moje pitanje odgovara salama, a meni zaista nije do sale, obzirom da imam trideset godina i stvarno mi sve ovo ne treba u zivotu.
Volela bih, ako nije vec kasno, konsultaciju sa drugim ortodontom, te bih zelela ako neko moze na PP da mi posalje preporuku za Beograd, Zemun, Novi Beograd, zaista bi mi znacilo. Ili sto je neko rekao prethodho: "nepreporuku", zaista ne zelim nekog "pajaca" koji ume dobro da se nasali vec ozbiljnog coveka/zenu da mi odgovori na pitanja.
Hvala svima
fluor
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Nov 03, 2011 8:25 pm

Post od fluor »

Moze li i meni neko da posalje na pp imena doktora i ordinacija u Beogradu koje su za preporuku ili nepreporuku. Naime imam 31 godinu i resio sam da stavim fixnu. Bio sam kod nekoliko ortodonata i uglavnom se cene krecu za obe vilice: metalna 1400-1600e, kod jednog ortodonta u Gospodara Vucica keramicke 1900e i safir staklo 2000e, moze i kombinacija metalne i keramicke/safir staklo. Cena u domu zdravlja je 31500 din po vilici za metalnu.
Interesuje me vredi li dati mnogo vise para doktoru koji radi privatno a takodje i u drzavnoj ustanovi, da li koristi bolje materijale nego sto ih imaju u drzavnim ustanovama i da li period nosenja krace traje ako radis privatno (navodno ukoliko se radi na stomatoloskom duze se nosi jer studenti moraju da prodju sve faze rada a privatno ortodont ubrzava proces)?
velouria
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Okt 11, 2011 11:35 am

Post od velouria »

ja u decembru stavljam fiksnu - posle spektakularno detaljnog istrazivanja na tu temu - mogu da vas izvestim kako sve to izgleda. odlucila sam se za jednu ordinaciju, imam neke razloge zasto, a cena je 800 e po vilici (samo se kontrole naplacuju, a kod nekih se ne naplacuju, zato naglasavam). cena nije bila presudna, nego mozda zainteresovanost i entuzijazam i dostupnost i organizovanost, a i cela ta atmosfera u ordinaciji, ali moguce da sam pogresila (mada imam preporuke)...o svemu tome mogu da vas izvestim za mesec dana, a na prajvat o detaljima:).
i hvala svima koji su mi odgovorili na prajvat.
Makica08
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Nov 09, 2010 6:34 pm

Post od Makica08 »

Da li je neko nakon skidanja fiksne placao one folije koje se nose nakon skidanja??
fluor
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Nov 03, 2011 8:25 pm

Post od fluor »

Koliko sam upoznat folije se takodje naplacuju, i to 50-100e po vilici u zavisnosti od ordinacije, tako su mi bar rekli ortodonti... Ima li neko da ih je dobio besplatno?
Makica08
Novi član
Novi član

Post od Makica08 »

Meni je na pocetku kad sam placala receno da je to to, nista se vise ne placa. pa jel mogu jos nesto da naplate :(
sole123
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Nov 17, 2011 9:59 pm

Post od sole123 »

1.Imam nekoliko pitanja za sve vas koje nosite, ili ste nosili fiksnu protezu. Pre dva dana sam stavila fiksnu na obe vilice, i sve je bilo ok do sledeceg jutra, kada sam osetila ogroman bol. Mnogo me boli cela vilica, ne mogu da grizem em zbog bola, em zato sto mi gornji zubi udaraju o donje bravice-da li je to normalno?????
2.Takodje mi jako smeta metal u ustima(potpuno logicno). Bole me i desni a i nepce, je l' to ima veze sa protezom????
3.Zanima me je l' se bol zaista smanji posle nedelju dana, i koliko obicno treba da prodje da se zubi naviknu na metal, a posle koliko vremena cu moci normalno da grizem?????
4.Takodje za pranje, citala sam sta su sve pisali, ja inace bas vodim higijenu zuba, ali od kad sam stavila protezu osecam ogroman bol kad jedem, pijem i perem zuge, a takodje mi i treba jedno 10 minuta da ih operem, samo sto nikada zapravo nisam sigurna da li to dobro radim jer ne mogu uopste da stisnem cetkicu, posto me mnogo boli dok perem oko bravica i ispod zice. Da li je to normalno, i koliko puta bi trebalo da se dnevno peru zubi????

Mogu samo da predpostavim koliko ova moja pitanja zvuce glupo, ali potpuno sam poludela vec posle dva dana, vec se polako i odricem hrane, jer mi je vise muka od bola, a i pocela sam da suskam dok pricam zbog proteze, je l' se to i vama desilo na pocetku???

Unapred hvala :D
baneze
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Nov 23, 2011 2:56 pm

Post od baneze »

Pozdrav svima :-)
Posto bi trebalo da uskoro i ja stavim fiksnu protezu, trebaju mi preporuke ordinacija u Beogradu, po mogucstvu vec zadovoljnih korisnika :-)

Pozdrav
Makica08
Novi član
Novi član

Post od Makica08 »

sole123 napisao:Mnogo me boli cela vilica, ne mogu da grizem em zbog bola, em zato sto mi gornji zubi udaraju o donje bravice-da li je to normalno?????
3.Zanima me je l' se bol zaista smanji posle nedelju dana, i koliko obicno treba da prodje da se zubi naviknu na metal, a posle koliko vremena cu moci normalno da grizem?????
Bol je potpuno normalna stvar, s tim sto nekog jako boli dok nekog nista ne boli.. isti slucaj kao tvoj sam imala i ja prva 3-4dana pored zuba isto me bolelo nepce, probaj prstima da prelazis preko desni i sa unutrasnje strane ono kao masiranje nepce isto, ili polako cetkicom prelazi, meni je to bar pomoglo mozda ce i tebi. Zubi uglavnom bole posle svakog zatezanja,menjanja zice..naravno kako koga, npr ja sam nekoliko puta istog trenutka kad bi mi uradio nesto na zadnjoj bravici osetila pritisak, a nakon toga i bol :( ali prodje to :D
sole123 napisao: a takodje mi i treba jedno 10 minuta da ih operem, samo sto nikada zapravo nisam sigurna da li to dobro radim jer ne mogu uopste da stisnem cetkicu, posto me mnogo boli dok perem oko bravica i ispod zice. Da li je to normalno, i koliko puta bi trebalo da se dnevno peru zubi????
Na duze pranje zuba od obicnog ces se vremenom naviknuti, mene je totalno smorilo posle godinu i 8meseci nosenja, pogotovo kad ti stavi cejn pa je teze.. i naravno pranje posle svakog jela, pored one ''posebne'' cetkice za pranje preporucuje se i koriscenje konca :-?
baneze
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Nov 23, 2011 2:56 pm

Post od baneze »

Nije valjda da nema nikakvih preporuka...
loli123
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Sep 17, 2011 3:10 am

Post od loli123 »

fluor napisao:Moze li i meni neko da posalje na pp imena doktora i ordinacija u Beogradu koje su za preporuku ili nepreporuku. Naime imam 31 godinu i resio sam da stavim fixnu. Bio sam kod nekoliko ortodonata i uglavnom se cene krecu za obe vilice: metalna 1400-1600e, kod jednog ortodonta u Gospodara Vucica keramicke 1900e i safir staklo 2000e, moze i kombinacija metalne i keramicke/safir staklo. Cena u domu zdravlja je 31500 din po vilici za metalnu.
Interesuje me vredi li dati mnogo vise para doktoru koji radi privatno a takodje i u drzavnoj ustanovi, da li koristi bolje materijale nego sto ih imaju u drzavnim ustanovama i da li period nosenja krace traje ako radis privatno (navodno ukoliko se radi na stomatoloskom duze se nosi jer studenti moraju da prodju sve faze rada a privatno ortodont ubrzava proces)?
I JA BIH POSTAVILA IDENTICNO PITANJE.Da li neko ima iskustva sa aparatom iz drzavne ustanove ili je cuo nesto??
Makica08
Novi član
Novi član

Post od Makica08 »

Dr kod kojeg ja idem privatno inace radi i na stomatoloskom fakultetu, ali ne znam da li ima razlike.. dr kako god ne moze da pozuri da ti se pomere zubi to sve zavisi od zuba i slucaja ali naravno da utice to kad se dolazi na kontrole i sta i kad radi tj da li menja zicu,zateze i ostalo, ja npr idem svaki mesec na kontrolu dok sam cula da neko ide na kotrolu na 2-3meseca sto je po meni gubljenje vremena u smislu da se produzava vreme nosenja. a to da li koristi iste elemente pa verovatno da da, zice,bravice,gumice sve je to isto, kad se radi o metalnoj za ostale ne znam
Odgovori