Fiksna proteza

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
san2011
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Dec 03, 2011 8:57 am

Re: Fiksna proteza

Post od san2011 »

ja sam toliko čitala i istraživala o tome plus obilazila razne ortodonte... uglavnom, većina njih je hvalila damon. pored toga sve što se može pročitati na netu je ekstra pozitivno (ali ajde to može da bude i reklama).
zbog svega toga je damon bio moj izbor. i kod mene je pored nepravilnih zuba problem dubok zagrižaj. kako je prošlo svega par dana, sem bola, nema promena. videćemo za koji mesec, pa dobijate informacije iz prve ruke :)
Makica08
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Nov 09, 2010 6:34 pm

Post od Makica08 »

Jel dr kod kojih idete nose rukavice i cak eventualno i onu masku??
mtopic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Mar 03, 2010 12:06 am

Post od mtopic »

Moja kakokad. U pocetku je nosila i masku i rukavice, a sada samo ponekad stavi rukavice ali uglavnom opere ruke (bar mislim) i to je to.
san2011
Novi član
Novi član

Post od san2011 »

mtopic koliko su ti puta menjalu zice u toku nosenja.
jel si imao i gore i dole aparat? aj opisi malo detaljnije te faze nosenja....
tek nekoliko dana nosim fiksnu, za sada samo gornju, i strasno me zanima sve vezano za ceo taj proces. pa ako te ne mrzi, napusi malo detaljnije. hvala
mtopic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Mar 03, 2010 12:06 am

Post od mtopic »

Obe proteze su mi istog dana montirane, iako mislim da je donja trebala tek posle 7-8 meseci da se stavlja jer su mi gornji zubi udarali u donje bravice (i sada udaraju).
Prva zica mi je skinuta posle 5 meseci i stavljena malo deblja, ta druga je skinuta posle 4 meseca, treca skinuta posle 2 meseca, cetvrta i zavrsna (cetvrtasta) nosena mesec dana, potom mi opet vratila trecu zicu (jer je lomila i prelepljivala bravice na drugo mesto) i nosio sam je 2 meseca, i na kraju mi opet vratila debelu cetvrtastu zicu... korak napred, nazad dva. Do kraja videcemo sta ce jos da radi.
Uglavnom zakazala mi skidanje za dve nedelje iako mi se zubi nisu skroz ispravili a i po visini mi nisu jednaki, takodje i dubok zagrizaj ostao...
Virg
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Dec 01, 2011 10:47 pm

Post od Virg »

mtopic napisao:Obe proteze su mi istog dana montirane, iako mislim da je donja trebala tek posle 7-8 meseci da se stavlja jer su mi gornji zubi udarali u donje bravice (i sada udaraju).
Prva zica mi je skinuta posle 5 meseci i stavljena malo deblja, ta druga je skinuta posle 4 meseca, treca skinuta posle 2 meseca, cetvrta i zavrsna (cetvrtasta) nosena mesec dana, potom mi opet vratila trecu zicu (jer je lomila i prelepljivala bravice na drugo mesto) i nosio sam je 2 meseca, i na kraju mi opet vratila debelu cetvrtastu zicu... korak napred, nazad dva. Do kraja videcemo sta ce jos da radi.
Uglavnom zakazala mi skidanje za dve nedelje iako mi se zubi nisu skroz ispravili a i po visini mi nisu jednaki, takodje i dubok zagrizaj ostao...
Koliko kapiram to sa bravicama ne sme da se dešava. Meni je moj ortodent radio izdizanje zagrižaja, i rekla mi je da "nikako i ni u kom slučaju ne smem ni da pipnem bravicu , a kamoli da udarim zubima". Nakon nedelju dana primetila sam da peticom malo kačim bravicu(ali kad kažem malo, mislim bukvalno mogu jedva da je dotaknem), nazvala sam je da joj kažem. Odmah mi je zakazala sutradan da mi još malo podigne zagrižaj.
Nisam stučnjak ali po mojoj slobodnoj proceni mislim da je to opasno jer sem što možeš zub kojim je udaraš da povrediš, možeš da izbiješ bravicu.
san2011
Novi član
Novi član

Post od san2011 »

hvala mtopic.
i meni je iz istog razloga stavljen samo gornji fiksni aparat. imam dubok zagrižaj i plan je da se tek posle nekoliko meseci nošenja, kad se ova gornja vilica malo podigne, stavi donji aparat. tako mi je bar moj ortodont objasnila.
san2011
Novi član
Novi član

Post od san2011 »

pitanje za ove sa duzim stazom: posle koliko vremena se zubi isprave? odnosno, kad ste primteili promene?
Lestra
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Nov 26, 2010 5:39 pm

Post od Lestra »

Neka preporuka za stomatologa u Novom Sadu?
Makica08
Novi član
Novi član

Post od Makica08 »

san2011 napisao:pitanje za ove sa duzim stazom: posle koliko vremena se zubi isprave? odnosno, kad ste primteili promene?
U mom slucaju rupe od izvadjenih zuba su mi se popunile negde izmedju 3i4meseca, 1koji mi je bio kriv ispravio se za isto za nekih 3/4meseca a zub koji mi je bio bass kriv skroz je bio ka unutra znaci ne nakrivljen vec sa sve korenom uvucen jos uvek se ispravlja i posle vise od 5meseci (tezak je slucaj).. ali uglavnom oko 4meseca
dora mar
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Dec 15, 2011 2:10 am

Post od dora mar »

Zdravo svima,

Ja sam stavila fiksnu protezu prije skoro 7 mjeseci,i imam 21 godinu. Stavila sam samo gornji aparat. Moj problem je takodje izbacena gornja vilica i los zagrizaj (kad zagrizem,gornja vilica skroz pokrije donju) Jos ne primjecujem neke specijalne rezultate,samo vece prostore izmedju zuba... Zanima me kakvo je vase iskustvo,da li je moguce ovaj problem rijesiti samo aparatom na gornjoj vilici? Takodje,da li je normalno da me zubi nakon kontrole uopste ne bole? Mozda par sati osjecam vrlo vrlo blago zatezanje,ali to je sve..

Hvala!
Makica08
Novi član
Novi član

Post od Makica08 »

Ja bih trebala za 2dana da skinem gornju protezu, ali jos uvek imam par mm razmaka izmedju 5ca i 6ca pa se premisljam dal je bolje jos malo da nosim, ali s obzirom da su meni ti razmaci vec duze vreme (nista se ne menja) jel neko skinuo protezu a da je imao malo razmak??
zmajche
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jan 29, 2011 10:26 pm

Post od zmajche »

Cao Makice,

Da li bi mogla da mi kazes kod kog doktroa si stavljala fiksni aparat i o kojoj ceni je rec.
Hvala unapred.
pozz

P.S. Srecno skidanje fiksne...sad ces ovako da se smejes :D
baneze
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Nov 23, 2011 2:56 pm

Post od baneze »

Jel ima neko iskustva sa ordinacijom "Cvijićeva 38 - Dr Igor Ristić", ako ima zamolio bih za pp :)
jacksparow
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Feb 09, 2012 2:54 am

Post od jacksparow »

ja sam totalni lajik i molim za pomoc. moj problem je ovakav. izvadio sam donje 6 i osmice su mi izrasle i pogurale sedmice koje su se sad nakrivile. da li je moguce ispraviti i kojim zahvatom?
Odgovori