Fiksna proteza
-
- Novi član
- Pridružio se: Pet Jan 22, 2010 10:47 pm
Re: Fiksna proteza
Sto se tice postavljanja, to ne traje dugo, max sat vremena, samo ti nalepi po bravicu na svaki zub i spoji ih lukom. Imas na youtube-u snimke pa pogledaj ako te zanima. Inace obicno se stavlja prvo jedna pa posle neka 3 meseca druga proteza, ali nekome stave i obe odjednom. Bravice od safirnih stakala su providne i skoro pa nevidljive, ali zato im je cena veoma vidljiva
A da li da stavis metalnu/belu/safirnu - prvo se posavetuj sa svojim ortodontom kad vidi tvoj slucaj. Kontrole zavise od ortodonta, neki idu na mesec dana, neki na dve nedelje, zavisi. Sto se tice duzine nosenja, i to zavisi, i ja sam isto svuda citala da je max 2 godine, ali licno ne poznajem nikog ko je skinuo za manje od 2 godine+par meseci (govorim o primerima za koje ja znam). Terminologija oko proteza, bravice itd - to imas sve na netu, a i ovde na forumu, pa pogledaj.

Da li je neko stavio donju protezu tek posle godinu dana? Ima li takvih slucajeva?
Ja tek u martu dobijam donju i to posle tacno godinu dana nosenja gornje, a gore mi je problem malo izbacenija vilica dok su svi zubi u redu. nije mi jasno zasto tek posle god dana dobijam donju citala sam da vecina stavi donju posle 3-4meseca 8meseci maks.
Ja tek u martu dobijam donju i to posle tacno godinu dana nosenja gornje, a gore mi je problem malo izbacenija vilica dok su svi zubi u redu. nije mi jasno zasto tek posle god dana dobijam donju citala sam da vecina stavi donju posle 3-4meseca 8meseci maks.
-
- Novi član
Pa sta ti kaze ortodont zasto je to tako? Inace iz mog iskustva, mnogo se brze zubi ispravljaju, podizu, spustaju, i popunjavaju praznine, nego sto se povlaci izbacena vilica. Tako da je mozda video da ce postupak sa donjom vilicom da traje mnogo krace pa nije hteo da te opterecuje da nosis duze nego sto je dovoljno. Ja sam stavila donju posle 3 meseca, ali to ne znaci da je to neko pravilo, mislim da treba da pitas doktora.
Nego, imam i ja 2 pitanja:
1) Da li znate da li je pravilo da se i gornja i donja skidaju istovremeno? Pitam zato sto je meni ortodont rekao da dodjem sledece nedelje da skinemo samo donju i da mi uzme otisak za ritejner, a gornju da nosim jos malo.
2) Sta se radi sa "patrljcima" desni izmedju zuba nakon skidanja proteze? Ne znam da li znate na sta mislim, mislim na visak "mesa" oko zuba, kao resice, nastaju usled pomeranja zuba. Pa da li se to samo od sebe povlaci, ili se odstranjuje hirurski? Da li mozda pomazu zalfija ili ona kremica gingival, valjda se tako zove...
Nego, imam i ja 2 pitanja:
1) Da li znate da li je pravilo da se i gornja i donja skidaju istovremeno? Pitam zato sto je meni ortodont rekao da dodjem sledece nedelje da skinemo samo donju i da mi uzme otisak za ritejner, a gornju da nosim jos malo.
2) Sta se radi sa "patrljcima" desni izmedju zuba nakon skidanja proteze? Ne znam da li znate na sta mislim, mislim na visak "mesa" oko zuba, kao resice, nastaju usled pomeranja zuba. Pa da li se to samo od sebe povlaci, ili se odstranjuje hirurski? Da li mozda pomazu zalfija ili ona kremica gingival, valjda se tako zove...
Da li neko mozda zna koje su cenu fiksnog aparata na Stomatolaskom fakultetu u Beogradu, cula sam da je kod njih najjeftinije, pa ako neko zna pouzdano, neka mi javi 

Moze li neko da mi preporuci dobrog i iskusnog ortodonta na teritoriji opstine Šid (gde inace zivim) ili Sremska Mitrovica za koga znate da je provereno dobar sto se tice fixnog ortodonskog aparata za ispravljanje zuba,jer ne bih da svoje zube dam nekom nestrucnom licu i da mi ih upropasti,kao sto sam procitao par negativnih iskustava u ovoj temi kome su upropastili zube pojedini ortodonti 
Hvala unapred,nadam se da znate za neke ortodonte sa ove teritorije Šid-SM
Odgovor naravno preko privatne poruke,da ne reklamiramo

Hvala unapred,nadam se da znate za neke ortodonte sa ove teritorije Šid-SM

Odgovor naravno preko privatne poruke,da ne reklamiramo

Na stomatoloskom faxu 49500 din. po vilici i pregled do 1000 din.
Pozdrav svima!
Evo procitala sam 36 strana ove teme
) Svaka cast na svim ohrabrenjima i iskustvima!
Znam da sam stota koja se javlja sa sopstvenom odlukom o stavljanju fiksne proteze, ali molim svakog dobre volje da i meni privatno preporuci dobrog stomatologa!
Naravno i ja bih volela tu akrilnu, tj. manje vidljivu (izdvojicu novac), ali prvenstveno strucnog lekara, posto sam cula neka losa iskustva cak i sa Stomatoloskog fakulteta
Hvala mnogo!
)
Evo procitala sam 36 strana ove teme

Znam da sam stota koja se javlja sa sopstvenom odlukom o stavljanju fiksne proteze, ali molim svakog dobre volje da i meni privatno preporuci dobrog stomatologa!
Naravno i ja bih volela tu akrilnu, tj. manje vidljivu (izdvojicu novac), ali prvenstveno strucnog lekara, posto sam cula neka losa iskustva cak i sa Stomatoloskog fakulteta

Hvala mnogo!

Za svaku vilicu vaze druga pravila i o tome moze da se diskutuje samo sa zubarom koji ce biti zaduzen za ispravljanje zuba, odnosno povlacenje vilice.
U gradu ima puno ljudi koji rade proteze jer je to unosan posao. Najpametnije je uraditi protezu kod zubara kojeg vam je preporucio zubar kod kojeg inace redovno idete na kontrole ili koga vam je preporucio neko iz blize okoline koje imao dobro iskustvo.
Cene variraju, neke proteze su jeftinije a ispravice vam zube istom brzinom kao i skuplje, ali postoje na primer razlike u bravicama. Neke bravice su zaobljene, dok jeftinije nisu. Razlika je sto one koje nisu mogu da grebu kozu u ustima, ne mora da znaci da ce to biti vas slucaj, ali treba imati u vidu.
Savetujem svima da se ne opterecuju sa izgledom proteze, ako stavljate samo na donjoj vilici slobodno uzmite metalnu nista se ne vidi, uocljivija je na gornjoj vilici. Ako ste toliko osetljiva osoba pa vam to nesto znaci, a zubar vam ipak ukaze da vam vise odgovara metalna nego providna, NIKAKO ali NIKAKO nemojte pokusavati da je ofarbate, jer su sve boje otrov koji se ne stavlja u usta!
U gradu ima puno ljudi koji rade proteze jer je to unosan posao. Najpametnije je uraditi protezu kod zubara kojeg vam je preporucio zubar kod kojeg inace redovno idete na kontrole ili koga vam je preporucio neko iz blize okoline koje imao dobro iskustvo.
Cene variraju, neke proteze su jeftinije a ispravice vam zube istom brzinom kao i skuplje, ali postoje na primer razlike u bravicama. Neke bravice su zaobljene, dok jeftinije nisu. Razlika je sto one koje nisu mogu da grebu kozu u ustima, ne mora da znaci da ce to biti vas slucaj, ali treba imati u vidu.
Savetujem svima da se ne opterecuju sa izgledom proteze, ako stavljate samo na donjoj vilici slobodno uzmite metalnu nista se ne vidi, uocljivija je na gornjoj vilici. Ako ste toliko osetljiva osoba pa vam to nesto znaci, a zubar vam ipak ukaze da vam vise odgovara metalna nego providna, NIKAKO ali NIKAKO nemojte pokusavati da je ofarbate, jer su sve boje otrov koji se ne stavlja u usta!
-
- Novi član
Sve se slazem, osim sa ovim:

Hocu da kazem da je i to relativno, zavisi od vilice i usana, ja dok sam imala samo gornju niko nije ni primetio da nosim protezu, poceli su da primecuju tek kad sam stavila donjusale_bgd napisao:uocljivija je na gornjoj vilici

da li neko ima problem sa govorom (suskanje) dok nosi foliju ?
Mislim da ne bi trebalo da imas problema sa suskanjem jer folija ide samo preko zuba, a ne i preko nepca kao obicna proteza. U svakom slucaju i da suskas dok pricas bice manje nego sto bi bilo sa obicnom protezom tako da je zanemarljivo.
Proćiće šuškanje do kraja prve nedelje. Potrebno je da jezik "navikne" na postojanje stranog objekta.
ovo i mene zanima.. cula sam od jedne devojke da je skinula gornju a donju jos nosi..ali vidim da nije cest slucaj..Brindavani napisao:1) Da li znate da li je pravilo da se i gornja i donja skidaju istovremeno? Pitam zato sto je meni ortodont rekao da dodjem sledece nedelje da skinemo samo donju i da mi uzme otisak za ritejner, a gornju da nosim jos malo..
Brindavani sta je bilo s tvojom protezom dokle si stigla??
- GustaveFlaubert
- Novi član
- Pridružio se: Pet Nov 14, 2008 10:06 pm
dakle... nisam verovala da cu u ovim godinama.. (38!) da -ponovo- razmisljam o protezi.
imam nepravilan zagrizaj, usku gornju vilicu sa gusto zbijenim zubima i krivim jedinicama. donja vilica: rano izvadjene sestice su napravile mesta, tako da su se zubi fino 'razbaskarili' sve sa trojkama koje su postavljene pod pravim uglom u odnosu na ostale zube.. na sve sam to vec odavno navikla, jos kao dete, kad sam odlucila da su mi zubi lepsi ovako malo krivi
nazalost, zubar mi tada nije objasnio sta su sve posledice nepravilnog zagrizaja, nego je mislio da ce ''neces biti lepa devojka'' da upali.. c. da ne duzim. do danas sam izvadila jos jednu osmicu, ali su mi, zbog nepravilnog zagrizaja, petice, preostale dve sestice, sedmice i poneka cetvorka vise plombe nego zubi.. osim toga desni mi se povlace (nisu crvene ni upaljene ne krvare.. samo se pooolako povlace) sto se najbolje vidi na donjim sekuticima koji su se 'izduuzili' - a najverovatnije je SVE posledica nepravilnog zagrizaja: tek od 4ke, 5ice na dalje gornja i donja vilica su u kontaktu.. pomirila sam se i popravljam sta mogu, menjam stare plombe.. i TRAS! kaze mi doktor - sta mislis da nosis fixnu, trebalo bi mozda godinu dana, ne vise, ali morala bi da se vade 2 zuba (cetvorke ili sestice)?! i navede mi par razloga za, pravih, pritom ne estetskih. sad (neocekivano) sam bacena u frku: ne vade mi se zubi, pritom me sekiraju i te desni koje se povlace pa ogromne plombe, dal nisu sve to kontra-argumenti za fixnu?
upomoc. treba mi dobar savet.
imam nepravilan zagrizaj, usku gornju vilicu sa gusto zbijenim zubima i krivim jedinicama. donja vilica: rano izvadjene sestice su napravile mesta, tako da su se zubi fino 'razbaskarili' sve sa trojkama koje su postavljene pod pravim uglom u odnosu na ostale zube.. na sve sam to vec odavno navikla, jos kao dete, kad sam odlucila da su mi zubi lepsi ovako malo krivi

nazalost, zubar mi tada nije objasnio sta su sve posledice nepravilnog zagrizaja, nego je mislio da ce ''neces biti lepa devojka'' da upali.. c. da ne duzim. do danas sam izvadila jos jednu osmicu, ali su mi, zbog nepravilnog zagrizaja, petice, preostale dve sestice, sedmice i poneka cetvorka vise plombe nego zubi.. osim toga desni mi se povlace (nisu crvene ni upaljene ne krvare.. samo se pooolako povlace) sto se najbolje vidi na donjim sekuticima koji su se 'izduuzili' - a najverovatnije je SVE posledica nepravilnog zagrizaja: tek od 4ke, 5ice na dalje gornja i donja vilica su u kontaktu.. pomirila sam se i popravljam sta mogu, menjam stare plombe.. i TRAS! kaze mi doktor - sta mislis da nosis fixnu, trebalo bi mozda godinu dana, ne vise, ali morala bi da se vade 2 zuba (cetvorke ili sestice)?! i navede mi par razloga za, pravih, pritom ne estetskih. sad (neocekivano) sam bacena u frku: ne vade mi se zubi, pritom me sekiraju i te desni koje se povlace pa ogromne plombe, dal nisu sve to kontra-argumenti za fixnu?
upomoc. treba mi dobar savet.
-
- Novi član
Niko nije odgovorio ali ja sam se jos malo raspitivala i shvatila da izgleda ipak nije pravilo da se skidaju istovremeno, dakle zavisi od slucaja do slucaja. A sto se mog slucaja tice, pa trebalo je da mi skine, ali ja ipak nisam pristala jer je trebalo jos jedan zub malkice da mi se uspravi (jer kad vec nosim, hocu da bude sve kako treba). Tako da smo ove dve-tri nedelje intenzivno radili na tome, tj. stezao mi je do besvesti svake nedeljeMakica08 napisao:ovo i mene zanima.. cula sam od jedne devojke da je skinula gornju a donju jos nosi..ali vidim da nije cest slucaj..Brindavani napisao:1) Da li znate da li je pravilo da se i gornja i donja skidaju istovremeno? Pitam zato sto je meni ortodont rekao da dodjem sledece nedelje da skinemo samo donju i da mi uzme otisak za ritejner, a gornju da nosim jos malo..
Brindavani sta je bilo s tvojom protezom dokle si stigla??

Sta je tebi rekao za donju, kad ce da ti stavi? Ja sam nesto ubedjena da je moje pokusaj objasnjenja tacan, sad sam ga opet procitala, bas mi deluje logicno