Fiksna proteza

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Abeona
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Sep 17, 2010 2:12 pm

Re: Fiksna proteza

Post od Abeona »

Moj problem su impaktirani (neiznikli) očnjaci. Svi koji znaju dobre ortodonte u NS i BG nek mi se jave. Brindavani ako možeš molim te da mi pošalješ na pp kod kog to ortodonta je fiksna 700e za obe vilice!!! THANKS
DekiDejan
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Sep 23, 2010 11:20 am

Post od DekiDejan »

Procitao sam komentare sa ove teme. Bio bih vam zahvalan ukoliko biste mi preporucite najboljeg stomatologa ili stomatologe u Beogradu za postavljanje fiksne. Bilo iz vaseg iskustva ili preporuke. Posaljite mi na PP.

I jos jedno pitanje, da li biste preporucili nekog od stomatologa, profesora na Stomatoloskom?

Hvala
Sne3
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Okt 01, 2010 5:25 pm

Post od Sne3 »

Imam trideset godina i par dana fore da odlucim, naredne dve ipo godine sa fiksnim aparatom ili ne...? Nosila bih ga na gornjoj i na donjoj vilici zbog loseg zagrizaja, doktor mi je rekao da ne stavljamo keramicke brikete vec neke cirkonske...nemam pojma kako izgledaju, trazim na netu ali nema, da li neko zna kakvi su to cirkonski briketi? Oni su za 100 evra skuplji od keramickih...inace cena cirkonskog fiksnog aparata je 1200 evra
Mickey Pearce
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Okt 11, 2010 12:11 am

Post od Mickey Pearce »

Pozdrav, trebao bih da stavim fiksnu protezu na gornju vilicu, pa ako neko zna nekog dobrog ortodonta u Novom Sadu, ima iskustvo sa istim, molio bih ga da mi posalje pp. :roll:
Inace, zanimaju me proteze koje su estetski malo prihvatljivije(keramicka, bela akril, safir ice), koji su prednosti/nedostaci stavljanja jednog tipa u odnosu na drugi?
Tanja89bg
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Okt 14, 2010 10:19 pm

Post od Tanja89bg »

I ja takodje treba da nosim fixnu protezu na obe vilice.
Da li je neko skoro postavljao, kako se krecu cene u Bg-u u proverenim ordinacijama?
Vidim da neko kaze i do 1600 za obe vilice.. da nije to malo skupo? :)
KeZzZ
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Nov 09, 2010 3:07 am

Post od KeZzZ »

zdravo svima :D

citavu noc sam provela trazeci informacije o fixnim protezama jer sam nedavno odlucila da je stavim.. i hvala Bogu da sam nasla ovaj forum, jer su me vasa iskustva ohrabrila da to i uradim sto prije!
po vasim reakcijama vidim da je proteza koju mi je i dr preporucila jedna od najboljih, tako da mislim da se oko toga necu dvoumiti...
medjutim, imam jedan problemcic, a cini mi se da sam procitala da je i neko od vas bio u slicnoj situaciji... naime... daaaavno sam izvadila gornju cetvorku i stomatolog mi je predlagao implantat, medjutim nisam bila u finansijskoj situaciji da to radim,a i rasli su mi umnjaci, pa sam racunala da ce se ta praznina popuniti kad oni budu izrasli... medjutim, moja vilica nije dozvolila da to sve s andjelima prodje, nego je lijeva strana "posla" u desno i na taj nacin pokusala da popuni prazninu... :(
uglavnom, moja dr sada predlaze da vadim umnjake (sa cim se slazem, jer su oni za sve krivi :evil: ), i da se nakon ispravljanja protezom ta grrr.. praznina... popuni implantatom (koji naravno ne dolazi u obzir trenutno).

e sad, moje pitanje NAPOKON glasi: da li je moguce da se ove mrchene 5,6 i 7 pomjere i da zavrsim sa tim tako, bez dalje muke i bankrota?? :)

unaprijed zahvalna.
KeZzZ
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Nov 09, 2010 3:07 am

Post od KeZzZ »

Tanja89bg napisao:I ja takodje treba da nosim fixnu protezu na obe vilice.
Da li je neko skoro postavljao, kako se krecu cene u Bg-u u proverenim ordinacijama?
Vidim da neko kaze i do 1600 za obe vilice.. da nije to malo skupo? :)

kod nas u CG je najniza cijena 1200e, s tim sto nije kvalitet kao kod skupljih naravno...
moja kosta 1800e! :evil: mogla sam auto da kupim za te pare! al dobro...sve za savrshen KeZzZ :)
ozbiljno, to je jedina investicija za koju niko nikad ne bi trebalo da se pokaje...

protezice su preeeslatkeee... a i momci koji ih nose ;)
Makica08
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Nov 09, 2010 6:34 pm

Post od Makica08 »

Ja sam pre 8 meseci stavila gornju protezu doktor je rekao da cu posle 3-4meseca dobiti i donju, al nista od toga jos.. :cry: :evil:
Na gornjoj vilici svi su mi zubi ok ali mi je vilica malo izbacena pa zagrizaj ne valja, dok je na donjoj horor tj imam malu vilicu je jedan zub izaso na napred a drugi ka unutra verovatno ste i vidjali ovakve slucajeve primetila sam da mnogo ljudi ima isti problem kao ja sto se tice donje vilice..
Inace imam 21god i htela sam fiksnu ranije da stavim ali nisam novcano mogla a sve to jer nisam dovoljno nosila u 14god onu obicnu protezu :(
Doktor je rekao da cu nositi oko god ipo,al mi se cini da ce to biti mnogo duze i preko 2god s obzirom da 8meseci nosim gornju a donju jos nisam ni stavila... :evil:
pa me zanima da li se brze resi problem izbacene vilice ili par krivih zuba??
Brindavani
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 22, 2010 10:47 pm

Post od Brindavani »

^ To je, kao sto verovatno znas, sve individualno, ali evo npr. u mom slucaju su se mnogo brze sredili krivi zubi, tj. namestili se u niz, za razliku od izbacene vilice (sa lepo rasporedjenim zubima) za cije vracanje mi je trebala vecnost.
Makica08
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Nov 09, 2010 6:34 pm

Post od Makica08 »

Da da naravno svaki slucaj je drugaciji, ali otprilike da znam kako je kod vecine :)
i jos nesto od vas koji ste skinuli protezu da li su vam u isto vreme skinuli obe ili s razmacima kao sto se npr stavlja prvo gornja pa donja??
Brindavani
Novi član
Novi član

Post od Brindavani »

Ja sve koje poznajem su skinuli istovremeno obe... Ali mozda i to zavisi od slucaja, toliko se vec ne razumem :)
vesnichica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Nov 18, 2010 3:26 pm

Post od vesnichica »

PITANJE
dali je 31 godina kasno za protezu???
da li postoji mogucnost da se zubi rasklate prilikom delovanja sile na njih i skidanja proteze / donja vilica je bukvalno zbijena do ludila da jedva dentalni konac prolazi/.
jedan zubar mi je svojevremeno to rekao i to mi godinama odzvanja u glavi.....sluludo ali je tako :D
hvala ako neko odgovori
Brindavani
Novi član
Novi član

Post od Brindavani »

1. Nije kasno!
2. Ne postoji mogucnost da ti se rasklate zubi jer se posle fiksne nosi ritejner koji je zaduzen da zube ustali na mesto na koje ih je dovela proteza. Jedino ako imas paradentozu ili nesto slicno onda da, ali ako su ti zdravi zubi i nosis ritejner kako ti ortodont objasni onda ce sve biti ok :D
vesnichica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Nov 18, 2010 3:26 pm

Post od vesnichica »

BRINDAVANI puno hvala na odgovoru !! :D
mislim da to /paradentoza/ nije moj slucaj mada mene brine ti sto su meni zubi prenatrpani u vilici i na 1 i 2 gore i dole imam neke pukotine na gledji ....kako da znam koliko je to duboko?? Opisa radi kao kad na porculanu ispuca gledj od toplog ...neceg....

PS ako je neko ko je nosio fiksni aparat zadovoljan nekim stomatologom neka posalje ime ordinacije ili telefon na pp.
misi
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Avg 24, 2009 11:33 pm

Post od misi »

Juce su mi postvili fiksnu protezu na donju vilicu.
Pored toga sto me danas bole svi zubi tj. kompletna donja vilica, imam cijeli dan i neko zujanje u usima. Zanima me ima li to zujanje ikakve veze sa protezom i svim tim promjenama koje nastaju.
Inace fiksnu nosim i na gornjoj vilici vec godinu dana i zujanje se nikada nije javljalo.
Odgovori