Fiksna proteza

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
majuska
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Nov 21, 2010 10:50 pm

Re: Fiksna proteza

Post od majuska »

Zdravo svima!

Imam 26 godina. Pre nekoliko dana sam odlucila da stavim protezu, konacno. Imam preklop gornjih jedinica, krupne zube a malu vilicu, a tu je i dubok zagrizaj.
Ortodont mi je preporucio proteze na obe vilice, s tim sto bi se na donjoj vilici proteza stavila nakon 2 meseca.
Cena je 500 evra po vilici, metalna. Jos uvek se nisam odlucila, rekoh da razmotrim jos neke varijante.

Nova sam ovde, ali evo citam i pitam se.... Zbunjuju me ove razlike u cenama i ima li razlike u efikasnosti izmedju metalne, akrilne, safirne itd?
Ako neko ima preporuku (koji ortodont, kakva proteza) ili bilo kakav savet, zahvaljujem.
Nesi
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Nov 27, 2010 3:50 pm

Post od Nesi »

Hehe, i ja imam 26 (skoro napunila) i odlučila sam da stavim fiksnu! :D Znači, ima nas još!
Sledeće nedelje ću se detaljno o svemu raspitati kod moje zubarke, pa ću preneti informacije. Ja bih se najradje odlučila za onu belu, ali ja sam čula da su cene veće od 500e. :o
Jedna moja poznanica je stavila tu keramičku ili kako se već zove, nisam još ušla u štos sa terminima i platila je 800e za jednu vilicu, ako se ne varam.
Makica08
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Nov 09, 2010 6:34 pm

Post od Makica08 »

Ja sam prosle nedelje bila na kontroli i opet sam se razocarala,ocekivala sam da ce posle 8meseci konacno reci sledeci mesec dobijas i donju, a on kaze sledeci put ti pojacavam zicu :'( i vise mi se smucilo,toliko se oduzilo a poslednjih par meseci ni ne vidim nikakvu promenu a doktor samo prica super je,odlicno napreduje bla bla :(
devojke samo napred zar je bitno koliko god imate nikad nije kasno, sta su god ili dve nosenja proteze u odnosu na citav zivot lepog osmeha :P
Cod3r
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jul 14, 2010 2:58 am

Post od Cod3r »

Kratko pitanje. Kakve sve vrste fiksnih proteza postoje? Cujem da se plasticne jako cesto lome? [istina ili laz]
Zubarica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jan 07, 2010 8:24 am

Post od Zubarica »

Coder,
fiksni orto-aparati nisu plastični; na čega konkretno mislite?
Brindavani
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 22, 2010 10:47 pm

Post od Brindavani »

Verovatno misli na keramicke (tj. nemetalne)... Ne lome se nego se cesce desava da se odlepe nego metalne bravice. Mada i to zavisi od toga kako su postavljene i koliko si ti pazljiv.
buba mara
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Apr 01, 2008 12:55 pm

Post od buba mara »

Da li neko zna... da li je potrebno duze vreme nosenja fiksne proteze kada se stavi bela zica, nego kada se stavi metalna zica?

Hvala i pozdrav! :)
Zubarica
Novi član
Novi član

Post od Zubarica »

buba mara napisao:Da li neko zna... da li je potrebno duze vreme nosenja fiksne proteze kada se stavi bela zica, nego kada se stavi metalna zica?

Hvala i pozdrav! :)
Zavisi koja je konkretno vrsta žice u pitanju, i koji je ortodontski problem, ovo je na primer jedna ista vrsta žice, samo presvučena:

Slika

Da li možda znate proizvođača i specifikacije žice na koju mislite?
Makica08
Novi član
Novi član

Post od Makica08 »

Da li je neko od vas nosio zelene gumice? kako izgledaju.. ja za sad nosim jos uvek samo gornju 9ti mesec problem mi je izbacena vilica a svi zubi su pravi i u redu pa koliko otprilike je potrebno da bi se povukli zubi ka unutra znam da zavisi od slucaja do slucaja ali bar nesto priblizno ko je imao slican slucaj??
buba mara
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Apr 01, 2008 12:55 pm

Post od buba mara »

Molim vas posaljite mi preporuku za ordinaciju za fiksnu protezu

Hvala puuuno! :)
Zubarica
Novi član
Novi član

Post od Zubarica »

buba mara napisao:Molim vas posaljite mi preporuku za ordinaciju za fiksnu protezu

Hvala puuuno! :)
Koji grad, Buba Maro?
Makica08
Novi član
Novi član

Post od Makica08 »

Ima li neko ko je skinuo protezu da stavi slike pre i poslee?
Whitney
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Sep 22, 2010 1:01 pm

Post od Whitney »

Da li neko zna nesto malo vise o fiksnim protezama sa samoligirajucim bravicama, i da li ih neka ordinacija radi u Ns? Cena?
hvala
Jumanji
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Jan 26, 2010 6:52 pm

Post od Jumanji »

I sta smo rekli na kraju?

Koja je cena NEMETALNIH proteza po vilici? Od-do? Ja dole levo imam mnogo dobru osmicu :lol: perfektnu ali je zato sestica em mrtva, em vise plomba nego zub, em mi desni osetljive na tom zubu em mi se hrana stalno zagljavljuje ma ocaj zivi.. Zelim da izvadim tu sesticu i onda protezom da pomerim sedmicu i osmicu da zauzmu to mesto.

Taj umnjam mi je najlepsi i najzdraviji zub u celim ustima haha

A na gornjoj vilici zelim da izvadim sedmicu koja je isto raspala,jedino sto mu to osmica nije ni izbila to cu morati da procaskam malo ali mislim se.. Meni bi proteza stojala do jaja :D Bas bih bio fancy hahah =)))

Koliko je cena nemetalnih? Ja zvao jednog docu on mi rece soma eura, ima li to nesto jeftinije m?
neda91
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jan 22, 2011 4:35 pm

Post od neda91 »

zdravo! odlucila sam da stavim protezu,imam 20 godina i htela bi pre bilo kakve konsultacije sa zubarom da mi neko ukratko objasni kako se proteza uopste postavlja,koliko cesto se ide na te kontrole ili sta vec kod zubara? citajuci ovo vidim da se maksimalno nosi 2 godine.ja bih stavila keramicku,nikako metalnu,ali cula sam za neke bravice safir staklo?sta je to zapravo?i ako bi mogli da pojasnite malo ovu terminologiju oko proteza,tj. bravice i sl.
i ako neko moze da mi preporuci nekog zubara u beogradu da nije preskup,mada vaznije mi je da je neko uspesno prosao ovaj proces
Pozdrav
Odgovori