i mene isto izludjuju lekari koji za
ozbiljne deformacije vilice ne isticu mladima komplikacije koje iz toga kasnije proizilaze a ima ih na milijarde nego odbijaju ljude glupostima o tome da su ljudi sa pravilnom vilicom ~ lepsi!!!

u stvari nije bitno sta meni kaze ~ da je mojim roditeljima rekao da ce mi se pokvariti SVI zubi, da cu imati teskoce da pregrizem meke stvari i da cu biti podloznija prehladama i oni svesno odbili - ne bih se bunila. ovako ispalo da je ozbiljan problem samo estetske prirode
napokon me ceka fiksni aparat posle mnoooogo cekanja.

s jedne strane bilo bi mi super da sam to sredila kao klinka, a s druge strane drago mi je sto mi je tinejdz period bio bezbrizan bez cimanja do zubara. kapiram da za moj slucaj /otvoren zagrizaj/ ne bih imala tu energiju i strpljenje koje imam sad. a i nasla sam odlicnu stomatoloskinju u koju imam beskrajno poverenje i maltene sam sa osmehom isla na operaciju umnjaka. ne mogu da opisem koliko sam srecna sto cu se resiti mrcvarenja kad pokusavam da pregrizem kecevima bilo sta mekano - palacinku, tanko seceni krastavcic i slicno.

postoji i esetski faktor, ali nije ni priblizno toliko bitan kao gomila drugih.

malo i volim to gvozdje u ustima. sad kad ljudi guraju metal svuda po faci, buse obrve,ugradjuju cirkone u zube i ostalo - metalna fiksna i nije toliko estetski neprihvatljiva.
posto me pre fiksnog aparata ceka sirenje vilice, volela bih da cujem iskustva ljudi koji su ga nosili - koliko je to ZAISTA neprijatno iskustvo??? zelim SVE da znam!

nosila sam kao klinka fixnu i znam okvirno sta me ceka. sad imam gumice da mi prosire razmak izmedju zuba pre tog aparata i ludim s njima.

bole me zubi kad treba da jedem. u stvari kao da mi je pomalo utrnula vilica...