Fiksna proteza

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Makica08
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Nov 09, 2010 6:34 pm

Re: Fiksna proteza

Post od Makica08 »

Pa i bolje sto nisi skinula,mada bi mi svi sto pre to ali bolje da bude kako treba kad se vec nosi :wink: Zadnji rok je bio ovaj mesec,ali nee.. bas sam bila zadnja 2meseca i protiv doktora i proteze..ali vidim da se kod vecine resi brze problem krivih zuba nego vilice..a moji zubi imaju bas jak koren pa i to usporava.. inace pojedinacno zubi su mi se brzo pomerali.. dole su mi 2 zuba problem jedan je ka unutra a drugi ka napolju.. verujem da ce se to brzo resiti kad stavim donju :)
Brindavani
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 22, 2010 10:47 pm

Post od Brindavani »

Ma da, pa sigurno zato i nece da te opterecuje bezveze, bolje tako. Kriv zubic se, iz mog iskustva, pomera za nedelju dana, max dve nedelje, samo da stavi cejn i lepo zategne, nego zagrizaj je svima problem, pogotovo starijima (kod dece, tj. mladjih se brze pomera). Javljam se ovde cim mi skine, da podelim utiske :wink:
Nikinik
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Mar 30, 2011 9:32 pm

Post od Nikinik »

Pozdrav svima!
Pažljivo sam pročitao celu temu i ići ću na običnu, metalnu varijantu.
Inače, imam 28 godina. Zubi su mi lepi i zdravi, ali bi za moju vilicu mogli biti i malo veći, pa pretpostavljam da je to razlog zašto su skoro svi pomalo razmaknuti. Osim toga, imam dubok zagrižaj.
Potpuno sam uveren da će fiksni ortodontski aparat s vremenom sve to dovesti u red. Jedino se još nisam odlučio gde u Beogradu da ga radim.
Bio bih vam zahvalan ako biste mi na pm dali preporuke s kratkim objašnjenjem.
Unapred hvala!
Poppaea
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 23, 2009 5:21 am

Post od Poppaea »

Ako neko zna ko u BGu radi Damon sistem molim ga da mi posalje pp :)
Korisnikov avatar
mumbley
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Maj 18, 2011 3:07 am

Post od mumbley »

i mene isto izludjuju lekari koji za ozbiljne deformacije vilice ne isticu mladima komplikacije koje iz toga kasnije proizilaze a ima ih na milijarde nego odbijaju ljude glupostima o tome da su ljudi sa pravilnom vilicom ~ lepsi!!! :evil: u stvari nije bitno sta meni kaze ~ da je mojim roditeljima rekao da ce mi se pokvariti SVI zubi, da cu imati teskoce da pregrizem meke stvari i da cu biti podloznija prehladama i oni svesno odbili - ne bih se bunila. ovako ispalo da je ozbiljan problem samo estetske prirode :(

napokon me ceka fiksni aparat posle mnoooogo cekanja. :D s jedne strane bilo bi mi super da sam to sredila kao klinka, a s druge strane drago mi je sto mi je tinejdz period bio bezbrizan bez cimanja do zubara. kapiram da za moj slucaj /otvoren zagrizaj/ ne bih imala tu energiju i strpljenje koje imam sad. a i nasla sam odlicnu stomatoloskinju u koju imam beskrajno poverenje i maltene sam sa osmehom isla na operaciju umnjaka. ne mogu da opisem koliko sam srecna sto cu se resiti mrcvarenja kad pokusavam da pregrizem kecevima bilo sta mekano - palacinku, tanko seceni krastavcic i slicno. :D :D :D postoji i esetski faktor, ali nije ni priblizno toliko bitan kao gomila drugih. 8) malo i volim to gvozdje u ustima. sad kad ljudi guraju metal svuda po faci, buse obrve,ugradjuju cirkone u zube i ostalo - metalna fiksna i nije toliko estetski neprihvatljiva. :wink:

posto me pre fiksnog aparata ceka sirenje vilice, volela bih da cujem iskustva ljudi koji su ga nosili - koliko je to ZAISTA neprijatno iskustvo??? zelim SVE da znam! :) nosila sam kao klinka fixnu i znam okvirno sta me ceka. sad imam gumice da mi prosire razmak izmedju zuba pre tog aparata i ludim s njima. :cry: bole me zubi kad treba da jedem. u stvari kao da mi je pomalo utrnula vilica...
Korisnikov avatar
mumbley
Novi član
Novi član

Post od mumbley »

hm, jos jedna stvar me zanima: da li treba pojacati kalcijum i na koji nacin?
nesto ne volim da gutam tablete. anemiju bolje kontrolisem pravilnom ishranom nego tabletama gvozdja.
Makica08
Novi član
Novi član

Post od Makica08 »

mumbley Kako to mislis /otvoren zagrizaj/?
ja na mojim nekim zubima vec vidim ono belo tj karijes posle godinu i 2meseca nosenja i jos uvek nisam stavila donju :cry: do tad ce mi se zubi i pokvariti pa onda o5 busi :roll: u poslednje vreme mi je i jako tesko da izglancam zube uvek ostane negde nesto zavuceno,treba mi 10min inace nista nisam uradila :x jel ima jos neko problema s tim?
Korisnikov avatar
mumbley
Novi član
Novi član

Post od mumbley »

Apertognatija (otvoreni zagrižaj) je stanje kada gornji ili donji zubi, kada su
zatvorene vilice, ne dosežu okluzalnu ravan. Otvoreni zagrižaj se može javiti u predelu fronta,
bocˇno u premolarnoj i molarnoj regiji, ili su u kontaktu samo zadnji molari, na osnovu cˇega
govorimo o prednjoj, bocˇnoj ili totalnoj apertognatiji.

ovo sam iskopirala :) imala sam veliku srecu jer sam nasla stomatoloskinju koja veruje da moze da se problem resi i uz pomoc fiksnog aparata. a prethodni stomatolozi su svi hteli da mi seku vilicu i operisu me.

tako da hmmm moji snovi sa sredjivanjem zuba se polako ostvaruju. aparat za sirenje vilice je uradio posao tako da me veoma uskoro ceka fiksni aparat :D :D :D
Brindavani
Novi član
Novi član

Post od Brindavani »

Evo ja da javim da mi je skinuo donju protezu, a gornju treba da nosim jos koji mesec. Bojala sam se da ce mi ostati neke fleke, da ce mi zubi biti sareni, osteceni - ali nista od toga, izgledaju super, isto kao i pre stavljanja :D Jedino su mi malo desni upaljene, pa ispiram Curaseptom i mazem Gingival. Sto se tice folije (ritejnera), nije bas najprijatnija za nosenje jer dosta steze, ali mi je rekao da je tako prvih par dana dok malo ne popusti. U svakom slucaju nista strasno. Jedino mi je malo teze za skidanje jer imam duge nokte, pa ne mogu da je lepo uhvatim, mislim da je mnogo lakse sa kracim. Za sad treba da nosim 14 sati dnevno, pa postepeno da smanjujem kad mi bude rekao. I da, primecuje se tek izbliza, skroz je providna, izgleda kao da nemam nista. Sve u svemu - super 8)
vladapn
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jun 15, 2011 2:03 pm

Post od vladapn »

Evo ja imam jedno pitanje... Meni je gornja dvojka uvucena i preko nje, kad zagrizem, ide dvojka donje vilice. Da li bi to moglo da se ispravi fiksnom protezom (aparatom) jer mi je nejasno kako bih u odredjenoj fazi ispravljanja mogao da grizem, jer bi ova dva zuba bila u istoj ravni pre nego sto dodju na odgovarajuci polozaj, ili se tu mozda koristi neka agresivnija metoda?
Makica08
Novi član
Novi član

Post od Makica08 »

Cestitke Brindavani, znaci moze i samo jedna da se skine.. reci mi koji je proces posle skidanja jel ide ono poliranje i to?? ja konacno preksutra stavljam i donju :D posle godinu i 3meseca nosenja gornje..
Brindavani
Novi član
Novi član

Post od Brindavani »

Hehe hvala :D Proces izgleda tako sto ti je prvo naravno skine (sto traje par minuta, bas kratko, nista ne boli, samo je malo da kazem neprijatno, jer mislis da ce da ti ode i zub zajedno sa bravicom), onda ti skida preostali lepak tako sto ga brusi onom zujalicom, ali ni to ne boli jer ne dira zub nego samo lepak. Meni je onda skidan kamenac koji mi se uhvatio izmedju sekutica, a nakon toga se poliraju zubi, i to je to. Sve ukupno traje nekih 40 minuta.
Cestitke i tebi za donju protezu! :D
Makica08
Novi član
Novi član

Post od Makica08 »

vladapn skoro sve se moze resiti fiksnom ali najbolje ti je otici na pregled kod nekog doktora i sve ce ti biti jasno :wink:
da li se nekom desilo da doktor nije mogao da stavi brikete na sve zube? sa obe strane donje vilice su mi ispala po dva i iako nemam toliko deformisane zube dr kaze dok se ne isprave malo moram da sacekam pa ce onda staviti i na ostale :cry: o5 mi se cini da se sve produzuje sto znaci da cu i duze nositi protezu
Cod3r
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jul 14, 2010 2:58 am

Post od Cod3r »

Da vas pitam kratko pitanje. :)

Koliko kostaju fiksne proteze?

Ja sad treba da je stavim, i kod ovog ortodonta (koji inace sjajno radi) su cene 900e metalna, 1300e keramicka, i 1500e safirna. Zar nije to malo puno? Na vise mesta sam citao da cena uglavnom ne prevazilazi 1000e, i to je bilo jos pre par godina.

Ili se varam? :-?
Brindavani
Novi član
Novi član

Post od Brindavani »

^Ako su to cene po vilici, tj. za jednu protezu, onda jeste skupo, naci ces jeftinije bez problema. Ali ako su cene za obe proteze (gornja+donja=900e), onda je ok.
Odgovori