Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.
ljudi, ima li nekog ko je sad skoro stavio fixnu ili ce je staviti... zanimaju me cene, naime, ja trebam da stavim, i imam svog stomatologa kod koga popravljam zube, pa sad kad sam se resila da najzad stavim to cudo (los mi je zagriz inace su mi zubici u savrsenom redu) oni su u saradnji sa jednim 'proverenim' ortodentom, bla, bla, i sve je to ok, cena je 900e po vilici, pa me zanima jel' to malo mnogo ili je standard, posto sam svasta nesto procitala ovde
hvala unapred
Pozdrav svima! Uskoro planiram da stavim fiksni aparatic ali sam tek pocela da se raspitujem kod koga bih postavila aparat, kolike su cene, kakav je kvalitet, pa bih zamolila nekog ko je imao iskustva ili nekog od stomatologa koji posecuju ovaj forum da mi preporuci ortodonta. Inace bih sve to radila u Novom Sadu.
Bila bih jako zahvalna na bilo kakvom komentaru. Unapred mnogo hvala!
Fiksnu (samo gornju ,za sada) bih trebala da stavim pocetkom decembra pa me zanima koju velicinu interdentalne cetkice da kupim.Takodje sam na nekim forumima citala da postoji neki vosak koji se koristi kada vas zulja proteza pa me zanima koji je to i da li moze da se kupi u slobodnoj prodaji?Protezu stavljam na Stomatoloskom fakultetu pa pretpostavljam da tamo nista od dodatne "opreme"necu dobiti.
Stavicu obicnu metalnu protezu jer mi je doktorka rekla da su bolje i da bela pozuti od kafe,caja i slicnih pica i hrane pa jos ruznije izgleda.Ona sam akaze da je uvek pre za estetiku ali ne kada je ispred kvaliteta.
U principu,bitno je da ja postignem cilj a to je napokom lep osmeh!!!
malavestica_2008 napisao:ljudi, ima li nekog ko je sad skoro stavio fixnu ili ce je staviti... zanimaju me cene, naime, ja trebam da stavim, i imam svog stomatologa kod koga popravljam zube, pa sad kad sam se resila da najzad stavim to cudo (los mi je zagriz inace su mi zubici u savrsenom redu) oni su u saradnji sa jednim 'proverenim' ortodentom, bla, bla, i sve je to ok, cena je 900e po vilici, pa me zanima jel' to malo mnogo ili je standard, posto sam svasta nesto procitala ovde
hvala unapred
ja sam stavio pre 2 nedelje fiksnu protezu na gornju i donju vilicu i sve ukupno sam platio 1300€ u Kraljevu!
Provereno jedni od najboljih ljudi koji to rade u Srbiji, Machuzhici iz Kragujevca (cale i sin), ponavljam Jedni od najboljih u zemlji!
tako da 900 jevreja po vilici je malo mnogo! raspitaj se na sto vise razl. mesta i poseti par dobrih zubara (ortodonte cini mi se) za SAVET pre svega!
Danas sam stavila gornju fiksnu protezu i moram vam reci da sam odusevljena kako mi stoji!Imamo osecaj pritiska na zube i mal me grebucka sa jedne strane ali sam dobila vosak koji nalepim na onaj breket koji me zulja pa je bolje.
Stavila sam plave gumice.
Da li neko ko je nosio fiksnu zna gde mogu da kupim oral b cetkicu za zube koja je specijalno napravljena za fiksne proteze?Imam interdentalnu ali mi je doktorka preporucila i ovu.Njoj su srednji zupci(od 3 ili 4 reda koje postoje na cetkocama)kraci od ostalih tj.u obliku slova V je cela cetkica.
Tih cetkica ima u svim bolje opremljenim apotekama, bar je tako u Novom Sadu. Ukoliko ne mozes da ih pronadjes najbolje da pitas svog stomatologa, on bi trebao znati.
@dragana_s
Ukoliko ti jos treba dobar ortodont u NS-u, posalji mi pm pa cu ti dati info.
Ne bih bas zeleo da reklamiram ovde, a mislim da i nije dozvoljeno.
Jel moze neko da mi preporuci gde da odradim fiksnu protezu?
Gde je najbolji odnos cena/kvalitet???
Hteo bih da to zavrsim sto pre, mozete i poruku s privatnim ordinacijama da posaljete,
hvala
ja sam stavila tu protezicu od 900evrica pre tri dana i mogu reci, ODUSEVLJENA sam )) to je samoligirajuca proteza, bravice se zakljucavaju, nema gumica i slicno, kontrola je za 8 nedelja, tad se zica zateze i priteze, nista me ne boli, vise su mi smetale one gumice sto mi stavila doktorka da mi napravi mesta za prstenove na sesticama, a cak je i simpa, zica je skrroooz tanka a plocice su malo manje od onih starih. razmisljala sam o providnoj, jeftinija je i manje uocljiva, ali bih je nosila pola do godinu duze, tak da, ipak sam se odlucila za ovu novu
i ljudi, stvarno nije nista strasno nositi protezu, ja sam se tripovala mesec dana bez veze
Stavio sam fiksnu pre jedno 11 meseci, zubi su mi se vidno ispravili, tacnije svi su mi se ispravili, ostali su mi jos samo razmaci od pola centimetra kod trojki i gore i dole(inace zubi se pomeraju za milimetar mesecno)...prezadovoljan sam...
Fiksni aparat sam platio 1000 evra na Stomatoloskom fakultetu, gde mislim da je i najbolje ici ako se odlucite za ovakav potez(privatnici su dosta skuplji, a i nemam ovde nikakvih problema)...od kad sam je stavio ni jednom me zubi od zatezanja nisu zaboleli, samo sam osetio pritisak, tj.blago pomeranje.
I usput moj stomatolog se zaprepastio brzinom pomeranja zuba, reko mi da se pomeraju bas brzo, kao kod malog deteta,a to je retko kod odraslih osoba:)))mada sve zavisi od coveka do coveka. Ocekujem da cu je do leta skinuti, ali otom potom...
Hi,
imam 17 god. i razmisljam da stavim fiksnu protezu, ali ne znam sta pre da uradim... Da li da izbelim zube pre proteze? Da izvadim sedmice na gornjoj vilici ili vadjenje nece biti potrebno? Da stavim proteze na obe vilice odjednom...???
Od cega zavisi velicina slota bravica i Da li mogu da se kombinuju bravice po Rotu slot 022 za gornju i 018 za donju?
Da li su tube iste za zube(bocne) gornje i donje vilice?
Hvala!!!!!!
Kada se kaze estetska proteza, koliko je to sirok pojam, odnosno da li je kod svih stomatologa manje-vise ista. Ja bih stavila estetsku protezu na stomatoloskom faksu, da li je neko tamo vec stavljao ovaj tip proteze?
Molim za utiske! Čini mi se da se ljudi vise odlucuju, i da stomatolozi radije rade onu klasicnu metalnu, a to mi je mnogo upadljivo!!
Ako je neko raspolozen, moze mi dati i preporuke za ortodonta u bg na pp.