Fiksna proteza

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
novifix
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Dec 18, 2007 5:18 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od novifix »

sanjastanic91 napisao:ne imala sam keca izbacenog stim da mi je vilica upala i zglob oslabio i sad mi je ortodont rekao da prvo ispravim zube pa da nosim neki navodni mono blok umesto te mobilne koja je zajedno spojena gornja i donja,gornja drzi zube da se nevrate a donja drzi vilicu podignutu i tako je vremenom vraca...:)pozzz
Interesuje me koliko dugo se nosi taj "mono blok", tj. kolike su prognoze
u tvom slučaju? Koju vrstu fiksne proteze koristiš?

Meni je ortodont rekla da ta proteza, koju bi nosio pre fiksne, služi da
raširi vilicu, da napravi mesta, ali da bih morao dolaziti kod nje u početku
na svaka tri dana, kako bi se što pre raširila vilica, pa me sad malo buni
to "brzo" raširivanje i proširivanje vilice! Koliko je to dobro i pametno
tako raditi!
sanjastanic91
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jan 31, 2009 3:35 pm

Post od sanjastanic91 »

nemoguce je tako brzo rasiriti zube po meni pa taj mono blok sve zavisi od reagovanja vilice god ili dve god sve zavisi opet kazem,ja imam sa metalnim bravicama i vec vidim da su se skroz ispravili zubi za mesec dana al moram jos nositi...a onda nek mi je bog u pomoci za ovo drugo :(
sanjastanic91
Novi član
Novi član

Post od sanjastanic91 »

ko ima ovakav problem kao ja neka obavezno jede vitamine i dosta kalcijuma jer sam se ja sam opekla juce sam se tako ukocila da nisma mogla da pricam jel nisam jela par dana uopste jako malo...to vam je savet veliki.pozzz svima
Korisnikov avatar
TE@
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Avg 28, 2007 11:31 pm
Kontakt:

Post od TE@ »

@ sanjastanic91 & @ novifix

Aparat o kome pricate za brzo sirenje gornje vilice se sove RPE sto je skracenica za Rapid Palatal Expander koji izgleda ovako

Slika
Ovo je mobilna verzija aparata ali postoji i verzija koja je fiksna i ne moze da se izvadi.
Ovaj aparat specijalisti u slengu nazivaju i aparat za "cepanje" nepca. Tp u principu i jeste upravo to - agresivi pritisak koji razdvaja nepcani shav.
Ovo je inace skroz safe proces i primenjuje se svakodnevno ali da je neprijatno - definitivno jeste.

Drugi aparat koji ste spomenuli - onaj sa 2 spojene folije se zove Pozicioner i izgleda ovako
Slika
Sluzi ne samo da bi se zubi odrzali u svojoj novoj poziciji vec i da bi medjuvilicni odnos drzao u povoljnom odnosu i tako "trenirao" misicnu strukturu.
Cheers
sanjastanic91
Novi član
Novi član

Post od sanjastanic91 »

joj a mene tako muci taj nepravilan zagrižljaj stalno imam problema cim izgubim vitamine u organizmu odma se ukoci i sad evo imam problema neznam kako cu izdrzati sve to...koliko je ta proteza ta bezbojna dupla jel problem nositi
novifix
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Dec 18, 2007 5:18 pm

Post od novifix »

@ TE@

Hvala puno, sad mi je mnogo jasnije o čemu je pričala moja zubarka!

Ako mozeš da nam napišeš još i koliko se ti aparati nose,
pretpostavljam da zavisi od slučaja do slučaja, (neki vremenski raspon)
i koliko su neophodni za nošenje pre fiksnog ortodontskog aparata (tj.
fiksne)?

U kom smislu neprijatna za nositi, konstantan bol u vilici, žuljanje...na šta
se pacijenti najviše žale?

Evo još samo jedno pitanje :oops: Koliko "bruksizam" može uticati
uopšte na fiksnu protezu, na brzinu oporavka, tj.ispravljanja zuba, kao i
obrnuto, tj. koliko nošenje fiksne proteze može podsaći bruksizam,
ukoliko je "on" u nekoj meri prisutan?

Hvala još jednom.
sanjastanic91
Novi član
Novi član

Post od sanjastanic91 »

koliko je efikasan taj Pozicioner koliko bi mi vremena trebalo da ojaca zglob i podigne se i vrati na mesto iz profila mi se vidi koliko nisko stoji i pravi mi mnogo problema...ima li mi pomoci zanima me cena i gde ga mogu naci hvala tea
elektra
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Dec 19, 2008 10:29 pm

Post od elektra »

Da li je uopste moguce nosenje fikse proteze radi spajanja dijasteme od 2mm ako vec postoje nadogradjeni zubi u vilici.
Sa leve strane most od 3 zuba (od4 do 6-ce) a sa desne 4 (od 4 do 7-ce ) ?????
Hvala velika unapred!
TamaraV
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Okt 24, 2008 9:17 am

Post od TamaraV »

Nosila sam 3 godine fiksnu protezu tj. do novembra prosle godine (2008.). Sada nosim essix reteinere 18 sati dnevno do daljnjeg. Zubi su dosli u zeljeni polozaj. Kada sam stavila protezu imala sam 37 godina.

Medjutim, sada imam velike probleme, jer jedan od zuba i to gornja jedinica, pocela je da se spusta, tako da sada po meni, to izgleda uzasno (subjektivno misljenje, ali u svakom slucaju primetno), plus pojavila mi se i paradentoza (pocetak) i ako je sve preduzeto sto se tice higijene zuba, ciscenja kamenca i ostalog.

Jedan od razloga stavljanja fiksnog aparata bila je prevencija tj. kako imam gotsko nepce i nepravilan zagrizaj, savetovanom mi je da stavim f.a. i na taj nacin preveniram paradentozu.

Ne mogu ni reci ni za ni protiv, ali zelim da kazem, da posle prvog talasa ushicenja i radosti jer veoma brzo pocinju da se vide promene, dolazi i vreme problema.

Za decu je to OK i veoma uspesno, ali za ljude koji imaju nesto vise godina, na primer kao ja, to je poduhvat sa neizvesnim ishodom.
sanjastanic91
Novi član
Novi član

Post od sanjastanic91 »

zasto niko nema isti problem ko ja da podeli samnom probleme :(
Colask8
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jun 02, 2007 7:32 pm

Post od Colask8 »

Ljudi imam problem sa bravicom na jedinici, doktorka je sve zivo probala, menjanje lepka, reklamacija bravice, duze lepljenje onim plavim svetlom, i nikako stalno ispada, dok sam nosio ligaturu i jabuku sam jeo i nije ispala, ali bas kad sam bio dosao na kontrolu za koje cudo kada smo pokusali da stavimo gumicu bravica je ispala ponovo, doktorka kaze da mozda bravica ne prianja jer mi zub nije ovalan koliko treba, pa sta da da radim? sada nosim protezu bez te jedne bravice do sutra, pa ce sutra nesto da radi nije mi rekla sta, ne znam, verovatno ce ponovo da lepi.
sanjastanic91
Novi član
Novi član

Post od sanjastanic91 »

probajte zub malo da oblikujete na neki nacin...probajte super lepak..moj zubar je jednom decku lepio suprelepokom jednu bravicu smesno al jeste...
Korisnikov avatar
TE@
Stalni član
Stalni  član
Kontakt:

Post od TE@ »

WTF?!?! Nije smesno!
Siguran sam da superlepak nije predvidjen za oralnu upotrebu tj. da se toksicne hemikalije razlazu u ustima i mogu da budu jako, jako skodljive.
Taj zubar je neprofesionalni sarlatan!
TamaraV
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Okt 24, 2008 9:17 am

Post od TamaraV »

TE@ napisao:WTF?!?! Nije smesno!
Siguran sam da superlepak nije predvidjen za oralnu upotrebu tj. da se toksicne hemikalije razlazu u ustima i mogu da budu jako, jako skodljive.
Taj zubar je neprofesionalni sarlatan!
Toksicno jeste, ali veoma cesto u ortodonciji da se koristi ili tako reci svi doktori tome pribegavaju.
Korisnikov avatar
TE@
Stalni član
Stalni  član
Kontakt:

Post od TE@ »

Ma daj... siguran sam da postoje lekari koji su dovoljno neodgovorni pa cak i ne sterilisu instrumente, sto ne citi to ispravnim.
Pozivam bar jednog doktora koji ce javno ovde da kaze da koristi superlepak u ustima pacijenata.

Ako vam doktor ikad proba zalepiti bilo sta u ustima superlepkom iz prodavnice - promenite doktora.
Odgovori