Fiksna proteza

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Stefan NS
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jan 14, 2009 2:58 am

Post od Stefan NS »

Pozdrav celom forumu,i hvala bogu sto postoji... :D
E sad,zamolio bih vas za misljenje,imam 15 godina,sutra punim 16 :wink:,
i imam "skeletno ugradjeni otvoren zagrizaj" koji sam verovatno nasledio od mame... Moje pitanje je da li da idem na fiksnu??? Posle misljenja jednog ortodonta da i da sam krenuo sa terapijom od 8-me godine on ne bi mogao da obeca da ce se to ispraviti,odustao sam od bilo kakvog truda... Ali me taj zagrizaj od te posete proganja svake noci(nikad me nije bolelo nista,ali mi smeta sto ja znam da tu postoji nepravilnost). Rekao mi je da ako ne budem nosio da cu imati problema sa govorom(manji problem sa slovom R imam od detinjstva,nekad ga izgovori pravilno,nekad ne) i da ce mi se eventualno rasklimati? zadnji zubi od nekoriscenja?
Zubi imaju mesta(jos mi nisu izrasle osmice),sve je u redu oko rasporeda,niko se ne gura... :)
Zamolio bih da mi bilo ko sa iskustvom ili znanjem odgovori.Pozz
nikolicakg
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Nov 30, 2008 7:37 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Jedno originalno pitanje

Post od nikolicakg »

Bio sam kod ortodonta, rekao mi je da postoje dva problema da postavim fiksni aparat. Prvi aparat je što mi u donjoj vilici nedostaju zubi 5,6 i 7. Može li se proteza postaviti na osmicu?

Takođe je rekao da mu problem predstavlja moj veliki nos? Priznajem, da je veliki jeste, ali zašto bi to bio problem za nošenje proteze? Ono što je problem po mom mišljenju je strah da će mi nos izgledati još veći, jer su mi zubi dosta izbačeni. Ima li neko neki savet?
Korisnikov avatar
TE@
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Avg 28, 2007 11:31 pm
Kontakt:

Post od TE@ »

Cao
Buduci da si musko veliki nos nije problem, i ja imam veliki nos pa nikada nisam imao problema kad je bitno...znas sta mislim :))
Ako su ti zubi samo protrudirani odnosno izbaceni mozes to resiti i mobilnim apratom, Inman aparat savrseno radi sa protrudiranim zubima bes obzira na nedostatak 5,6,7.
Ukoliko zelis da se konsultujes dacu ti br. doktorkr koja radi Inmane exkluzivno u Kragujevcu.
Poppaea
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 23, 2009 5:21 am

Post od Poppaea »

Pozdrav!
Trazeci "najmanje losu" fiksnu protezu naletela sam na cuveni Damon. Trazeci da li je neko u Srbiji kvalifikovan za ugradnju istog videla sam da mnogi brkaju "obicne" nemetalne proteze sa doticnim tj da se generalno sve sto nije od metala naziva tako. Sto je inace cudno posto Damon ima metalne delove.
Ono sto me zanima je koliko je tacna reklama na zvanicnom sajtu, da li je stvarno bolja i od "zle" metalne koju svi hvale kao najefikasniju i najbrzu? Navodi se i da su sile koje se primenjuju slabije i da su periodicne korekcije lakse, a pre svega da su ekstrakcije redje potrebne? A da, takodje je navedeno da su mnogo manje sanse da dodje do iritacije unutrasnje strane obraza i sl.
Meni nije bitno da proteza bude nevidljiva, i onako stavljam samo donju (svi ostali zubi sjajno stoje ali su ocnjaci rotirani za 90 stepeni i "izgurani" upolje) ali nelagodnost, ostecenje gledji, povrede sluzokoze me i te kako zanimaju.

P.S. neizmerno se izvinjavam ako je tema Damon proteze vec obradjena, ne trazim neki opsiran odgovor vec prosto "skoro sve je tacno sto pise na sajut"/"totalna glupost, zaboravi na taj sistem".
Sajt necu navoditi, svi mogu da nadju preko google-a.
Poppaea
Novi član
Novi član

Post od Poppaea »

malavestica_2008 napisao:ja sam stavila tu protezicu od 900evrica pre tri dana i mogu reci, ODUSEVLJENA sam :))) to je samoligirajuca proteza, bravice se zakljucavaju, nema gumica i slicno, kontrola je za 8 nedelja, tad se zica zateze i priteze, nista me ne boli, vise su mi smetale one gumice sto mi stavila doktorka da mi napravi mesta za prstenove na sesticama, a cak je i simpa, zica je skrroooz tanka a plocice su malo manje od onih starih. razmisljala sam o providnoj, jeftinija je i manje uocljiva, ali bih je nosila pola do godinu duze, tak da, ipak sam se odlucila za ovu novu :)
i ljudi, stvarno nije nista strasno nositi protezu, ja sam se tripovala mesec dana bez veze :)
Evo nasla sam da ste je vec spominjali :)
sudeci po utisku mislim da ce biti definitivno moj izbor... ako kontrola pokaze da sam dobar kandidat.
ako neko oseca da jos nesto treba da znam samo napred! :)
Miloos
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jul 15, 2007 7:48 pm

Post od Miloos »

Planiram da stavim protezu i tragajuci za najneupadljivijom naisao sam na Inspire ICE. Da li mozete da mi preporucite proverenog zubara koji radi sa ovom markom? Da li je neko imao uskustva sa estetskom stomatologijom EXCELSIOR (Prof. dr Zoran R. Vulićević) - zrvdent4u.com?
Colask8
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jun 02, 2007 7:32 pm

Post od Colask8 »

Ja koristim Dentaurum, i zadovoljan sam, niko mi ne primecuje dok mi ne pridje, cak i tada ne primecuju dok ne vide onu metalnu zicu. Dentaurum i nije toliko skupa platio sam oko 250 evra za bravice, a video sam da Dentaurum ima i one kao mini bravice ili nesto samo znam da su manje od ovih obicnih.

Hehe, meni je ono xtra cool kad mi neko kaze da nosim fixac ;D hehe, odusevim se, jos kad vidim da neko nosi fixac :D

Miloos, jao ja mislim da je moja sestra tamo radila, ne znam, ona je radila kod nekog najpoznatijeg koji radi estradnim licnostima, ambasadorima i te javne licnosti, i mogu reci da su joj zakomplikovali zivot, ima sad problema sa zagrizajem, i sad joj skinuli zice, i kazu kako je super, a vidi se da je centar otisao na stranu, evo nosi vec jednu godinu duze nego sto su joj rekli. Ne mora da znaci da je ta ordinacija, moram da je pitam, ne znam koliko je moguce da je to i na stomatoloskom, posto vidim najvise se prica o njemu.

I da se pohvalim malo i ja, da kod mene ide sve po planu :D
Poppaea
Novi član
Novi član

Post od Poppaea »

Zanimljivo, za taj Dentaurum tj Discovery model pise "is the smallest self-ligating bracket in the world", sto je svakako plus...
A kod koga si radio? :) ako je reklama zabranjena, posalji mi na pp :)
Meni pare nisu bitne kad je fixna u pitanju, samo bih da bude sto tanja da mi se ne trlja o obraze/sluzokozu ako ne mora i da se ne useca u gledj. Za sad mi se vrte Damon (koji ipak jos niko odavde nije ugradio), Inspire ICE i sad taj Dentaurum koji ti spominjes :)
Neke od tih firmi cak imaju takvu ponudu da za poslednji kutnjak da ne mora da ide prsten oko celog zuba vec samo veca, specijalna bravica.
Colask8
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jun 02, 2007 7:32 pm

Post od Colask8 »

Ja nisam radio u BG-u, radio sam u gradu gde zivim, Vranju, kod dr. Vesne Arsic, sto se tice trenja sluzokoze ja nemam nikakvih problema sa dentaurumom, jedino sto mi je sada stavila metalne ligature na jedinicama pa mi je ona kao drska ili sta vec, sto zateze mi nekada isece usnu, koristim akrilne(poluprovidne) bravice. Ako te bas zanima ja koristim Dentaurum Fascination 2.

E ljudi a gde mogu naci belu zicu za luk? Zeleo bih taj luk da stavim.
novifix
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Dec 18, 2007 5:18 pm

Post od novifix »

Ćao, pozdrav svima...

Bio bih zahvalan kada bi mi neko preporučio nekog ortodonta kod koga bih otišao na pregled, bio sam kod jednog i rekao mi je svašta :), "dubok" zagrižaj, izbačeni kečevi, paradentopatija koja se prilično vidi na ortopanu, sve u svemu svašta :) ... njegova preporuka je prvo nošenje proteze koja bi proširila vilicu i donju i gornju pa tek potom postavljanje ortodontskog aparata! Želeo bih da čujem bar još jedno mišljenje specijaliste!

Pored svega toga ja patim i od bruksizma :(

Ako neko zna nešto više o "dubokom" zagrižaju a ima vremena i strpljenja da kucka neka napiše i podeli to sa nama.

Hvala
sanjastanic91
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jan 31, 2009 3:35 pm

Post od sanjastanic91 »

pozzz svima ja sam sanja i nosim fixnu vec tri meseca i prezadovoljna sam zubi su mi se vratili prvih mesec dana skoro skroz preporucujem svima koji se dvoume i imaju mogucnost da palte da sto posto uzmu fixnu.pozzz :D
sanjastanic91
Novi član
Novi član

Post od sanjastanic91 »

novifix i ja imam takav problem vilica donja mi je "pala" da se tako izrazim zglob je oslabio i ortodont mi je preporucio da prvo ispravim zube da bi mi dao neki aparat koji istovremeno drzi zube da se nevrate u prvobitno stanje i pritom podize donju vilicu to moram kada skinem fixnu:(
novifix
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Dec 18, 2007 5:18 pm

Post od novifix »

sanjastanic91 napisao:novifix i ja imam takav problem vilica donja mi je "pala" da se tako izrazim zglob je oslabio i ortodont mi je preporucio da prvo ispravim zube da bi mi dao neki aparat koji istovremeno drzi zube da se nevrate u prvobitno stanje i pritom podize donju vilicu to moram kada skinem fixnu:(
cao sanjastanic91 :) nisam baš najbolje razumeo, jesi li i ti nosila neku
vrstu proteze pre ortodontskog (pre fiksne) koja ti je proširila vilicu?!

A što se tiče aparata koji se nosi posle fiksne proteze, za njega znam :),
to nose svi koji su nosili fiksnu, on se nosi izvesno vreme, i ima funkciju
da zadrži zube na "novom" mestu, kako se ne bi vratili u prvobitan
položaj, ne znam koliko se tačno nosi vremenski, medjutim nisam čuo
za taj aparat koji nakon fiksne proteze služi kao retainer i još ima zadatak
da podigne donju vilicu!
sanjastanic91
Novi član
Novi član

Post od sanjastanic91 »

ne imala sam keca izbacenog stim da mi je vilica upala i zglob oslabio i sad mi je ortodont rekao da prvo ispravim zube pa da nosim neki navodni mono blok umesto te mobilne koja je zajedno spojena gornja i donja,gornja drzi zube da se nevrate a donja drzi vilicu podignutu i tako je vremenom vraca...:)pozzz
sanjastanic91
Novi član
Novi član

Post od sanjastanic91 »

cao sanjastanic91 :) nisam baš najbolje razumeo, jesi li i ti nosila neku
vrstu proteze pre ortodontskog (pre fiksne) koja ti je proširila vilicu?!

A što se tiče aparata koji se nosi posle fiksne proteze, za njega znam :),
to nose svi koji su nosili fiksnu, on se nosi izvesno vreme, i ima funkciju
da zadrži zube na "novom" mestu, kako se ne bi vratili u prvobitan
položaj, ne znam koliko se tačno nosi vremenski, medjutim nisam čuo
za taj aparat koji nakon fiksne proteze služi kao retainer i još ima zadatak
da podigne donju vilicu![/quote]
##############################################

mobilna ti se nosi odprilike godinu dve jer su zubi u roku od 6 meseci vracaju,da postoji taj aparat problem ga je nositi bar meni jer nemas vazduha i nemozes da govoris niti da pomeras jezik izvini na slikovitosti al tako je:)dosta se nosi i to samo uvece ako imas slican problem vidi sa ortodontom raspitaj se nemoj da cekas meni vilica ni malo nevalja stalno pucketa iskace i nemogu da jedem niti da otvorim usta dovoljno da nemogu ni zub da popravim znaci strasno... :cry:
Odgovori