Fiksna proteza

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
kalimero23
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Okt 09, 2008 11:37 am

Post od kalimero23 »

hvala. pretpostavila sam. sacekacemo jos godinu - dve pa ako bude potrebno onda ce joj staviti. do tada mobilna proteza.
goranam
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Okt 27, 2008 12:39 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

zubna proteza

Post od goranam »

Devojcica 11 god. zdravi zubi ali jako uska vilica za sve njih pa kec gore lvo izasao puno napolje.Sta mi preporucujete zubno Silerova Zemun ili neka druga opcija?Molim za savet?GOGA
goga
natali88
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Avg 01, 2008 3:42 am

Post od natali88 »

cao svima!ja sam stavila unutrasnju tj. lingvalnu fiksnu protezu i okrnjili su mi se donji zubi od nje,a zubar to nije ni primetio dok mu ja nisam skrenula paznju i jako sam besna,ne mogu da verujem da je zanemario to,nije jako puno,ali opet.. jel se nekom to desilo?ako ne sa unutrasnjom onda sa spoljasnjom da su mu se okrnjili gornji zubi?
kolence
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Sep 11, 2008 9:55 pm

Post od kolence »

Cao svima,molim savet.Dvoumim se izmedju standardnog fiksnog aparata sa gumicama koji ima dva mesta oslanjanja po zubu i nekog sa plocicama koliko sam razumela i ima samo jedno mesto oslanjanja.Navodno kod ovog drugog je bolja efikasnost i redje se ide na dotezanje tjs.kontrole,kao na svakih dva-tri meseca.Naravno ova druga varijanta je skuplja za 500 evra od prve.Ne bi bio problem da znam da bih je nosila kraci period i da je stvarno efikasnija.Ne znam tacno kako se zove ta druga varijanta,videla sam samo fotku.Pretpostavljam da nisam najbolje objasnila problem,ali ako neko zna nesto o takvim aparatima neka mi pojasni.
miminamama
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Okt 22, 2006 7:52 am

Post od miminamama »

Izvinite, sad ja vas nisam razumela: standardni fiksni aparat je sa plocicama, koje se lepe na zube, i kroz njih se provlaci zicica, kao sto je Teo pokazao na slikama. Aparate sa gumicama sam vidjala samo za vuchu pojedinih zuba (izvlacenje ocnjaka recimo), hocu da kazem da sluzi sa vise-manje razlicitu svrhu.
Ja cu da pitam ortodonta, pa cu vam za par dana napisati u cemu je razlika, ako vam nije kasno.
Prijatan dan..:).
Korisnikov avatar
Chokito
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Avg 20, 2008 11:10 am

Post od Chokito »

e ljudi, pre pola sata sam zavrsio :)
ocu reci stavio gore i dole fiksaru.. i ono ne smeta mi nista.. jos mi nije mnogo zatego' protezu, tek za mesec dana, ali ono ne smeta mi, i cini mi se da nije lose uopste kao sto sam mislio..
dobio sam neke silikone i vosak, ali cini mi se da mi nece biti potrebni jer mi odgovara ovaj osecaj.. e sad ko ce ga znati zasto je to dobro :D

u svakom slucaju, samo prelomite u glavi da je to bolje za vas (ukoliko vam je potrebno i imate priliku i finansije) i to je to!

- Hvala puno na savetima koji su mi pruzeni na ovom forumu, pomogle su mi mnogo!

svako dobro i pozdrav iz kraljeva 8)
zubica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Nov 15, 2008 5:32 pm

Post od zubica »

cao svima! nova sam ovdje i postavila bih par pitanja, ako su vec postavljena oprostite :oops:
naime, stavila sam fixnu prije 20ak dana i potpuno sam navikla na nju. ne odgrizam nista, izbjegavam skroz tvrdu hranu...ali mi je pranje zuba uzasan problem. nema sanse da oni mogu biti skroz cisti! uvijek mi oko bravica ostane nesto mekano bijelo (oprostite na slikovitosti :D). korsititm obicnu cetkicu, mislim da je ona nova colgate sa produzenim mekim dlacicama alli dzaba. uz to, imam i problem sa gingivitisom pa mazem neki gel ali mi je zbog toga hiigijena potpuna neophodna!
kako da rijesim ovo? cime vi perete zube? neke posebne tehnike ili cetkice? mozda elektrika? spasavajte :((((((((((
miminamama
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Okt 22, 2006 7:52 am

Post od miminamama »

Nemojte molim vas koristiti elektricnu cetkicu, ali vam trebaju posebne cetkice za pranje zuba ako imate fiksnu.
Kod nas postoji Curaprox program u svim bolje snabdevenim apotekama, gde mozete da kupite i interdentalne cetkice, sto bi vama svakako koristilo. U nacelu, trebalo bi da vam vas ortodont objasni, pokaze ili poruci cetkice koje bi bas vama odgovarale, ali mislim da mozete i sami da se snadjete.

Slika

Videcete i u prirodi kako to izgleda, postoji sirok raspon cetkica razlicitih debljina, preseka, cvrstine itd.
Slika

Svako dobro :).
zubica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Nov 15, 2008 5:32 pm

Post od zubica »

hvala puno, idem sjutra da ih trazim u apotecii :D :D :D :D
Korisnikov avatar
Chokito
Novi član
Novi član

Post od Chokito »

zubica napisao:. nema sanse da oni mogu biti skroz cisti! uvijek mi oko bravica ostane nesto mekano bijelo
recimo da ovo i mene zanima i da imam isti problem, pa ako neko nesto zna povodom toga...
hvala
Korisnikov avatar
TE@
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Avg 28, 2007 11:31 pm
Kontakt:

Post od TE@ »

Chokito napisao:
zubica napisao:. nema sanse da oni mogu biti skroz cisti! uvijek mi oko bravica ostane nesto mekano bijelo
recimo da ovo i mene zanima i da imam isti problem, pa ako neko nesto zna povodom toga...
hvala
Sta reci vise nego sto je miminamama lepo opisala gore.
Posto vecinu ljudi mrzi da jednostavno GOOGLA! evo par klipova sa Youtube-a.

PRANJE CETKICOM I PROXY BRUSH-om
http://www.youtube.com/watch?v=H9TrHLL-oTU
http://www.youtube.com/watch?v=1MMIw5dL ... re=related

CISCENJE KONCEM
http://www.youtube.com/watch?v=SttiQK7Mv9I
Korisnikov avatar
vllada
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Sep 20, 2008 12:35 pm

Post od vllada »

- Hvala puno na savetima koji su mi pruzeni na ovom forumu, pomogle su mi mnogo!
Molim za malo TISHINE!!!!!!!!!!!!!!!!!

Klikni i pomozi Srbiji
stasa_05
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Nov 19, 2008 3:41 pm

Post od stasa_05 »

Ja imam veliku dilemu i treba mi pomoc. Moj sin (12,5 godina) ima malu vilicu, nema mesta za gornje trojke pa mu rastu gore sa strane. Jedan ortodont kaze da treba da se vade donje osmice (umnjaci koji jos nisu nikli) pa da se pomocu dve proteze (jedne unutrasnje koja bi povlacila zube unazad i kasnije fiksne) zubi dovedu u red. To bi bio dugotrajan i jako skup zahvat. S druge strane, imamo i misljenje drugog ortodonta koji smatra da jednostavno treba izvaditi cetvorke i uz pomoc fiksne proteze resiti stvar. Meni se cini da je ovo vrlo ozbiljna odluka i tesko mi je da je donesem. Da li neko zna nesto o tome?
Korisnikov avatar
Chokito
Novi član
Novi član

Post od Chokito »

stasa_05 napisao:Ja imam veliku dilemu i treba mi pomoc. Moj sin (12,5 godina) ima malu vilicu, nema mesta za gornje trojke pa mu rastu gore sa strane. Jedan ortodont kaze da treba da se vade donje osmice (umnjaci koji jos nisu nikli) pa da se pomocu dve proteze (jedne unutrasnje koja bi povlacila zube unazad i kasnije fiksne) zubi dovedu u red. To bi bio dugotrajan i jako skup zahvat. S druge strane, imamo i misljenje drugog ortodonta koji smatra da jednostavno treba izvaditi cetvorke i uz pomoc fiksne proteze resiti stvar. Meni se cini da je ovo vrlo ozbiljna odluka i tesko mi je da je donesem. Da li neko zna nesto o tome?
ja imam 18 god. i pre 5 dana sam stavio fiksnu gore i dole, i mogu samo da ti kazem da za dete od 12 god to nije mala stvar, iako je u isto vreme dobro na vreme to uraditi kao sto sam ja trebao sa mojih 15,
stoga hocu da kazem da je najbolje da se raspitas na vise mesta za misljenje, kao i u privatnim ordinacijama u kojima je to skupo, ali od kojih moze da se dobije veoma dobro misljenje sta raditi..
to mu je mozda i u dobrom razvoju tako da bi fiksna dobro pomogla, ali najpre MISLJENJE! nikako na slepo kod jednog ili 2 zubara!

svako dobro
maxydelanoche
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Nov 13, 2007 5:26 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od maxydelanoche »

Zdravo svima... hvala bogu na postojanju ovakvog jednog foruma. Moje pitanje se odnosi, dakle, na fiksni ortodontski aparat - fiksnu protezu.

Imam 17 godina. Od 11 do 14 godina sam nosila ortodontski aparat - onaj decji, koji nije fiksni. Isprva sam nosila dugo samo za gornju vilicu, a zatim aparat koji je bukvalno spajao skroz gornju i donju vilicu - jer mi je donja vilica skroz uvucena. Ortodont mi je tada rekao da mogu da prestanem sa nosenjem aparata, ali se po mom misljenju ispostavilo da je bilo prerano. Gornji zubi su mi sada manje vise skroz sredjeni, ali donjiii... uf.

Medjutim, najvise me brine sto mi je vilica "negde na pola puta", jako skljoca, cesto boli!!! Odlucila sam da sto pre pocnem da nosim fiksnu protezu sada, ali me zanima da li ce ona resiti moj problem vezano za vilicu? Takodje, procitala sam (na ovoj temi cini mi se) da mogu kasnije da mi izrastu umnjaci i naprave haos. Da li treba da sacekam nekoliko godina?

Unapred hvala! :)
Nista nije nemoguce. Za nemoguce je samo potrebno malo vise vremena.
Odgovori