Fiksna proteza

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
buba mara
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Apr 01, 2008 12:55 pm

Post od buba mara »

A meni su trazili u jednoj privatnoj ordinaciji u Bg-u 1000e samo za gornju vilicu!!!!!
Lena_ mozes li molim te preko PP da mi kazes gde si ti stavila fiksnu i koliko te je kostalo ...

Cula sam da postoje i fiksne proteze sa belim zicicama i belim plocicama pa se skoro ne primecuje nista... zna li neko nesto o tome ?

Ako neko ima preporuku gde bih mogla da odem da uradim fiksnu protezu, bila bih baaaaaaaas zahvalna!

pozz :)
Lena_
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Mar 02, 2008 12:37 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Lena_ »

Buba MAro, ja sam radila fixni aparat u Cacku, tako da cisto sumnjam da ti se isplati da ides do Cacka da bi ga stavila. :D Jedino ako si blizu..
Ja mislim da bi ti bilo najbolje da se raspitas u svom gradu na nekoliko mesta, a ako ne, u Bg i u NS vaze te cene koje sam i rekla u prethodnom postu. NAravno, razlikuje se od doktora, do doktora.
Postoje tzv. beli breketi, tj. keramicki ili akrilatni i ne mogu ti reci da se bas ne primecuju, ali su svakako bolje resenje od metalnih, barem sa estetskog aspekta. I to izgleda otprilike ovako, na donjoj vilici:
http://chandigarhdentist.com/images/cla ... ackets.jpg

A lingvalni aparat izgleda otprilike ovako :
http://www.rosenthallortho.com/graphics ... braces.jpg

A postoji i ovo, ali nisam sigurna da postoji kod nas
:( :
http://www.arlingtondental.com/images/invisalign-05.jpg
Korisnikov avatar
Chokito
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Avg 20, 2008 11:10 am

Post od Chokito »

e hvala za slike i informacije.. puno znaci :roll:
ako neko ima vremena nek baci jos koju informaciju, kako je kad boli kako boli i to.. hvala poz
Lena_
Novi član
Novi član

Post od Lena_ »

Pa znas kako, evo ti informacije iz prve ruke. Ja trenutno imam fiksni aparat sa metalnim breketima. Boli prvih nekoliko dana po stavljanju i nakon svakog menjanja gumica, tj. nakon svake kontrole. Ali bolovi nisu neizdrzljivi, jednostavno osecas pritisak na zubima.
Meni su veci problem ranice na sluzokozi koje nastaju zbog trenja, kada sluzokoza prelazi preko breketa. I to boli, a i nervira...
Ali kada na jednu stranu stavis sve te, da kazem neprijatne stvari, a na drugu sve pozitivne stvari... :lol:
Korisnikov avatar
Chokito
Novi član
Novi član

Post od Chokito »

hvala Leno za odgovore i podrsku na neki nacin :)
sve najbolje ti zelim sa vilicom i spravicama u ustima.. kao i svima sa fiksnom:)
ja ubacujem fiks. 20og sept. pa cu malo da lecim zivce na ovom forumu :)
..tako da, jos jednom hvala i pozdrav..
frks
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Mar 05, 2008 7:57 am

Post od frks »

Samo se opusti i ne razmisljaj o tome.
Ja evo vec 5 meseci imam aparat na gornjoj vilici i mogu ti reci da sam prezadovoljan ucinkom do sad.
Nisam imao nikakvih problema do sad,nisu mi se pojavljivale ranice od trenja,verovatno je svakom drugacije,
Sto se tice bola,kao sto je Lena vec rekla,slab bol,sasvim podnjosljiv nista strasno.
2 godine nije nista u odnosu na ceo zivot.Samo napred.

Nakon par meseci kada se pogledas u ogledalo i vidis promene shvatices da je to sto si uradio bio pun pogodak i da je bol u odnosu na ucinak zanemarljiv :)
Korisnikov avatar
Chokito
Novi član
Novi član

Post od Chokito »

hvala na podrsci brate.. odlucio sam da stavim pa valjda moze biti samo bolje.. kolko bude trebalo nosicu, bolje sad nego kasnije.....:roll:
Zeljkaa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Sep 07, 2008 3:27 pm

Post od Zeljkaa »

Neko vreme razmisljam o tome da stavim belu akril protezu,pa me zanima koliko je vremena i pregleda potrebno da se obavi,pre nego sto se proteza stavi?! i koliko su ceste kontrole nakon stavljanja?da li zubi posle skidanja proteze ne ostanu zuti?..bila bi bas zahvalna ako neko zna,jer sam jako nesigurna po pitanju da li da je stavim ili ne... :) :)PoZz..
Colask8
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jun 02, 2007 7:32 pm

Post od Colask8 »

pre nego sto stavis potreban je jedan pregled, kako bi se uzeo otisak i narucile bravice, a posle ne znam...

E ljudi napokon sam stavio fiksni aparat, i nosim ga vec tri dana bez problema, malo osecam pritisak, ali me jedna sestica muci, doktorka mi je stavila prsten sa cementom, pa je ispao, pa sam isao kod nje da mi ponovo stavi prsten, zatim je skinula cement sa prstena i skinula mi malo amalgama sto sam imao oko zuba, prosla su 2 dana i 1 noc i nije me bolelo, samo sto sam ustao i osecam kao da mi se pokvario zub. Da li je to normalno u toku procesa prvih nekoliko dana ili ne?
Lena_
Novi član
Novi član

Post od Lena_ »

Colask8 napisao:pre nego sto stavis potreban je jedan pregled, kako bi se uzeo otisak i narucile bravice, a posle ne znam...

E ljudi napokon sam stavio fiksni aparat, i nosim ga vec tri dana bez problema, malo osecam pritisak, ali me jedna sestica muci, doktorka mi je stavila prsten sa cementom, pa je ispao, pa sam isao kod nje da mi ponovo stavi prsten, zatim je skinula cement sa prstena i skinula mi malo amalgama sto sam imao oko zuba, prosla su 2 dana i 1 noc i nije me bolelo, samo sto sam ustao i osecam kao da mi se pokvario zub. Da li je to normalno u toku procesa prvih nekoliko dana ili ne?
Hm...nisam te bas najbolje razumela, kako si imao amalgama oko zuba??
Hm.. vidi meni se desila jedna neprijatnost kad mi je spala bravica, moj ortodont je morao da skine lepak koji je ostao na zubu, da bi ponovo zalepio bravicu, ali je nazalost uspeo i da zakaci malo zuba. :evil: :roll:
Tako da uopste nisam smela da pipnem taj zub cetkicom, jako je bolelo..posle sam stavljala nesto za smanjenje intenziteta povrsnih senzacija, ne znam stvarno kako se zove i sad je ok...
E sad, kad bi malo9 pojasnio kakav je ona to amalgam oko zuba skidala.. :wink:
Colask8
Novi član
Novi član

Post od Colask8 »

Da ne pocinjem pricu kako sam popravljao zub i to, meni je doktor stavio malo amalgama oko zuba, jer je zub bio bas pokvaren. I sada doktorka je morala da mi skida taj amalgam. hehe...

Bolovi su prestali, ali imam drugi problem, lepo perem zube, cak imam i onu cetkicu sto ide izmedju luka, kako bi lepo ocistio sve zube od bakterija i prljavstine, ali mi se jedan zub(trojka, koja je inace iznad dvojke), odn. desni kod tog zuba upalio.

Evo slike:
http://i184.photobucket.com/albums/x246 ... 008125.jpg
http://i184.photobucket.com/albums/x246 ... 008118.jpg
http://i184.photobucket.com/albums/x246 ... 008126.jpg

P.S. Mozda se na slikama ne vidi bas dobro, ali znam da me pecka, crvenilo, a ima i malo nekih belih crta kao da je gnoj ili sta. :( Da li je to opasno?
Colask8
Novi član
Novi član

Post od Colask8 »

Ok, resio sam, bio sam kod dr. i nije fistula kao sto sam mislio nego afta :|
kolence
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Sep 11, 2008 9:55 pm

Post od kolence »

Cao drustvo,citam razne probleme,a i ja imam iste,jako sam se zagrejao za fiksni aparat,sto se tice donje vilice ona je ok,ali imam problem sa gornjim kecevima,idu mi jedan preko drugog.I nije mi dobar zagrizaj,gornji mi zubi preklapaju donje skroz,a trebali bi valda samo nekih 30% kako mi rekao stomatolog.Gornji umnjaci mi nisu izbili,vec su izrasli nekako vodoravno,navodno ne trebam ih vaditi posto su oni vec ucinili sta su mogli.Da li je neko imao slicnih problema?Dajte savet i podrsku,bilo bi dobro da mi date koji broj tel.stomatoloske ordinacije na pp,u pitanju je NS.
issis
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Sep 15, 2008 1:03 pm

Post od issis »

U Novom Sadu imas ordinaciju Matijevic, www.ordinacija-matijevic.com Taj doktor ugradjuje lingvalnu ,nevidljivu, protezu,sa unutrasnje strane zuba.Mislim da je ta bolji izbor.Dali je neko stavio tu protezu?
Lena_
Novi član
Novi član

Post od Lena_ »

U Novom Sadu imas ordinaciju Matijevic, www.ordinacija-matijevic.com Taj doktor ugradjuje lingvalnu ,nevidljivu, protezu,sa unutrasnje strane zuba.Mislim da je ta bolji izbor.Da li je neko stavio tu protezu?
Hm...sad ne znam koliko je reklamiranje dozvoljeno, al ajde...
Sto se tice izbora...da je bolji...pa i nije, isto je, skuplji svakako jeste i to duplo... I estetski je savrsen... Kao sto i sam doktor kaze:
Lingvalni fiksni aparat je jednako efikasan kao i tradicionalni, vestibularni a dodatna prednost je to što Vam omogućava da svki dan u ogledalu pratitite prolepšavanje Vašeg osmeha.
PA ko voli i ima... :)))
Raspitajte se ko sve to radi, bicete zadovoljni sigurno :))...
Odgovori