Fiksna proteza

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
jaaleksa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Mar 11, 2008 7:56 pm

Post od jaaleksa »

Pozdrav svima.

Izčitavajući ove postove, zaključio sam da ovde ima jako stručnih ljudi i odlučih se da zatražim pomoć.
Problem je taj što su moji zubići na gornjoj vilici, pre neku godinu polako počeli da klize u stranu.
Nisam siguran kad i zašto se to desilo, ali predpostavljam da je do promene došlo kad sam imao korekciju na "jedinici levo gore" (na priloženoj fotografiji to je A korekcija). Da pojasnim malo. Gore mi je ugradjen veštački zubić, neznam kako se tačno naziva tehnika, samo je izbrušen do korena i onda je nakako ugradjen neki vestački zub koji je fiksiran za taj koren zuba. Eh sad neynam da li sam uspeo da objasnim. Dakle, posle te korekcije, meni je falilo jedva jedva malo prostora kad zagrizem na suvo, jer je taj vestački zub malo deblji od ovog svog prirodnog suseda. No, ubrzo je donja vilica našla svoj konfor i sve je bilo u redu. Tako sam bar mislio. A evo sad vidim da su zubi krenuli da se pomeraju u stranu, svi redom onako krenuli nekud :)
Interesantno je to da kad sam to prvi put primetio, nisam pridavao neku važnost tome, verovatno što su to bila mala pomeranja, ali sad skoro sam provalio da je problem postao veći. Hoću reći da mi ovo ovako kako je sad, zaista ružno izgleda. Hteo bi da promenim nešto, ako je moguće.
Verujem da je moj problem u to veći jer imam i taj veštački zubić, pa možda bi mu smeto fixni aparat. A umnjaci mi polako rastu, pa neynam da li moze da se postigne nesto vadjenjem nekog od njih radi usmerenja???
Da li neko možda zna rešenje mog problema??? Neki predlog, savet, sugestija, bilo šta... Ja samo želim da moji zubići lepo izgledaju, ako je to ponovo moguće. Imam 22 god. Ne pitam koliko košta...

Hvala na odgovorima i puno lepih pozdrava!

http://rapidshare.com/files/98773847/zubi.jpg
.
Lena_
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Mar 02, 2008 12:37 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Lena_ »

Zanima me nesto, kako se skida fixni aparat???
Hvala :wink:
cicamaca
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jun 07, 2005 12:36 pm

Post od cicamaca »

Skida ti onaj ko ti i stavi- a to je cika Zuba :)
Lena_
Novi član
Novi član

Post od Lena_ »

:o
Pa znam KO skida, nego kako...cime???? :D
hahahaha, a vrh...
studentbgd
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 15, 2007 9:13 pm

Post od studentbgd »

Lena_ napisao::o
Pa znam KO skida, nego kako...cime???? :D
hahahaha, a vrh...
kljestima
ana_ana
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Apr 23, 2007 1:52 am

Post od ana_ana »

kakvi opsirni odgovori... :)
Lena_
Novi član
Novi član

Post od Lena_ »

Kako bre kljestima :o :o :o :o :o .
Nemojte mi to raditi qq...
ahaha, jaoj :lol: .
mladi_farmaceut
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Mar 31, 2007 5:25 pm

Post od mladi_farmaceut »

@cicka

Cicka, i ja sam imao(imam) isti problem...
imam 22 god i imam fiksnu na gornjoj vilici, sutra 2 meseca :) i koliko toliko sam zadovoljan napredkom do sad...
I meni je ocnjak(trojka) gore levo, izrasla u desnima, samo sto ja nisam ni imao pojma o tome do skoro, dok nisam otisao na preglede za fiksnu...
bio sam ubedjen da su mi tu trojku izvadili jos u srednjoj skoli i pomirio se sa tim da je nemam.. Doktorka mi je rekla da to moze da se sredi i da se vrati na mesto. Pre tri nedelje sam isao na hirusko otvaranje te trojke (seku ti desni i zalepe bravicu na nju, pa je posle ukljuce u vucu i spustaju na mesto...
tako da,, ima resenja i za to :))
ako te jos nesto zanima, pitaj!:)
pozz!
ridjokosa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Sep 05, 2007 3:42 pm

Post od ridjokosa »

da li neko moze da mi preporuci dobro ortodonta u banja luci? hvala
Nomenklatura
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Dec 21, 2007 5:15 pm
Kontakt:

Post od Nomenklatura »

pozz svima
imam jedno pitannje
zna li neko (otprilike) koliko kosta fixna proteza u Republici Srpskoj!?
Ovo je pitanje za ljude iz BiH (prvenstveno) a ukoliko to zna neko ko i nije odatle moze reci :D
Ako vam nije tesko mozete mi i napisati cene i u Srbiji!!!
hvala puno
pozzz
Lena_
Novi član
Novi član

Post od Lena_ »

Sto se tice Srbije..
Oba aparata su oko 900-1000e , znaci to su aparatici sa metalnim bravicama.
Lingvalni aparatici [sa unutrasnje strane] su otprilike duplo skuplji.
A aparatici sa keramickim i akrilatnim bravicama su oko 600-800e ...
Znaci to su priblizne cene, sve zavisi od ordinacije...
sneza23
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Apr 16, 2008 11:51 pm

Post od sneza23 »

Mozda mi je promakao isti slucaj kao sto je kod mene, ali avaj... Ja imam suprotan problem od vecine vas, imam razmak na gornjoj vilici izmedju jedinica i trojki!
I pitala bih nekog dovoljno kompetentnog:
1. koliko se otprilike proteza nosi za moj slucaj?
2. da li je moguce da se zubi vrate, tj. ponovno rasire?
3. Ima li neki metod koji se koristi nakon skidanja fiksne proteze -za odrzavanje skupljenih zuba,ako je to uopste potrebno i moguce, kao sto je mobilna proteza kod krivih zuba?
4.I predpostavljam da ja ne treba da vadim zube??
Hvala unapred na odgovoru!
jerina
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jan 12, 2008 12:33 am

fiksni ortodontski aparat

Post od jerina »

mene zanima da li se uz aparat sa metalnim bravicama mogu kombinovati gumice u boji? da li to vazi za svaki aparat sa metalnim bravicama ili ti aparati moraju biti celi metalni?
stavila bih aparat sa metalnim bravicama pa me zanima da li mogu kombinovati boje gumica?

i ako neko zna da li aparat moze praviti smetnje u trudnoci? moj ortodont kaze da nema smetnji pa me interesuje ima li neko iskustva..

pozz
Lena_
Novi član
Novi član

Re: fiksni ortodontski aparat

Post od Lena_ »

jerina napisao:mene zanima da li se uz aparat sa metalnim bravicama mogu kombinovati gumice u boji? da li to vazi za svaki aparat sa metalnim bravicama ili ti aparati moraju biti celi metalni?
stavila bih aparat sa metalnim bravicama pa me zanima da li mogu kombinovati boje gumica?

i ako neko zna da li aparat moze praviti smetnje u trudnoci? moj ortodont kaze da nema smetnji pa me interesuje ima li neko iskustva..

pozz
NAravno da se mogu kombinovati gumice.. JA svakog meseca stavljam novu boju, a ako zelis, mozes zamoliti svog stomatologa da ti sve budu razlicite boje :)...
Ne vidim zasto bi imao smetnji u trudnoci :)...
Colask8
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jun 02, 2007 7:32 pm

Post od Colask8 »

Bio sam kod doktora, i rekao mi je da moram da vadim cetvorku, a ja imam fobiju kada vidim igle, ili stomatoloske alate :|, pa da pitam da li boli vadjenje, a ako boli da li boli vise od popravljanja i umrtljavanja zuba (nadam se da sam pogodio rec :P)... Zelim najiskrenije odgovore.

Hvala
Odgovori