Fiksna proteza

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
nikolabgd
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jul 31, 2007 2:48 pm

Post od nikolabgd »

e ja sam iscitao svih 12 strana ove teme(oci me bole:)) i hteo bih da pitam nesto ako bih mogao neko strucan ovde da mi odgovori..interesuje me kakvo mi je stanje sada i sta da radim, a moj problem je poceo negde u srednjoj skoli ali sam ga ja ignorisao do zavrsetka srednje kada je bio bas ocigledan.kada sam otisao u dom zdravlja zena koja radi tamo mi je rekla da mi se problem moze ispraviti mobilnim ortodontskim aparatoma da je problem nastao zbog umnjaka koji su mi poceli rasti odavno i napravili haos (i u gornjoj i donjoj vilici).izvadio sam gornje umnjake a donje ne (ona je rekla zbog razvoja vilice) i nosio gornji i donji mobilni aparat nekih 7godina??! i onda mi je jednom rekla da je gotovo da ne treba da nosim vise.posto je bilo ocigledno da nije sve kako treba otisao sam pre par meseci na stomatoloski fakultet gde su mi rekli da mi je vilica pomerena u stranu(da nije simetricna) i da najverovatnije treba da vadim 4 gore a i umnjake valjda i da nosim nekih godinu i po dana fiksni aparat a da se to nikada nije ni moglo ispraviti mobilnim( ..od nosenja te mobilne imam povucene desni na gornjim sesticama(ali samo na njima) i nekakve pukotine na njima koje ovih dana treba da plombiram valjda?koliko je to ozbiljno i da li neko moze da mi preporuci neku ordinaciju gde je jeftinije mozda nego na stomatolskom faxu a da je isto kvalitetno..sta da radim sa povucenim desnima?

ako bi mogla tedydent da mi odgovori bio bih joj vrlo zahvalan(u stvari da mi kaze gde radi posto sam shvatio iscitavajuci ovde da je stvarno strucnjak i ako moze radio sve ovo kod nje)
nikolabgd
Novi član
Novi član

Post od nikolabgd »

e ja sam iscitao svih 12 strana ove teme(oci me bole:)) i hteo bih da pitam nesto ako bih mogao neko strucan ovde da mi odgovori..interesuje me kakvo mi je stanje sada i sta da radim, a moj problem je poceo negde u srednjoj skoli ali sam ga ja ignorisao do zavrsetka srednje kada je bio bas ocigledan.kada sam otisao u dom zdravlja zena koja radi tamo mi je rekla da mi se problem moze ispraviti mobilnim ortodontskim aparatoma da je problem nastao zbog umnjaka koji su mi poceli rasti odavno i napravili haos (i u gornjoj i donjoj vilici).izvadio sam gornje umnjake a donje ne (ona je rekla zbog razvoja vilice) i nosio gornji i donji mobilni aparat nekih 7godina??! i onda mi je jednom rekla da je gotovo da ne treba da nosim vise.posto je bilo ocigledno da nije sve kako treba otisao sam pre par meseci na stomatoloski fakultet gde su mi rekli da mi je vilica pomerena u stranu(da nije simetricna) i da najverovatnije treba da vadim 4 gore a i umnjake valjda i da nosim nekih godinu i po dana fiksni aparat a da se to nikada nije ni moglo ispraviti mobilnim( ..od nosenja te mobilne imam povucene desni na gornjim sesticama(ali samo na njima) i nekakve pukotine na njima koje ovih dana treba da plombiram valjda?koliko je to ozbiljno i da li neko moze da mi preporuci neku ordinaciju gde je jeftinije mozda nego na stomatolskom faxu a da je isto kvalitetno..sta da radim sa povucenim desnima?

ako bi mogla tedydent da mi odgovori bio bih joj vrlo zahvalan(u stvari da mi kaze gde radi posto sam shvatio iscitavajuci ovde da je stvarno strucnjak i ako moze radio sve ovo kod nje)
AnaCG
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Avg 02, 2007 1:24 pm

Post od AnaCG »

Cao!

Imam problem sa parodontalnim dzepom izmedju donje petice i sestice. Obje su plombirane prije 4 mjeseca, a par mjeseci sam s vremena na vrijeme osjecala bol koji nije imao veze s bilo kakvom iritacijom (tipa toplo-hladno, zagrizaj i sl.) i jedino sto je 'pomagalo' je hladna voda. A posljednjih 15ak dana sam osjecala izuzetno jake bolove! Stomatolog je radio povrsinsko kiretiranje (tako on to nazva) koje je smirilo situaciju medjutim za par dana su bolovi ponovo poceli i to vrlo jakog intenziteta. Onda sam ja 'na svoju ruku' ispila dozu antibiotika Amoxicillin 500mg, kao i Chymoral Forte protiv otoka i sve se smirilo. I taman sto je zakazana ponovna posjeta zubaru kako bi ponovo stavio plombe koje je zbog dzepa odstranio, mene je ponovno pocelo boljeti i oticati. Sada mi je predlozio da sa obje strane napravi rez, da stavi plombu ne samo povrsinski kao ranije, vec mi je nekako objasnio da bi se ta 'supljina' popunila i vise ne bi bilo iritacije...

Da li neko ima iskustva sa ovim i zna li o cemu se radi i da li ce ova 'operacija' biti trajno rjesenje?

Napominjem da slican problem nikad nisam imala, imam prilicno zdrave zube, a prosto sam opsjednuta njihovom higijenom - sto podrazumijeva pranje nekoliko puta dnevno, ispiranje raznim tecnostima protiv karijesa, redovno ciscenje zubnim koncem itd itd. Takodje, zbog jako uske vilice a pretjerano krupnih zuba (nasljedni faktor) u djetinjstvu sam nosila ortodontski aparat i na donjoj i gornjoj vilici a zbog istog morala izvaditi 3 zdrave cetvorke. Na moje pitanje upuceno stomatologu - zasto se taj dzep javlja i kako to da sprijecim, on je odgovorio:"A sta ces.. zubima je bukvalno tijesno jer su prekrupni"
AnaCG
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Avg 02, 2007 1:24 pm

Post od AnaCG »

Cao!

Imam problem sa parodontalnim dzepom izmedju donje petice i sestice. Obje su plombirane prije 4 mjeseca, a par mjeseci sam s vremena na vrijeme osjecala bol koji nije imao veze s bilo kakvom iritacijom (tipa toplo-hladno, zagrizaj i sl.) i jedino sto je 'pomagalo' je hladna voda. A posljednjih 15ak dana sam osjecala izuzetno jake bolove! Stomatolog je radio povrsinsko kiretiranje (tako on to nazva) koje je smirilo situaciju medjutim za par dana su bolovi ponovo poceli i to vrlo jakog intenziteta. Onda sam ja 'na svoju ruku' ispila dozu antibiotika Amoxicillin 500mg, kao i Chymoral Forte protiv otoka i sve se smirilo. I taman sto je zakazana ponovna posjeta zubaru kako bi ponovo stavio plombe koje je zbog dzepa odstranio, mene je ponovno pocelo boljeti i oticati. Sada mi je predlozio da sa obje strane napravi rez, da stavi plombu ne samo povrsinski kao ranije, vec mi je nekako objasnio da bi se ta 'supljina' popunila i vise ne bi bilo iritacije...

Da li neko ima iskustva sa ovim i zna li o cemu se radi i da li ce ova 'operacija' biti trajno rjesenje?

Napominjem da slican problem nikad nisam imala, imam prilicno zdrave zube, a prosto sam opsjednuta njihovom higijenom - sto podrazumijeva pranje nekoliko puta dnevno, ispiranje raznim tecnostima protiv karijesa, redovno ciscenje zubnim koncem itd itd. Takodje, zbog jako uske vilice a pretjerano krupnih zuba (nasljedni faktor) u djetinjstvu sam nosila ortodontski aparat i na donjoj i gornjoj vilici a zbog istog morala izvaditi 3 zdrave cetvorke. Na moje pitanje upuceno stomatologu - zasto se taj dzep javlja i kako to da sprijecim, on je odgovorio:"A sta ces.. zubima je bukvalno tijesno jer su prekrupni"
zvoncica_513
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Sep 03, 2007 12:02 am

Post od zvoncica_513 »

Htela bih da proverim, zna li neko koja je cena fixnog aparata na Stomatoloskom fakultetu? I postoje li tamo cuveni "reciklirani" aparati, tj aparati koje je vec neko nosio, samo naravno sterilisani.. Jer je moja sestra dobila na stomat. fakultetu pre 4god, besplatno protezu (jer ju je doktorka zavolela, pa joj nije naplatila),pa pretpostavljam da je dobila recikliranu. Ona je verovatno mnogo jeftinija od nove, pa me zanima da li je jos neko cuo nesto o tome?
Korisnikov avatar
TE@
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Avg 28, 2007 11:31 pm
Kontakt:

Post od TE@ »

Zvoncice evo tebe i na ovoj temi.
Ja ti iz prve ruke, posto radim na stom. fakultetu na klinici za ortodonciju, dakle tamo gde se stavljaju proteze mogu reci da se reciklirane bravice ne koriste.
Pogotovu mi nije jasno otkuda ta informacija da takve proteze mogu biti jeftinije :lol:

Realno i bez namere da bilo koga uvredim prosto mi je tesko da zamislim da je tvojoj sestri bilo ko rekao dobar dan zato sto je "zavoleo" a kamoli besplatno stavio fixnu protezu !?!?! Come on!
Ukoliko je dobila besplatnu protezu to je bilo ako se neko na specijalizaciji ucio na njoj ili neka druga kombinacija o kojoj ne bih javno pricao :roll:
Proteza ima svoju cenu i to je to, cena je slicna kao i u privatnoj praksi ali je razlika sto je SKORO SVAKI ORTODONT KOJI RADI U BG UCIO ZANAT OD STRUCNJAKA KOJI RADE NA KLINICI ZA ORTODONCIJU .
Dakle retko gde ces naci ortodonte koji se mogu meriti sa ortodontima stomatoloskog fakulteta tako da ti se isplati da platis cenu koju traze.
nikolabgd
Novi član
Novi član

Post od nikolabgd »

kosta 1000eura i mora sve odmah da se uplati,nista na rate itd...ne znam da li su u tu cenu uracunate i kontrole i sta vec a znam da sigurno nisu uracunate analize i snimci koje moras da odradis pre toga..kakva je to prica o recikliranim bravicama ,protezama ..odakle to?ja trenutno skupljam pare za taj fiksni ortodontski aparat ali necu da mi se neki specijalizant uci na meni za 1000 eura????kakve su to fore sada?
boke
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Sep 11, 2007 5:43 pm

Post od boke »

Jel moze neko da mi kaze da li fiksna proteza moze da prosiri vilicu, posto su mi zubi prilicno slozeni, ali mi je vilica uska
korisnicko_ime
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Apr 24, 2007 12:21 am

Post od korisnicko_ime »

Pa u tom slucaju se uglavnom vade zubi, barem je tako bilo kod mene, vadila sam u gornjoj vilici obe cetvorke.
boke
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Sep 11, 2007 5:43 pm

Post od boke »

korisnicko_ime napisao:Pa u tom slucaju se uglavnom vade zubi, barem je tako bilo kod mene, vadila sam u gornjoj vilici obe cetvorke.
I jesi li prosirila vilicu, znaci moze da se prosiri vilica fiksnom protezom
korisnicko_ime
Novi član
Novi član

Post od korisnicko_ime »

boke napisao:
korisnicko_ime napisao:Pa u tom slucaju se uglavnom vade zubi, barem je tako bilo kod mene, vadila sam u gornjoj vilici obe cetvorke.
I jesi li prosirila vilicu, znaci moze da se prosiri vilica fiksnom protezom
Pa sta znaci prosirila vilicu, znam samo da sam dobila dodatni prostor i sada je pocela da mi raste jedna osmica i ima mesta, a sigurna sam da sam imala svih 14 zuba u gornjoj da ne bi imala.
Mislim da je najbolje da ovde napises svoju situaciju, pa ce ti neki strucnjak odgovoriti, ili se uputis na Stomatoloski fakultet.
Mastika
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Apr 19, 2007 4:31 pm

Post od Mastika »

Jos malo pa ce tri mjeseca kako imam ovo cudo od protezice,obozavam je :D 8) 8)
Mnogo mi je pomogla,rezultati su bili tu vec nakon mjesec i po dana!
Prije par dana sam uspjela odvaliti bravicu(i progutat je!!!!) koja se nalazi na sestici i drzi sve one zice...pa moram ici opet da mi to srede.

Kod moje zubarke se ne placaju kontrole,imala sam srece 8)
danijel
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Dec 06, 2005 11:04 pm

Post od danijel »

ja imam tri zuba kriva jedan u gornjoj i dva u donjoj!
u gornjoj mi je dvojka i dole obe dvojchice :P!
Jel bih morao da nosim preko svih zuba ako bi stavljao fixnu ili kako to ide ?
*Jovanica*
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Sep 27, 2007 2:27 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od *Jovanica* »

Razmisljam o stavljanju fiksnog aparata. Zubi mi se "guraju" i u gornjoj i u donjoj vilici, mada meni kao laiku deluje da je donja kriticnija, cak bi mozda morao da se vadi jedan zub. Zagrizaj mi je nepravilan.
Sto se tice estetskog aspekta, meni to ne deluje tako strasno, primecuje se samo pod odredjenim uglovima... Ali, brine me zdravstveni aspekt. Inace nikad nisam imala ozbiljnijih problema sa zubima, njedan izvadjen, dve plombice. Imam 22,5 god.

Ostalo mi je dosta nedoumica i pitanja, iako sam iscitala celu temu o fiksnoj protezi. Za pocetak me zanima da li treba da sacekam da mi izrastu umnjaci da bih stavila aparat? Plasi me da bi oni, kad krenu da izbijaju, mogli da poguraju sve ostale zube, i sta sam onda postigla..? :cry:

Hvala unapred. :D
korisnicko_ime
Novi član
Novi član

Post od korisnicko_ime »

*Jovanica* napisao:Razmisljam o stavljanju fiksnog aparata. Zubi mi se "guraju" i u gornjoj i u donjoj vilici, mada meni kao laiku deluje da je donja kriticnija, cak bi mozda morao da se vadi jedan zub. Zagrizaj mi je nepravilan.
Sto se tice estetskog aspekta, meni to ne deluje tako strasno, primecuje se samo pod odredjenim uglovima... Ali, brine me zdravstveni aspekt. Inace nikad nisam imala ozbiljnijih problema sa zubima, njedan izvadjen, dve plombice. Imam 22,5 god.

Ostalo mi je dosta nedoumica i pitanja, iako sam iscitala celu temu o fiksnoj protezi. Za pocetak me zanima da li treba da sacekam da mi izrastu umnjaci da bih stavila aparat? Plasi me da bi oni, kad krenu da izbijaju, mogli da poguraju sve ostale zube, i sta sam onda postigla..? :cry:

Hvala unapred. :D
Ja ima sada 19 godina, fixnu protezu stavljaju neki cak i sa 14-15. Ja sam zbog nje vadila dve cetvorke, medjutim sada je poceo da mi raste jedan umnjak, mogu samo da zamislim gde bi mi sada zubi nbili da ne nozim fixnu, a sada umnjak ima mesta da izbije.
Odgovori