Fiksna proteza

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Jox_
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jan 09, 2007 8:39 am

Post od Jox_ »

zoo napisao:A jel postoje neke situacije kada nije potrebno da se izvade neki zubi pre nego sto se stavi fiksna proteza?
Postoje,npr ako imas dovoljno mesta da se zubi postave u odgovarajuci polozaj...Ja nisam izvadila nijedan :D
zoo
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Apr 20, 2007 1:37 pm

Post od zoo »

Jox_ napisao:
zoo napisao:A jel postoje neke situacije kada nije potrebno da se izvade neki zubi pre nego sto se stavi fiksna proteza?
Postoje,npr ako imas dovoljno mesta da se zubi postave u odgovarajuci polozaj...Ja nisam izvadila nijedan :D
taj rad...pa pazi...meni su svi zubi osim keca u odlicnom polozaju,svaki na svom mestu...znaci samo je kec jedan malo izbacen napred i on treba da se vrati na mesto.
Jox_
Novi član
Novi član

Post od Jox_ »

zoo napisao:meni su svi zubi osim keca u odlicnom polozaju,svaki na svom mestu...znaci samo je kec jedan malo izbacen napred i on treba da se vrati na mesto.
I ja sam mislila da su mi kecevi i dvojke gore malo izbaceni i to se sredilo posle mesec dana ali ja nisam ni pomisljala da su mi donji zubi uvuceni :o ali i to ce se srediti :wink:
zoo
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Apr 20, 2007 1:37 pm

Post od zoo »

Jox_ napisao:
zoo napisao:meni su svi zubi osim keca u odlicnom polozaju,svaki na svom mestu...znaci samo je kec jedan malo izbacen napred i on treba da se vrati na mesto.
I ja sam mislila da su mi kecevi i dvojke gore malo izbaceni i to se sredilo posle mesec dana ali ja nisam ni pomisljala da su mi donji zubi uvuceni :o ali i to ce se srediti :wink:
cekaj,nosila si fiksnu mesec dana ili kako?
Jox_
Novi član
Novi član

Post od Jox_ »

Ma jok,nosim je vec godinu dana i treba jos toliko...Kazem da su mi bili izbaceni kecevi i dvojke i da se to sredilo za mesec dana,a da sam pre stavljanja proteze saznala da su mi zubi u donjoj vilici ''uvuceni'',na to nikada ranije nisam obracala paznju pa samo kazem da prvo odes kod stomatologa i mozda saznas da ti nije samo kec izbacen mozda ima tu jos necega...jer i taj zub kada ''dodje'' u pravi polozaj mora da se uklopi sa ostalim zubima.
Jox_
Novi član
Novi član

Post od Jox_ »

Ma jok,nosim je vec godinu dana i treba jos toliko...Kazem da su mi bili izbaceni kecevi i dvojke i da se to sredilo za mesec dana,a da sam pre stavljanja proteze saznala da su mi zubi u donjoj vilici ''uvuceni'',na to nikada ranije nisam obracala paznju pa samo kazem da prvo odes kod stomatologa i mozda saznas da ti nije samo kec izbacen mozda ima tu jos necega...jer i taj zub kada ''dodje'' u pravi polozaj mora da se uklopi sa ostalim zubima.
korisnicko_ime
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Apr 24, 2007 12:21 am

Post od korisnicko_ime »

Nikako da se javi neki strucnjak da na osnovu one moje postavljene slike da svoje misljenje :cry:
Neki_lik
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Maj 16, 2007 1:47 am

Koliko dugo?

Post od Neki_lik »

Ja imam samo jedno pitanje, posle ischitanih 12 strana ovog topika. :-?

Definitivno stavljam fiksni aparat za ispravljanje zuba, ali me interesuje sledece - Koliko bi OTPRILIKE trebalo da nosim fiksnu protezu ako mi je zagrizaj savrshen od umnjaka do prednja 4 zuba? Da li i za mene vazi period od 1.5 godina ili ce to biti krace, poshto, praktichno samo treba da se prednji zubi dovedu u red. Znachi, da pojasnim, i gornja 4 i donja 4 prednja su mi krivi (s tim da su donja 4 maltene pod 90 stepeni u odnosu na ostatak), ali od ta prednja chetiri pa do kraja (umnjaka) ni malo. (ili se barem meni samo tako chini - poshto se savrsheno poklapaju sa gornjim u zagrizaju) Do anomalije je doshlo u sushtini zbog sisanja prsta kada sam bio mali, stavljao sam par puta mobilni apart i bacao ga posle 10 dana, ali sada sam chvrsto reshen da istrajem i imam ovakav osmeh -> :lol: Btw, imam 22 godine, ako je to uopshte bitno. Poz.
jelenkas
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jun 18, 2007 5:25 pm

Fiksni ortodontski aparat

Post od jelenkas »

Htela bih da stavim fiksnu protezu(''fiksni ortodontski aparat '' kako se pravilno zove), običnu metalnu, ali ne znam nikoga ko je nosi i ko bi mi preporučio doktora. Živim u Beogradu. Zanima me da li je bolje stavljati je na Stomatološkom fakultetu ili u nekoj privatnoj ordinaciji? Molim nekoga da mi na privatan mejl pošalje svoje mišljenje, ime doktora i cenu. Videla sam na forumu da je za jednu vilicu od prilike 450 eura.
cicamaca
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jun 07, 2005 12:36 pm

Post od cicamaca »

Moze li iko da mi napise posle koliko su vam se zubi namestili?
Da li ste zadovoljni vi koji je nosite?

meni nesto slabo napreduje...... :cry:
arwena
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Mar 18, 2006 12:41 am

Post od arwena »

ja sam veoma zadovoljna, nosim fiksni aparat već deset meseci, ono što je najviše bolo oči, izbačena jedinica gore, počela je da se pomera već posle mesec dana, dok je donjoj vilici trebalo negde oko šest meseci da dodje u red. samo strpljivo!
Alisa77_VR
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jul 01, 2007 10:03 pm

Post od Alisa77_VR »

Meni je pomerena sredina za oko 3 mm, tako da je sada na sredini desne jedinice. Htela bih da stavim fiksnu. Da li neko ima preporuku kod kog ortodonta da odem. Kako ste birali kod koga da idete?
Mastika
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Apr 19, 2007 4:31 pm

Post od Mastika »

Meni je jutros postavljena proteza,imama 19 god.,zubi u gornjoj vilici su mi uzasno rasporedjeni,pogotovo trojka lijeva,a u donjoj vilici je situacija kao bolja.Izvadila sam cetiri petice prije par dana,sve ukupno me kosta oko 700 eura po vilici(otprilike).
Zanima me sto su to bravice,jesu li to ovi nazvacu ih kvadrati sto su mi zalijepljeni na zube?

Rekli su mi da cu ih nositi oko godinu i po,jedva cekam da ih skinem :cry: :cry:
Alisa77_VR
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jul 01, 2007 10:03 pm

Post od Alisa77_VR »

To bi trebalo da su bravice. U kojoj si ordinaciji stavljala, treba mi preporuka, posalji mi na PM ako ti nije tesko. Da li boli stavljanje fiksne?
shashava
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Feb 14, 2007 2:15 am

Post od shashava »

To su cudesne bravice,koje u pocetku puno smetaju a kasnije si sve zadovoljnija!Navicices se ne sekiraj se i nemoj da posustajes.Videces za tri cetri meseca kad stvari budu pocele polako da se menjaju,veruj mi nece ti biti zao! :)
Odgovori