Fiksna proteza

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
2909
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Nov 22, 2007 8:48 pm

Post od 2909 »

fiksna proteza...

moja iskustva: nije tesko privici se, higijena je sasvim redovna, ali, nakon svakog zatezanja zica zub koji se pomera uzasno boli i iz licnog iskustva po skidanju proteze sve se vratilo na staro... kada sau mi stavili protezu, imala sam 14 godina... period "druzenja" sa ovom napravom je trajao pune dve godine, a nakon toga su mi davane razne varijante obicnih proteza kako bi se navodno ti iscimani zubi fiksirali na svoje novo mesto... par meseci nakon prestanka svih terapija, kao sto sam vec rekla, SVE SE VRATILO NA STARO! trud i novac nisu vredeli muka...

na moju zalost....
tanjaml
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Nov 24, 2007 12:56 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tanjaml »

Upss, jedno negativno iskustvo sa aparaticem :( 2909. Potpuno te kapiram. Ja sam jednom isla na izbeljivanje zuba beyound metodom (najsavremenija tehnologija -shatra), sve je bilo blistavo i sjajno ali trajalo je samo nedelju dana, a bilo je uzaasno skupo. Zao mi je samo sto nisam nasla za shodno vremena da preljubaznom i presarmantnom gazdi stomatoloske oridinacije reklamiram uslugu... naravucnije: zali Boze lovu.. Ali se iskreno nadam da ce mi fixni aparat pomoci da ispravim neke anomalije sto imam u ustima:) i da cu imati malo vise srece nego ti ili ja sa izbeljivanjem...

ojha..
tanjaml
Novi član
Novi član

Post od tanjaml »

Evo nakon 24 h od postavljanja proteze, fino se osecam. Malo bole zubici, i imam feeling kao da se pomeraju, autosugestivno - klasika. Dr. mi je postavila aparatic juce na gornju vilicu, a za nedelju dana ce i donju. Elem, sat vremena sedenja na stomatoloskoj stolici je potrebno za postavljanje aparatica. Prvo stavlja na sestice neke prstene koji sluze da se drzi cela ta stvar, pa onda lepi one tzv.bravice na svakom zubu posebno, i na kraju provlaci zicu kroz te iste bravice. Jednostavna procedura (samo ne dolazi mi do uma sto to tako skupo kosta :x Ceo dan sam na pasiranoj klopi, jutros sam pokusala da jedem bananu ali morala sam da je drobim jezikom. Doktorka mi je rekla da mora da boli neki dan.. i da je otprilike period nosenja proteze oko godinu, sto je naravno individualna stvar. Svaki cas trcim u kupatilo i perem zubice, a imam preporuku od stomatologice i koju cetkicu (specijalnu) za zube da kupim.
Vrlo je jednostavno.. Nadam se da ce efekat ucinka biti najbolji.. Pozdrav za ideju svih koji se odluce da je stave...

Pozz za cicamacu :)
cicamaca
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jun 07, 2005 12:36 pm

Post od cicamaca »

Draga tanjaml,

Hvala na pozdravima, nadam se da ti izgled proteze nije poljuljao stanje u kome se nalazis.....(pitajuci se verovatno..kako li ce ljudi da reaguju kad im se nasmesis, razmisljajuci kako ces da otplatis i slicnno).
Ali sta da radimo kada smo mi pod "stare dane " :lol: odlucili da to uradimo, -boze moj. Sredstvo opravdava cilj.

Samo da ti kazem da sam ja na pocetku htela da ugradim onu providnu koja je 200 eura skuplja (po vilici, jel) ali sam je cesto videla na drugim devojkama i izdaleka izgleda kao da su zuti zubi.

Ne znam da li si u emotivnoj vezi, mom momku uospte ona ne predstavlja problem...osim toga nimalo ne smeta flertovanju :oops: ,

dele ljudi komplimente svakako .

Eto ti jos malo moje podrske.
Kako li se ti osecas, pitanje je sad?

Pozdrav,
tanjaml
Novi član
Novi član

Post od tanjaml »

Cica maco or Kit Kat 8) , vec se osecam odlicno. Nije bilo kontra-utiska. Naprotiv! Hazbendu je vrlo slatko, a beba od 2.5 meseca mi se non-stop smejulji :lol: (neznam dal zbog ovih zica ili... barem deluje, ha) Kapiras me sada, svoje free vreme koje ne upraznjavam mesanjem u opstenarodne mase (u poslovnom smislu) :D koristim za svoje zubice i odgajanjem cheda:)

Danas sam vec klopala normalno, ali cetkanje zuba je pola h..

Veliki pozzz...
ljutomir
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Mar 31, 2007 11:23 pm

Post od ljutomir »

Nosim fiksnu samo na donjoj od juna (stavio je sa 29 god, sada vec imam 30 :cry: )...Za ovih 6 meseci zubi su se tako dobro ispravili da ce pocetnih prognoziranih godinu i po verovatno biti pretvoreno u 8-9 meseci.

Osim par neprijatnih trenutaka neposredno nakon dodatnih zatezanja, apsolutno nikakvih problema nisam imao.

I naravno, stavljanje proteze ni na koji nacin nije uticalo ni na poslovni ni na ljubavni zivot :lol:
tanjaml
Novi član
Novi član

Post od tanjaml »

Evo sinoc mi je "instalirana" i donja protezica. Malo manje bole zubici nego oni gornji kada mi je postavljena pre nedelju dana. Sve je tako neobicno. Da podsetim, prosle nedelje sa gornjim aparatom nisam mogla ni bananu pregristi, a danas vec mogu da "meljem" :lol: sa obe vilice. Za dve nedelje kontrolica. Kad pomislim na duugih godinu dana.. Ali kazu da se navika brzo stice. Samo higijena, higijena i higijena zuba, je najbitnije. Ajd cao..
p.s.Poz za Cica-macu:)
brancko
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Dec 08, 2007 6:14 pm

Post od brancko »

meni zubi donje vilice prelaze preko gornje samo sekutici.malo mi je i gubica zato otisla napred.sta treba raditi
tanjaml
Novi član
Novi član

Post od tanjaml »

Potrebno je verovatno da se javis ortodentu tj.stomatologu za te probleme. Da bi ti konstatovao problem s "gubicom" :lol: i da bi ti predlozio adekvatne mere za ispravljanje tih anomalija..

Pozz..
zvoncica_513
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Sep 03, 2007 12:02 am

Post od zvoncica_513 »

Meni su rekli da imam malu vilicu i da donje cetvorke moram da vadim.. Plasim se da je to onda mnogo prostora i da se fiksnim aparatom te rupe od cetvorki nece skroz zatvoriti. Da li je imao neko slicnu situaciju?
cicamaca
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jun 07, 2005 12:36 pm

Post od cicamaca »

tanjaml.....
Uzvracam pozdrave....

Lepe vesti i za mene. Doktor mi na zadnjoj kontroli rekao da je sa mnom manje vise zavrsio. Sada fiksnu nosim samo da zubi ostanu na mestu....i nakon toga na donje zube stavljam samo tanku zicu preko donjih zubica zbog tog perioda "retencije" (ako li sam dobro rekla)...posto su meni pomeranja zuba bila bas velika. Ako sam dobro razumela...on ce tako da je zalepi valda

Tako da sam happy....

Jedva cekam .
mladi_farmaceut
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Mar 31, 2007 5:25 pm

Post od mladi_farmaceut »

Evo posle duzag vremena razmisljanja i premisljanja, resio sam i ja da stavim "fiksnu protezu" ...
Najverovatnije cu da se odlucim za obicnu "metalnu i to na stomatoloskom fax-u.
Cuo sam da je na VMA (Vojnomedicinskoj Akademiji) mnogo jeftinija oko (300e po vilici) u odnosu na 500e na fax-u.
Jel ima neko ko je stavijo na VMA ili zna nesto o tome ?

pozdrav!
tanjaml
Novi član
Novi član

Post od tanjaml »

E farmaceute nemoj da nam "vatas" zazubice sada :o sa tim pricama o jeftinim protezama na VMA.. Ja sam kao otisla u drzavni DZ i tamo sam procitala da je 31500 din.. cena jednog aparata za vilicu.. ali stomatologica mi je uzela meru i rekla da idem kod nje u privatnu ordinaciju i da je cena 40000 din (na rate).. ali da to dodje do iste cifre kada se uzmu sve kontrole u DZ koje kostaju 300 din, kao i promena svake bravice 1000 din.. I tako sam ja "nasela" na pricu.. Ali resila sam kada sam usla u camac da se odveslam do kraja sa tom pricom.. Naravno nije mi zao, zato sto se osecam izuzetno kada pomislim na ideju da cu za godinu dana dobiti lepsi i pravilniji niz u ustima :lol:
S toga, jednostavno je dobiti informaciju o svemu sto te zanima u vezi cena naravno :) pozovi telefonom VMa, i dobices odgovor koji je tebi od presudne znacajnosti...

astaLa vista :wink:
novifix
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Dec 18, 2007 5:18 pm

Post od novifix »

pozdrav svima...
interesuje me da li se fiksna proteza moze postaviti na gornju vilicu (preklopljeni kecevi) ako je iz jedne jedinice izvadjen zivac?
dentes
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Dec 18, 2007 7:08 pm

Post od dentes »

cao svima!
Nadam se da na ovo "kompleksno" pitanje mogu od nekoga od vas da dobijem "jednostavan" odgovor.
Dakle, uska vilica, izrazita nepravilnost rasporeda zuba ( ne zna se vise, sta je napred a sta unutra :D ), pri tom imam ih i vise nego sto je potrebno...
Sta mislite da li je moguce bas sve to zajedno resiti primenom fiksne proteze... (tj. ... aparata)?
Odgovori