Fiksna proteza
Imam 26 godina,sad je tačno 6 meseci od kako mi je ugrađena fiksna na gornju vilicu zbog velikog predgriza,izeravljenih kečeva,dvojki itd:).Zubar je predlagao da mi izvadi četvorke da bi mi se vilica "lakše" namestila,ja to nisam dozvolila - da li sam pogrešila?Elem,sad me ubrzavaju da izvadim donje umnjake (koji podrivaju zube ispred njih,domino efekat:))da bi mi stavili fiksnu i na donju vilicu.Hoće nekako da mi "izvuku" donju vilicu da bi imala normalan zagriz (zato sto grizem na nepca).Da li stvarno ima potrebe za tolikom žurbom?Donji umnjaci moraju operativno da se vade,pa mi nije baš prijatno.
cao svima...ja bih da stavim fixnu protezu jer sam stvarno nezadovoljna estetikom svojih zuba, ali mi je stomatolog rekao da moram da izvadim 3 cetvorke(1 vec odavno nemam). to bi bila 3 zdrava izvadjena zuba...pa me interesuje da li je jos neko vadio toliko zdravih zuba i da li je vredno...utesite me, molim vas, i recite mi da to nije nista strasno 

-
- Novi član
- Pridružio se: Uto Apr 24, 2007 12:21 am
-
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Jul 25, 2006 1:13 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
ja sam se ranije javljala,prije nego sto sam stavila protezu,konacno sam to uradila ,tj stavila sam fiksni aparat u junu,vec posle mjesec dana meni su se ispravili zubi.imam samo na gornjoj,a za na donjoj obican mobilni aparat,sto se gornje vilice tice svi zubi su mi bili ukljuceni osim dvojke,preko nje sam imala neki feder(ona je bila skroz uvucena)posle 2 mjeseca i nju je uljucila (krajem avgusta)stavila mi je oko 19 h bravicu,ja sam se ujutru probudila sa ispravljenim zubom.Trenutno su mi zubi (posle 5 mjeseci) blago receno savrseni,osjecam se najljepsom na svijetu,toliko su savrseni po meni da sam opsjednuta njima. Zivim u Beogradu a u Podgorici sam stavila protezu tako da ja ne mogu redovno na kontrole tipa 3 nedelje nego idem na 6 i vise nedelja,prosle srijede mi je bila mozda 4 kontrola od kad sam stavila a vec si mi super zubi,mada zubarka tvrdi da ima tu jos posla.Kad me vidjela (nije me vidjela od kad mi je ukljucila 2,to je bio 20 avgust) prosto je vristala i nije vjerovala kako su mi se ispravili.Presug mi je post,mada poenta je da ko god razmislja nek stavi jer je super stvar.Imam 26 godina
-
- Novi član
- Pridružio se: Uto Apr 24, 2007 12:21 am
Nosim je i dalje, nisam je stavljala na stomatoloskom fakultetu, ali sma se pokajala zbog toga, u trenutku kada mi terapija bila na sredini trebalo je da je skinem, pa sam promenila ortodonta i sada sam na stomatoloskom.mstoma napisao:hvala ''korisnicko_ime''... i ako smem da pitam da li si stavljala fixnu na stomatoloskom fakultetu i koliko si je nosila ako jesi...?
imam 16 godina a uskoro i 17.Sledece nedelje stavljam fixnu protezu(znam da se ne kaze tako ali vecina koristi ovaj termin).Imam otvoreni zagrizaj za cije resenje mi je predlagana hirurska intervencija , na sta ja nisam pristala zbog rizika drugo resenje je fixna.Receno mi je da moj slucaj nije ni malo lak i da cu najmanje 2 i po godine nositi protezu ,no dobro.Izvadila sam dve gornje 6-ice i dve donje 7-ice.Imam dilemu oko stavljanja keramickih ili metalnih plocica.Profesionalno se bavim folklorom , a ta aktivnost zahteva non-stopno smejanje na sceni i zbog estetskih razloga bih zelela da stavim keramicke mada one opet idu samo do ocnjaka i zanima me da li one slabije deluju od metalnih i da li su krhkije??Iskreno da kazem osecam neku uzbudjenost ,da ne kazem da se plasim,oko stavljanja aparata jer sam cula da su bolovi nakon stavljanja nepodnosljivi.
e ja sam nosio fixnu 2 i po godine..isto sam igrao folklor,i isto sam bio komplikovan slucaj....znaci stavi je obavezno,ako si u mogucnosti.meni su se ispravili skroz,samo sto ja nisam mogao da izdrzim to malo vremena,nego sam hteo odmah da skinem cim mi se isprave,onako na prvi pogled...
zato sad imam problema vracaju mi se zubi...mislim ne kao pre al primeti se...
sto se tice bolova,ibga nije da neboli...kad ides na zatezanja,dva dana posle toga te vilica rastura.Ja obicno popijem neki andol ili tako neshto,...
ali osecaj kad je skinesh je....kao da su ti lance skinuli...
i zato sam ja zurio da skinem,nisam mogao vise da izdrzim...
jos ja sam morao da putujem do stomatoloskog...
ali stavi je obavzno,sve je ovo nevazno ako bi ti zubi bili ispravljeni posle...
poz
zato sad imam problema vracaju mi se zubi...mislim ne kao pre al primeti se...
sto se tice bolova,ibga nije da neboli...kad ides na zatezanja,dva dana posle toga te vilica rastura.Ja obicno popijem neki andol ili tako neshto,...
ali osecaj kad je skinesh je....kao da su ti lance skinuli...
i zato sam ja zurio da skinem,nisam mogao vise da izdrzim...
jos ja sam morao da putujem do stomatoloskog...
ali stavi je obavzno,sve je ovo nevazno ako bi ti zubi bili ispravljeni posle...
poz
-
- Novi član
- Pridružio se: Pet Nov 23, 2007 3:59 pm
Re: Fiksna proteza
Ja imam 24 godine i hocu da stavim fixnu protezu na obe vilice. Interesuje me kakve su komplikacije, ostecenja ili bilo sta negativno sto moza da se desi. Isto tako interesuje me da li postoje neke komplikacije ako ne stavim protezu a zubi nisu mnogo krivi.
Da li postoji neka razlika izmedju metalnih i keramickih plocica sem u estetici?
Da li postoji sansa da se zubi posle vrate na staro?
Da li znate kako se krecu cene?
Hvala unapred!
Da li postoji neka razlika izmedju metalnih i keramickih plocica sem u estetici?
Da li postoji sansa da se zubi posle vrate na staro?
Da li znate kako se krecu cene?
Hvala unapred!
-
- Novi član
- Pridružio se: Sub Nov 24, 2007 12:56 am
ugradnja fixnog aparata
Odoh ja neki dan u drzavnu ordinaciju i vidoh da je cena fixnog aparata 40 tisuca dinara. I tamo uzese mi otisak obe vilice. Posle toga sam isla na popravku 4 zubica, male tackice na dvojkama gornjim i jedna cetvorkica gornja i neka zamena stare plombe. Mora sve da se sanira pre postavljanja aparata. I tako u utorak mi dr. ugradjuje aparat kao sto je rekla prvo na jednu vilicu da vidi kakva ce reakcija da bude, pa kasnije za nedelju dve na drugu. Placanje je u tri - cetiri rate. U okviru cene su ukljucene sve kasnije kontrole do kraja terapije ispravljanja vilica
Ja sam htela da ispravim gornje jedinice koje su malo razmaknute i blago okrenute na dole, ali doktorka mi je rekla da mi je donja vilica znatno "ugrozenija" (mada nisam nesto primecivala do tada) i na osnovu njene sugestije ce mi ugraditi obe. A imam 31 god.. Kasnije cu vam prepricati utisak. Za sada me uzbudjuje cinjenica o tome .. pa paa...

-
- Novi član
- Pridružio se: Sub Nov 24, 2007 12:56 am
pozz za cicamacu :)
Hvala hvala, cicamaco
A interesuje me kako ti je bilo prvih dana posto su ti "instalirali" aparatic na zubice, mislim u smislu bola, psihickog utiska prilikom pogleda u ogledalo i sl... & do kada su ti rekli da trebas da nosis iste.. Pozz...
p.s. ja idem sutra u ordinacijiju

p.s. ja idem sutra u ordinacijiju

JA sam je stavila samo na donju.....pa kao imam neke srece jer mi se donji zubi ne vide jako...i ljudima je po par mesci trebalo da primete da uopste imam nesto na zubima.
Sto se bola tice...stvarno ne mogu da se pozalim. kada mi je stavljeno nisam osetila nikakav bol osim sto sam se osecala kao alien.
...sto je i normalno.period navikavanja je jako brz. jedina neprijatnost bude nakon zatezanja jer dva dana nakon toga imas mali bol prilikom grizenja hrane.
Nista vise.
Ljudi razlicito reaguju. Nisam nikada pomislila da ce biti tako ali vecini ljudi je to jako simpaticno.
Znam da ti je frka......ja sam se godinama neckala...i sad mi je zao kud nisam ranije...ali boze moj.
Jedina stvar koji je moj lekar rekao jeste da moras da imas potpuno poverenje u njega. I naravno strpljenja......
ja sam u glavi vec "rezervisala" 2 godine nosenja, no doktor me ohrabruje da cemo mozda vec na leto i da skinemo....znam jedino da cu posle toga imati vise samopouzdanja,a to mi je najvaznije.
Puno srece i javi kakvi su ti utisci.
Sto se bola tice...stvarno ne mogu da se pozalim. kada mi je stavljeno nisam osetila nikakav bol osim sto sam se osecala kao alien.

Nista vise.
Ljudi razlicito reaguju. Nisam nikada pomislila da ce biti tako ali vecini ljudi je to jako simpaticno.
Znam da ti je frka......ja sam se godinama neckala...i sad mi je zao kud nisam ranije...ali boze moj.
Jedina stvar koji je moj lekar rekao jeste da moras da imas potpuno poverenje u njega. I naravno strpljenja......
ja sam u glavi vec "rezervisala" 2 godine nosenja, no doktor me ohrabruje da cemo mozda vec na leto i da skinemo....znam jedino da cu posle toga imati vise samopouzdanja,a to mi je najvaznije.
Puno srece i javi kakvi su ti utisci.