Fiksna proteza
-
- Novi član
- Pridružio se: Uto Apr 24, 2007 12:21 am
Aparat sam stavila u julu 2006 godine, tada su moji zubi izgledali ovako.
http://img381.imageshack.us/img381/4813/dsc00370ul6.jpg
U medjuvremenu su se naravno desile razne promene, usput je prilikom rotacije zuba doslo do ove pojave,
http://img115.imageshack.us/my.php?imag ... 663xl3.jpg
odnosno nemam desni jer nekada im tu nije bilo mesto i imam tu rupicu sa obe strane. U medjuvremenu sam koristila Gingival C i masitala desni, pobolsanja je bilo, medjutim bukvalno nakon dan-dva vracali su se u pocetnu fazu. Cula sam da postoji Gengi gel, on je ,malo skuplji, da li je efikasniji, i jos nesto da li jednostavno bi trebalo da sacekam da skinem fiksnu i tek onda pocnem terapiju vracanja desni.
Hvala unapred za bilo koju pomoc
I jos jedno pitanje. Uskoro bi trebalo da skinem fiksnu protezu, MEDJUTIM, nisam zadovoljna postignutim, odnosno smatram da bi jedan zub mogao jos milimetar da se pomeri,estetski gledano to mi mnogo smeta. U par navrata sam pitala mog stomatologa, medjutim ona tvrdi da je to optimalni maximum kada je u pitanju moja vilica, medjutim jedan moj drug ima mamu stomatologa I jednom sam nju pitala I ona je pogledala I smatra da nisu svi u nizu. Sta da radim? Da li bi znacilo nesto ukoliko bih slikala kao na primer one dve slike I neko od ovde strucnih dao svoje misljenje…
http://img381.imageshack.us/img381/4813/dsc00370ul6.jpg
U medjuvremenu su se naravno desile razne promene, usput je prilikom rotacije zuba doslo do ove pojave,
http://img115.imageshack.us/my.php?imag ... 663xl3.jpg
odnosno nemam desni jer nekada im tu nije bilo mesto i imam tu rupicu sa obe strane. U medjuvremenu sam koristila Gingival C i masitala desni, pobolsanja je bilo, medjutim bukvalno nakon dan-dva vracali su se u pocetnu fazu. Cula sam da postoji Gengi gel, on je ,malo skuplji, da li je efikasniji, i jos nesto da li jednostavno bi trebalo da sacekam da skinem fiksnu i tek onda pocnem terapiju vracanja desni.
Hvala unapred za bilo koju pomoc
I jos jedno pitanje. Uskoro bi trebalo da skinem fiksnu protezu, MEDJUTIM, nisam zadovoljna postignutim, odnosno smatram da bi jedan zub mogao jos milimetar da se pomeri,estetski gledano to mi mnogo smeta. U par navrata sam pitala mog stomatologa, medjutim ona tvrdi da je to optimalni maximum kada je u pitanju moja vilica, medjutim jedan moj drug ima mamu stomatologa I jednom sam nju pitala I ona je pogledala I smatra da nisu svi u nizu. Sta da radim? Da li bi znacilo nesto ukoliko bih slikala kao na primer one dve slike I neko od ovde strucnih dao svoje misljenje…
-
- Novi član
- Pridružio se: Ned Maj 06, 2007 9:07 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
srecna...
Pitanja i odgovore na ovu temu,sam citala vec nekoliko meseci i razmisljala da li i ja da pristupim postavljanju fiksnog ortodontskog aparata...Bila sam u nedoumici...Dok sam bila mladja,roditelji su hteli da to nosim,ali nisam zelela...zao mi je i dan danas sto su mi uopste dopustili u tim godinama da biram...bila sam u pubertetu i nisam shvatala koliko je bitno imati zdrav i lep osmeh...,ali nazalost,kada covek postane zreliji,shvati i sam neke stvari...Imam dvadeset godina,i pre deset dana sam postavila fiksni aparat...i PRESRECNA SAM ZBOG TOGA...!!!
Shvatila sam da sam i ovako imala ruzan osmeh i da sa fiksnim aparatom nece biti nista lepsi...ali da ce nakon skidanja aparata biti najlepsi!!!!
Zao mi je sto ranije nisam razmisljala ovako...
Istina...prvih par dana su bili strav i uzas...zubi su me boleli nekih tri dana,ali su sporedni efekti bili ti koji su zadavali bolove...nisam mogla zvakati,sto je za mene bio horor,jer obozavam da jedem...Treceg dana sam izgrebala jezik zbog luka na gornjem aparatu,stvorili su mi se neki plikovi i to je bilo uzasno...skidao mi se sloj koze sa usana,izbacivale su mi se bubuljice na sluzokozi usne duplje,ali to je trajalo 4-5 dana i sada sam se totalno privikla na aparat,a tek je deseti dan kako ga nosim...
Stavila sam metalni aparat sa svetlo plavom gumicama i mnogi mi kazu da sam zanimljiva sa aparatom,a pogotovo jer su gumice u boji...
Znam da sam dugo cekala na ovo,tj.nisam imala hrabrosti da je stavim....ali zato samo zelim da kazem,ako je iko procitao sta sam napisala,a razmislja se dali staviti aparat ili ne...samo cu reci...nemoj vise razmisljati,vec sutra kreni u akciju!!!!

-
- Novi član
- Pridružio se: Pon Maj 07, 2007 8:26 pm
pozzz
Pozdrav za sve.
Prvi put sam na ovom forumu, cija je tema fiksni aparat. Zelela bih da podelim svoje iskustvo sa vama.
Imam 17 godina, i nosim fiksni aparat vec 9 meseci. Jos pre 2 godine sam trebala da ga stavim, ali sam se premisljala, prvo zbog cene, drugo zbog toga koliko ce da mi smeta. Mada, iskreno, zelela sam da ga stavim, s obzirom na tudja pozitivna iskustva koja sam cula.
Pre stavljanja, morala sam da izvadim dve donje petice, da bi mogli ostali zubi da se pomeraju. Iskrena da budem, na pocetku je bilo tesko privici se. Bole te zubi, gornji i donji, ove kukice i zicice uzuljaju usne, i nije lako, ali samo prvih 5-10 dana.
Nakon nekoliko meseci, primetila sam poboljsanje, i ne samo ja, vec ljudi oko mene, da su se ne samo zubi vratili, vec je i cela donja vilica dobila svoj lep oblik, obzirom na to da je bila malo izbacena.
Sto se tice toga koliko se dugo nosi, doktor koji mi je stavio aparat, rekao je u proseku godinu i po, ali poznajem dosta njih sto je nose i po 2 godine, neki i vise. S druge strane, to uopste nije ni vazno, s obzirom kakav rezultat se ocekuje.
Ja se nadam da se to kod mene nece oduziti, a i da se oduzi, vazno je da na kraju ispadne sve ok.
Veliki pozdrav za sve.
Prvi put sam na ovom forumu, cija je tema fiksni aparat. Zelela bih da podelim svoje iskustvo sa vama.
Imam 17 godina, i nosim fiksni aparat vec 9 meseci. Jos pre 2 godine sam trebala da ga stavim, ali sam se premisljala, prvo zbog cene, drugo zbog toga koliko ce da mi smeta. Mada, iskreno, zelela sam da ga stavim, s obzirom na tudja pozitivna iskustva koja sam cula.
Pre stavljanja, morala sam da izvadim dve donje petice, da bi mogli ostali zubi da se pomeraju. Iskrena da budem, na pocetku je bilo tesko privici se. Bole te zubi, gornji i donji, ove kukice i zicice uzuljaju usne, i nije lako, ali samo prvih 5-10 dana.
Nakon nekoliko meseci, primetila sam poboljsanje, i ne samo ja, vec ljudi oko mene, da su se ne samo zubi vratili, vec je i cela donja vilica dobila svoj lep oblik, obzirom na to da je bila malo izbacena.
Sto se tice toga koliko se dugo nosi, doktor koji mi je stavio aparat, rekao je u proseku godinu i po, ali poznajem dosta njih sto je nose i po 2 godine, neki i vise. S druge strane, to uopste nije ni vazno, s obzirom kakav rezultat se ocekuje.
Ja se nadam da se to kod mene nece oduziti, a i da se oduzi, vazno je da na kraju ispadne sve ok.
Veliki pozdrav za sve.
zizi
-
- Novi član
-
- Novi član
- Pridružio se: Čet Mar 22, 2007 3:44 am
Pa mi samo nosimo proteze kao i ti, nismo specijalisti da bi znali da ti kazemo koliko moze da se ucini. Trebalo bi da odes kod nekog drugog ortodonta da trazis savet. Ja jedino znam da je meni moj odmah na pocetku rekao da izvestan razmak nece moci u potpunosti da nestane, vec ce morati da se koriguje plombama. Pozdrav i nadam se da ces uskoro biti zadovoljna kao ostali deo foruma 

-
- Novi član
korisnicko ime:
ove vashe slike su malo mutne i iz jednog ugla su samo, no koliko se vidi ja mogu da kazem da ucinak koji je postignut je sasvim zadovoljavajuci. Nisam specijalista i ortodont (tu je tedydent, ako josh prati forum
pa vam moze reci poblize.) No, kazem iz ovoga sto se vidi, meni djeluje sasvim prihvatljivo , s obzirom kakva je situacija bila na pocetku, a sto se tice prostora izmedju zuba, tj. desni izmedju koje vi navodite (interdentalna papila), pa treba vremena da se ona vrati u neki povoljniji polozaj, a negdje nikad ne postigne dimenziju koja bi bila optimalna. Morate prihvatiti da idealno u takvim situacijama se tesko postize. AKo je neko i dalje nezadovoljan i sa ovakvim stanjem, a zubi ostaju u postignutrom polozaju, znaci nema recidiva, stvar se estetski moze korigovati, ili plombom ili keramickim krunicama.
Kazem, meni sve ovo vase djeluje sasvim OK.
ove vashe slike su malo mutne i iz jednog ugla su samo, no koliko se vidi ja mogu da kazem da ucinak koji je postignut je sasvim zadovoljavajuci. Nisam specijalista i ortodont (tu je tedydent, ako josh prati forum

Kazem, meni sve ovo vase djeluje sasvim OK.

-
- Novi član
Hvala veliko na odgovoru, nadam se da ce se desni vratiti.
Evo tacno sta mislim da moze jos malo da se pomeri,ovaj uokviren deo.
Uputstvo za gledanje. Bolje se vidi kada je umanjen. A cini mi se kao da strci iz niza.
Hvala unapred
http://img257.imageshack.us/my.php?imag ... 024bu6.jpg
Evo tacno sta mislim da moze jos malo da se pomeri,ovaj uokviren deo.
Uputstvo za gledanje. Bolje se vidi kada je umanjen. A cini mi se kao da strci iz niza.
Hvala unapred
http://img257.imageshack.us/my.php?imag ... 024bu6.jpg
-
- Novi član
-
- Novi član
To je skroz individualno,meni se jedna dvojka ispravila za mesec dana i to bas osta, a druga evo jos nije iako je proslo deset meseci. Jedna moja drugarica koja nosi obe istovremeno, u donjoj vilici gde su mnogo vece nepravilnosti skoro se ispravilo, a u gornjoj gde je sitacija bila bolja, [promena gotovo da nema.
-
- Novi član
Ja se izvinjavam sto dupliram post, ali kako ovde postoji pravilo da se moze izmeniti samo u intervalu od deset minuta primorana sam da ovo uradim.
To je skroz individualno,meni se jedna dvojka ispravila za mesec danaskroz(nepravilnost je bila velika). Sa druge strane, ova druga a jos nije iako je proslo deset meseci.
Jedna moja drugarica koja nosi obe istovremeno, u donjoj vilici gde su mnogo vece nepravilnosti skoro se ispravilo, a u gornjoj gde je prvobitna sitacija bila bolja, promena gotovo da nema.
To je skroz individualno,meni se jedna dvojka ispravila za mesec danaskroz(nepravilnost je bila velika). Sa druge strane, ova druga a jos nije iako je proslo deset meseci.
Jedna moja drugarica koja nosi obe istovremeno, u donjoj vilici gde su mnogo vece nepravilnosti skoro se ispravilo, a u gornjoj gde je prvobitna sitacija bila bolja, promena gotovo da nema.
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sre Jan 31, 2007 8:56 pm
-
- Novi član