Mathias, izvini, nisam htela da zadirem toliko u intimu, interesovalo me je (i potvrdilo se po milioniti put) da hepatitis moze da ima svako od nas, a da pojma o tome nemamo, da nemamo nikakve simptome ni smetnje, i jedini nacin da se otkrije je upravo i samo testiranje.
Ja sir i surutku pravim sa MAJOM i to ovako: u 4 litre mleka koje prvo samo malo zagrejem (treba da bude topolota mleka kao kad se tek pomuze
, ali posto ja nemam pojma koja je to temperatura, jer nemam kravu
, ja ga samo malo smlacim. U to dodam 1 i 1/2 supenu kasike MAJE i pola kasicise soli, promesam, i stavim na ringlu, ukljucenu na 1, nakon 15 min smanjim na pola, pa na pola sata opet pojacam na 1, i tako radim sve dok se ne stvori gusta masa, koju nozem secem na osmine. Onda nastavim i dalje na tako tihoj vatri dok se same ne izdvoje kriske sira. Sve ovo otprilike traje 3-4 sata!
Uzmem gazu od 1 m, i prebacujem sir da se cedi. Nemoj da brines ako ti se raspada, jer sir kasnije dobije svoj oblik. A surutka se pije.
Evo ti link, ja sam tu napisala sve o ishrani i kako je pomoglo mom suprugu da smanji transaminaze.
http://www.doktor.rs/forum/viewtopic.php?t=4998
Alkoho, gazirano i svinjetinu zaboravi!!
I samo jos da dodam, obavezno kontrolisi i gvozdje u krvi, jer kod bolesnika sa hepatitisom zna da bude poviseno, a to dodatno opterecuje jetru. I ako je tako, treba da izbegavas med, koji je dobar za povecanje gvozdja!!!
Ako se desi da je poviseno, obavezno uradi i feritin, da vidis da li se talozi gvozdje u jetri.
Nadam se da sam ti bar malo pomogla, ako imas nekih nejasnoca pitaj slobodno, rado cu da podelim svoja saznanja o svemu, jer znam koliko je meni bilo tesko u pocetku dok nisam nista znala o tome!!
Pozdrav i sve najbolje, majja