Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Dijeta za masnu jetru?
PostPoslato: Sub Nov 25, 2006 4:55 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Nov 23, 2006 5:23 pm
Postovi: 19
Ultrazvukom mi je konstatovana masna jetra i pankreas, te povećan bilirubin koji je nakon jednodnevnog nejedenja još više skočio (dva puta sam dao krv na analizu dan za danom). ALT I AST su u granicama normale. Međutim, radiolog mi nije odredio nikakvu dijetu. Dakle, šta da jedem, a šta da izbegavam?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Nov 26, 2006 5:31 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Nov 26, 2006 4:22 pm
Postovi: 1
Meni su pre otprilike 10 meseci na ultrazvuku prvi put konstatovali masnu jetru. Medjutim posto sam na taj ultrazvuk isao zbog sumnji na kamen u zucnoj kesi i posto se u zucnoj kesi nije videlo nista, tome nisam pridavao nikakav znacaj i nastavio sam sa uobicajnim nacinom ishrane. Ultrazvuk sam radio kod privatnika i doktorka koja me je pregledala mi nije nista rekla o masnoj jetri, niti o posledicama do kojih ona moze da dovede. Rekla mi je samo da bih mogao malo da oslabim, ne upucujuci me na odredjeni nacini ishrane ili na nekog drugog lekara specijalistu. Tako su se tupi bolovi koje sam imao ispod desnog rebarnog luka i dalje nastavili a ja sam ih i dalje u neznanju pripisivao zelucu, posto sam svakodnevno imao kiselinu koju sam pokusavao da ugasim sa tabletama rupuruta, ali cesto bez uspeha.
Pre otprilike 2.5 meseca isao sam da dam krv za transfuziju i na moje iznenadjenje su me ladno odbili zbog prilicno visokog pritiska koji nisam ni znao da imam. Donji, srcani je cesto isao i do 110.
Tada sam uradio analizu krvi, pre svega da bih proverio holesterol i trigliceride. Holesterol je bio dobar, trigliceridi su bili malo povecani ali transaminaze su bile bas povecane. E, tek tada su mi objasnili sta to znaci, odnosno, objasnili mi da imam problem sa jetrom. Na ultrazvuku koji sam potom uradio, receno mi je da mi je jetra jako uvecana, "long. promer 23c, transverzalni 15.6cm, izrazito belog-svetlog izgleda". Takodje su mi rekli da je "gradja parenhima sitno zrnasta (fibrosteatoza), kontura talasastih, kao i da se fokalne promene ne uocavaju".
U tom momentu ALT je iznosio 213 a AST 96, da bi se koji dan kasnije povecale na ALT=260 a AST=103, gama GT je iznosio 89.
Tada je nastupila moja agonija, posto su me poslali na testiranje na hepatitis viruse, a boga mi i na aids. U iscekivanju rezultata, premro sam od straha, narocito posle citanja ovog foruma, odnosno posle citanja postova ljudi koji su dobili hepatitis c a da sex nisu jos ni imali, a spric i iglu u zivotu nisu ni videli.
Tog 6. oktobra ove godine, dobio sam najdrazi rodjendanski poklon u vidu negativnih rezultata na ove viruse.
Tog dana sam imao 112 kg, visok sam 192cm.
Upucen sam kod nutricioniste, ali posto slobodnih termina nije bilo sve do sredine novembra, ja krecem sam u svoju dijetu, naravno, uz konsultovanje svog lekara opste prakse, interneta itd.
Poenta je da ne jedem NI KAP ULJA. Jedem puno voca, narocito juznog, jedem puno jabuka i krusaka. Jedino, izbegavam banane, posto one jedino goje.
Od pica pijem iskljucivo mineralnu NEGAZIRANU vodu i prirodnu cedjenu pomorandzu. Takodje pijem i dosta limunade, BEZ SECERA. Industrijske sokove i alkohol NE PIJEM.
Jedem sve vrste povrca, narocito kuvanog. Najcesce kupujem zamrznuti grasak, kukuruz, boraniju, brokole i slicno.
Jedem integralni pirinac.
Pojedem krisku-dve crnog hleba dnevno ili nekoliko komada sto nemasnijeg dvopeka.
Od jaja mozes jesti samo belance, nikako zumance.
Od mlecnih proizvoda pijem nemasni jogurt u kombinaciji sa ovsenim, razenim, psenicnim, jecmenim pahuljicama, sojinim ljuspicama, mekinjama, uz jogurt jedem i Kellog's Special sa 1% masti. Jogurt koji ja najcesce koristim je Danone Activia od 0.9%mm, a cesto koristim i Stelatte od 0.1%mm.
Takodje, cesto jedem i suboticki Ella sir od 0% masti.
Jedem i mladi beli sir koji mi ostane kada pravim surutku. Surutku pijem skoro svaki dan, ili pravljenu, koju sam pravim, ili onu u prahu koju mozes naci u svakoj bolje opremljenijoj prodavnici. Surutku pravim od svezeg Valletta mleka sa 0.5%mm.
Od mesa jedem samo pileci i cureci file, naravno, bez kozice, i to spremljen bez kapi ulja. Za tu priliku sam kupio i famozni dry cooker, koji je vrlo koristan.
Od ribe najcesce jedem nemasnu ribu, tj. oslic i list, ponekad grgec. Jednom sam spremio i svezi bakalar, ali mi se nije nesto svideo. Ribu stavim u alu foliju i ispecem u rerni, BEZ KAPI ulja. Kazu da je kasicica hladno cedjenog maslinovog ulja dozvoljena, ali ja i to izbegavam, pojedem samo ponekad nekoliko maslina.
Ponekad pojedem malo krompira ili sampinjona zapecenih u rerni.
NE SOLIM nista, ali to je najvise zbog pritiska.
Ne jedem NI GRAM secera, odnosno, kako doktori to kazu, koncentrovanih ugljenih hidrata.
Svaki dan popijem 2x400mg vitamina e i 2x500mg vitamina c.
Dijeta je malo monotona ali vrlo korisna.
Danas 26.11. ja vec mesec i po nemam pritisak, cak imam i snizeni pritisak, a tezina mi iznosi 95 kilograma!
Znaci, za oko 50 dana sam skinuo 17 kilograma i osecam se dobro.
Pre desetak dana sam dao krv na analizu i ALT mi je iznosio 60 a AST 28, sto je odlicno.
Imam jos neke analize da uradim, pre svega za bakar, tj. vilsonovu bolest, ali se nadam da ce sve biti u redu.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Nov 26, 2006 5:39 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Nov 23, 2006 5:23 pm
Postovi: 19
Dr Hibbert,
puno hvala na odgovoru. Meni je ovo drugi puta da bolujem od masne jetre, ali sam takođe pre 10-tak godina uspeo da oslabim i ozdravim jetru. Nadam se da ću i sada uspeti, a tebi želim puno uspeha, takođe.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 39 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: