Auuuu bre, ala si se ti zaglibio. A da probaš sa specifičnom ugljenogidratnom dijetom. Ja sam na njoj već 7 dana i dobro mi je. I to bez lekova. Ova dijeta je prvenstveno namenjena lečenju upalnih bolesti creva, ali po nekim novim saznanjima je dobra i protiv kandide. Naravno izbaci med i pečurke:
Specifična ugljenohidratna dijeta SCR
NEDOZVOLJENA HRANA Šećeri: Ne jedite šećer, melase, saharozu, visoko fruktozni kukuruzni sirup, fruktozu, ili bilo koji drugi prerađeni šećer.
Povrće: Svo povrće iz konzerve je nedozvoljeno.
Žitarice: Sve žitarice su nedozvoljene, kao što su: kukuruz, pšenica, pšenične klice, raž, ovas, ječam, pirinač, soja, proso, i druge. Neke mahunarke nisu dozvoljene: pistaći, klice pasulja, soja, bob.
Takođe nije dozvoljen: krompir, slatki krompir, i paštrnjak, morske alge i bioprodukti morskih algi.
Mesa: Sva konzervirana mesa nisu dozvoljena(mesni narezak, paštete i sl.). Većina mesnih prerađevina koja ima štetne aditive nije dozvoljena.
Mleko i mlečni proizvodi: Sve varijante mleka nisu dozvoljene: punomasno, nemasno, čokoladno, itd. Neki sirevi sadrže visok procenta laktoze i zato su zabranjeni: ricotta, mozzarella, mladi sir, krem sir, feta, prerađeni sirevi i kajmak. Komercijalni jogurt sadrži visok procenat laktoze i zbog toga nije dozvoljen. Pavlaka i mileram nisu dozvoljeni.
Ostalo: Ostala hrana koja nije dozvoljena: hleb, testenine, komercijalni majonez (zbog aditiva), sladoled, slatkiši, čokolada, kakao, margarin, komercijalni kečap, prašak za pecivo.
DOZVOLJENA HRANA – Količina nije ograničena ako primenjujete balansiranu dijetu
Šećeri: Med je jedini proizvod od šećera koji je dozvoljen. Ne mogu svi da ga tolerišu podjednako pa budite oprezni.
Povrće: Većina povrća, sveže ili smrznutoi sirovo ili kuvano, je dozvoljeno uključujući: špargla, brokoli, karfiol, artičoka, cvekla, prokelj, kupus, šargarepa, celer, krastavac, plavi patlidžan, cukini tikvice, tikvice, tikva, paprike, beli luk, zelena salata, spanać, pečurke (osim ako imate kandidijazu), crni luk, rotkva. Budite oprezni sa sirovim povrćem kada je prisutna dijareja.
Mahunarke: beli pasulj, sočivo, grašak, kikiriki u ljuspi, prirodni puter od kikirikija, lima pasulj, i boranija.
Mesa: Sva neprerađena mesa kao što su: govedina, svinjetina, piletina, ćuretina, divljač, noj, riba, školjke, jagnjetina, zečetina, i jaja. Neke mesne prerađevine su dozvoljene ali samo ako nemaju nikakve aditive.
Mleko i mlečni proizvodi: Svi prirodni sirevi koji nisu gore pobrojani su dozvoljeni: čedar, švajcarski, havarti, suvi/stari domaći sir, itd. Domaće kiselo mleko koje je fermentisalo najmanje 24 sata je vrlo poželjno.
Voće: Većina voća je dozvoljena kao što su: avokado, jabuke, paradajz, masline, kajsija, banane, kokos, mušmule, berries (ribizle ili bobice?), višnje, citrusno voće, breskve, kruške, tropsko voće, i grožđe. Badem, brazilski orah, orah, kesten, lešnik.
Razno: Sledeća hrana je dozvoljena: maslinovo ulje, kokosovo ulje, ulje od soje, kukuruzno ulje, slab čaj, slaba kafa, senf, sirće i sokovi bez aditiva.
_________________ - Volja i akcija, to je jedini život -
Jovan Dučić
|