Savrseni lekar

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
Silan
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Nov 19, 2007 5:46 pm

Savrseni lekar

Post od Silan »

Koje osobine bi trebalo da krase savrsenog lekara?
Mary Poppins
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Nov 13, 2007 4:58 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Mary Poppins »

Savršeni pacijenti :lol:
Silan
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Nov 19, 2007 5:46 pm

Post od Silan »

Mary Poppins napisao:Savršeni pacijenti :lol:
KOjima nista ne fali?
Jefimija
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Apr 17, 2007 2:58 pm

Post od Jefimija »

trebalo bi da mu se mantil savrseno slaze uz klompe :D
Korisnikov avatar
tunks
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Nov 03, 2004 3:09 pm

Post od tunks »

Ne znam koje bi sve osobine trebalo da krase savrsenog lekara,ali ono sto ja najvise zelim od njih a nikako da se susretnem sa tim jeste:
Govorite jasno, glasno i razgovetno. Kada god nesto mi objasnjavaju mrmljaju u bradu, snize ton, vise pricaju sebi ili sestri nego meni, dodjem kuci i pitam se sta sam cula, da i sam dobro cula, sta mi je receno....uh...katastrofa...a on rukopisu da i ne pocinjemo....
Slika
Garfield
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 12:41 pm

Post od Garfield »

Ne postoji savrsen lekar; kao sto ne postoji savrsen roditelj. Postoje samo dovoljno dobri lekari (kao i roditelji). Savrsene stvari spadaju u muzeje.
Jefimija
Aktivan član
Aktivan član

Post od Jefimija »

Po meni, dobar lekar bi bio onaj koji za svakog pacijenta uloži svo svoje stečeno znanje u cilju smanjenja ili uklonjenja pacijentovih tegoba, samo i samo sa jedinim ciljem i nagradom. A to je pacijentovo olakšanje tegoba. I to da bude lekaru jedina prava nagrada. Niti ugled, niti materijalna korist.
Garfield
Stalni član
Stalni član

Post od Garfield »

Jefimija napisao:Po meni, dobar lekar bi bio onaj koji za svakog pacijenta uloži svo svoje stečeno znanje u cilju smanjenja ili uklonjenja pacijentovih tegoba, samo i samo sa jedinim ciljem i nagradom. A to je pacijentovo olakšanje tegoba. I to da bude lekaru jedina prava nagrada. Niti ugled, niti materijalna korist.
Aha...A i Deda Mraz se spusta kroz odzak svakog Bozica....

(Cuj - volim svoj posao; veoma ga volim. Ali radim da bi zivela; a ne zivim da bih radila. Takodje ne zivim od altruizma; niti od toga sto je mojim pacijentima olaksan zivot zbog toga sto ja dobro radim svoj posao. Stalo mi je do mog ugleda i reputacije. I naravno - radim za novac i zivim od plate! Zaboga, je l to neki greh?)
Jefimija
Aktivan član
Aktivan član

Post od Jefimija »

Garfield napisao:
Jefimija napisao:Po meni, dobar lekar bi bio onaj koji za svakog pacijenta uloži svo svoje stečeno znanje u cilju smanjenja ili uklonjenja pacijentovih tegoba, samo i samo sa jedinim ciljem i nagradom. A to je pacijentovo olakšanje tegoba. I to da bude lekaru jedina prava nagrada. Niti ugled, niti materijalna korist.

(Cuj - volim svoj posao; veoma ga volim. Ali radim da bi zivela; a ne zivim da bih radila. Takodje ne zivim od altruizma; niti od toga sto je mojim pacijentima olaksan zivot zbog toga sto ja dobro radim svoj posao. Stalo mi je do mog ugleda i reputacije. I naravno - radim za novac i zivim od plate! Zaboga, je l to neki greh?)
Pa da, ali da li biste zbog male plate izgubili elan da i dalje radite svoj posao, i da li biste na račun svog ugleda prikrili neku svoju grešku u lečenju?
dannina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Maj 22, 2007 11:16 pm

Post od dannina »

Uh,kako je ovo osetljivo... Nije mi samo jasno, sto kad se pominje novac, plata i sl. sve druge profesije govore otvoreno o tome, koliko zaradjuju, koliko bi jos, a lekarima je to maltene zabranjeno! Kao da doktori treba da zive od vazduha i da se slucajno ne raduju svojoj zaradi na kraju meseca? Kad moze jedna frizerka ili auto mehanicar (bez uvrede) da sa punim pravom ocekuje da bude placen za svoj posao(plus obavezan baksis),sta fali da i lekari imaju isti takav stav?!
Jefimija
Aktivan član
Aktivan član

Post od Jefimija »

dannina napisao:Uh,kako je ovo osetljivo... Nije mi samo jasno, sto kad se pominje novac, plata i sl. sve druge profesije govore otvoreno o tome, koliko zaradjuju, koliko bi jos, a lekarima je to maltene zabranjeno! Kao da doktori treba da zive od vazduha i da se slucajno ne raduju svojoj zaradi na kraju meseca? Kad moze jedna frizerka ili auto mehanicar (bez uvrede) da sa punim pravom ocekuje da bude placen za svoj posao(plus obavezan baksis),sta fali da i lekari imaju isti takav stav?!
A otkud im je zabranjeno da traže da budu plaćeni za svoj posao :-?
Garfield
Stalni član
Stalni član

Post od Garfield »

Jefimija napisao:
Garfield napisao:

Pa da, ali da li biste zbog male plate izgubili elan da i dalje radite svoj posao, i da li biste na račun svog ugleda prikrili neku svoju grešku u lečenju?
Kolko se secam, nismo pricali niti recju pominjali greske, neprofesionalnost i aljkavost. Komentarisala sam gore boldovano da lekaru treba da je 'jedina prava nagrada' dobrobit pacijenta a nikako licna reputacija ili materijalna korist? Ili sam ja nesto previdela?
dannina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Maj 22, 2007 11:16 pm

Post od dannina »

Niste nista prevideli,nego se samo lekarima(zbog prirode posla),naglasava da ne treba da im materijalna korist bude vazna.A kad neko tolike godine provede uceci,silne sate danju i nocu radeci,normalno je da zeli da izmedju ostalog bude placen zato...
Ne kazem da je zabranjeno traziti da budu placeni,nego se u razgovorima to uvek"prebacuje'lekarima,sto pominju novac,kad rade sa ljudima i sl
Garfield
Stalni član
Stalni član

Post od Garfield »

Ah, da.... Altruizam je jako ukusan, zacinjen sa malo origana i bosiljka, odlicno ide naste....... :-?
Jefimija
Aktivan član
Aktivan član

Post od Jefimija »

Ne znam koliko ste posećivali lekare, bar onim putem kuda svi smrtnici idu. Oni isti koji su redovno od svojih plata davali novac za lekarske plate. Ali ja ono malo što sam videla nije dobro. Jeste ljudi su nezadovoljni platama, i kao takvi... rade sa pola mozga, ne pregledaju ljude, ispisuju terapiju po šablonu.... jednostavno ne trude se oko svojih pacijenata. Niti koriste svoje znanje, niti pitaju... jednostavno .. ne rade mnogo šta. I to je jedna masovna pojava i odaje jako tužnu stvarnost u kojoj smo. I zato ja razmišljam... po meni bi dobar lekar bio samo onaj koji to svoje znanje i koristi upkos činjenici da nije adekvatno plaćen za svoj posao (a svi lekari definitivno nisu). Iz čiste moralne obaveze i kao jednog profesionalca i kao čoveka.

Što se tiče lekarskog ugleda. Medicinari su poznati po svojoj borbi sa sujetom. I nimalo nije usamljenih primera silnih nesrećnih ishoda koji su nastali upravo iz prevelike brige lekara za svojim ugledom. Previše ponosan da na vreme prizna grešku, previše ponosan da pita... :(

A što se plata tiče, zašto bi to morala da bude briga pacijente. Ako nisu zadovoljni svojim platama nek se žale poslodavcu.. pacijentima je dovoljno i njihove brige.

Kao što sve nas nije briga da li je neka frizerka nezadovoljna svojom platom, i zbog toga nas nije lepo ošišala. Mi posle jedne loše frizure sigurno ćemo misliti da je loša frizerka i nećemo se više šišati kod nje. :)
Odgovori