Savrseni lekar

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
Garfield
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 12:41 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Garfield »

Ovo je svakako sasvim sasvim drugacije nesto od onoga sto ste rekli prethodno i oko cega smo imali neslaganja. Oko ovog sad - nema nikakvog spora. Bez obzira na platu, onaj ko se obavezao da se bavi medicinom mora raditi kao da mu je plata evropska: jednakim kvalitetom, odgovornoscu i obavezom (koju namece u krajnjoj liniji strah od drakonskih kazni i gubitka licence, ako ne vec licni osecaj odgovornosti i etike i morala). Oko toga nema nikakve dileme. Ko za to nije spreman i sposoban - moze da da otkaz pa da otvori kafanu ili radi u kiosku. To je stvar licne odluke i izbora. No ko se odluci da bude lekar i da se time bavi - nema vise dileme sta mu je obaveza pa za koju god platu da radi.

Ali to nikako ne znaci da lekaru treba da bude jedina nagrada samo i iskljucivo dobrobit i olaksanje pacijenta, i nista drugo, ukljucujuci novac iliugled.

Niti novac i ugled cini moralnog, odgovornog i profesionalnog lekara (ili to jeste u coveku ili nije - i nikakav novac tu nece pomoci!), niti se dobar lekar prepoznaje po tome sto nema potrebu za materijalnom dobiti i licnom reputacijom.
Jefimija
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Apr 17, 2007 2:58 pm

Post od Jefimija »

Garfield napisao:Ovo je svakako sasvim sasvim drugacije nesto od onoga sto ste rekli prethodno i oko cega smo imali neslaganja. Oko ovog sad - nema nikakvog spora. Bez obzira na platu, onaj ko se obavezao da se bavi medicinom mora raditi kao da mu je plata evropska: jednakim kvalitetom, odgovornoscu i obavezom (koju namece u krajnjoj liniji strah od drakonskih kazni i gubitka licence, ako ne vec licni osecaj odgovornosti i etike i morala). Oko toga nema nikakve dileme. Ko za to nije spreman i sposoban - moze da da otkaz pa da otvori kafanu ili radi u kiosku. To je stvar licne odluke i izbora. No ko se odluci da bude lekar i da se time bavi - nema vise dileme sta mu je obaveza pa za koju god platu da radi.

Ali to nikako ne znaci da lekaru treba da bude jedina nagrada samo i iskljucivo dobrobit i olaksanje pacijenta, i nista drugo, ukljucujuci novac iliugled.

Niti novac i ugled cini moralnog, odgovornog i profesionalnog lekara (ili to jeste u coveku ili nije - i nikakav novac tu nece pomoci!), niti se dobar lekar prepoznaje po tome sto nema potrebu za materijalnom dobiti i licnom reputacijom.
Da.. ja sam htela da naglasim jedinu pravu nagradu, ( jer se sasvim očigledno od medicine nećemo mnogo hleba najesti)... a ispustila iz vida da se to može protumačiti kao jedina nagrada. Moja greška. Ubuduće ću paziti :)
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm

Post od majja »

Slažem se sa Jefimijom i Garfield, a pitanje je bilo koje osobine....?

- da bude strpljiv i ljubazan (u granicama normale, jer ima i svakakvih pacijenata, ni mi nismo cvećke!!)

- da bez obzira na granu medicine kojom se bavi, bude dobar psiholog i naravno, dobar stručnjak za svoju oblast

- da bude upućen u istoriju bolesti svojih pacijenata

' da bude "u trendu" što se tiče novosti iz oblasti medicine

- i iako na poslednjem mestu ovde, na prvom mestu da bude čovek.

Po mom mišljenju-ništa više od ovoga. :wink:
Jefimija
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Apr 17, 2007 2:58 pm

Post od Jefimija »

Jaoj ljudi, jeste li gledali Moor-ov film Sicko. Rasplakala sam se na kraju :( . Svima bih preporučila da ga pogledaju. Oni koji imaju brzi internet ga mogu skinuti i sa interneta

Kod: Obeleži sve

http://aliveupload.com/file/1186/Sicko-2007-DvDrip-Eng--aXXo-breakdown007-part1-rar.html
http://aliveupload.com/file/1189/Sicko-2007-DvDrip-Eng--aXXo-breakdown007-part2-rar.html
http://aliveupload.com/file/1191/Sicko-2007-DvDrip-Eng--aXXo-breakdown007-part3-rar.html
http://aliveupload.com/file/1192/Sicko-2007-DvDrip-Eng--aXXo-breakdown007-part4-rar.html
http://aliveupload.com/file/1194/Sicko-2007-DvDrip-Eng--aXXo-breakdown007-part5-rar.html
http://aliveupload.com/file/1195/Sicko-2007-DvDrip-Eng--aXXo-breakdown007-part6-rar.html
http://aliveupload.com/file/1196/Sicko-2007-DvDrip-Eng--aXXo-breakdown007-part7-rar.html
http://aliveupload.com/file/1197/Sicko-2007-DvDrip-Eng--aXXo-breakdown007-part8-rar.html 
srpski prevod na

http://www.divx-titlovi.com/SICKO_2007-31887.aspx
ili putem torenta

http://www.mininova.org/search/?search=sicko
Ovo je stvarno nešto što se vredi videti
dannina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Maj 22, 2007 11:16 pm

Post od dannina »

Garfield napisao:Ovo je svakako sasvim sasvim drugacije nesto od onoga sto ste rekli prethodno i oko cega smo imali neslaganja. Oko ovog sad - nema nikakvog spora. Bez obzira na platu, onaj ko se obavezao da se bavi medicinom mora raditi kao da mu je plata evropska: jednakim kvalitetom, odgovornoscu i obavezom (koju namece u krajnjoj liniji strah od drakonskih kazni i gubitka licence, ako ne vec licni osecaj odgovornosti i etike i morala). Oko toga nema nikakve dileme. Ko za to nije spreman i sposoban - moze da da otkaz pa da otvori kafanu ili radi u kiosku. To je stvar licne odluke i izbora. No ko se odluci da bude lekar i da se time bavi - nema vise dileme sta mu je obaveza pa za koju god platu da radi.

Slazem se potpuno :) I nije bila namera da se svadjamo,ali je tema svakako"vruca"
pozdrav
Silan
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Nov 19, 2007 5:46 pm

Post od Silan »

Bogami, kod Hamurabija u staroj Mesopotamiji si morao da budes profi lekar ili ode saka :o
Therefore, if a surgeon operated and saved the life of a person of high status, the patient was to pay ten shekels of silver. If the surgeon saved the life of a slave, he only received two shekels. However, if a person of high status died as a result of surgery, the surgeon risked having his hand cut off. While if a slave died from receiving surgical treatment, the surgeon only had to pay to replace the slave.
Izvor
http://viator.ucs.indiana.edu/~ancmed/meso.HTM
dannina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Maj 22, 2007 11:16 pm

Post od dannina »

Pa i to kaznjavanje hirurga je bilo samo kad"capne"na stolu neki plemic,za ostale nije vazilo... :roll: Valjda tezimo da imamo svi podjednaku bar bazicnu zdravstvenu zastitu...
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 8:07 pm

Post od draganvma »

Mozda i nije tako losa ideja /ne zapamtih ciji je to bio predlog/ da za pocetak svim lekarima odsecemo bar po jednu ruku a posle cemo videti da li da ih eventualno i povesamo! Javno, kod "konja" ili bar ispred skupstine!
To sto bi i malo para za svoj rad i trud, stvarno je sasvim nakaradno!
Pa, oni valjda treba da zive od Hipokratove zakletve? Iz licnog iskustva znam da ona moze da koristi kao Viza, Master, Maestro, Dina...
Da skratim, i ovo sto radimo na ovom forumu/za dz..../ valjda nesto govori o nasoj profesiji?
U svakom zitu ima i kukolja ali se zbog toga zito prosejava a ne baca!!!
U ostalom,kao i u svakoj drugoj profesiji!
Shvatite lekare kao ljude, pre svega profesionalce koji zive od svoga rada i trude se da budu sto humaniji, makar vecina.
Sva druga ocekivanja su utopisticka.
Na zalost, to je jedna od retkih prezivelih intelektualnih kasti u ovom drustvu, koja jos u potpunosti nije unistena ali se na tome vrlo predano radi. Nemojte i vi! Svakoj drzavi je lakse da vlada, unistavajuci prethodno svu svoju inteligenciju, sto nije humano ni korisno za narod ali je normalno iliti uobicajeno, bar za nase podneblje.
Vi na ovom forumu, vidim, vrlo umete da mislite svojom glavom!
Zato tako i nastavite! Nemojte i nama, koji smo tu za dz. da vam koliko-toliko pomognemo, ubijete entuzijazam!
Puno zdravlja!
Pozdrav svima!
Srecna vam nova!
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
Korisnikov avatar
tunks
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Nov 03, 2004 3:09 pm

Post od tunks »

Jao, kada vidim ovakvu poruku ne znam odakle da pocnem:

1.Kazete da vas lekare bi trebalo da posmatramo kao obicne ljude, a sa druge strane pisete da ste intelektualna kasta znaci nesto automatski vec po svom nazivu, izdvojeno i posebno.
2.Lepo je kad pripadnik intelektualne kaste u Srbiji napise nesto kao "vrlo umete" - hm intelektualac ne bi trebalo da tako gresi
3.Kazete da vase angazovanje na ovom forumu govori o vasoj profesiji, sto apsolutno veze s mozgom, vase angazovanje na ovom forumu moze samo nama da govori o vasem( kao jedinki) dobrom karakteru, postenju i dobroti, a ne uopsteno o vasoj profesiji
4.Kazete da se trudite da budete sto humaniji, a iz svake vase poruke na ovom forumu provejava STROGOST( koju ljdui bas ne vezuju automatkski za humanost) koju ljudi ne zele ni u ordinaciji a pogotovu ne ovde na forumu
5.Nije mi samo jasno sto se svi lekari koji su ukljuceni u ovu temu uhvatise pitanja novca i naknade za njihov rad, a potpuno ignorisu ljude koji su izneli neke ( po meni sasvim korektne) predloge o tome kako bi lekari trebalo da pricaju glasnije, razgovetnije, da ljudima neke stvari objasne laicki i neupucenom bolesniku jasnije a ne samo strucnim teriminima.........zasto zanemariste te poruke?
pozz
Slika
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član

Post od draganvma »

tunks napisao:Jao, kada vidim ovakvu poruku ne znam odakle da pocnem:

1.Kazete da vas lekare bi trebalo da posmatramo kao obicne ljude, a sa druge strane pisete da ste intelektualna kasta znaci nesto automatski vec po svom nazivu, izdvojeno i posebno.
2.Lepo je kad pripadnik intelektualne kaste u Srbiji napise nesto kao "vrlo umete" - hm intelektualac ne bi trebalo da tako gresi
3.Kazete da vase angazovanje na ovom forumu govori o vasoj profesiji, sto apsolutno veze s mozgom, vase angazovanje na ovom forumu moze samo nama da govori o vasem( kao jedinki) dobrom karakteru, postenju i dobroti, a ne uopsteno o vasoj profesiji
4.Kazete da se trudite da budete sto humaniji, a iz svake vase poruke na ovom forumu provejava STROGOST( koju ljdui bas ne vezuju automatkski za humanost) koju ljudi ne zele ni u ordinaciji a pogotovu ne ovde na forumu
5.Nije mi samo jasno sto se svi lekari koji su ukljuceni u ovu temu uhvatise pitanja novca i naknade za njihov rad, a potpuno ignorisu ljude koji su izneli neke ( po meni sasvim korektne) predloge o tome kako bi lekari trebalo da pricaju glasnije, razgovetnije, da ljudima neke stvari objasne laicki i neupucenom bolesniku jasnije a ne samo strucnim teriminima.........zasto zanemariste te poruke?
pozz
1. pa dobro, neka bude "neintelektualna" ako vam je tako lepse. Kada sam govorioo lekarima kao intel. kasti, pomenuo sam da su brojne druge vec lose prosle! Nisam imao nameru da bilo ciji intelekt omalovazim, vec da podvucem tezak polozaj onih koji u danasnjem vremenu misle svojom glavom. Pri tom, ne podrazumevam pod intelektualcem nekog sa zavrsenim fakultetom, vec nekog ko poseduje one vrednosne prefikse koji ga cine necim, sto se zove intelektualac.
2. ono "vrlo umete" je bio sleng a moze i "ocito ste kvalifikovani", nadam se da vam se ovako vise svidja. U buduce cu se potruditi da vas ne iritiram svojom nepismenoscu, koliko to bude bilo u mojoj moci.
3. pa dobro, ako nase angazovanje na forumu ne govori u prilog humanosti profesije, neka bude, kako vi rekoste "postena i dobra jedinka". Nije ni to lose - za pocetak. Vidite, napredujemo! Danas ja, sutra neko drugi...prekosutra vecina lekara/nadam se/.
4. Ne znam kako neko tako "posten i dobar" moze da bude tako iritantno strog? Mislim da ste me pogresno shvatili. Ovo ja shvatam kao ozbiljan posao i tako se i ponasam. Ako ste primetili, ni sa kim se nisam ni nasalio, niti apriori minimalizovao njegove probleme... a to sto pisem najcesce po stavkama 1, 2, 3...to je iz cisto prakticnih i analitickih razloga, kako bi bilo shvatljivije nekome ko se u to sto pisem ne razume. Nisam shvatio forum kao mesto na kome bi trebalo da ikoga sazaljevam i sa njim poplakujem, vec da mu sto pre na bilo koji /podvlacim strucan/ nacin pomognem. Ako vam se stil pisanja ne dopada, zao mi je.
5. jako je puno poruka bilo u okviru doticne teme, pa bi trebalo puno vremena na svaku ponaosob odgovoriti. Moj stav je bio generalan ali na zalost, za sada samo sa vase strane, pogresno shvacen. Bilo je tu vise recenica, sem one o plati, na kojoj nisam ni insisitirao u meri u kojoj vi to predstavljate. No, koliko ljudi - toliko cudi. Ne moze se svakom udovoljiti.
Bez obzira sto Vas u tolikoj meri iritiram, pozdravljam Vas i
zelim Vam srecnu novu!
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
Korisnikov avatar
tunks
Aktivan član
Aktivan član

Post od tunks »

Sve sto sam napisala, napisala sam ne zato sto me vi iritirate, vec naprotiv da vas jos malo ( KADA STE VEC TOLIKO BLIZU), poguram ka ostvarenju ideala savrsen lekar, a vasa zadnja poruka dokazala je ( meni i jos nekim mojim prijateljima koji prate ovaj forum) da vi to i zaista jeste.
Ako cemo u duhu foruma neka onda bude:
SAVRSEN ONLINE LEKAR

Srecna i zdrava nova godina

srdacan pozdrav
Slika
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član

Post od draganvma »

Nego TUNKS, da zaboravimo na kratko te paramedicinske teme...sta bi sa oticanjem nogu? Koliko videh, to je jedan od prvih razloga zbog kog ste se obratili forumu a nisam primetio da ste dobili neki odgovor, niti sam nasao nastavak teme na nekom drugom delu foruma. Oticu li i dalje? Ima li kakvih drugih zdravstvenih problema? Vidim da ste osoba obdarena smislom za humor, za vrlo simpaticnu a i impulsivnu komunikaciju ali ne vidim da se preterano brinete za licno zdravlje?!? No....?
Korisnikov avatar
tunks
Aktivan član
Aktivan član

Post od tunks »

Oticanje nogu? Kako je to bilo davno, a i to je bilo pitanje za baku i vise nije aktuelno.
Ne brinem se preterano za svoje zdravlje? Ja sam osoba koja je za dve godine obisla brdo lekara, specijalista, gomile pregleda,snimanja i ostalih cuda, kojoj je prepisivano brdo terapija, raznoraznih lekova i ostalih cuda a sve u vezi sa vrtoglavicama, osecajem neravnoteze, nestabilnost i tome slicno, lekari ne nadjose nikakav organski uzrok, a mene samo dodatno oslabise svojim bockanjima, terapijama i ostalim cudima i tako obilazeci zemlju Srbiju nabasam na lekara koji mi rece da je sve to na nervnoj bazi i ja lepo ustanem jedno jutro i kazem sebi da cu ozdraviti i tako i bude....
Stav u glavi me je doveo do ozdravljenja, a nista od toga nije bilo dok sam lekare obilazila i gutala lekove, pa sada vi zakljucite da li sam zainteresovana za svoje zdravlje ili ne?

Nego imam za vas jedno pitanje, ne bih da vam oduzimam vreme jer ima sigurno ljudi kojima je vasa pomoc potrebnija, ali usudicu se kada ste vec tako ljubazno se zainteresovali za moje zdravlje?
-Mnogo je saplitanja na ovom forumu oko ovoga sto cu vas pitati, pa mi recite, po VASEM misljenju, ima li nade za nas TINITUS mucenike ili ne?
Slika
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Kontakt:

Post od Dea »

Kada su ljudi u pitanju ne primenjujem rec savrsen.
Dobar lekar po meni je onaj koji:
zna da saslusa pacijenta i posveti mu potrebno vreme
i na osnovu toga i rezultata moze da da tacnu dijagnozu i odgovarajucu terapiju. Sto se tice nerazumljivosti i sl. ja ne izlazim iz ordinacije dok nisam sigurna da sam lekara dobro razumela. Moje je pravo da od njega trazim da mi objasni ono sto je vezano za mene ili moje dete.
Kukolja ima svuda. Ja imam lose iskustvo i sa nemackim lekarima (koji svakako nisu lose placeni) i sa nasim lekarima. No, covek treba da menja lekara sve dok ne nadje onoga kome kao pacijent moze da veruje.
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član

Post od draganvma »

tunks napisao:Oticanje nogu? Kako je to bilo davno, a i to je bilo pitanje za baku i vise nije aktuelno.Ne brinem se preterano za svoje zdravlje? Ja sam osoba koja je za dve godine obisla brdo lekara, specijalista, gomile pregleda,snimanja i ostalih cuda, kojoj je prepisivano brdo terapija, raznoraznih lekova i ostalih cuda a sve u vezi sa vrtoglavicama, osecajem neravnoteze, nestabilnost i tome slicno, lekari ne nadjose nikakav organski uzrok, a mene samo dodatno oslabise svojim bockanjima, terapijama i ostalim cudima i tako obilazeci zemlju Srbiju nabasam na lekara koji mi rece da je sve to na nervnoj bazi i ja lepo ustanem jedno jutro i kazem sebi da cu ozdraviti i tako i bude....Stav u glavi me je doveo do ozdravljenja, a nista od toga nije bilo dok sam lekare obilazila i gutala lekove, pa sada vi zakljucite da li sam zainteresovana za svoje zdravlje ili ne?Nego imam za vas jedno pitanje, ne bih da vam oduzimam vreme jer ima sigurno ljudi kojima je vasa pomoc potrebnija, ali usudicu se kada ste vec tako ljubazno se zainteresovali za moje zdravlje?-Mnogo je saplitanja na ovom forumu oko ovoga sto cu vas pitati, pa mi recite, po VASEM misljenju, ima li nade za nas TINITUS mucenike ili ne?
Milo mi je da se dobro osecate.
Zasto da ne, nebrojeno mnogo bolesti bazira se na psihickom disbalansu, u ostalom svaki proces u organizmu se odvija pod strogom regulacijom hormona i drugih neurotransmitera a oni su opet pod direktnim uticajem centralnog nervnog sistema. Tesko je danas razluciti organski poremecaj od psihosomatike, pogotovo u ovom "ludom" vremenu kada svako od nas ima 1000 razloga da bude "malo nenormalan" /pre bih rekao normalan, jer biti normalan u ovakvom okruzenju nije normalno?!/ zato se i rade ispitivanja.
Zao mi je sto ste se toliko napatili po lekarima ali medicina je takva...cilj je prevashodno pronaci ili iskljuciti organsko oboljenje a to po nekad potraje i nije ni malo prijatno za pacijenta. Bilo bi lepo da imamo moc da cim pogledamo pacijenta, da nam se "javi" dijagnoza ali na zalost, nisu svi Trgovcevici! Toliko o tome.
A sto se "zujanja" tice, moram da vas razocaram....nisam jos cuo da se neki ORL ili neurolog na ovom problemu proslavio.
Pozdrav!
Odgovori