meksicki grip - kako postupati

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
Jesen stize dunjo moja
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Sep 23, 2007 12:20 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Jesen stize dunjo moja »

Prevencija - :lol: :lol: ko je bar 1x isao GSP-om u BGD, ujutru na posao... ili popodne sa posla... ljudi samo sto ne sede jedni drugima na glavama, dovoljno da jedan kihne i eto 10-20 novozarazenih... :lol: :lol:
Naravoucenije - idite peske na posao, ili biciklom... ekologija + zdravlje 8)

Inace, moje misljenje da nema tu puno pomoci ako zaista krene prava pandemija. Svi u karantnin jedino tako, ali posto je to svakako nemoguce onda je nemoguce preventivno se zastiti 100%. Kako kazu virus je veoma virantan (ili kako se kaze zarazan) stoga prenosi se vazduhom a ne samo direktnim kontaktom (cestice).

Mene samo cudi da WHO nije imala ideju da se ovako nesto moze desiti, pticiji grip su u startu uspevali da saseku, da li je moguce da su toliko zakazali ovde, da je on slobodno mutirao sa svinja na coveka/whatever... :roll:

Rece lepo baba Vanga - dolazi nova, nepoznata bolest iz svemira.

Ko prezivi pricace - opusteno ljudi, samo bez panike :)
Bye bye little lady
isidora
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jun 09, 2004 2:00 am

Post od isidora »

anyushkam napisao:na novcanicama se, npr. zadrzava pogotovo dugo.
virus ne moze da se odrzi u zivotu dugo, ako nije u organizmu. Na vazduhu (pa i na novcanicama, predmetima i sl) moze da zivi veoma kratko. Rekli su mi da se to meri sekundama.

Ne znam da li je uteha...
anyushkam
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Okt 01, 2008 7:11 pm

Post od anyushkam »

isidora napisao:
anyushkam napisao:na novcanicama se, npr. zadrzava pogotovo dugo.
virus ne moze da se odrzi u zivotu dugo, ako nije u organizmu. Na vazduhu (pa i na novcanicama, predmetima i sl) moze da zivi veoma kratko. Rekli su mi da se to meri sekundama.

Ne znam da li je uteha...
Ja sam čula da na novcanici moze da zivi i po nekoliko dana, sad, ne znam sta je tacno...
anyushkam
Aktivan član
Aktivan član

Post od anyushkam »

Prema novim informacijama, analize su pokazale da je H1N1 virus "svinjskog gripa" u blagom obliku, i nije približno opasan kao H5N1 virus ptičijeg gripa, ali je mnogo više virulentan od njega.

Preliminarne analize pokazuju da, kada se virus veže za gornji respiratorni trakt, izaziva blage simptome. A ako se veže za pluća, izaziva mnogo opasniju bolest, kao u slučaju ptičijeg gripa.

Naravno, ovo su sve pretpostavke, i ne može se 100% tvrditi da virus neće mutirati itd. itd., ali mislim da će se ipak ispostaviti da je cela ova priča bila prenaduvana u medijima, i da će ova "pandemija" proći kao što je prošao SARS.

Evo linka na tekst iz kojeg sam pročitala the above mentioned: ;)

http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/8028371.stm
Neshar
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Sep 27, 2008 3:38 pm

Post od Neshar »

hehehe... izbegavati ljude koji kaslju..

tacno si rekla da je to lako reci.. pa ides autobusom i baba iza ti rkce u glavu direktno, neki matorac usmrkava slajm i kaslje bez ruke na usta... pa ti vidi kako da izbegnes... :lol: :lol: :lol:

strasno..

ontario, veliki pozdrav...

ma kakva preventiva na aerodromu, kakvi bakraci... prskaju nas asepsolom i kao perite ruke... :lol: :lol: gluposti... nema preventive (neki se jos i smeju ono u fazonu, hipohondri smo mi koji razmisljamo... strasno)

kako si ti, ima li sta novo....

pozz
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

ljudi,

ova drzava vam je vrlo uspesno pomerila fokus paznje sa jadnog i bednog stanja (moralnog, ekonomskog, itd..) u drustvu na nesto sto ne treba da vam bude na pameti!

ako se vec pominju svinje, neka vlada i privredna komora odgovore zasto se svinje uvoze u srbiju, zasto smo se dotle srozali??!!! itd..itd..

zdravstveni problemi koji nas koji zivimo ovde i sada treba da zabrinu jesu - pusenje, gojaznost (i ostali elementi kardiovaskularnog rizika).......kakvu radnu sredinu poslodavci obezbedjuju radnicima (kancer, trovanja na poslu)..........seksualno prenosive bolesti (hlamidija koja je uzrok steriliteta kod mnogih parova, hiv, ................

kada se o ovim temama bude dusebrizno govorilo u medijima, makar sa 1/4 paznje koja se sada posvecuje svinjskom gripu, onda bi tek isti mogao da dodje na red kao tema za vesti!
danka
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Apr 06, 2004 2:00 am

Post od danka »

Ja sam ipak uzmenirena... ti vestacki stvoreni virusi mogu biti vrlo opasni.

Danas mi je sin poslao text koji su oni dobili u firmi (radii u sev.irskoj - tamo pojavio 1 slucaj - covek bio u Meksiku, vratio se i sad boluje, a svi koji su bili u kontaktu sa njim treba da su dobrovoljno u kucnom karantinu).

U textu pise o simptomima, o preventivi (gde se isto pominje i famozno pranje ruku), o nezi bolesnika u kucnim uslovima (zatvoris ga u sobu sa kesom za djubre, da se kao i malo nashalim, ali nije daleko od istine), i sl.....

Ako se setimo Spanske groznice i broja zrtava, onda se zabrinem jos i vise!

.... a kada vidim naseg vrlog ministra, eee, tada se zabrinem ponajvise!
:roll:
luka_0407
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Maj 09, 2008 10:49 pm

Post od luka_0407 »

...zdravstveni problemi koji nas koji zivimo ovde i sada treba da zabrinu jesu - pusenje, gojaznost (i ostali elementi kardiovaskularnog rizika).......kakvu radnu sredinu poslodavci obezbedjuju radnicima (kancer, trovanja na poslu)..........seksualno prenosive bolesti (hlamidija koja je uzrok steriliteta kod mnogih parova, hiv, ................

kada se o ovim temama bude dusebrizno govorilo u medijima, makar sa 1/4 paznje koja se sada posvecuje svinjskom gripu, onda bi tek isti mogao da dodje na red kao tema za vesti!...BRAVO DOKTORE

.... a kada vidim naseg vrlog ministra, eee, tada se zabrinem ponajvise! ...Nemam sta da dodam :-?
Kad te zovem, čuj me, Bože, pravdo moja! u tjeskobi daj mi prostor; smiluj se na me i usliši molitvu moju.
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Nov 25, 2006 5:53 am

Post od ontario »

Samo se pojavljuju neke bolestine,bakreterije,virusi itd.
Ja sam malo uspanicena ne zbog sebe nego zbog dece.Ja sam pod rizikom inace jer radim u bolnici ali dobro je jer sam i se prije toga strogo pridrzavala i prala ruke po sto puta.
Neshar zalosno je jer nista ne preduzimaju na aerodrumu ovde se broj popeo na 50 :o znaci siri se.....
Mnogi su ljudi zabrinuti!
Imaju li kod nas na aerodrumu kamere koje snimaju putnike i reaguju ako neko ima temperaturu?
Gledala sam na TV super stvar :lol: :lol: :lol:
Napredovala tehnika.......
Korisnikov avatar
peniko
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 11, 2008 2:38 am

Post od peniko »

ljudi,

ova drzava vam je vrlo uspesno pomerila fokus paznje sa jadnog i bednog stanja (moralnog, ekonomskog, itd..) u drustvu na nesto sto ne treba da vam bude na pameti!

ako se vec pominju svinje, neka vlada i privredna komora odgovore zasto se svinje uvoze u srbiju, zasto smo se dotle srozali??!!! itd..itd..

zdravstveni problemi koji nas koji zivimo ovde i sada treba da zabrinu jesu - pusenje, gojaznost (i ostali elementi kardiovaskularnog rizika).......kakvu radnu sredinu poslodavci obezbedjuju radnicima (kancer, trovanja na poslu)..........seksualno prenosive bolesti (hlamidija koja je uzrok steriliteta kod mnogih parova, hiv, ................

kada se o ovim temama bude dusebrizno govorilo u medijima, makar sa 1/4 paznje koja se sada posvecuje svinjskom gripu, onda bi tek isti mogao da dodje na red kao tema za vesti!
Potpisujem..
Cogito ergo doleo....
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član

Post od ontario »

i da će ova "pandemija" proći kao što je prošao SARS.

Anyushkam......
nemoj tako jer ja sam na srecu bila 2000km od Toronta gde je vladao SARS.
Ne znas o tome koliko je ljudi umrlo i budi srecan da nije bilo kod nas.
I jos nesto nista nije prenaduvano i to sto ga nema u Jugi ne znaci da ga nema ovde i niko ne moze nista garantovati.
37 zemalja sveta je bilo inficirano SARSOM i bilo je 774 mrtvih ako ne i vise.
U Kanadi je bilo 30 smrtnih slucajeva.....
Ovo je samo u US bez Canade svinjska gripa.

U.S. Human Cases of H1N1 Flu Infection
(As of May 2, 2009, 11:00 AM ET) States # of
laboratory
confirmed
cases Deaths
Arizona 4
California 24
Colorado 2
Connecticut 1
Delaware 4
Florida 2
Illinois 3
Indiana 3
Kansas 2
Kentucky* 1
Massachusetts 8
Michigan 2
Minnesota 1
Missouri 1
Nevada 1
New Jersey 7
New York 50
Ohio 1
South Carolina
13

Texas
28
1
Virginia
2

TOTAL (21) 160 cases 1 death

U Canadi je 51 slucaj
anyushkam
Aktivan član
Aktivan član

Post od anyushkam »

@ontario

Nisam mislila na taj nacin, nego da ce ovo da prodje kao 5. stepen i da nece biti pandemije. Mozda se nisam dobro izrazila.

Sve u svemu, najnovije vesti idu u tom pravcu da pandemije nece biti:

There is no evidence of the swine flu virus spreading in a sustained way outside North America, a top World Health Organization official says.

Evo linka:

http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/8030859.stm
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član

Post od ontario »

Daj Boze da se ne siri vise inace odosmo svi u lepu p.m.
Vakcine jos nema kazu tek krajem godine.
Ni oni tacno ne znaju o ovom virusu evo sada citam da li jesti svinjsko mesto li ne?
Kaze vecina da jer se virus ubija na visokoj temperaturi ali......ja ga necu kuvati.Ne volim junetinu zbog kravljeg ludila,sada svinjetinu,prije bila pticija gripa ode ja u vegetarijance :lol: :lol: :lol:
anyushkam
Aktivan član
Aktivan član

Post od anyushkam »

ontario napisao:Daj Boze da se ne siri vise inace odosmo svi u lepu p.m.
Vakcine jos nema kazu tek krajem godine.
Ni oni tacno ne znaju o ovom virusu evo sada citam da li jesti svinjsko mesto li ne?
Kaze vecina da jer se virus ubija na visokoj temperaturi ali......ja ga necu kuvati.Ne volim junetinu zbog kravljeg ludila,sada svinjetinu,prije bila pticija gripa ode ja u vegetarijance :lol: :lol: :lol:
Mislim da mozes da odahnes, ontario, jer ipak virus nije toliko smrtonosan koliko se prvobitno mislilo. Normalno, ovakve stvari treba shvatiti ozbiljno, i mislim da je velika greska meksickih vlasti sto nisu agresivnije reagovali pri pojavi ovog gripa, i sto su digli paniku u prvim danima, jer, secate se, informacije su bile da ima 1600 zarazenih i priblizno 160 mrtvih, i to za par dana. Posle se ispostavilo da je prvi slucaj moguce bio 2. aprila, a ne onda kada su oni objavili itd.
Korisnikov avatar
connencion
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Maj 02, 2009 11:01 pm
Kontakt:

Post od connencion »

jacanje imunog sistema je jako bitno za bilo koju vrstu bolesti ili virusa
ostanite pozitivnog razmisljanja i
bilo koji simptom nalik gripu javite se odmah lekaru
...oslobodi sebe svega sto te opterecuje