meksicki grip - kako postupati
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin
meksicki grip - kako postupati
Odmah da istaknem da nisam ludak, niti panicar, samo me zanima sta doktori preporucuju, u slucaju da ovaj grip stigne kod nas.
Kakva je procedura sto se tice javljanja doktoru? (sa kakvim simptomima se treba javiti?)
Jel postoji nesto sto mozemo da uradimo da se pripremimo (tipa kupovina maske i antiviralnih lekova)?
Da li se kod nas proizvode ili uvoze Oseltamivir i Zanamivir?
Šta da radimo ako smo bili u kontaktu sa osobom koja ima simptome influence? itd.
Da li ima smisla, u slucaju pojave simptoma, testirati se na Influencu A?
Mislim da bi bilo kakve informacije bile korisne.
Kakva je procedura sto se tice javljanja doktoru? (sa kakvim simptomima se treba javiti?)
Jel postoji nesto sto mozemo da uradimo da se pripremimo (tipa kupovina maske i antiviralnih lekova)?
Da li se kod nas proizvode ili uvoze Oseltamivir i Zanamivir?
Šta da radimo ako smo bili u kontaktu sa osobom koja ima simptome influence? itd.
Da li ima smisla, u slucaju pojave simptoma, testirati se na Influencu A?
Mislim da bi bilo kakve informacije bile korisne.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Pomenuti lekovi nisu kod nas dostupni. U slucaju simptoma gripa (upadljiva malaksalost bez izrazenih respiratornih tegoba) javiti se odmah lekaru. Nikakvo testiranje nema smisla, osim ono koje nalozi lekar. U slucaju kontata sa osobama koje su potvrdjeno obolele od ovog gripa, potrebno je zastiti okolinu od prenosenja respiratorne infekcije (maska, izolacija, lecenje kuci), i sprecavanje komplikacija virusne infekcije. Bez panike. Maske - samo ako incidenca obolelih ozbiljno poraste i ako radite na mestima gde je moguca kontaminacija (na primer, aerodromsko osoblje).
Sve najbolje.
Sve najbolje.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Hvala na brzom odgovoru!
S obzirom na to da je SZO objavila level 4, sto znaci da se virus prenosi sa coveka na coveka, i najavljuje se moguca pandemija, pretpostavljam da nije nerealno doci do zakljucka da ce biti slucajeva u Srbiji (upravo je bilo na TVu da sutra stiže Kontikijeva grupa iz Kankuna, npr.).
Zanima me da li kod nas postoji neka zamena za Oseltamivir i Zanamivir, i ako ne postoji, kako cemo mi da se borimo protiv eventualne epidemije??
S obzirom na to da je SZO objavila level 4, sto znaci da se virus prenosi sa coveka na coveka, i najavljuje se moguca pandemija, pretpostavljam da nije nerealno doci do zakljucka da ce biti slucajeva u Srbiji (upravo je bilo na TVu da sutra stiže Kontikijeva grupa iz Kankuna, npr.).
Zanima me da li kod nas postoji neka zamena za Oseltamivir i Zanamivir, i ako ne postoji, kako cemo mi da se borimo protiv eventualne epidemije??
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Uto Dec 27, 2005 6:47 pm
-
- Novi član
- Pridružio se: Uto Apr 28, 2009 7:55 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Moje skromno misljenje je da uopste ne treba obracati paznju na ovaj virus. Pa necete valjda da ispadnete panicari i da vas proglase hipohondrima. Mnogo je bolje biti neobavezan, pa sta sada, umreti se jednom mora
Zabluda je potreba mnogo veceg broja ljudi nego istina, jer je zabluda toplija, i vecina se ljudi bolje oseca u nekom polumraku.
Istina je potreba samo malog broja ljudi, koji imaju dovoljno snage duha da mogu podneti teret istine.
Istina je potreba samo malog broja ljudi, koji imaju dovoljno snage duha da mogu podneti teret istine.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
U SAD su nadlezni objavili podatak da kod svake "manje" epidemije gria (a javljaju se, kod humanih tipova na 2-3 godine, ponekad i godinu za godinom) umre (pretpostavljam u Americi) 35.000 ljudi. Ali, to su smrti od posledica iscrpljenosti kod starih osoba, od naknadnih bakterijskih superinfekcija i od nepravovremenog suzbijanja simptoma i namernog "teranja inata", sto cesto ljudi rade - imaju, npr. tempraturu, a nece da odleze...
Porpuno je besmisleno praviti paniku vecu nego kod bilo kojih drugih infekta slicne vrste, jer i humani influenca virusi A i B stalno mutiraju i isto tako svakog casa mogu da se preobraze u fatalno patogene forme. Pitanje je, ako cemo da dajemo katastroficne pretpostavke, kada ce, npr. HIV virus da postabne "airborne" i da se ciri kaplicno, kao i svaka respiratorna infekcija. Kada se ovako razmislja, onda j enajbokje zabarikadirati se i sedeti u kuci, ili jos bolje, otici u brvnaru na vrh planine i pucati u sve zivo sto pokusa da vam pridje na blize od 100 metara.
Posebno zabrinjava panicarenje oko Meksika, putovanja u i iz te regije i besmislena diskriminacija koja se pokrece prema svemu (svakome) sto dolozi iz Meksika. Prvo, nije u pitanju meksicki grip, nego influenca A koja napada svinje. Drugo, ako je u Americi otkriveno 65 osoba, onda se moze pretpostaviti da su mnoge od njih pokupile virus na avio-terminalima, posledicno, na istim su dosle u kontakt sa desetinama hiljada drugih koji su se razletli po svetu. Ja sam pre nedelju dana bio na Sarl De Gol aerodromu, oko mene je setalo hiljade i hiljade putnika, ko zna koliko njih je stiglo iz Amerike, iz Meksika, mozda su sedeli tik do neke vec zarazene osobe, aonda se nakasljali ispred mene i ja fino prosao kroz taj oblak tzv. Flugeovih kapi... Besmisleno je takvo ponasanje, razmisljanje u tom smeru, ako bi se tako rezonovalo, onda treba zatvoriti sve medjunarodne letove, Evropa da zabrani prelet preko Atlantika i tako redom - do samounistenja civilizacije u paranoicnom strahu.
Porpuno je besmisleno praviti paniku vecu nego kod bilo kojih drugih infekta slicne vrste, jer i humani influenca virusi A i B stalno mutiraju i isto tako svakog casa mogu da se preobraze u fatalno patogene forme. Pitanje je, ako cemo da dajemo katastroficne pretpostavke, kada ce, npr. HIV virus da postabne "airborne" i da se ciri kaplicno, kao i svaka respiratorna infekcija. Kada se ovako razmislja, onda j enajbokje zabarikadirati se i sedeti u kuci, ili jos bolje, otici u brvnaru na vrh planine i pucati u sve zivo sto pokusa da vam pridje na blize od 100 metara.
Posebno zabrinjava panicarenje oko Meksika, putovanja u i iz te regije i besmislena diskriminacija koja se pokrece prema svemu (svakome) sto dolozi iz Meksika. Prvo, nije u pitanju meksicki grip, nego influenca A koja napada svinje. Drugo, ako je u Americi otkriveno 65 osoba, onda se moze pretpostaviti da su mnoge od njih pokupile virus na avio-terminalima, posledicno, na istim su dosle u kontakt sa desetinama hiljada drugih koji su se razletli po svetu. Ja sam pre nedelju dana bio na Sarl De Gol aerodromu, oko mene je setalo hiljade i hiljade putnika, ko zna koliko njih je stiglo iz Amerike, iz Meksika, mozda su sedeli tik do neke vec zarazene osobe, aonda se nakasljali ispred mene i ja fino prosao kroz taj oblak tzv. Flugeovih kapi... Besmisleno je takvo ponasanje, razmisljanje u tom smeru, ako bi se tako rezonovalo, onda treba zatvoriti sve medjunarodne letove, Evropa da zabrani prelet preko Atlantika i tako redom - do samounistenja civilizacije u paranoicnom strahu.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Maj 09, 2008 10:49 pm
"...jer i humani influenca virusi A i B stalno mutiraju i isto tako svakog casa mogu da se preobraze u fatalno patogene forme."
Ali,Dr Ivice,virusi A i B mogu se preobraziti u fatalno patogene,ali ovaj virus to vec jeste i u tome je razlika.
Danas sam cula na TV-u(ako je to istina)da su zrtve ove pandemije uglavnom ljudi u punoj snazi,a ne npr deca i stariji sto dovodi do zakljucka da odbrambena sposobnost organizma ne igra nikakvu ulogu.Sta onda igra?Da li se zna?Ko su osobe koje nisu podlegle?Da li je resenje u blagovremenom javljanju lekaru?
Ali,Dr Ivice,virusi A i B mogu se preobraziti u fatalno patogene,ali ovaj virus to vec jeste i u tome je razlika.
Danas sam cula na TV-u(ako je to istina)da su zrtve ove pandemije uglavnom ljudi u punoj snazi,a ne npr deca i stariji sto dovodi do zakljucka da odbrambena sposobnost organizma ne igra nikakvu ulogu.Sta onda igra?Da li se zna?Ko su osobe koje nisu podlegle?Da li je resenje u blagovremenom javljanju lekaru?
Kad te zovem, čuj me, Bože, pravdo moja! u tjeskobi daj mi prostor; smiluj se na me i usliši molitvu moju.
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pon Sep 02, 2002 2:00 am
- Kontakt:
Pratim sta se desava i zakljucila sam da su virusu podlegle osobe koje su se javile lekaru tek kada su dobile ozbiljnu upalu pluca, sto i obuhvata ljude u punoj snazi koji nemaju vremena za mirovanje ili nemaju prostora za bolovanje. Starije osobe i deca se redovnije javljaju lekaru kada imaju smetnje.
Isto tako sam zakljucila da su lekovi koji se daju, a koji su se davali i za pticiji grip, ozbiljni lekovi sa jakim nuspojavama i da ih treba koristiti samo po preporuci lekara.
Prema tome, opusteno, bez panike... ako stigne do nas znacemo na vreme. Jest da je Srbija na raskrsnici puteva ali ne tih
Isto tako sam zakljucila da su lekovi koji se daju, a koji su se davali i za pticiji grip, ozbiljni lekovi sa jakim nuspojavama i da ih treba koristiti samo po preporuci lekara.
Prema tome, opusteno, bez panike... ako stigne do nas znacemo na vreme. Jest da je Srbija na raskrsnici puteva ali ne tih

Do sada su umrli samo ljudi u Mexicu, ostali zarazeni sirom sveta se tretiraju lekovima Tamiflu (Roche proizvodi) i Relenza (Glaxo Smith). Aktivni sastojci ova dva leka su Oseltamivir i Zanamivir, antiviralne supstance, i one uspevaju da pomognu u oporavku od virusa. Ocekuje se da virus mutira, pa je moguce da ni ovi lekovi nece pomagati, ali za sada deluju.girl_from_nowhere napisao:Kako se ova bolest uopste leci? Koliko cujem neki umiru, neki ne. Da li kad se covek razboli ima leka ili je to do samog organizma-da li ce se izboriti sam ili ne?
Problem je u tome sto nasa drzava ima zaliha antiviralnih lekova 1% za celokupnu populaciju. Od ova 2 leka, dostupan je samo Tamiflu, po ceni od 2.500,00 din, sa rokom trajanja do avgusta. Za poredjenje, Velika Britanija ima zalihe od 50%, USA za 30% populacije itd. Kod nas Relenza je samo registrovana ali ne postoji u prodaji.
Elem, citala sam na BBCu price koje salju doktori iz Mexica, gde su za sada jedini smrtni slucajevi. U Mexicu nemaju analize za pouzdanu dijagnozu ovog ovog virusa, a zalihe antiviralnih lekova nisu dostupne u bolnicama. Pokusali su da se bore vakcinama protiv obicnog, sezonskog gripa, ali su se one ispostavile kao neefikasne. Takodje koriste Rimantadin, koji se pokazao kao neefikasan u borbi protiv novog virusa.
Elem, moguce je da je cela ova prica prenaduvana, i sve teorije zavere oko farmaceutske industrije nisu neverovatne, ali smatram da se valja informisati na vreme, za slucaj da se ipak ispostavi da je prica alarmantna koliko se predstavlja u medijima. Ipak je u pitanju mutirani virus sa genetskim materijalom covecijeg, pticijeg i svinjskog gripa, i verovatno jeste nastao u laboratoriji, tako da je nas organizam prilicno nemocan protiv njega.
Eto, to je sve sto sam ja saznala o ovom novom virusu. U svrhe informisanja, ko sazna jos nesto, a interesuje se za temu, neka doda.
Pozdrav!
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pon Sep 02, 2002 2:00 am
- Kontakt:
Dete je bilo meksički državljanin, u poseti rodjacima u SAD.
Evo linka na BBC, gde doktor sa britanskog Royal College of General Practitioners odgovara na pitanja o gripu:
http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/8023660.stm
Evo linka na BBC, gde doktor sa britanskog Royal College of General Practitioners odgovara na pitanja o gripu:
http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/8023660.stm
Do sada se pokazalo da težina oboljenja ide od smrtonosne do blage. Upravo sam gledala na BBCu intervju sa Škotlandjaninom koji se razboleo na povratku sa medenog meseca, i koji se odlicno oporavlja (covek stvarno izgleda dobro). S druge strane, u Meksiku ljudi umiru, i ono dete u Teksasu je umrlo, tako da moze da se pretpostavi da, ako se pocne lecenje odmah, postoji dobra sansa za izlecenje. Dakle, SZO preporucuje da ako osetite malaksalost i/ili glavobolju idete pravo kod svog izabranog doktora i da se analizirate. Bitno je znati da su do sada uglavnom bili zarazeni mladi ljudi sa jakim imunitetom, tako da se u tome razlikuje od obicnog, sezonskog gripa, koji napada uglavnom decu i stare.Andrej84 napisao:Koliko je zaista opasan za zdravog coveka koji ga dobije? Koliko vidim nije nista opasniji od "obicnog" gripa, sem ako se zakomplikuje? Negde pise da lekovi deluju, negde citam da je virus otporan na neke lekove koji su se do sada koristili za obican grip...
Pokazalo se da virus reaguje na lek Tamiflu, koji se koristi u lecenju influence A i B, kao i pticijeg gripa. Na neke druge antiviralne lekove ne reaguje.
Poslednja vest je da je SZO objavila nivo 5, od 6, koji podrazumeva da je pandemija neizbežna. Evo linka na SZO i objasnjenje nivoa:
http://www.who.int/csr/disease/avian_in ... index.html
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Ned Sep 23, 2007 12:20 am
komparacija
NL: Ook heeft Nederland 4,5 miljoen doses aan antivirale middelen op voorraad.
RS: Imamo zalihe za 1% stanovnistva.
(NL ima 16+ miliona stanovnika).

Bye bye little lady
Re: komparacija
Juče sam slušala Tomicu Milosavljevića koji je objasnio prioritete kojima će tih 1% biti podeljeno:Jesen stize dunjo moja napisao:NL: Ook heeft Nederland 4,5 miljoen doses aan antivirale middelen op voorraad.
1. djubretari,
2. policija,
3. doktori,
4. političari.
Mi ostali možemo da se slikamo, valjda, dok oni "ne nabave nove zalihe".
Strrrrašno.