pa jeste 21st century ali je nov virus.Neshar napisao:hvala...anyushkam napisao:Tamiflu služi da se spreči razmnožavanje virusa u tvom organizmu kad se razboliš, i tako pomaže ozdravljenju. Ne treba da se pije ako nisi bolestan, pošto tako nema svrhe.Neshar napisao:Cisto pitanje, posto radim na aerodromu u kontaktu sa raznim ljudima i mogucnost zaraze dosta velika..
Da li postoji neki lek kao preventiva, da li Tamiflu sluzi za to i da li treba uzeti na svoju ruku i to....
Kako bi se smanjila mogućnost zaraze, SZO preporučuje maksimalnu higijenu, dakle često pranje ruku, korišćenje vlažnih maramica sa alkoholom ako nisi u prilici da operes ruke, ne treba da piješ iz tudje čaše ili jedeš iz tudjeg tanjira, treba da pazis da prljavim rukama ne dodirujes oči, usta i nos.
ok za tamiflu kao lek u prvih 48 sati ali da li postoji nesto sto sluzi kao preventiva...
mislim, ova preporuka SZO o cistim rukama, da se ne dodiruje i ostalo mi je u najmanju ruku smesna u ovoj situaciji....![]()
da li vakcine protiv seznoskog gripa mogu da budu od neke pomoci ili nam ostaje da se molimo da nas ne uhvati a ako nas uhvati da se molimo da nam Tamiflu pomogne.....![]()
![]()
mislim, welcome to the 21 st century?!!

upravo slusam na CNNu da vakcina protiv sezonskog gripa mozda moze da pomogne (sto nije dokazano), ali ne moze da odbrani od zaraze. evo sta kazu:
It is unclear how effective currently available flu vaccines would be at offering protection against the new strain, as it is genetically distinct from other flu strains.
kao preventiva pomaze uvek jak imunitet, neko je i pisao o vitaminu D kao pomocnom sredstvu u preventivi, ali ja nemam pojma da li moze da se kupi vitamin D. ja pijem vitamin C i imunal, i nadam se najboljem.
a sto se tice pranja ruku i nediranja lica, to zvuci glupo, ali ima smisla jer se virus prenosi kapljicno i zadrzava se na povrsinama tipa kolica u prodavnici, bankomata... na novcanicama se, npr. zadrzava pogotovo dugo. platis nesto, vrati ti novcanicu koju je drzala neka osoba koja je kijala i kasljala u ruku kojom je uzela novcanicu. ti ne operes ruke a recimo protrljas oci, i tvoje sanse da se zarazis su znacajno skocile.
tako da, uzmi ti taj savet ozbiljno. ne prevenira 100%, ali sigurno pomaze.
evo jos jedan link sa pitanjima i odgovorima:
http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/8021958.stm