meksicki grip - kako postupati

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
anyushkam
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Okt 01, 2008 7:11 pm

Post od anyushkam »

Neshar napisao:
anyushkam napisao:
Neshar napisao:Cisto pitanje, posto radim na aerodromu u kontaktu sa raznim ljudima i mogucnost zaraze dosta velika..

Da li postoji neki lek kao preventiva, da li Tamiflu sluzi za to i da li treba uzeti na svoju ruku i to....
Tamiflu služi da se spreči razmnožavanje virusa u tvom organizmu kad se razboliš, i tako pomaže ozdravljenju. Ne treba da se pije ako nisi bolestan, pošto tako nema svrhe.

Kako bi se smanjila mogućnost zaraze, SZO preporučuje maksimalnu higijenu, dakle često pranje ruku, korišćenje vlažnih maramica sa alkoholom ako nisi u prilici da operes ruke, ne treba da piješ iz tudje čaše ili jedeš iz tudjeg tanjira, treba da pazis da prljavim rukama ne dodirujes oči, usta i nos.
hvala...

ok za tamiflu kao lek u prvih 48 sati ali da li postoji nesto sto sluzi kao preventiva...

mislim, ova preporuka SZO o cistim rukama, da se ne dodiruje i ostalo mi je u najmanju ruku smesna u ovoj situaciji.... :roll:

da li vakcine protiv seznoskog gripa mogu da budu od neke pomoci ili nam ostaje da se molimo da nas ne uhvati a ako nas uhvati da se molimo da nam Tamiflu pomogne..... :-? :-?

mislim, welcome to the 21 st century?!!
pa jeste 21st century ali je nov virus. ;)

upravo slusam na CNNu da vakcina protiv sezonskog gripa mozda moze da pomogne (sto nije dokazano), ali ne moze da odbrani od zaraze. evo sta kazu:

It is unclear how effective currently available flu vaccines would be at offering protection against the new strain, as it is genetically distinct from other flu strains.

kao preventiva pomaze uvek jak imunitet, neko je i pisao o vitaminu D kao pomocnom sredstvu u preventivi, ali ja nemam pojma da li moze da se kupi vitamin D. ja pijem vitamin C i imunal, i nadam se najboljem.

a sto se tice pranja ruku i nediranja lica, to zvuci glupo, ali ima smisla jer se virus prenosi kapljicno i zadrzava se na povrsinama tipa kolica u prodavnici, bankomata... na novcanicama se, npr. zadrzava pogotovo dugo. platis nesto, vrati ti novcanicu koju je drzala neka osoba koja je kijala i kasljala u ruku kojom je uzela novcanicu. ti ne operes ruke a recimo protrljas oci, i tvoje sanse da se zarazis su znacajno skocile.

tako da, uzmi ti taj savet ozbiljno. ne prevenira 100%, ali sigurno pomaze.

evo jos jedan link sa pitanjima i odgovorima:

http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/8021958.stm
macence
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Feb 02, 2007 6:17 pm

Post od macence »

Neshar,

To se izgleda svi mi pitamo. Kako treba da izgleda prevencija od ovako infektivnih i gadnih "zverki"?
Virusi influence se prenose sa coveka na coveka primarno kapljicama pljuvacke (kasljanje, kijanje i sl.), kroz vazduh. Kroz suv vazduh kapljice lete dalje nego kroz vlazan vazduh i to je jedno od objasnjenja zasto se zaraza siri mnogo brze kada je vreme suvo. Znaci, kao prvo izbegavati blizinu osoba koje kaslju i kijaju. Osobe koje kaslju i kijaju bi trebalo da pokriju usta maramicom svaki put i da izbegavaju mesta gde se okuplja puno ljudi. To je pravilo koje vazi za prevenciju svih respiratornih infekcija. Koliko je to izvodljivo, to je vec druga prica. Pa zamislite samo cekaonice u domovima zdravlja! Virus moze neko vreme da opstane na predmetima. Zato je prevencija, osim cestog pranja ruku, i dezinfekcija predmeta koju koristi veliki broj ljudi - kvake, telefonske slusalice i slicno. To mi izgleda izvodljivo u kuci ili manjim preduzecima, restoranima i tako. Ali ti si pomenuo da radis na aerodromu, pa mi je jasno zasto ti ovo izgleda smesna preporuka.
Mozda nam je stvarno kao preventiva ostala jedino stara dobra rakijica - ubija sve viruse na kontakt 100% :lol: Vino isto nije losa ideja, mada ne odustajem ni od belog luka tako lako. Onako, najedes se svezeg belog luka pa svi beze od tebe i samanjujes sansu da te neko zarazi.

Pozdrav,

macence
ibi-ibi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Apr 30, 2009 9:19 pm

Post od ibi-ibi »

@macence,
imate li neki predlog kako da zastitimo nasu decu u skolama?Sve od navedenih predloga nije primenjivo,uzas!!!
anyushkam
Aktivan član
Aktivan član

Post od anyushkam »

Ja bih, da imam dete, ostavila da sedi kod kuce, cim se pojavi prvi slucaj. Pa nek se neko zali. Mislim da drugo i ne moze da se postigne sa decom.

Hvala svima koji su se uključili u diskusiju, pogotovo macencetu na korisnim informacijama!
ibi-ibi
Aktivan član
Aktivan član

Post od ibi-ibi »

anyushkam,potpuno si u pravu ali na TV-u su rekli da ce nasa javnost znati da li je ovaj virus potvrdjen tek 3 dana nakon pojave istog a to je priznaces jako puno vremena.
anyushkam
Aktivan član
Aktivan član

Post od anyushkam »

ibi-ibi napisao:anyushkam,potpuno si u pravu ali na TV-u su rekli da ce nasa javnost znati da li je ovaj virus potvrdjen tek 3 dana nakon pojave istog a to je priznaces jako puno vremena.
kazu da torlak moze u toku istog dana da potvrdi ili iskljuci sumnju. ako postoji sumnja na zarazu, salje se u london, pa se definitivna potvrda ceka par dana. a da je mnogo, mnogo je.
macence
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Feb 02, 2007 6:17 pm

Post od macence »

ibi-ibi,

Ja nemam nekih posebnih ideja, zaista. Nisam lekar. Posto zivim u SAD i imam troje male dece, dvoje u skoli i jednog dvogodisnjaka, normalno je da se brinem. Ove godine nismo imali problema sa infekcijama. Hrane se dobro i pravilno, fizicki su dosta aktivni. Cak i moj decak sa parcijalnom duplikacijom hromozoma 22, ljubi ga majka, sad ce da se takmici na Specijalnoj Olimpijadi na drzavnom nivou. Provode dosta vremena napolju i ja mislim da radimo sve sto je u nasoj moci da im ocuvamo zdravlje i poboljsamo imunitet.
Zato sam i postavila pitanje u vezi deficijencije vitamina D3 na ovom forumu. Naime, bila je jedna manja studija gde su uzeli krv za analizu nivoa vitamina D (25-hidroksi-vitamina D) od jedne grupe dece koja je imala rekurentne usne infekcije (bakterijske). Utvrdili su da su svi imali smanjenu kolicinu vitamina D. Druge relevantne studije o povezanosti deficijencije vit.D sa infekcijama i funkcionisanjem imunog sistema uopste ja nisam nasla i molila bih da ako neko ima informacija o ovome obavesti i nas ostale.
ibi-ibi
Aktivan član
Aktivan član

Post od ibi-ibi »

anyushkam i macence,hvala vam najlepse na ovoj prepisci,puno znaci.Srdacan pozdrav
Ka1
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Maj 22, 2005 9:18 pm

Post od Ka1 »

Koji ste vi besposlicari. :lol: Zar nemate pametnija posla nego da pricate o nekom izmisljenom "virusu" koga su napravili amerikanci kako bi farmaceutske kompanije prebrodile "svetsku ekonomsku krizu" koju su opet amerikanci namerno stvorili? Posebno zato sto apsolutno ne mozete da uticete na to... ja mislim da je apsolutno izlisno uopste pricati o tome... sve je to prenaduvano i sluzi samo za zamajavanje ljudi i skretanje paznje sa ozbiljnih problema...
ibi-ibi
Aktivan član
Aktivan član

Post od ibi-ibi »

K1 Vi ste u stvari besposlicar kada citate ono sto vas ne zanima!!!
Mrs_Parker
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Sep 02, 2002 2:00 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Mrs_Parker »

anyushkam napisao:kazu da torlak moze u toku istog dana da potvrdi ili iskljuci sumnju. ako postoji sumnja na zarazu, salje se u london, pa se definitivna potvrda ceka par dana. a da je mnogo, mnogo je.
Zanimljivo je pratiti sta oni kazu. Bas takva je informacija data a onda nas ministar kaze danas, da slucaj iz Novoga Sada nije pozitivan, sto bi znacilo, gotova akcija oko njega, ali da ce znati vise posle potvrde iz Londona.
Tako da ispade da i sumnjive i ne sumnjive salju u London :wink:
Mrs_Parker
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Sep 02, 2002 2:00 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Mrs_Parker »

Neshar napisao:Da li postoji neki lek kao preventiva, da li Tamiflu sluzi za to i da li treba uzeti na svoju ruku i to....
Sta to bese Tamiflu 8)
Ne moze vise da se kupi bez recepta. zakasnili smo... ko ima vezu nek se javi :wink:
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Nov 25, 2006 5:53 am

Post od ontario »

Koji ste vi besposlicari. Zar nemate pametnija posla nego da pricate o nekom izmisljenom "virusu" koga su napravili amerikanci kako bi farmaceutske kompanije prebrodile "svetsku ekonomsku krizu" koju su opet amerikanci namerno stvorili? Posebno zato sto apsolutno ne mozete da uticete na to... ja mislim da je apsolutno izlisno uopste pricati o tome... sve je to prenaduvano i sluzi samo za zamajavanje ljudi i skretanje paznje sa ozbiljnih problema...

Ka1 kako mozes tako pricati?
Koji izmisljeni virus?
U Osjeku je jedna zena sa tim virusom koja je doputovala iz US....
Eto dosao je i kod nas...
Ne nista nije prenaduvano,dosta ih je umrlo od njega.
Niko nas ne zamajava nego upozorava da budemo spremini ako dode do pandemije.
Ako mislis drugacije "good for you"!
Ne mozemo se nekako posebno zastititi izuzev uciti decu da puno peru ruke u skolama,da ako je neko bolestan kazu i ne budu blizu te osobe.Izbegavati javna mesta ako je moguce kao sto kaze predsednik Mexica,ostajati u kuci jer je najsigurnije mesto.Naravno oni koji rade druga je prica posebno u bolnicama kao ja.....
Ja ruke perem i prala sam puno puta u toku smene i uvek papirom otvaram brave i zatvaram pipu.
:wink: :wink:
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Nov 25, 2006 5:53 am

Post od ontario »

Neshar ako si zabrinut nabavi masku da se zastitis.....
Kako tvoje radne kolege?
Da li iko od njih koristi masku?
Sta tvoj sef kaze u vezi toga?
Naravno da ste svi vi na aerodrumu pod velikom rizikom.
Puno srece ti zelim.....
girl_from_nowhere
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 27, 2005 6:47 pm

Post od girl_from_nowhere »

ontario napisao: U Osjeku je jedna zena sa tim virusom koja je doputovala iz US....
Eto dosao je i kod nas...
Ovo nije istina, ta devojka nema ovaj grip.
Odgovori