meksicki grip - kako postupati

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
girl_from_nowhere
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 27, 2005 6:47 pm

Re: komparacija

Post od girl_from_nowhere »

anyushkam napisao:
Jesen stize dunjo moja napisao:NL: Ook heeft Nederland 4,5 miljoen doses aan antivirale middelen op voorraad.

RS: Imamo zalihe za 1% stanovnistva.

(NL ima 16+ miliona stanovnika). :)
Juče sam slušala Tomicu Milosavljevića koji je objasnio prioritete kojima će tih 1% biti podeljeno:
1. djubretari,
2. policija,
3. doktori,
4. političari.
Mi ostali možemo da se slikamo, valjda, dok oni "ne nabave nove zalihe".

Strrrrašno.
Nemam nista protiv djubretara al mi nikako nije jasno zasto su oni na prvom mestu?
Inace ocekivala sam (sem djubretara) takav raspored... Politicari :evil:
citostatik
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Apr 20, 2006 1:16 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od citostatik »

Ipak mislim da ovu listu treba čitati odozdo na gore! :lol:
anyushkam
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Okt 01, 2008 7:11 pm

Post od anyushkam »

citostatik napisao:Ipak mislim da ovu listu treba čitati odozdo na gore! :lol:
Ja navela kako je gospodin ministar ispricao. Sad, da li je lista tim redosledom, ili su oni svi jedinstvena grupa prioriteta, nemam pojma.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Evo, ja se unapred odricem vakcine, kao doktor, "moju" mogu da daju Tomici, jer je on i politicar i doktor, pa mu trebaju najmanje dve...
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
go
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Apr 24, 2009 11:47 am

Post od go »

slicno je bilo i sa pticjim gripom mislim da nam skrecu paznju od mnogo vaznijih stvari u zivotu.Na primer kako preziveti i bez svinjskog gripa.A sto se tice politicara za njih mora da ima vakcina oni su "RETKA VRSTA"za njih mora da ima a mi obican narod nas ima dosta pa iako se malo proredimo nije neka velika steta.
anyushkam
Aktivan član
Aktivan član

Post od anyushkam »

dr ivica napisao:Evo, ja se unapred odricem vakcine, kao doktor, "moju" mogu da daju Tomici, jer je on i politicar i doktor, pa mu trebaju najmanje dve...
Bez Tomice nikako nećemo moći da prebrodimo ovu zdravstvenu krizu, tako da se slažem da on dobije i više od 2! :)
anyushkam
Aktivan član
Aktivan član

Post od anyushkam »

go napisao:slicno je bilo i sa pticjim gripom mislim da nam skrecu paznju od mnogo vaznijih stvari u zivotu.Na primer kako preziveti i bez svinjskog gripa.A sto se tice politicara za njih mora da ima vakcina oni su "RETKA VRSTA"za njih mora da ima a mi obican narod nas ima dosta pa iako se malo proredimo nije neka velika steta.
Ptičiji grip je na skali opasnosti od pandemije došao do 3. nivoa, koji označava prenošenje sa životinje na čoveka, i u jako retkim slučajevima sa čoveka na čoveka. Meksički grip je došao do nivoa 5, koji označava iminentnu pandemiju, tj. da se grip proširio iz prvobitne zemlje u nekoliko drugih zemalja i da se sada širi medju lokalnom populacijom u tim zemljama, te je moguća svetska epidemija. S druge strane, SARS je isto stigao do 5. nivoa, pa nije došao do 6., i danas se o njemu ni ne priča, ni ne misli.

Slažem se da je cela priča prenaduvana. Danas CNN emituje da je neka zvaničnica SZO izjavila da je H1N1 virus "a possible threat to humanity" tj. da postoji mogućnost da ljudska vrsta izumre zbog ovog virusa. Iskreno, smatram da je to u ovom trenutku totalno nepotrebna izjava, pošto nije u pitanju kuga, i pošto je virus nov i nepoznat, i ne zna se koliko je opasan itd. Ali bez obzira na svu tu medijsku famu, mislim da upravo zbog toga što ne znamo ništa o ovom virusu, treba da se informišemo što više, kako bismo znali kako da se što bolje zaštitimo od moguće zaraze.
Neshar
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Sep 27, 2008 3:38 pm

Post od Neshar »

Cisto pitanje, posto radim na aerodromu u kontaktu sa raznim ljudima i mogucnost zaraze dosta velika..

Da li postoji neki lek kao preventiva, da li Tamiflu sluzi za to i da li treba uzeti na svoju ruku i to....
Australija
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Apr 28, 2009 7:55 pm

Post od Australija »

Ali sada ozbiljno. Bio sam malo ironican, jer mi je tuzno sto je covek na pocetku svog topica morao prvo da naglasava kako nije ludak i panicar. Jadna smo mi zemlja kada se ljudi olako proglasavaju paranoicnim. Da li je opravdana opreznost paranoja? Nije, ali prekomerna jeste, da li je tako? A da li je prekomerna opreznost podici stepen opreza na visok nivo kada je pandemija izvesna, a virus dokazano cesto smrtonosan? Sta se desilo sa "Spanskom groznicom"?

Zar je bolje prepustiti slucaju i mogucoj katastrofi, ili preventivno izolovati jednu zemlju kraci period, a sve putnike iz nje dobro pregledati u karantinu na povratku svojim kucama? Ne kazem da za sve treba tako, jer jasno je da onda normalan zivot ne bi bio moguc, ali za ono sto je dokazano smrtonosno i preti fijaskom sirokih razmera...?
Zabluda je potreba mnogo veceg broja ljudi nego istina, jer je zabluda toplija, i vecina se ljudi bolje oseca u nekom polumraku.
Istina je potreba samo malog broja ljudi, koji imaju dovoljno snage duha da mogu podneti teret istine.
anyushkam
Aktivan član
Aktivan član

Post od anyushkam »

Neshar napisao:Cisto pitanje, posto radim na aerodromu u kontaktu sa raznim ljudima i mogucnost zaraze dosta velika..

Da li postoji neki lek kao preventiva, da li Tamiflu sluzi za to i da li treba uzeti na svoju ruku i to....
Tamiflu služi da se spreči razmnožavanje virusa u tvom organizmu kad se razboliš, i tako pomaže ozdravljenju. Ne treba da se pije ako nisi bolestan, pošto tako nema svrhe.

Kako bi se smanjila mogućnost zaraze, SZO preporučuje maksimalnu higijenu, dakle često pranje ruku, korišćenje vlažnih maramica sa alkoholom ako nisi u prilici da operes ruke, ne treba da piješ iz tudje čaše ili jedeš iz tudjeg tanjira, treba da pazis da prljavim rukama ne dodirujes oči, usta i nos.
anyushkam
Aktivan član
Aktivan član

Post od anyushkam »

Australija napisao:Ali sada ozbiljno. Bio sam malo ironican, jer mi je tuzno sto je covek na pocetku svog topica morao prvo da naglasava kako nije ludak i panicar. Jadna smo mi zemlja kada se ljudi olako proglasavaju paranoicnim. Da li je opravdana opreznost paranoja? Nije, ali prekomerna jeste, da li je tako? A da li je prekomerna opreznost podici stepen opreza na visok nivo kada je pandemija izvesna, a virus dokazano cesto smrtonosan? Sta se desilo sa "Spanskom groznicom"?

Zar je bolje prepustiti slucaju i mogucoj katastrofi, ili preventivno izolovati jednu zemlju kraci period, a sve putnike iz nje dobro pregledati u karantinu na povratku svojim kucama? Ne kazem da za sve treba tako, jer jasno je da onda normalan zivot ne bi bio moguc, ali za ono sto je dokazano smrtonosno i preti fijaskom sirokih razmera...?
Ma, ovde ljudi smatraju da su OK ako ne jedu svinjetinu, a skoro sam videla na dnevniku intervju sa nekim likom iz unutrašnjosti koji kaže: "Svinjski grip? Toga nema u Srbiju, niti će bude." Šta reći...
macence
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Feb 02, 2007 6:17 pm

Post od macence »

I ja se slazem da treba da se sto bolje informisemo o ovom virusu. Ovde mozete procitati veoma zanimljive i vazne stvari o virusima, izmedju ostalog i o aktuelnom meksickom virusu H1N1. Pise ih profesor mikrobiologije Vincent Racaniello (Columbia University Medical Center), veoma detaljno, razumljivo i kriticno.

http://www.virology.ws/

Izgleda, po najnovijim podacima koje su dobili sekvenciranjem RNK ovog virusa izolovanog iz obolelih u USA, Kanadi i Nemackoj, da su svi ispitani oboleli od istog soja H1N1, mada se sekvence ipak malo razlikuju. Jos nema podataka o RNK sekvencama iz Meksika. Kada to bude dostupno videce se ima li znacajne razlike i da li je to razlog vece smrtnosti od infekcija u Meksiku.
Zanimljivo je da su za sada nasli da sedam od osam RNK segmenata u ovom novom virusu potice od svinksog H1N1, a jedna od ljudskog H1N1.
Izgleda da se lako prenosi sa coveka na coveka, mada brzinu sirenja jos ne mogu pouzdano da utvrde. Veoma je virulentan, kao i mnogi virusi pre njega ciji su proteini (antigeni) do te mere promenjeni tj. nepoznati nasem imunom sistemu(nemamo antitela za njih). Po tome i po podacima kako se brzo i efikasno razmnozava, zasluzuje da ga smatraju za potecijalnog izazivaca pandemije.
Jos uvek ne znaju koji je uzrok same smrtnosti kod obolelih u Meksiku. Nema pouzdanih informacija da li su oboleli podlegli zbog sekundarnih superinfekcija disajnih organa ili je do velikih ostecenja pluca kod ovih ljudi doslo usled same aktivnosti virusa i posledica prenaglasenog imunog odgovora.
Od svakog iole jaceg sezonskog gripa u Americi umre oko 36000 obolelih. Najveci broj umre zbog komplikacija (sekundarne infekcije bakterijama, drugim virusima, gljivicama) i to su oglavnom starije osobe i mala deca.

Onaj grozni H1N1 iz 1918. i 1919., sto ubi prema procenama oko 20 miliona ljudi u dva proleca, bio je isto mesavina H1N1 iz svinje i coveka, a bilo je (kako kazu oni koji su ga rekonstruisali i ispitivali) nesto gena koji su skocili iz pticijeg H1N1. Epidemiolozi i virusolozi znaju da je taj grozni ubijao najvise mlade i zdrave ljude u punoj snazi - za veoma kratko vreme. Kada su pre nekoliko godina napravili eksperimente sa psima zarazenim tim rekonstruisanim virusom, otkrili su da je uzrok velike smrtnosti upravo veoma velika virulencija i prenaglaseni imuni odgovor ("'cytokine storm").

Kod pricijeg gripa H5N1 koji je izazvao slicnu zabrinutost proslih sezona, prica je malo drugacija. H5N1 moze da se razmnozava u ljudskim celijama veoma efikasno. Smrtnost usled infekcije ovim virusom je nekoliko puta veca nego (kako se procenjuje) kod H1N1 iz 1918-te. Dokazano je da je uzrok smrti (kod onih umrlih kod kojih je radjena autopsija i sve portebne patoloske analize) upravo veoma velika virulencija i prenaglaseni imuni odgovor.
Pored toga, ovaj virus se ne zadrzava samo na respiratornim organima, vec jednakim entuzijazmom napada jetru, slezinu, bubrege i tako dalje. Za sada je sreca sto se ne prenosi tako lako sa coveka na coveka. Mada, kako su nedavno objavili naucnici iz Vince, ispitujuci sekvence virusa izolovanih iz pacijenata umrlih u Egiptu pre nekoliko godina, i ovaj virus se menja (mutira ili rekombinuje sa drugim virusima) i dobija neke odlike ljudskog H1N1 virusa.
Evo i tog rada ovde
http://www.biomedcentral.com/content/pd ... 7-9-21.pdf
ibi-ibi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Apr 30, 2009 9:19 pm

Post od ibi-ibi »

Citajuci po netu da bih se sto bolje informisala o meksickom gripu,registrovala sam se i na ovaj forum.Prvo,pozdrav svima i zaista hvala clanovima koji daju korisne informacije.
I ja bih volela da sve ovo nije toliko strasno ali zrtve ovog gripa postoje. Ipak utesan je podatak da se o njemu ipak nesto zna.Nadam se da do nas on ipak nece doci.
Neshar
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Sep 27, 2008 3:38 pm

Post od Neshar »

anyushkam napisao:
Neshar napisao:Cisto pitanje, posto radim na aerodromu u kontaktu sa raznim ljudima i mogucnost zaraze dosta velika..

Tamiflu služi da se spreči razmnožavanje virusa u tvom organizmu kad se razboliš, i tako pomaže ozdravljenju. Ne treba da se pije ako nisi bolestan, pošto tako nema svrhe.

Kako bi se smanjila mogućnost zaraze, SZO preporučuje maksimalnu higijenu, dakle često pranje ruku, korišćenje vlažnih maramica sa alkoholom ako nisi u prilici da operes ruke, ne treba da piješ iz tudje čaše ili jedeš iz tudjeg tanjira, treba da pazis da prljavim rukama ne dodirujes oči, usta i nos.
hvala...

ok za tamiflu kao lek u prvih 48 sati ali da li postoji nesto sto sluzi kao preventiva...

mislim, ova preporuka SZO o cistim rukama, da se ne dodiruje i ostalo mi je u najmanju ruku smesna u ovoj situaciji.... :roll:

da li vakcine protiv seznoskog gripa mogu da budu od neke pomoci ili nam ostaje da se molimo da nas ne uhvati a ako nas uhvati da se molimo da nam Tamiflu pomogne..... :-? :-?

mislim, welcome to the 21 st century?!!
ibi-ibi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Apr 30, 2009 9:19 pm

Post od ibi-ibi »

anyushkam napisao:
dr ivica napisao:Evo, ja se unapred odricem vakcine, kao doktor, "moju" mogu da daju Tomici, jer je on i politicar i doktor, pa mu trebaju najmanje dve...
Bez Tomice nikako nećemo moći da prebrodimo ovu zdravstvenu krizu, tako da se slažem da on dobije i više od 2! :)

hahahha,bas ste me nasmejali :D
Odgovori