Hepatitis B (hronicni)

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
odbojkas
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 02, 2009 1:46 am

Post od odbojkas »

E cao ljudi,hvala na dobrodoslici,nije me bilo nekoliko dana na forumu...:) Danas sam bio kod doktorke na kontroli,rezultati su mi odlicni,ali nisam otisao nespreman na kontrolu..... :D procitao sam u prethodnim postovima da je neko od vas ko je isao kod doktora na kontrolu napisao pitanja na papiricu.....pa sam i ja odradio nesto tako... :D
konkretno pitao sam je zasto ne moze da kaze za da imam hronicni hepatitis kada svi markeri ukazuju na to,ona mi je rekla da se jos nisu stvorila neka antitela i onda ne moze da potvrdi da je hronicni hepatitis..pitao sam je za biopsiju,a i pozalio sam se da me nesto zulja ispod desnog rebra, rekla je da je to normalno jer svi koji saznaju da imaju hepatitis i malo se bolje obaveste o njemu dolaze da se zale na to,ja nemam razloga za brigu,kako kaze jer mi jetra nije uvecana........pitao sam je da li hoce da mi uradi biopsiju jetre,na moj zahteve,rekla je da nece da radi biopsiju jer je virus miran i da ne veruje da je napravio neku stetu,pitao sam koliko je potrebno da dodje do lake fibroze rekla je da je potrebno 5 do 10 godina.......pitao sam za dijetu rekla je da nemam potrebe da je drzim jer sam mlad i treba se razvijam...na pitanje koji uslovi treba da se ispune da se pocne sa terapijom rekla mi je da kada prodje 6 meseci ako budem HbsAg + dace mi odgovarajucu terapiju mislim da je spominjala Zefix i jos neki lik,nisam siguran kako se zove........
Pozdrav,dragi saborci.... :D
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

Greska u koracima .Sumnja na hronicni hepatitis postavlja se na osnovu aktivnosti AST i ALT koja moraju da budu povisene,a hronicni virusni hepatitis je samo jedna od hronicnih inflamatornih bolesti jetre koje moraju da se uzmu u razmatranje .Ako se utvrdi pomenutu indikovano je ispitivanje virusne,toksicne,medikamentozne i autoimune etiologije konkretno ako je pozitivan HbsAG i Anti-HbeIg G onda se moze tvrditi da pacijent ima hronicni hepatitis B i dalje se indikuje biopsija jetre.Tek na osnovu skora koji patolog formira na osnovu intenziteta i histoloskih karakteristika fibroze , nekroze i celularne infiltracije donosi se ocena aktivnosti i daje terapija.
Draganagr
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 24, 2008 11:28 am

Post od Draganagr »

Konacno da se neki doktor javi i kod nas!
Severus, kao sto vidite, mi ovde uz pomoc "stapa i kanapa" pokusavamo doci do nekih informacija :D ,pa bih iskoristila vase prisustvo da pitam u vezi biopsije jetre. Da li je ona obavezan korak pre odluke da li neko treba da krene sa terapijom?
Takodje, zbunjuju me transaminaze. Ukoliko nisu povisene, znaci li to neminovno da virus nije aktivan? Gde god citam o "preduslovima" za pocetak terapije navodi se da ALT mora biti povisen. Kod mene su transaminaze mirne (normalne) skoro godinu dana, HbsAg + duze od 6 meseci, ali postoji replikacija virusa (22000 copies/ml- sto nije neka ogromna vrednost, ali ne i zanemarljiva). Ostaje samo da radim biopsiju pa da vidim da li da krenem sa lecenjem. Ocekujem da nalaz nece biti los s obzirom na normalan ALT (zadnje merenje 22)..ili mozda nivo ALT-a nema veze sa realnim stanjem jetre?
Jesen stize dunjo moja
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Sep 23, 2007 12:20 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Jesen stize dunjo moja »

Pogledajte ovo.

Kod: Obeleži sve

http://s233.photobucket.com/albums/ee237/Tatalovic/?action=view&current=50f8b7d9.flv
Zvuci zanimljivo... ali da li je i delotvorno :) Po ovome za vecinu bolesti ovo je lek... :roll: posebno za 'parazite' u koje spada i virus kao sto je HBV.

@severus:

Respect, Vi kada nesto kazete... to je kazano :) Neverovatno da postoji takav strucnjak u danasnje vreme, i to sa takvim entuzijazmom... ako budete imali vremena napisite nesto na ovoj temi... stvarno niko od lekara ne zalazi.
Bye bye little lady
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član

Post od severus »

Draganagr napisao:Konacno da se neki doktor javi i kod nas!
Severus, kao sto vidite, mi ovde uz pomoc "stapa i kanapa" pokusavamo doci do nekih informacija :D ,pa bih iskoristila vase prisustvo da pitam u vezi biopsije jetre. Da li je ona obavezan korak pre odluke da li neko treba da krene sa terapijom?
Takodje, zbunjuju me transaminaze. Ukoliko nisu povisene, znaci li to neminovno da virus nije aktivan? Gde god citam o "preduslovima" za pocetak terapije navodi se da ALT mora biti povisen. Kod mene su transaminaze mirne (normalne) skoro godinu dana, HbsAg + duze od 6 meseci, ali postoji replikacija virusa (22000 copies/ml- sto nije neka ogromna vrednost, ali ne i zanemarljiva). Ostaje samo da radim biopsiju pa da vidim da li da krenem sa lecenjem. Ocekujem da nalaz nece biti los s obzirom na normalan ALT (zadnje merenje 22)..ili mozda nivo ALT-a nema veze sa realnim stanjem jetre?
Ono sto je od vitalne vaznosti da shvatite jeste da virus nije taj koji koji ostecuje jetru u hepatitisu vec je to imuni sistem.Onog momenta kada hapetocit preradi virusni protein i prezentuje ga CD8 T celijama u kontekstu MHC I tada CD 8 T celije liziraju takve celije koje otpustaju AST i ALT u cirkulaciju a koji se registruju u plazmi pacijenata.Ovaj imuni mehanizam lezi u osnovi hronicnog aktivnog hepatitisa sa visokim transaminazama i opseznim nekrozama u jetri zajedno sa fibrozom koju stimulisu CD 4 T celije samo sto tu imuni sistem reaguje vise i jace nego sto bi trebalo.Ono sto je kriterijum i za prognozu izmedju ostalog je biopsija jetre u kojoj se vidi koliki je stepen unistenja jetre sa napredovanjem fibroze i samo na osnovu toga se daje terapija.Sto je aktivnost bolesti veca to je i brza progresija u cirozu.To sto imate aktivnu replikaciju virusa ne treba da vas brine ,treba da brine one koji su oko vas jer ste zarazni (sto u doba vakcinacije i nije nista specijalno),vazno je da bolest miruje da nema nekroza i da jetra i pored virusne infekcije ima svoju normalnu morfologiju i funkciju i da je obavlja sto duzi period.Kontrole transaminaza se preduzimaju sa ciljem da se utvrdi da li dolazi do egzacerbacije procesa ,da se napravi biopsija i na osnovu procene aktivnosti ukljuci terapija .Naravno u hronicnim bolestima jetre alkohol i izlaganje hepatotksicnim suspstancama i lekovima je najstrozije zabranjeno.
waltera
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Jun 09, 2008 1:58 pm

Post od waltera »

Dobro Severus
Mi isto znamo da je u pitanju imuni sistem(citam literaturu pet godina o toj bolesti) i bez strucnih objasnjenja nego laicki ljudi pitaju jednostavno...
DA LI treba raditi biopsiju jetre ako su ALT I AST normalni i miruju godinama
i kako zastititi jetru od progresije u cirozu ako nam ne preporucuju terapiju zato sto su transaminaze normalne????
Dajemo jednostavno pitanje i trazimo jednostavan odgovor
Draganagr
Aktivan član
Aktivan član

Post od Draganagr »

Severus - hvala vam na odgovoru.. ako izuzmemo one strucnije termine sustinu sam razumela (ne zamerite nam, jeste ovaj forum namenjen lekarima ali, koliko znam, niko od nas ovde nije iz vase struke i zato baratamo samo najosnovnijim pojmovima tek toliko da mozemo da tumacimo rezultate i da upoznamo bolest malo blize!) . Znaci biopsija se treba uraditi. Sto se tice mog slucaja i moje zaraznosti to je sad diskutabilno. Dok nisam saznala za ovu bolest imala sam iza sebe vezu od vec 2 godine, nismo koristili zastitu, stanujemo zajedno i moj decko nije dosao u kontak sa virusom (HbsAg i antiHbs su mu negativni - sad je vakcinisan). To je dokaz da nisam zarazna. Takodje mi je lekar rekao da se to moze objasniti i time sto mi je HbeAg negativno i antiHbe pozitivno. Sad, ova replikacija kako vi kazete me cini zaraznom.. :o sto i ima logike...

Jesen stize dunjo moja - pogledala sam video..ovo zaista zvuci fenomenalno i zelim da verujem u to... Ali stvarno me cudi da u ovom nasem dobu, gde se do informacija mnogo lako dolazi, da ovo nije bila neka BOOM vest. Ostaje da vidimo u buducnosti..
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član

Post od severus »

Nema veze sto niste koristili zastitu ,najveca verovatnoca prenosenja je obodom na iglu i iznosi 30%,znaci da je nezasticenim odnosom manja,narocito ako ne postoje lezije sluznice vagine.Al ako je vakcinisan mozete biti zarazni koliko hocete.
Draganagr
Aktivan član
Aktivan član

Post od Draganagr »

Sta da kazem....zaista cudna bolest..evo ja je imam a nemam pojma odakle (ne pripadam ni jednoj od rizicnih grupa), a moj decko je igrao "ruski rulet" ( u neznanju!!) citave dve godine pa nista...
Sto se tice vakcinacije cula sam razlicite price. Da li je potrebno da se on nakon nekoliko godina vakcinise ponovo (pogotovu ako ostanemo zajedno, jer time bi stlno bio izlozen virusu), ili ga one 3 doze koje je primio cuvaju dozivotno? Ili mozda treba, s vremena na vreme da se testira? Hvala!!
Scared Girl
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Sep 27, 2008 12:31 am

Post od Scared Girl »

Severuse, ono sto mene zanima kada osoba otkrije ostecenje jetre(fibrozu), kako da ona spreci dalje sirenje ostecenja? Koliko je toga zapravo u nasim rukama?
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član

Post od severus »

@Draganagr
Ne, treba da proveri koliki mu je titar antitela ,pa ako je nizak da se revakcinise mada po nekoj bazicnoj imunologiji stalan kontakt sa virusom stimulise konstantno proizvodnju antitela od strane plazma celija.

@Scared Girl
Ono sto je u rukama pacijenta sa hronicnom bolescu jetre je ishrana (nista masno,nema alkohola) i izbegavanje hepatotoksicnih supstanci(lekova,organskih rastavaraca).A ako sa replikacijom virusa nepreduje i imuni odgovor i ostecenje jetre onda se uvodi terapija sa ciljem da se ostecenje smanji.
Jesen stize dunjo moja
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Sep 23, 2007 12:20 am

Post od Jesen stize dunjo moja »

severus napisao:Nema veze sto niste koristili zastitu ,najveca verovatnoca prenosenja je obodom na iglu i iznosi 30%,znaci da je nezasticenim odnosom manja,narocito ako ne postoje lezije sluznice vagine.Al ako je vakcinisan mozete biti zarazni koliko hocete.
Hm, za HBV? Obicno se prica tj. zvanicno da je HBV 100x zarazniji od HIV (polni prenos) a da HCV mnogi ni ne ubrajaju u polno prenosive bolesti i njegov glavni put prenosa jeste preko igle odnosno krvi.

Znaci li to da su to neki sveziji podaci ili empirijsko dokazivanje iz prakse?
Bye bye little lady
Scared Girl
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Sep 27, 2008 12:31 am

Post od Scared Girl »

A inace do koliko je normalno da se izbaci virus u akutnoj fazi? Da li je moguce da prodje taj neki okvirni period od sest meseci a da on nestane recimo posle 7, 8 ili godinu dana? Zasto sve sto predje sest meseci oni klasifikuju u hronicni?
milica m
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Sep 01, 2006 9:29 pm

Post od milica m »

Samo da se javnem posle kontrole. Elem, moja dr Ksenija je bila na odmoru, Bozicka odsutna, tako da je pregled radila dr Djonin i to brzinom svetlosti :roll:

Sve u svemu, nista novo za mene,i dalje nema terapije, krajem maja nova kontrola, u medjuvremenu da uradim PCR pa cemo videti kakav ce razvoj dogadjaja biti.
Draganagr
Aktivan član
Aktivan član

Post od Draganagr »

Super Milice, drago mi je da je sve Ok za sada. Sta si radila od testova i kakvi su ti rezultati? PCR uradi obavezno jer si ga samo jednom za sada uradila. Nije lose da imas generalnu sliku o tome u kojim nivoima ti se krece replikacija. Pozdrav
Odgovori