Hepatitis B (hronicni)

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
milica m
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Sep 01, 2006 9:29 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od milica m »

Dragi saborci, sve najbolje :lol:

Za 15 dana idem na kontrolu na infektivnu pa ako nekoga nesto interesuje o ovom nasem hep.B a da nismo ovde asolvirali neka kaze da pitam doktorku.
odbojkas
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 02, 2009 1:46 am

Post od odbojkas »

E cao ljudi,SRECNA VAM NOVA GODINA,ZELIM VAM PUNO ZDRAVLJA U OVOJ NOVOJ GODINI.Otkad sam izasao iz bolnice na internetu sam bukvalno 10 sati dnevno i citam sve sto stignem o ovoj nasoj opakoj bolesti.....I onda naletim na ovaj forum pre jedno 4-5 dana i resio sam da procitam prvo sve vase post-ove pa tek onda da vam se pridruzim.
E sad da vas upoznam sa mojom situacijom.. :) 12. decembra sam saznao da sam HbsAg+,bio sam u bolnici do 26. decembra.Kad sam hospitalizovan imao sam AST 119 ALT 135,u medjuvremenu su ustanovili da imam streptokoke i primao sam nekih 12 dana terapiju(penicilin),na otpustu rezultati su bili sledeci AST 17 ALT 22,pusten sam kuci i rekli su mi da se javim posle Bozica.I ja osecam kao da me nesto zulja ispod desnog rebra i stvarno se plasim da mi se nije jetra uvecala,inace na ultra zvuku u bolnici imao sam uredan rezultat.Inace veliki sam gurman,ali nekako mi uopste ne pada tesko ova dijeta koju drzim.....Pijem neke cajeve i neki melem koji je moja kuma koristila kada je dobila hepatitis B,nakon 2 teglice melema bila HbsAg-......Inace u bolnici su mi svi doktori rekli da sam medicinski fenomen i da za ceo njihov radni vek nisu videli ovakav slucaj kao sto sam ja,pusti su me kuci i napisali u otpusnoj listi da na osnovu seroloskog profila ne mogu zakljuciti da li je rec o hronicnom hepatitisu mada ja sve sto sam procitao na forumu i ostalim forumima govori o tome da sam hronicni bolesnik.....
Scared Girl
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Sep 27, 2008 12:31 am

Post od Scared Girl »

Dobrodosao :) Polako , nemoj mnogo da razmisljas o svemu tome, dok ne odes opet na analize daljnje... Ako si procitao i ja sam pre par meseci saznala da sam pozitivna na hepatitis b i mirovala sam dugo, isla na analize i posle mesec i po dva sam upucena u bolnicu gde sam lezala 9 dana, radjena mi je biopsija i ustanovljena fibroza i hronicni hepatitis b koji nosim od 5 do 10 godina najmanje a da nisam znala...
Za sve ovo je potrebno celicno strpljenje, vera i borba. sve ce biti u redu, sta god da ti kazu, leci se hvala Bogu i virus se dovodi u stanje mirovanja. A dace Bog pa ce ti mozda biti i akutni oblik. Pitaj sta god da te zanima.
waltera
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Jun 09, 2008 1:58 pm

Post od waltera »

Dobrodosao na forum i svim forumasima sretna Nova Godina i Bozic koji dolazi a za bol ispod rebra se navikni jer ja sam zarazena oko pet godina i od prvog dana do dana danasnjeg me boli ...ja se tjesim da je to malo i zeludac
Scared....koliki ti je stadij fibroze ja nisam radila biopsiju .....i dok nisi saznala jesi li jela sve i jesi li nekada znala popiti gazirano ili alkohol.....
Dragnangr.....kakve su kod vas kontrole.....je li samo pregled i transaminaze kao i ovdje i ultrazvuk....
Sve oni govore na ultrazvuku se bas ne vidi fibroza ali svi doktori opet svi upotrebljavaju ultrazvuk na kontrolama...
mustbetough
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jun 19, 2008 11:05 pm

Post od mustbetough »

Pozdrav svima. Zdravlje i sreca u 2009. i da ih jos puno docekamo takodje u zdravlju i veselju....
Bila sam kod dr.
NAravno plakala kao nenormalna i ni rec nisam progovorila ja, nego je samo dr pricala. Posto su mi rezultati normalni, ona sumnja da sam imala neku drugu infekciju pa su transaminaze u jednom trenutku skocile i smatra da to za sada i nije nekakav pokazatelj aktivnosti virusa. Normalne transaminaze, leukociti, eritrociti i trombociti su pokazatelj da sam potpuno zdrava, a posto se virus ne replikuje, onda nema potrebe ni za terapijom koja bi blokirala razmnozavanje virusa. U slucaju da to zatreba, ukljucice se. A da za sada zivim potpuno normalno, da vodim racuna o ishrani i da se povremeno setim da imam virus, pa dodjem na kontrolu, a ne da mi se sve svodi na razmisljanje o njemu.
Rekla je da to sto osecam da me boli je verovatno gastritis(koliko se jedem zbog virusa), a da bi jetra bolela, ona mora malo vise da otekne i da vrsi pritisak na kapsulu. Mene za sada sigurno od jetre ne boli. Preporucila mi je i kod kog psihijatra da odem i da mu kazem da me je ona uputila na jedan razgovor jer sam se previse opteretila tim virusom, pa i nije strasno da popijem po neku tableticu, jer nerealno reagujem na to sto sam pozitivna na HbV.
Da bi se iz aktivnosti ovog virusa stvorila obolela jetra (kako svuda i pise po internetu da nas ceka), kaze mi da je potrebna duga i aktivnost virusa i replikacija, a mi to mozemo da zaustavimo nekim od lekova za kojim sada kod mene ne postoji potreba(pa mi naglasila kako nauka napreduje, a narocito u virusologiji i imunologiji), a ja se jedem i sebi izazivam gore stanje bespotrebno.
RAzgovor je mnoooogo duze trajao, ali ja sam vam izvukla sustinu, pa ako nekog zanimaju ovi utesni detalji, mogu da pridodam.
Npr.: "Ne mogu da ti kazem da si bolesna kada nisi bolesna, necu da te saljem na lecenje kad je kod tebe stanje stabilno. NE bih ti govorila da si za sada potpuno zdrava da nije tako, jer bi to bilo glupo i neprofesionalno. Zato smo mi infektolozi tu, da vas lecimo. A sad samo da pratimo stanje......"
Waltera, Milice... ovo se odnosi i na vas koje smo u slicnoj situaciji.
Odbojkas, dobrodosao. KAko ja iz tvog posta zakljucujem, kod tebe je sve sasvim dobro.
Mozda su ti streptokoke podigle transaminaze. Mislim da si ti za sada sasvim dobro. I tako ce i ostati:D . Pozdrav :D
milica m
Aktivan član
Aktivan član

Post od milica m »

I ja tako nekako rezonujem, kao tvoja doktorka. Nekako uopste ne razmisljam o tim cirozama i slicno, jer da bi do toga doslo ili cak neceg goreg potrebno je da aktivnost virusa bude dugogodisnja. Nasa velika sreca je sto smo otkrili da imamo virus i sto se redovno kontolisemo. Zamislite da nije tako, pa da virus divlja godinama, a ne znate? Nista ne boli, a virus kolo vodi :roll: Ovako je bitno da se redovno kontrolisemo, ja na svakih 6 meseci idem na kontrolu, na svaka 3 meseca radim transeminaze onako cisto da budem mirna. Ukoliko dodje do promena tu su lekovi, jedan, drugi, treci....medicina napreduje, lece se i gore i teze bolesti od ove nase.

Ja smatram da treba normalno ziveti i raditi, ali voditi racuna o svom opstem zdravstvenom stanju. Zdravo se hraniti, upraznjavati neku umerenu fizicku aktivnost, izbegavati stres....to su sitnice koje vaze za sve, a ne samo za obolele od hep.B.

Odbojkas, dobro dosao.
Draganagr
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 24, 2008 11:28 am

Post od Draganagr »

Pozdrav svima i od mene! Da pozelim svima srecne praznike a Odbojkasu dobrodoslicu u nasu ekipu!

Mustbetough - zaista mi je drago sto si konacno otisla kod lekara i sto je sve u redu! Koje si analize radila poslednji put osim transaminaza i krvne slike, tj. na osnovu kojih nalaza je donesen zakljucak da ti ne treba lecenje? Poslusaj svoju doktorku a i nas ostale i opusti se malo... nerviranje i strahovanje ti samo odmazu! Zivi zivot normalno :D

Waltera - u Grckoj, bar na osnovu mog iskustva, kada se ustanovi da je bolest hronicna proveravaju se transaminaze (preporucljivo na svaka tri do 6 meseca), HbeAg na 6 meseci, HBV DNA u prvoj godini 2 puta (znaci na 6 meseci - da bi se ustanovilo tacno u kojim se nivoima krece) a kasnije na godinu dana (sa izuztekom ako se prima terapija - onda cesce!), ultrazvuk 1 godisnje i aFP (marker za eventualno postojanje raka jetre) takodje 1 godisnje. Biopsija se radi ako lekar smatra da je neophodno - tj. ako na osnovu prethodnih nalaza nema jasnu sliku da li je potrebna terapija ili ne. Naravno, svaki lekar ima neki svoj pristup celoj prici, neko trazi sve markere, neko samo pojedine. Ja uvek sama trazim da mi odrade sto vise analiza i uvek mi daju uput.

MiliceM - hoces li ponovo raditi HBV DNA? Pitaj, ako ti nije problem, sa koliko kopija preporucuju terapiju. Ako se secas, imamo skoro identicne rezultate, pa me zanima, jer su meni rekli da je 20000 kopija vec granicna vrednost za terapiju. Hvala unapred!
waltera
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Jun 09, 2008 1:58 pm

Post od waltera »

Da da i moj ljekar tvdi da je bol od gastritisa i cak je sumnjao na cir dvanestopalacnog crijeva.....
A ja vam vadim te transaminaze koje su uglavnom 11,15,14 itd pa kazu mi da je virus miran jos i nista vise ne vade cak ni da vide replikaciju....jer ako je enzim jetre miran i nema aktivnosti virusa za sada....
Zato kad porastu transaminaze ici na dalje pretrage da se ustanovi je li se virus aktivirao...
Vjerujem da ako je aktivan virus i transaminaze nisu niske i mirne sigurno idi iznad normalne granice....
Sretan BOzic
Draganagr
Aktivan član
Aktivan član

Post od Draganagr »

Waltera, na zalost se ne mogu sloziti sa tobom sto se tice transaminaza... Ako su one u normali ne mora bas uvek da znaci da virus nije aktivan. Meni su sasvim normalne transaminaze vec duze vreme ali mi SVI lekari kazu da to nije dovoljno da se donese neki konacan zakljucak. Zato sam radila PCR da bi utvrdili broj kopija a uskoro cu raditi i biopsiju.

Evo ti i jedan mali tekst o transaminazama ako znas engleski
http://www.medicinenet.com/liver_blood_tests/page2.htm

Da te ne plasim medjutim, stabilne transaminaze svakako jesu dobar pokazatelj i najverovatnije je tvoj lekar u pravu. Ali ja licno nista ne bih prepustila slucajnosti, tako da bih se obratila i nekom drugom lekaru. Ne znam sta ostali forumasi misle na ovu temu... :D
milica m
Aktivan član
Aktivan član

Post od milica m »

Draganagr napisao: MiliceM - hoces li ponovo raditi HBV DNA? Pitaj, ako ti nije problem, sa koliko kopija preporucuju terapiju. Ako se secas, imamo skoro identicne rezultate, pa me zanima, jer su meni rekli da je 20000 kopija vec granicna vrednost za terapiju. Hvala unapred!
Znam da imamo gotovo iste rezultate, pitacu i za terapiju ponovo, pre 6 meseci su mi rekli da broj kopija treba da bude veci od 100.000.
Ne znam da li cu raditi ponovo HBV DNA, videcu sa dr. kod nas je to malo problem, jer se taj test ne radi o trosku zdravstvenog , a cena mu je prosle godine bila oko 200e i mogao je da se uradi samo u Vinci i to u trenutku kada su imali reagense :roll: , cak ga nije radila niti jedna privatna laboratorija. Kakva je sad situacija ne znam.
Svakako da mi sledi KS, HBsAg, HbeAg, turmor marker (ne znam sad koja mu je skracenica) i ultra zvuk, to je ono sto uvek obavim na pregledu.
Draganagr
Aktivan član
Aktivan član

Post od Draganagr »

milica m napisao: Ne znam da li cu raditi ponovo HBV DNA, videcu sa dr. kod nas je to malo problem, jer se taj test ne radi o trosku zdravstvenog , a cena mu je prosle godine bila oko 200e i mogao je da se uradi samo u Vinci i to u trenutku kada su imali reagense :roll: , cak ga nije radila niti jedna privatna laboratorija. Kakva je sad situacija ne znam.
Uzas! Stvarno se nadam da se nesto promenilo po tom pitanju! Ja zaista volim nasu zemlju i razmisljam da se vratim da zivim ovde, ali kad vidim tako nesto onda se ozbiljno zamislim! Ovde je rec o jednom tako cestom oboljenju a da ne moze da postoji u celom Beogradu (bolje receno Srbiji) u nekoj drzavnoj bolnici bar jedna laboratorija koja moze da radi jedan tako vazan test :x sramota..

STo se tica broja kopija, u principu se 100.000 uzima kao neki pokazatelj da je potrebna terapija, ali sa preko 20.000 kopija je preporucljivo krenuti sa terapijom u preventivnom smislu (ako biopsija pokaze da je upala malo jaca). Jedan prijatelj lekar mi je skoro rekao da kod hep b nije vise pitanje da li krenuti sa terapijom vec kada...ne treba bas cekati da situacija bude kriticna pa leciti se, nego blagovremeno.
Jesen stize dunjo moja
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Sep 23, 2007 12:20 am

Post od Jesen stize dunjo moja »

milica m napisao:I ja tako nekako rezonujem, kao tvoja doktorka. Nekako uopste ne razmisljam o tim cirozama i slicno, jer da bi do toga doslo ili cak neceg goreg potrebno je da aktivnost virusa bude dugogodisnja. Nasa velika sreca je sto smo otkrili da imamo virus i sto se redovno kontolisemo. Zamislite da nije tako, pa da virus divlja godinama, a ne znate? Nista ne boli, a virus kolo vodi :roll: Ovako je bitno da se redovno kontrolisemo, ja na svakih 6 meseci idem na kontrolu, na svaka 3 meseca radim transeminaze onako cisto da budem mirna. Ukoliko dodje do promena tu su lekovi, jedan, drugi, treci....medicina napreduje, lece se i gore i teze bolesti od ove nase.

Ja smatram da treba normalno ziveti i raditi, ali voditi racuna o svom opstem zdravstvenom stanju. Zdravo se hraniti, upraznjavati neku umerenu fizicku aktivnost, izbegavati stres....to su sitnice koje vaze za sve, a ne samo za obolele od hep.B.

Odbojkas, dobro dosao.
ne bih da rusim pozitivu, posebno ne na Bozic, ali ja sam citao da svako ko je prelezao akutni HBV (a takvih je mnogooo vise od hronicara) ima znacajno povecan rizik da tokom zivota oboli od HCC-a... :roll: ali to kazu i za one koji nisu na pravi nacin prelezali HAV (zutica)... nesto kao imuni sistem je uspeo da ubije virus ali moze da se zabaguje (ne pada mi na um bolji izraz + profesionalna deformacija) pa da nastavi da napada jetru iako virusa vise nema... :roll:
Naravno ovo su 'official' statisticki podaci, koji su.... statistika i nista vise, svaki covek je slucaj za sebe a u medicini nema dva ista slucaja!
Bye bye little lady
Jesen stize dunjo moja
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Sep 23, 2007 12:20 am

Post od Jesen stize dunjo moja »

Draganagr napisao: Evo ti i jedan mali tekst o transaminazama ako znas engleski
http://www.medicinenet.com/liver_blood_tests/page2.htm
sa istog sajta:

http://www.medicinenet.com/liver_blood_ ... edications

zasto moze doci do povecanja istih, i koji lekovi najvise uticu na to, npr. upotreba antibiotika normmalno uzrokuje povecanje transaminaza, koje se kasnije vracaju u normalu!

e ali aspirin... :roll: a ja ga koristim posebno u ovo vreme prehlade...
Bye bye little lady
Scared Girl
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Sep 27, 2008 12:31 am

Post od Scared Girl »

Waltera- Moj stadijum fibroze je pocetni. Koliko mi je doktor objasnio, postoje 4 stadijuma fibroze pre ciroze, a ja sam na pocetnom stadijumu. I onda mi je lepo objasnio da da bi doslo do ovakvog ostecenja poput mog treba od 5 do 10 godina. Tako da ja otprilike znam koliko nosim virus.
Ja sam zivela normalno, jer sam mislila da sam zdrava, sto podrazumeva upotrebu svega sto je nama zabranjeno(mnogo masna hrana, povremno alkohol itd). Sada alkohol ne mirisem bukvalno, zgadio mi se apsolutno. Kod mene je veci problem i ono sto je dovelo do fibroze jeste bila konzumacija antibiotika precesto. Stalno sam bila malaksala, kilava, stalno sam imala bolove u nogama, stalno povisena temperatura i stalno su me kljukali raznoraznim antibioticima, a zapravo sve vreme je bilo rec o Hepatitisu b. Samo me niko nije naveo da razmisljam u tom pravcu cak i kada su neki parametri u analizama krvi ukazivali na to. A da ne pricam i da sam se lecila od gastritisa i koliko sam se i sa time napatila... Sve to je dovelo do fibroze...
Ali Boze moj, sada se lecim ,pozitivna sam, i verujem da cemo svi biti u redu.
Hristos se rodi, SRECAN BOZIC!!!
mustbetough
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jun 19, 2008 11:05 pm

Post od mustbetough »

Draganagr,
samo na osnovu mirnih transaminaza i ranije radjenih markera virusa(nema replikacije). Ne predlaze nista drugo: uredni enzimi jetre, dobri trombociti, leukociti, eritrociti i sl, sto znaci da sam sasvim zdrava i mene to itekako drzi. Do skoro sam se osecala kao bolesnik.
Zeza me desna strana, ali joj ne brinem kao pre i ne osluskujem se preterano. Jedem sve zivo, osim alkohola i nekvalitetne hrane.
To sto je, pa kako ispadne.......
Hvala svima i srecno svima :)
Odgovori