Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.
draganagr, koliki ti je bilirubin? sto se tice zasnivanja porodice... ja mislim da to ne treba ubrzavati samo zbog bolesti... ukoliko su transaminaze i bilirubin u granicama normale, ili oko granica, to ne predstavlja veci problem. znam da se pri porodjaju, detetu odmah da vakcina i tu onda ne bi trebalo biti vecih problema.
a sto se tice cokolade i povecanja transaminaza... nisam sigurna koliko je cokolada mogla uticati. eventualno ako si je jela npr.dan pre vadjenja krvi
covek samo srcem dobro vidi, sustina je ocima nevidljiva
Sad prima trecu vakcinu, tako da to vise nije problem..mene je cisto zanimalo da li da pozurim da zatrudnim, da ne cekam zadnji trenutak pa imam problema koji mogu biti prouzrokovani ovom bolescu.
Jesen stize dunjo moja (daj nesto krace please!!), meni je jednom prilikom ALT bio 35 a AST 79 (duplo povisen). Pitala sam par lekara od cega moze biti povecan, svi su u fazonu - pa od hepatitisa. Za AST znam da moze da utice i neka povreda misica pa onda pokaze vecu vrednost, takodje ga cesto koriste kod osoba koje konzumiraju alkohol da bi videli da li je doslo do bitnijeg ostecenja. Ja sam mesec dana pre radjenja tog testa popila malo vise na jednoj zurci (inace ne pijem, desilo se, ziv sam covek, a i jos nism znala za hepatitis). Takodje sam tada imala jake upale misica od treninga tako da je sve to rezultiralo povecanim AST-om. ALT koliko znam isklujcivo pokazuje ostecenje na jetri. Ne verujem da je cokolada kriva. Ja se ovde razbijam od slatkisa (ko je jeo iz grcke poslasticarnice razumece!!) i transamiznaze su mi normalne. Jel ti imas hronicni, akutni ili nmas nista?
Kenjolina, ovde ne rade bilirubin, bar ne pri osnovnom pregledu. Radila sam ga pre oko uskrsa u Srbiji i bio je 16,7 (granice 5,1 - 20,5), pise ukupni bilirubin, valjda je to to. Kakve on veze ima sa hepatitisom?
koliko ja znam transaminaze su pokazatelji zapaljenskih procesa, a bilirubin ukazuje na ostecenje jetre... nemoj se sekirati za transaminaze, one umeju varirati na samo od nepravilne ishrane. povecan fizicki napor, alkohol, pa cak i na nervnoj bazi
covek samo srcem dobro vidi, sustina je ocima nevidljiva
Treba mi pomoc,odnosno vase misljenje i tumacenje mojih rezultata.Dakle ovako,ne znaju d ali je slucaj o hronicnom ili ankutnom jos uvek,tek za oko 2nedelje cu raditi opet analize.Cak je rekla da oni nemaju antigen da urade na a,pa da mozda imam a hepatitis.Nista mi nije jasno.Jedino na sta sam pozitivna jeste HEPATITIS B!
E ovako:
HBs-Ag pozotivan,anti HBC IgM negativan,anti HCV ukupni negativan.
AST-211,ALT-511-gama-GT-46,Bilirubin ukupan-28,8 , Bilirubin direktan-5,7!
Sta je anti HCV,sta je anti HBC IgM?Sta znaci ovo?
kenjolina napisao:
a sto se tice cokolade i povecanja transaminaza... nisam sigurna koliko je cokolada mogla uticati. eventualno ako si je jela npr.dan pre vadjenja krvi
Da, bas dan pre.... tj. nekih 13h pre vadjenja I trigliceridi su mi skocili malo, a oni su u vezi sa secerom odnosno slatkisima... moguce da je zbog toga, a i umor :/
Ovako...
HbsAg pozitivno = dokaz da zaista imas hepatitis b
anti HBC IgM = koliko ja znam na osnovu dosta citanja na netu..ako je negativan najverovatnije je rec o honicnom hepatitisu. Posto su ti rekli da jos uvek ne znaju da li je hronican, to verovatno znaci da nije najrelevantniji pokazatelj hronicnosti. I kod mene je isti rezultat.
anti HCV = negativn znaci da nemas ravijena antitela na Hepatitis C
Transaminaze su ti prilicno visoke... Ako imas akutni hepatitis, to je normalno..u slucaju hronicnog - nije dobro, zato moras da uradis i ostale testove. Koliko vidim bilirubin ti je ok, mada se nisam bavila nikada njime, kao sto mozes da vidis gore.
Na zalost, jos je rano da donosis neke zakljucke. Strpi se i odradi ostale pokazatelje. Nemoj samo da panicis,ok?:)
Jesen itd.. ne bih da te sekiram, ali ja sam 3-4 sata pre vadjenja krvi pojela jednu ogromnu baklavu i rezultat mi je bio normalan..glukoza mi je zato skocila do gornje granice (117, a 120 je maximum). Mozda i jesi u pravu, ali sta god da je, ispitaj situaciju..nista te ne kosta Mada, nije neka velika vrednost da panicis.
Veliki pozdrav
otprilike u februaru ili martu radjene su analize krvi poslednje,po kojima su mi bilirubin(direktni i ukupni) su bili u normali,transaminaze ok osim AST koji je bio povisen za dvadeset.Ali u to vreme sam primala inekcije pa je mozda i to uzrocnik blage povisenosti.
Da li je moguce da je sve bilo u normali a da imam hronicni hepatitis b?