Hepatitis B (hronicni)

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
kenjolina
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Sep 11, 2008 12:45 pm

Post od kenjolina »

draganagr, mislim da is potpuno u pravu sto se tice ishrane. uostalom videces kada ti dodju rezultati kakve ces i da li ces uopste morati da uvodis redukcije u ishrani. kafa ne znam koliko je dobra ili stetna, ali ako se ne preteruje, ne moze neku stetu da nanese
covek samo srcem dobro vidi, sustina je ocima nevidljiva
milica m
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Sep 01, 2006 9:29 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od milica m »

Da i meni su doktori rekli da u vezi ishrane ne treba preterivati, znaci zdrava hrana sa dosta vitamina i minerala. Mislim svinjsko meso, gazirano, ljuto nije zdravo ni za koga i toga se definitivno treba lisiti u zivotu, bez obzira na jetru. Sto se pekare tice moze, ali biraj posnije, suve varijante, a ne npr. burek sa mesom. Jedan burek mesecno nece praviti problem, ali svakodneno hoce. Sto se kafe tice, ja je inace ne pijem, pa nemam komentar na istu. Slatkise jedem, ali vodim racuna da ne preterujem zbog kilograma.I tako...
Sve ce ti uostalom reci doktor,ali moras naravno da pitas, jer nisu bas govorljivi, moj ti je savet da sva pitanja zapises, pa kad odes kod dr. da budes spremna.
Na osnovu rezultata ces znati da li je virus hronicni ili akutni, da li ima replikacija tj.umnozavanja virusa. Ako bude potrebno slace te na biopsiju jetre(samo hronicne nosioce), kako bi se utvrdilo da li ima ostecenja jetre.

Jeste, problem je evidentno tu, sok je ogroman, pa zamisli mene, saznala sam deset dana pred porodjaj da imam hep.B..Ne znam koliko godina imas, ali vodi racuna i o partneru, decku, muzu, pri odnosima koristite kondom....
Scared Girl
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Sep 27, 2008 12:31 am

Post od Scared Girl »

Ja sam jako mlada,nepunih 20 godina i ovo mi je zaista sok veliki.
I napravio mi je probeleme svuda.Ali isto tako znam da moram da ostanem jaka i da se borim kakvi god da rezultati bili.
Inace obozavam hranu iz pekara(buhtle sa dzemom,zu zu,kroasani sa sirom,a neretko i burek),volim milka cokoladu,sokove sam pocela nedavno pre ovoga iskljucivo 100% prirodne bez secera i aroma,ali sam se sada i toga odrekla i pijem cedjene sokove,sto se tice pekare samo crne integralne kifle,i drzim se dijete koju sam dobila od doktora.
Ja trenutno ne smem da izlazim,pa kad vidim ovo lepo vreme jos mi je teze.Ali procice i ovo!!!
Da li smeju sad da se konzumiraju jaja(belo) i virsle ? To mi je rekla jedna prijateljica koja je doktor?
milica m
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Sep 01, 2006 9:29 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od milica m »

Sto ne smes da izlazis :o

Verujem da ti je informacija o hepatitisu napravila problem, nekako svi odmah pitaju odakle ti, a ne kako se osecas :roll: Nadam se da imas razumevanje bar roditelja, trebali bi i oni da se testiraju na hep.B, pa ukoliko su negativni da se vakcinisu, ja sam moje sve naterala da se vakcinisu.

Sto se ishrane tice, ja virsle ne bih, nekako su same po sebi fuj, one se prave od odpadaka mesa...Bolje uzmi recimo pileca prsa. Jaje normalno, ali ne preterano.Sve u svemu, zdrava ishrana.
Scared Girl
Aktivan član
Aktivan član

Post od Scared Girl »

Doktorka mi je rekla strogo mirovanje,bez izlazaka.Tek sam pre neki dan saznala za hep.b,da sam pozitivna,cekam rezultate dodatne koje cu dobiti u petak.Ali mi je receno da bas mirujem,i to da lezim,sto me vec umara:)
Draganagr
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 24, 2008 11:28 am

Post od Draganagr »

skroz se slazem sa milicom! generalno, nemoj mnogo da analiziras svaku namernicu ponaosob - da li ovo smem ili ako pojedem sta ce da mi se desi! to te moze odvesti u drugu krajnost koja ti nikakvo dobro nece doneti. sigurna sam da dovoljno znanja imas o tome sta je zdrava hrana i sta se od cega pravi. Drzi se pravila da ne valja preterivati ni u cemu (pa cak ni u vocu na pr. - u smilsu da baziras ishranu samo na tome), a namernice koje nisu zdravog kvaliteta izbegavaj koliko mozes. Problem je ako su ti generalno navike lose u ishrani, neces se dodatno razboleti ako ponekad "zgresis". Mlada si i sigurno ti je tesko da se odreknes uzivanja koje donosi hrana. Kontrolisi sebe, ali i ne sili. Vremenom ce ti neke stvari same po sebi postati odvratne pa ih neces ni jesti (uloga psihe). Ja koja sam obozavala pecenje, sada, pri samoj pomisli mi pripadne muka. Isto vazi i za alkohol.
Dodala bih samo i to da sto vise unosis namernice biljnog porekla u odnosu na one zivotinjskog (to je sto se tice jaja). Nema potrebe da postanes vegeterijanac, ali ishrana koja blago tezi ka postu mislim da je idealno resenje!
Veliki pozdrav, i opusti se. Videces da nije ovo nista strasno.
Scared Girl
Aktivan član
Aktivan član

Post od Scared Girl »

Hvala svima,verujte mi da mi ovo mnogo olaksava sve.:)
Draganagr
Aktivan član
Aktivan član

Post od Draganagr »

Svasta..jesi li mozda imala nekakve simptome tipa zutilo, povracanje i sl? Jedino u tom slucaju (posto jos uvek nemas analize) mi je logicno da te strpa u krevet. Meni je doktor rekao kad sam ga pitala da li treba da lezim: ma opusteno, naprotiv! idi u teretanu, ponasaj se najnormalnije, samo nemoj da preterujes u zamaranju dok ne vidimo u kom si stanju. Takodje mi je rekao da, posto pretpostavlja u kakvom sam psihickom stanju zbog otkrica ove bolesti, lezanje i zatvaranje u sobu bi mi samo pogorsalo stvar. I smatram da je skroz u pravu. Jest' da se nisam ni ludo provodila tada, ali sam se bar bavila i necim drugim tako da se poneki put i zaboravim, cekajuci rezultate (a znate da to deluje kao vecnost!).
Zaista me cudi zasto ti je to rekla.
Draganagr
Aktivan član
Aktivan član

Post od Draganagr »

svi smo to prosli, zato i najbolje znamo kako ti je! :wink:
Scared Girl
Aktivan član
Aktivan član

Post od Scared Girl »

Ali jos ne znam da li je akutni ili hronicni,mozda to ima veze sa tim?
Draganagr
Aktivan član
Aktivan član

Post od Draganagr »

pa ni ja jos ne znam da li imam akutni ili hronicni (danas sam dala krv, u cetvrtak idem po rezultate). mene su ostavili 6 meseci u toj nedoumici, iako sam sigurna da je hronicni, jer nema pojma da sam ga dobila u skorije vreme ni na koji nacin. to svakako nije trebalo da znaci da treba 6 meseci da lezim!zamisli to :roll: Ako ti ne pokazujes nikakve simptome, zaista nema potrebe da mirujes toliko. ok, ne moras ni da se zamaras, samo nastavi normalno da zivis dok ne dodju rezultati.
Reci mi samo ovo, zelim da uporedim kako se radi u Srbiji sa Grckom. Ti si pre neki dan otkrila da si pozitivna na hep b i vec ce sada da ti kazu, na osnovu rezultata koje cekas, da li si hronici nosilac ili si samo u akutnoj fazi?
Scared Girl
Aktivan član
Aktivan član

Post od Scared Girl »

Da.Bila sam na infektivnoj s rezultatom koji pokazuje da sam pozitivna ha hepatitis b,i koji pokazuje transaminaze jetre,sedimentaciju,bilirubin direktni i ukupni,itd)
Ona je izvadila papir na kome je zapislaa sve sto sam joj rekla i dala mi spisak sta jos treba da proverim i poslala me u labratoriju.Ne znam sta jos treba da se utvrdi pored toga da li sam hronicni ili akutni nosilac virusa.
Draganagr
Aktivan član
Aktivan član

Post od Draganagr »

Jel ti je rekla da ce te obavestiti o tome da li imas hronicni ili akutni hepatitis kad stignu rezultati, ili ti to pretpostavljas? Ja sam u martu ove godine slucajno otkrila da sam pozitivna, ponovila sam test odmah i bila kod lekara specijaliste. Rekao mi je da vise nema potrebe da radim nista, vec da dodjem za 6 meseci pa cemo onda ponoviti test. Ako ponovo budem pozitivna, znaci da imam hronicni, ako budem negativna, znaci da smo ga bili uhvatili u akutnoj fazi i da je prosao. U slucaju hronicnog, nastavicemo sa daljim ispitivanjima. Posto ja nisam mogla tek tako da se smirim i cekam 6 meseci, uradila sam na svoju ruku sve ostale markere (osim DNK) na osnovu kojih sam zakljucila da sam hronicni nosilac, i to najverovatnije pasivni. To mi je potvrdio i jedan patolog. Mada je i on bio u fazonu - opet ne mogu da ti kazem nista, za 6 meseci cemo imati jasnu sliku. Videvsi da je to ovde u Grckoj takva procedura, odustala sam, smirila se i cekala danasnji dan. Sad mi je iskreno sve jedno.
Poenta je sada ko radi ispravnije, nasi lekari ili ovi ovde..
Scared Girl
Aktivan član
Aktivan član

Post od Scared Girl »

Rekla mi je da cu znati u ovaj petak.Ali to mi opet nije garancija da necu postati hronicni nosilac,cak i da se ispostavi da imam akutni oblik trenutno.Sve to zavisi od organizma.
Ali po meni je bolje saznati odmah pa uraditi sto vise stvari da ako imas sanse ne postanes hronicni nosilac.
Draganagr
Aktivan član
Aktivan član

Post od Draganagr »

Meni su objasnili da se akutni hepatitis ne leci, vec se sam organizam bori. Intervenise se samo u slucaju ako dodje do burne reakcije i tada je hospitalizacija naophodna. Ono sto mozes da uradis je samo da se trudis da odrzavas svoj imuni sistem jakim.
Ja cu se verovatno od sutra konacno smatrati hrnicnim nosiocem i konacno ce da mi urade sve analize. da znam bar na cemu sam :-?
Odgovori