Hepatitis B (hronicni)
Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Sep 01, 2006 9:29 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Transeminaze treba da budu u nekim granicama i to ovako:
AST do 37
ALT do 41
ovo sam prepisala sa nekog rezultata,pa sve sto je manje od toga je normalno. E,sad ne znaci da nema neko hep.B ili C ukoliko su mu transeminaze u normali. Isto tako ne znaci da ste zarazeni ukoliko vas boli sa desne strane. Mene nista ne boli, transeminaze su mi ok, ali imam hepatitis. Ako bilo sta sumnjate najbolje je obaviti test u laboratoriji bas na te viruse.
AST do 37
ALT do 41
ovo sam prepisala sa nekog rezultata,pa sve sto je manje od toga je normalno. E,sad ne znaci da nema neko hep.B ili C ukoliko su mu transeminaze u normali. Isto tako ne znaci da ste zarazeni ukoliko vas boli sa desne strane. Mene nista ne boli, transeminaze su mi ok, ali imam hepatitis. Ako bilo sta sumnjate najbolje je obaviti test u laboratoriji bas na te viruse.
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Jun 19, 2008 11:05 pm
Pitanje za tzv. zrave nosioce virusa:
Da li su vam rekli kolika je mogucnost odnosno verovatnoca da izbacite virus iz organizma?
Meni je dr rekla da se to nikad ne zna.
Da nema neko mozda nekakvo drugacije iskustvo...?
Pocela sam da pijem Revitu(zbog mat. mleca) i jedan mix cajeva skinut sa Herbateke, preporucuje se kod obolelelih od hep B. Meni caj bas odgovara, jer sam inace sklona prehladama, pa kad njega pijem, prehlade su iskljucene. Ali se plasim koliko smem da ga pijem, jer sam cule(procitala) razl. price o cajevima.
Pozdrav svima
Da li su vam rekli kolika je mogucnost odnosno verovatnoca da izbacite virus iz organizma?
Pocela sam da pijem Revitu(zbog mat. mleca) i jedan mix cajeva skinut sa Herbateke, preporucuje se kod obolelelih od hep B. Meni caj bas odgovara, jer sam inace sklona prehladama, pa kad njega pijem, prehlade su iskljucene. Ali se plasim koliko smem da ga pijem, jer sam cule(procitala) razl. price o cajevima.
Pozdrav svima
-
- Aktivan član
Moje su 11, 18... Vazno je da ne idu preko 40. Ni proteini ne smeju da idu preko 83... Oni su vazan pokazatelj...waltera napisao:Mene interesuje vrednost vasiih transaminaza u brojkama...kao sto sam ja napisala
Ne razumem u granicama normale koliko je to u brojkama ....
KAda su vama otkrili hep.b kolike su bile transaminaze 20,30,50,???
Ej eto vidis uredne transaminaze a predpostavljam da je mustbetough nosilac virusa.Znaci ako sam pozitivna na virus sa ovakvim transaminazama ne trebam lijecenje ili???A sto se tice jetre boli me stalno iako opet ponavljam nalazi su odlicni.Svi misle da je ova bol umisljena pa i sama nekada to pomislim.Ne znam iskreno jos rezultate hbv testa ali sam 96% sigurna da sam ga copila jer sam se vise puta ubola u lab.gdje sam radila i to kada sam sortirala epruvete naravno oneciscene.A hcv ipak pokaze jacu agresivnost na transaminazama pa pomisljam da nije taj ali testiracu se i na njega.Inace proslo je pet godina od kontakta sa krvlju pa se nadam da jetra nije puno ostecena...po UZ sve je savrseno ali znam da on nije siguran pokazaoc.
-
- Aktivan član
Waltera, ja ga imam bar 8 godina, i transaminaze su mi uvek uredne. A i ja osecam ispod desnog rebra povremeno u tankoj liniji da me nakratko zaboli.waltera napisao:Milice m ako si i ti zdravi nosilac kakvi su ti nalazi replikacije virusa ???Izvini koliko godina imas hbv i kolike su sada tvoje transaminaze ???Da li ti je doktor davao kakvu terapiju
Mislim da je to sugestivno, jer kazu da jetra boli samo kad "se palpira", ili kako se vec kaze, kad je otecena, i kad vec pozutis isl.
Nikada nisam koristila nikakvu terapiju, jer kazu lekari nema potrebe za tim.
-
- Aktivan član
-
- Aktivan član
Pa sad ja taj izraz "zdrav nosilac" nekako ne mogu da prihvatim, jer kad je virus tu, nikako se ne moze reci da sam zdrava. Inace, kod mene nema replikacije virusa za sada, ne znam ni kada sam ga dobila, kod mene je ta "akutna faza" bila sigurno jako blaga, tako da nije uhvacen u toj fazi.Mozda ga imam 3 godine, a mozda i 33, ne znam.waltera napisao:Milice m ako si i ti zdravi nosilac kakvi su ti nalazi replikacije virusa ???Izvini koliko godina imas hbv i kolike su sada tvoje transaminaze ???Da li ti je doktor davao kakvu terapiju
Transeminaze su mi 14 i 31, bas sam danas podigla rezultate jer idem na kontrolu ovih dana na infektivnu. Trans. kontrolisem na 3 meseca, uvek su u normali. Nikada nisam koristila nikakvu terapiju.
Waltera, a zasto se ti jednostavno ne testiras na sve te viruse, ja cak znam osobe i sa hep.C koje imaju normalne transeminaze.
Mustbetough, sto se tvog pitanja tice u vezi izbacivanja virusa, ja nisam naisla na taj slucaj. Izlecenje kod akutnog hep.B je veoma moguce, ali kak predje u hronicni mislim da nije. Kod hronicnog,u toku lecenja, tezi se da se on ubaci u stanje mirovanja, tacnije da nema replikacija. Kod tebe i mene je recimo to slucaj, virus miruje i to je to.
-
- Aktivan član
Ma moja Milice testirala bi se ja ali ovdje u BiH moras ako si na birou kao ja (student) imati uputnicu za te specijalne markere a oni naravno moraju biti indikovani povecanim transaminazama.Kako ja imam transaminaze AST 17 i ALT 15 doktor se samo nasmijesi i kaze da pucam od zdravlja.Da izdvojim 50 eura za markere privatno ne mogu jer uvijek sam bez kinte jer ispite placam.A kada skupim novac onda sebi govorim "ma sad ces vaditi test kada si sigurno dostigla stadij ciroze" i tako se psihicki ubijam.Moj decko je prebolovao hepatitis A i ima ostecenu jetru pa se pitam da imam hep.b ili c njegove transaminaze(da sam ga zarazila) bi sigurno bile velike ne bi bio asimptomatican kao ja.A njegove trans.su 14 i 14 idealne.
Sto se tice bola na desnoj strani to se desava kad sam pod psih.stresom i kada sam budna cijelu noc jer imam problema sa nesanicom pa ujutru kada ustanem sva sam bezvoljna i boli me po sredini stomaka i na desnoj strani kada udahnem ili se naglo pomjerim kao kad "istegnes"zeludac e tako.
Sto se tice bola na desnoj strani to se desava kad sam pod psih.stresom i kada sam budna cijelu noc jer imam problema sa nesanicom pa ujutru kada ustanem sva sam bezvoljna i boli me po sredini stomaka i na desnoj strani kada udahnem ili se naglo pomjerim kao kad "istegnes"zeludac e tako.
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Ned Sep 23, 2007 12:20 am
waltera ne razumem te bas... tebe jos uvek niko nije testirao? Logicno nema indicija ali - trebas da ispricas pricu koju si ovde ispircala - da sumnjas na ubod igle jer si radila ranije u laboratoriji?! Mislim da bi onda morali da ti daju uput za analize.... jer upravo HBV i HCV treba da se otrkriju na vreme (teorija) da bi se na vreme pocelo sa eventualnom terapijom. Mada, kod nas ti to nista ne znaci za terapiju trebas da imas i neki stepen fibroze
Crnjak!
A pojasni to za decka - kako ima ostecenu jetru sa obicnom zuticom?! A onda kazes transaminaze 14/14... kao u deteta? Da je ostecena ble bi svakako iznad limita transaminaze, barem jedna... a inace i po teoriji i praksi HAV ne ostavlja nikakve posledice i nema hronicnu fazu vec samo akutnu.

A pojasni to za decka - kako ima ostecenu jetru sa obicnom zuticom?! A onda kazes transaminaze 14/14... kao u deteta? Da je ostecena ble bi svakako iznad limita transaminaze, barem jedna... a inace i po teoriji i praksi HAV ne ostavlja nikakve posledice i nema hronicnu fazu vec samo akutnu.
Bye bye little lady
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Ned Sep 23, 2007 12:20 am
Po nekim enciklopedijskim statistikama preko 95% odraslih osoba samostalno izbaci B virus bez ikakve terapije. Vecina ni ne zna da ga je 'prelezala', mozda neki minorni simptomi u akutnoj fazi mesec-dva dana tipa umor, blaga malaksalost sto vecina ljudi pripise stresu/pravom umoru itd. Dodje i prodje dakle kod vecine bez ikakvih problema.mustbetough napisao:Ponavljam pitanje od pre. Ako neko moze neka mi odg please:
Pitanje za tzv. zrave nosioce virusa:
Sto se tice hronicara... anti virusna terapija je tu i nije zahvalno prognozirati tako nesto, ali kada se danas ljudi lece od HCV-a zasto ne bi i od HBV-a... mada sve zavisi od reakcije organizma (svaki je za sebe...) i od ostalih mnogobrojnih faktora koji ce ti najbolje objasniti neki lekar infektolog ili hepatolog... Naravno uslov je koliko toliko dobar imuni sistem... to je alfa i omega.
Inace, zanimljivo da je nas imuni sistem odgovoran i za ubijanje virusa i izbacivanje iz tela i za ostecenje jetre koje napravi svojim 'raketama' koje gadjaju virus

Bye bye little lady
-
- Aktivan član
Dakle, mogu da se nadam u tragovima
.
A je li od tih 95%, svi prodju kroz akutnu fazu(i virus je tu do 6 meseci), pa onda ga izbace?
Moze li siroti hronicar da ima tu srecu???? Ne znamo nicije iskustvo tog tipa????
A sto se lekara tice, kako na kog naletis. Neki ohrabri i kaze nikad se ne zna, a ima i onih koji dobro i da te ne najure iz ordinacije ako pokazes preveliku dozu optimizma.
A za te "rakete" nisam znala. Organizam se brani i po cenu samounistenja
.
Ima logike.
Hvala puno, Jesenstizedunjomoja, al'polako.............
I jos nesto, ja sam onaj zdravi nosilac, bez anti-virusne terapije...
Alfa i omega?

A je li od tih 95%, svi prodju kroz akutnu fazu(i virus je tu do 6 meseci), pa onda ga izbace?
Moze li siroti hronicar da ima tu srecu???? Ne znamo nicije iskustvo tog tipa????
A sto se lekara tice, kako na kog naletis. Neki ohrabri i kaze nikad se ne zna, a ima i onih koji dobro i da te ne najure iz ordinacije ako pokazes preveliku dozu optimizma.
A za te "rakete" nisam znala. Organizam se brani i po cenu samounistenja

Ima logike.
Hvala puno, Jesenstizedunjomoja, al'polako.............
I jos nesto, ja sam onaj zdravi nosilac, bez anti-virusne terapije...
Alfa i omega?
-
- Aktivan član
Od svih obolelih, njih 95% se izleci u akutnoj fazi, tacnije u prvih 6 meseci. Ovih ostalih 5% predje u hronicne i ne izbaci virus. Ja stvarno nisam cula da se neki hronicni izlecio tacnije da je postao HBS negativan.mustbetough napisao:A je li od tih 95%, svi prodju kroz akutnu fazu(i virus je tu do 6 meseci), pa onda ga izbace?
Decko je imao hepatitis A tako da ima trajno povecan bilirubin( ne trajno ostecenu jetru-moj lapsus) a transaminaze su mu 14 i 14.Znaci idealne.Sa njim sam vec sedam godina a ja sam bila u kontaktu sa krvlju prije pet znaci pokupio bi ga od mene ili je....sigurno.Nemam indicija za testiranje iako zna doktor moj slucaj kada sam radila u labaratoriji ali u privatnoj praksi kod doktora na selu.Problem je bio ovakav.....svako jutro pokupim iz lab.mozda desetak epruveta koje moram da operem ali ja sam ih sa vremenom slagala sve u jednu kantu u kojoj je bila voda sa detrdjentom.Kada sam ih htjela prati uzimala sam ih iz te kante ali sam jedan dan kako sam zagrabila nabola na plasticni tanki nastavak od pipete(ne znam otkud on tu ali...)koji je veoma nalik na iglu.Ne sjecam se da li je doslo do prodiranja pod kozu ipak plastika mnogo teze cijepa kozu tako da .....ne znam je li bilo kontakta...sjecam se da je zabolilo kao kada se nabodes na ostru ivicu od npr podebljeg papira.Od tada vadim transaminaze i uvjek su 15 17 11 14 do 20.E sad ne znam koliko je virus hepatitisa aktivan u zgrusanoj krvi i koliko mu vremena treba da umre
Sto se tice bolova ...da zaboli me na desnoj strani ali kada sam gladna ili kada sam spavala na stomaku,vise me boli prema sredini stomaka gdje zapocinje rebarni luk pa se slije bol u ledja...i tako
Ovih dana cu da izdvojim novac za testiranje iako sam u velikim dugovima(zavrsavam godinu na faksu itd)da se vise smirim ali i da prestanem tusiti na ovom forumu.
Pa sta ako se i ima hepatitis imas dobre sanse da ga inaktiviras za vrijeme lijecenja,mozes da imas potomstvo i da pravilnom prehranom docekas duboku starost.Ima gorih bolestura ako naravno nije u pitanju transplatacija jetre.Nadam se da niko od nas nije dostigao tu fazu Hvala Bogu a borba i lijecenje ce pokazati svoje na kraju
Sto se tice bolova ...da zaboli me na desnoj strani ali kada sam gladna ili kada sam spavala na stomaku,vise me boli prema sredini stomaka gdje zapocinje rebarni luk pa se slije bol u ledja...i tako
Ovih dana cu da izdvojim novac za testiranje iako sam u velikim dugovima(zavrsavam godinu na faksu itd)da se vise smirim ali i da prestanem tusiti na ovom forumu.
Pa sta ako se i ima hepatitis imas dobre sanse da ga inaktiviras za vrijeme lijecenja,mozes da imas potomstvo i da pravilnom prehranom docekas duboku starost.Ima gorih bolestura ako naravno nije u pitanju transplatacija jetre.Nadam se da niko od nas nije dostigao tu fazu Hvala Bogu a borba i lijecenje ce pokazati svoje na kraju