Hepatitis B (hronicni)
Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Jun 19, 2008 11:05 pm
I ja sam kako kazu "zdrav nosilac". Dugogodisnji. Nikada nisam radila biopsiju, kazu da se virus ne replicira, rezultati krvi potpuno uredni. NAravno HbsAg pozitivna.milica m napisao:Ja pijem vitamine te sto su mi rekli u bolnici vitamin E, selen, cink. I to 6 meseci unazad bez prekida, pa mi sada nije jasno ni da li je u redu i vitamine toliko konzumirati, videcu na kontroli. Osim toga nista, kod mene je taj HbeAg negativan, sto znaci da se virus ne reciplira (valjda se tako kaze), biopsija je pokazala najmanju mogucu aktivnost virusa, broj kopija je po njima mali, pa nema niti nikakve terapije, sto se moze tumaciti kao jako dobro.
Bez terapije, samo kontrole.
Nije mi jasno koliko je opasno to sto ga nosim, ako je vec "neaktivan".
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Ned Sep 23, 2007 12:20 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Teoretski zato ga i zovu 'tihi ubica'...
Opasno je to sto mozes nekome da ga preneses ciji organizam nece tako dobro odreagovati kao tvoj...
Odnosno ti barem znas da ga imas a zamisli koliko njih mozda ima isto a nema pojma... kako i da ima kada nema nikakve tegobe?! Zdravi ljudi kao dren...
Opasno je to sto mozes nekome da ga preneses ciji organizam nece tako dobro odreagovati kao tvoj...

Bye bye little lady
-
- Aktivan član
Bolje da ne znam. Ovako se ubijam od brige.
Zbog sebe i drugih.
Kad bi bila obavezna vakcinacija za sve gradjane, pa da ne mislim, a ovako...
Ministarstvo zdravstva ili kako se vec zove bi trebalo da radi nesto po tom pitanju, ako vec moze i kod zubara da se dobije. Verovatno treba i kod zubara da trnim, da ga neko ne dobije posle mene. Ako je tihi ubica, i ako lecenje(gde je potrebno) kosta i mukotrpno je, a pri tom postoje vakcine, zasto vakcinisu(ali tek od prosle godine) samo decu i zdravstvene radnike. Sta je sa nama malo starijima?
KOME DA SE ZALIM??

Zbog sebe i drugih.
Kad bi bila obavezna vakcinacija za sve gradjane, pa da ne mislim, a ovako...
Ministarstvo zdravstva ili kako se vec zove bi trebalo da radi nesto po tom pitanju, ako vec moze i kod zubara da se dobije. Verovatno treba i kod zubara da trnim, da ga neko ne dobije posle mene. Ako je tihi ubica, i ako lecenje(gde je potrebno) kosta i mukotrpno je, a pri tom postoje vakcine, zasto vakcinisu(ali tek od prosle godine) samo decu i zdravstvene radnike. Sta je sa nama malo starijima?
KOME DA SE ZALIM??

-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Sep 01, 2006 9:29 pm
Ja ne znam sta bih ti rekla,tacnije kako bih te utesila
. Ja sam u braku, imam dete, ni kod mene nema replikacije, nisam koristila terapiju, pa me opet taj virus psihicki veoma opterecuje. Ne prodje bukvalno ni dan da mi ne prodje kroz glavu, jednostavno brinem se. Mogu misliti tek kako je vama koji nemate porodicu, nemate vezu....I kako reci nekome s kim tek stupas u emoitvnu vezu da ti imas hep. da on/ona treba se vakcinise ukoliko zeli da ima i seksualne odnose. Lako se moze desiti da taj neko jednostavno pobegne, jer ne zna nista o toj bolesti. Meni se recimo desilo da cak i med.sestra u DZ uzima rukavice kada mi uzima zdravstvenu knjizicu
, sta onda reci za mlade koji nisu medicinski obrazovani. Treba otvoreno reci partneru na pocetku veze o cemu se radi, koristiti kondom, objasniti da ne moze da se prenese virus recimo dodirom, kasikom i sl. Ako je taj neko dovoljno razumam, dovoljno zaljubljen, verujem da ce imati razumevanja, a ako ne....pa onda te nije ni vredan.
Ovo za vakcinaciju stvarno ne znam sta da ti kazem, svi moji (muz, mama, brat) su se vakcinisali tek kad smo saznali da sam ja bolesna.

Ovo za vakcinaciju stvarno ne znam sta da ti kazem, svi moji (muz, mama, brat) su se vakcinisali tek kad smo saznali da sam ja bolesna.
-
- Aktivan član
Hvala Milice. KAd sam otisla na epidemiolosko da se raspitam za vakcine, cisto da znam kako bih nekog povela tamo, medicinski 'brat"(taj neki sto tamo radi, a nije lekar) mi je napricao sve i svasta. Da se vakcina daje samo "rizicnim grupama", "heteroseksualcima"(kunem se tako je rekao), zatim nabrojao, oni koji vec imaju hepatitis C pa da ne dobiju jos i ovaj, ako je partner pozitivan, oni koji rade u zdravstvu zbog kontakta sa krvlju isl. Nisam mu trazila da se ja vakc, ali je on to tako shvatio, i hteo da me ubedi kako to i nije bas potrebno, ali ako bas hocu moram napismeno da mu dam razlog, neki od ovih gore navedenih.
I sad ja treba da mu dovedem nekog momka da mu on tako to objasni, pa da ispadnem najgora. A kako ga(virus) sama imam ne znam, jer u seksualne odnose nisam stupala. S jedne strane osecaj krivice nemam bas zbog toga, a sa druge sam ocajna i tuzila bih ceo svet.
Trnim kad mi neko trazi pincetu, jer ko zna... Otkud meni virus uostalom.
LOse sam, i opsedam se sad vise nego ikad. BAs zbog momaka sa kojim se ne usudjujem da stupim u vezu, jer kad bi me neko zbog toga odbacio, ne znam kako bih zivela.
Osecala bih se kao....
I sad ja treba da mu dovedem nekog momka da mu on tako to objasni, pa da ispadnem najgora. A kako ga(virus) sama imam ne znam, jer u seksualne odnose nisam stupala. S jedne strane osecaj krivice nemam bas zbog toga, a sa druge sam ocajna i tuzila bih ceo svet.
Trnim kad mi neko trazi pincetu, jer ko zna... Otkud meni virus uostalom.
LOse sam, i opsedam se sad vise nego ikad. BAs zbog momaka sa kojim se ne usudjujem da stupim u vezu, jer kad bi me neko zbog toga odbacio, ne znam kako bih zivela.
Osecala bih se kao....
-
- Aktivan član
bez daljih ispitivanja
Ima li neko medju vama da su mu nalazi uredni, a da je ipak proveravao broj kopija ili radio biopsiju? Meni nista nije uvecano, (osim sto sam +)i "potpuno sam zdrava".
Zato mi ne daju nista dalje da proveravam. Meni tako lakse, ali moram da sam zabrinuta, i da proverim.
Zato mi ne daju nista dalje da proveravam. Meni tako lakse, ali moram da sam zabrinuta, i da proverim.

-
- Aktivan član
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Sep 01, 2006 9:29 pm
Re: bez daljih ispitivanja
Evo ja imam sve uredne nalaze pa sam opet proveravala kopije i radila biopsiju. Ne znam koliko si citala od pocetka ovu diskusiju, ali meni je utvrdjeno da imam hep.B pred porodjaj>To je tada obavezan test, mada iskreno porode te i bez toga, ali vazno je da se uradi, jer ukoliko je mama pozitivna beba dobije vakcinu po rodjenju i time biva zasticena (ostale bebe dobiju vakcinu posle mesec dana).mustbetough napisao:Ima li neko medju vama da su mu nalazi uredni, a da je ipak proveravao broj kopija ili radio biopsiju? Meni nista nije uvecano, (osim sto sam +)i "potpuno sam zdrava".
Posle porodjaja sam isla na par kontroli, svi nalazi su uvek bili u redu, radila ultra zvuk takodje sve ok. Potom mi je doktorka na infektivnoj predlozila biopsiju da se vidi u kakvom je stanju jetra. Meni biopsija nije uspela, uzeli mali komad i nisu videli nista

Broj kopija mozes da proveris sama. Taj test se radi u VInci, kostao je pre 6 meseci 14.000 din valjda, vise se ni ne secam. Oni rade iskljucivo na zakazivanje, ceka se desetak dana da se dodje na red. Rezultate cekas oko mesec dana.
Inace, vakcinacija moze da se obavi i u privatnim laboratorijama, moj muz se tako vakcinisao, mislim da vakcina kosta oko 1000 dinara, a treba da se prime 3 ukupno. Moja mama pak je trazila uput da ide na infektivnu da proveri kakavo je stanje kod nje (ona nije htela da placa privatno), pa su joj tamo uradili tekst na hep. B i kada su konstatovali da ga nema niti ga je prelezala, dobila je vakcinu za dzabe. Naravno, rekla je da sam ja zarazena.
-
- Aktivan član
Hvala Milice
. Veovatno je i kod mene taj slucaj, pa moja dr "pogadja" da nije od nekog znacaja da dodatno vrsim kontrole. Mada je malo jezivo to sto nekoliko godina nisam radila UZ. "Virus je neaktivan", pa nema potrebe. Verovatno se misli da nije dovoljno aktivan.
Walterino pitanje bas i ne razumem, tako da ne mogu nista da odg. Osim toga sto sam ja slucajno saznala da sam +, pa su tek tad proverene transaminaze, koje su u granicama normale, a sve dok su u granicama normale, nije bas bitno kolike su tacno te vrednosti.
Nalaze koje sam ja radila su: oni klasicni rez krvi, provera prisutnosti virusa (Hbsag, Hbeag.. i jos par njih). Nisam radila biopsiju i onaj za proveravanje kopija isl. Kao ni UZ, koji izgleda nije Bog zna kakav pokazatelj.

Walterino pitanje bas i ne razumem, tako da ne mogu nista da odg. Osim toga sto sam ja slucajno saznala da sam +, pa su tek tad proverene transaminaze, koje su u granicama normale, a sve dok su u granicama normale, nije bas bitno kolike su tacno te vrednosti.
Nalaze koje sam ja radila su: oni klasicni rez krvi, provera prisutnosti virusa (Hbsag, Hbeag.. i jos par njih). Nisam radila biopsiju i onaj za proveravanje kopija isl. Kao ni UZ, koji izgleda nije Bog zna kakav pokazatelj.
-
- Aktivan član
Hvala Jesen stize dunjo moja...Jesen stize dunjo moja napisao:Za vakcinu treba vam uput...
Npr. ja sam dobio uput na infektivnoj. Tj. 'savet/preporuka'... valjda sa tim papirom gde god da odes ne bi trebalo da te pitaju a sta ce ti to, jer danas bebe cim se rode dobijaju vakcinu protiv HBV!
Po celi dan meni zuji Balasevic u usima.
Ako zatreba radije bih u privatnu lab, tamo me valjda nece posmatrati kao da sam ne>normalna.
-
- Aktivan član
Normalne transaminaze su ti oko 40-45. Mada u nekim lab. razgranicavaju za muskarce (visa vrednost) i za zene niza...
Ako ti hep. otkriju u akutnoj fazi - transaminaze mogu da budu i po nekoliko HILJADA.
Ovde sam bas procitao neki decko se javio da je imao neki rekordni iznos... tipa 6700 ili tako nesto za padanje u nesvest. 
Ako ti hep. otkriju u akutnoj fazi - transaminaze mogu da budu i po nekoliko HILJADA.

Bye bye little lady