Hepatitis B (hronicni)

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
green
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Maj 13, 2008 3:15 pm

Post od green »

Ljudi ja se izvinjavam ako je vec neko pitao istu stvar, nova sam na forumu a prilicno mi je hitno - doktor (hirurg) kod kog moja mama treba da ide ima hepatitis (culi smo da je dobio od pacijenta, u toku operacije)..NE znam da li ima hepatitis B ili C, s obzirom da se toliko pricalo oko toga kako je razboleo od pacijenta, ne verujem da se radi o tipu A. Uglavnom, moje pitanje je Da li on moze prilikom pregleda pacijentu da prenese hepatitis? (kad ga je on vec dobio od pacijenta znaci da ga rukavice nisu nesto mnogo zastitile).
Draganagr
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 24, 2008 11:28 am

Post od Draganagr »

Ja licno verujem da tvoja mama uopste nema razloga za brigu, narocito ako je samo pregled u pitanju. Hepatitis B i C se prenose putem krvi i telesnih tecnosti. Znaci zarazena osoba moze zaraziti drugu osobu samo ukoliko nezarazeni ima ranu na kozi ili sluzokozi (koja moze biti i vrlo mala) i ukoliko dodje u kontakt sa krvi ili nekim drugim telesnim tecnostima zarazenog. (kao i kod AIDS-a, samo sto se virus hep b prenosi 100 puta lakse). Sigurna sam da ce doktor preduzeti sve mere predostroznosti da ni u kom slucaju ne zarazi tvoju mamu.
Nadam se da sam ti pomogla! Pozdrav
Jesen stize dunjo moja
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Sep 23, 2007 12:20 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Jesen stize dunjo moja »

Zanimljivo da se hirurg zarazio posto oni pre svake intervencije salju sve pacijente na testiranje za HCV, HBV i HIV!

Uglavnom ako nema 'rane' na telu prilikom pregleda mogucnost zaraze je minimalna, plus ako doktor nosi rukavice svedena gotovo na nulu.
Bye bye little lady
milica m
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Sep 01, 2006 9:29 pm

Post od milica m »

zozika napisao:Dobila sam nalaze iz Vince za HBV DNK i nista mi nije jasno :D
pise:Kvantifikacija HBV genoma ( - ) negativan
Za HBV Monitor test vrednost 1 kopije/ml HBV DNK genoma
iznosi 0.190IU/ml .
Pa me samo interesuje kod vas koji ste radili test dal je bio negativan il pozitivan :oops: Hvala
Zozika, evo kako pise na mom nalazu
Kvantifikacija NBV genoma 19000 kopija/ml
Za HBV Monitor test vrednost 1 kopije/ml HBV DNK genoma
iznosi 0.190IU/ml .

Kad uporedim tvoje i moje reultate ja bih rekla da tebi nije nadjena niti jedna kopija virusa :lol: to je moje tumacenje, kad dodjes od dr javljaj sta kazu
darkisa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Maj 23, 2008 12:54 pm

Post od darkisa »

zeleo bi da se ukljucim na temu virusa hepatitisa b posto sam imao gorko iskustvo vezano sa njim . mozete zakljuciti i sami da je upitanju akutni ako ima takvih sa tim iskustvom voleo bi da malo procaskamo na tu temu jer me zanimaju tudja iskustva u borbi sa ovim virusom
zozika
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Sep 05, 2007 1:51 pm

Post od zozika »

Hi svima :D Kako ste mi?Kako vase transaminaze :lol:
Evo bila sam juce kod doce i kaze da virus ne razmnozava. Malo sam bila preplasena pre razgovora sa lekarom jer se dugo borim sa virusom tako da je ovo konacno neko pomeranje na bolje sa mesta...gde sam tapkala zadnjih godina :D Idem sad da se napijem ha ha :wink:
:lol:
Sreca prati hrabre:)
Draganagr
Aktivan član
Aktivan član

Post od Draganagr »

Bravo Zozika! Bas mi je drago da je sve ok sada :) Sta ti je rekao doktor da treba da radis od sada? Lekovi, ishrana, ponovna kontrola?
Sto se mene tice imala sam negde u martu samo povisen AST (79), pa sam negde pocetkom maja radila ponovo transaminaze i skroz su mi normalne. Bice da je taj AST bio od jednog malo jaceg pijanstva koje sam imala 3 nedelje pre testa! :oops: inace pijem jednom godisnje i bas se namestilo tako (tada jos nisam znala da imam hep b). U septembru idem na zvanicnu kontrolu gde ce mi verovatno saopstiti da imam hronicni hepatitis pa cemo videti dalje. Uglavnom ja sam sada super, izasla sam iz depresije u koju sam pala i zivim kao da ni ne postoji ova glupa bolest (osim sto sad pazim na ishranu, ne pijem i pazim da nekom ne prenesem!). Nadam se da se i svi vi ostali tako osecate. Veliki pozdrav od mene :wink:
milica m
Aktivan član
Aktivan član

Post od milica m »

Bravo Zozika :lol: uspela si da smiris neman od tog virusa. I mene interesuje sta sada, sta ti je rekla dr?

Ja u julu idem na kontrolu, pre toga treba da uradim ultra zvuk i ks. Nadam se da ce sve biti i dalje ok. :wink:
zozika
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Sep 05, 2007 1:51 pm

Post od zozika »

Pa rekla mi je da pijem lekove (adefovir i zeffix) jos 6 meseci pa cu ponoviti nalaz zeli da bude 100% sigurna kaze ako sad prekinem mozda opet podivlja,a sad su mi uzeli krv za HbeAg pa cu u sredu videti sta ce taj nalaz da kaze.Mene cudi sto vi ne uzimate ni jedan lek???Pijete li bar vitamine?Mislim da polako postajem hipohondar :o navukli me na tablete.... :lol: Meni su dali odmah terapiju interferona.Nadam se da ce vam biti sve ok sa rezultatima... Javite sta se desava :)
Sreca prati hrabre:)
milica m
Aktivan član
Aktivan član

Post od milica m »

Ja pijem vitamine te sto su mi rekli u bolnici vitamin E, selen, cink. I to 6 meseci unazad bez prekida, pa mi sada nije jasno ni da li je u redu i vitamine toliko konzumirati, videcu na kontroli. Osim toga nista, kod mene je taj HbeAg negativan, sto znaci da se virus ne reciplira (valjda se tako kaze), biopsija je pokazala najmanju mogucu aktivnost virusa, broj kopija je po njima mali, pa nema niti nikakve terapije, sto se moze tumaciti kao jako dobro.
Draganagr
Aktivan član
Aktivan član

Post od Draganagr »

Slazem se sa Milicom, ukoliko su svi nalazi dobri - nema potrebe za terapijom. Koliko ja znam, terapiju daju ukoliko je replikacija virusa velika i ako transaminaze nisu dobre. Meni su rekli da, ukoliko bude potrebe da uzimam lekove, da ce mi dati da izaberem da li da primam interferon ili da pijem nesto tipa Zeffix. To su dva razlicita vida terapije, i u zavisnosti od toga koliko dugo imas virus, opsteg stanja i kako podnosis terapiju biras jedno od ta dva.
Bilo bi odlicno da uopste ne moramo ni da uzimamo lekove, ali ako se mora...za nase je dobro!
Jesen stize dunjo moja
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Sep 23, 2007 12:20 am

Post od Jesen stize dunjo moja »

"There is a higher rate of hepatocellular carcinoma in those who have had hepatitis B than in the general population."

Uvek se zapidam kada ovo procitam, koliko je to utemeljeno u praksi? Znaci neko ko je prelezao akutni HBV je u riziku da razvije HCC kasnije u zivotu?!
Bye bye little lady
Mathias
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Feb 19, 2007 12:04 am

Post od Mathias »

Pozdrav narode! Posebno ekipici koja mi je mnogo pomogla kad sam dosao na ovaj forum: Maja, Dzonik, Milica ... Dugo se nisam javljao, pa eto bio bi red... Obaveze, posao itd.
Ja i daljem pijem zefix i rezultati su vise nego dobri, najbolje da vam napisem pa sami prosudite...

Septembra 2007

GOT 49
GPT 134
HBV-DNA 340.000 IU/ml. ( prvi put radjeno )
Drugo sve je normalno, tako da ne pisem...

Februar 2008

GOT 38
GPT 67
HBV-DNA 410 IU/ml. ( drugi put, nakon 6 meseci )

Juni 2008

GOT 30
GPT 60
HBV-DNA ( radim za tri meseca )

Znaci to su rezultati za nekih 8-9 meseci uzimanja leka zefix. E, sad videcemo kako ce ici dalje. Doktorica kaze da sve ide kako treba i da je prezadovoljna sa terapijom. Ali kako sam je razumeo, posle 4-5 godina virus moze ponovo da se replicira, a onda mozda mogu postati imun na zefix, pa se daju drugi medikamenti. Ma nemam pojma... Uglavnom to je to.

Sve vas pozdravlja, zelim uspesno lecenje, pa ... tipkacemo...
Djuu
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Apr 12, 2007 8:52 pm
Kontakt:

Post od Djuu »

Cao Mathias
Rezultati su ti odlicni, drzim ti palceve za negativan PCR.
Veliki pozz od Dju
Mathias
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Feb 19, 2007 12:04 am

Post od Mathias »

Alo bre ljudi, jeste vi zivi!?? Sta je ovo, niko se ne jvalja vec danima...
Odgovori